SAĞLIK - 09 Şubat 2024 Cuma 14:06

Uzman doktor uyardı: "Her yıl 600 bin kişi sigara dumanından ölüyor"

A
A
A
Uzman doktor uyardı: "Her yıl 600 bin kişi sigara dumanından ölüyor"

Sigaranın zararları ve bırakma yolları hakkında önemli bilgiler paylaşan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Bölük, "Sigara, her yıl dünyada yaklaşık 6 milyon insanın beklenenden önce ölümüne yol açmaktadır. Bu ölümlerin yaklaşık 600 bini ise sigara dumanı nedeniyle pasif etkilenime bağlı olmaktadır. Yapılan araştırmalarda içilen her bir sigaranın insan ömründen 12 dakika çaldığı ve sigara kullanan kişilerin kanser nedeniyle ölüm oranının kullanmayanlardan 15-25 kat daha fazla olduğu hesaplanmıştır" dedi.



Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Bölük, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle önemli bilgilendirmelerde bulundu. Tütün ürünlerinin bağımlılık yapıcı etkileri yanında, kanser, kalp damar hastalıkları, KOAH gibi pek çok önlenebilir hastalıklara yol açtığını vurgulayan Dr. Murat Bölük, "Sigara, her yıl dünyada yaklaşık 6 milyon insanın beklenenden önce ölümüne yol açmaktadır. Bu ölümlerin yaklaşık 600 bini ise sigara dumanı nedeniyle pasif etkilenime bağlı olmaktadır. Yapılan araştırmalarda içilen her bir sigaranın insan ömründen 12 dakika çaldığı ve sigara kullanan kişilerin kanser nedeniyle ölüm oranının kullanmayanlardan 15-25 kat daha fazla olduğu hesaplanmıştır" diye konuştu.



"Sigara bırakan kişinin 2 hafta-3 ay arasında akciğer fonksiyonlarında düzelme görülür"


Sigara kullanımının önlenebilir ölüm nedenlerinin başında geldiğini ve çok önemli toplum sağlığı sorunu olduğunu aktaran Bölük, "Sigarayı bırakanlar ilk 20 dakikadan itibaren faydasını görmeye başlar. İlk 20 dakikada kalp atış hızı normal değerine düşer, 12’inci saatten itibaren kandaki karbonmonoksit seviyesi normale döner, 2 hafta-3 ay arasında kişinin akciğer fonksiyonlarında düzelme görülür, 1-9 ay arasında öksürme ve nefes darlığı gibi belirtiler azalır, bir yılın sonunda koroner kalp hastalığı riski sigara içen birine göre yüzde 50 azalır, 10’uncu yılın sonundaysa akciğer kanseri riski sigara içenlere göre yüzde 50 azalır. 15 yıl sonra koroner kalp hastalığı riski sigara içmeyen biriyle aynı seviyeye iner" şeklinde konuştu.



"Nikotinin bağımlılık yapma potansiyeli, diğer bağımlılık yapan maddelerle kıyaslandığında daha fazladır"


Nikotin’in sigara, elektronik sigara ve nargile gibi yöntemlerle dışarıdan alındığında başlangıçta hoşlanma duygusu, gevşeme ve rahatlama hissi verdiğini, oluşturduğu hoşlanma duygusu ve konsantrasyonu artırıcı etkisi nedeniyle kişilerde tekrar sigara içme isteğine yol açtığına dikkat çeken Dr. Murat Bölük, “Ancak bir süre sonra kişilerde tolerans gelişir ve kanda azalan nikotin seviyesi, ortaya çıkan huzursuzluğu giderebilmek için daha güçlü sigara içme isteği oluşturur. Nikotinin bağımlılık yapma potansiyeli, diğer bağımlılık yapan maddelerle kıyaslandığında daha fazladır. Bir süre sonra artık kişiler sigarayı zevk almaktan çok huzursuzluk, sinirlilik, baş ağrısı, ani sigara içme isteği gibi nikotin yoksunluk belirtilerini yaşamamak için tüketmeye başlar. Nikotin bağımlılığı, sigara kullanımının sürdürülmesinde en önemli etkendir. Sigarayı bırakma döneminde hissedilen yoksunluk belirtilerinin tedavi edilmesi bu nedenle çok önemlidir” ifadelerini kullandı.



"İlaç tedavilerinin psikolojik destekle birlikte verilmesi başarılı bir tedavi için çok büyük önem taşımaktadır"


Sigarayı bırakmak isteyenlere tavsiyelerde bulunan Dr. Murat Bölük, "Tütün kullanımı, başarısız bırakma girişimi yani nükslerle seyreden, tedavi edilebilir kronik bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Tüm diğer kronik hastalıklarda olduğu gibi bu hastalığın da tedavi başarısı, profesyonel destek ve farmakolojik yöntemlerle önemli ölçüde artar. İlaç tedavilerinin psikolojik destekle birlikte verilmesi başarılı bir tedavi için çok büyük önem taşımaktadır. Sigara bırakma poliklinikleri, ’Tütün bağımlılığı tedavi ve eğitim birimleri hakkında yönetmelik’ kapsamında hizmet sunan birimlerdir. Sigara bırakma poliklinikleri, sigara kullanan ile bırakmak isteyen vatandaşların başvurularını değerlendirir, bilimsel geçerliliği olan tedavi protokollerine göre tedavi ve eğitimlerinin yapılmasını sağlar.


Sigarayı bırakmak için başvurular, ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı aracılığıyla veya polikliniğe doğrudan başvuru şeklinde yapılabilir. Sigara bırakma polikliniğine başvuran hastayla yapılan ilk görüşmede kişinin anamnezi alınır, ’Fagerstrom Bağımlılık Testi’ uygulanarak kişinin bağımlılık düzeyi belirlenir, fizik muayenesi yapılır ve tüm bulgular Tütün Bağımlılığı Tedavisi ve İzlem Sistemi’ne (TUBATİS) kaydedilir. Hastaya psikososyal destek tedavisi ve uygun olgularda psikososyal destek tedavisine ilave farmakolojik tedavisi planlanır. Tedavisi başlanan her hastanın tasvip vermesi halinde ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı aracılığıyla belli periyotlarda geri dönüş aramaları yapılarak izlemi sağlanır. Bir hastalık olarak kabul edilen bu davranıştan kurtulmak için bireysel çabaların yanında sağlık çalışanlarından destek almanın da çok önemli olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum" dedi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Trendyol Süper Lig: Göztepe: 1 - Eyüpspor: 1 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 28. haftasında Göztepe, sahasında karşılaştığı Eyüpspor ile 1-1 berabere kaldı. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 54. dakikada Eyüpspor atağında Ampem’in pasıyla ceza sahası içinde topla buluşan Thiam, köşeye sert vuruşunda meşin yuvarlak yan ağlarda kaldı. 65. dakikada sol kanattan gelişen Eyüpspor atağında Umut sol çizgiye inmeden kale sahsına topu ortaladı. Ön direkte bulunan Tayfur sağ ayağıyla yaptığı vuruşta meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. 0-1 70. dakikada Juan’ın ceza sahası içinde yaptığı vuruşta meşin yuvarlak Vezo’nun eline çarptı. VAR’ın uyarısıyla pozisyonu izleyen Yasin Kol penaltı noktasını gösterdi. 71. dakikada penaltıda topun başına geçen Romulo’nun vuruşunda meşin yuvarlak ağlara gitti. 1-1 73. dakikada Göztepe atağında ceza yayının sağında topla buluşan Romulo’nun yaptığı vuruşta meşin yuvarlak üst direğe çarparak dışarı çıktı. 78. dakikada Göztepe atağından ceza sahası içinde topla buluşan Romulo’nun sağ köşeye vuruşunda meşin yuvarlak direğe çarparak dışarı gitti. Hakemler: Yasin Kol, Süleyman Özay, Mehmet Salih Mazlum Göztepe: Mateusz Lis, Furkan Bayır, Heliton, Malcom Bokele, Lasse Nielsen (Ahmed Ildız dk. 89), Anthony Dennis (Kubilay Kanatsızkuş dk. 89), Novatus Miroshi, İsmail Köybaşı, Kuryu Matsuki (David Tijanic dk. 46), Juan (Emersonn Correia da Silva dk. 83), Romulo Yedekler: Arda Özçimen, Taha Altıkardeş, Victor Hugo, Doğan Erdoğan, Nazım Sangare, Ogün Bayrak Teknik Direktör: Stanimir Stoilov Eyüpspor: Berke Özer, Ruben Vezo, Dorukhan Toköz, Luccas Claro, Umut Meraş, Yalçın Kayan, Emre Mor (Umut Bozok dk. 74) Emre Akbaba (Halil Akbunar dk. 63), Tayfur Bingöl, Prince Obeng Ampem (Hamza Akman dk. 90+3), Mame Thiam Yedekler: Cengiz Alp Köseer, Muhammed Birkan Tetik, Erdem Gökçe, Hüseyin Maldar, , Erdem Çalık Teknik Direktör: Arda Turan Goller: Romulo (dk. 71 pen.) (Göztepe), Tayfur Bingöl (dk. 65) (Eyüpspor) Kırmızı kart: Tayfur Bingöl (dk. 74) (Eyüpspor) Sarı kartlar: Lasse Nielsen, Kuryu Matsuki, İsmail Köybaşı, Novatus Miroshi (Göztepe), Luccas Claro, Mame Thiam, Emre Mor, Umut Meraş (Eyüpspor)
Muğla Marmaris Ege Rallisi tamamlandı, kupalar sahiplerini buldu Petrol Ofisi Maxima 2025 Türkiye Ralli Şampiyonası’nın ilk ayağı olan Marmaris Ege Rallisi, üç gün süren mücadelelerin ardından tamamlandı. Ege Otomobil Spor Kulübü tarafından ICRYPEX ana sponsorluğunda düzenlenen organizasyonda, Team Petrol Ofisi adına yarışan Kerem Kazaz-Corentin Silvestre ekibi genel klasmanda birinciliğe ulaştı. Henüz 19 yaşında olan genç pilot Kerem Kazaz, genel klasmandaki zaferinin yanı sıra Genç Pilotlar ve Sınıf 2 birinciliğini de kazanarak dikkatleri üzerine çekti. Kazaz, aynı zamanda Remed Assistance Özel Ödülü’nün sahibi olurken, Team Petrol Ofisi de Türkiye’deki ilk rallisinde takımlar birinciliğini elde etti. Genel klasmanda ikinciliği Castrol Ford Team Türkiye’den Ali Türkkan-Oytun Albayrak ekibi alırken, aynı zamanda Sınıf 3 birincisi oldular. Üçüncülük ise Toksport WRT takımından Buğra Banaz-Onur Ahıskalı ekibinin oldu. Markalar birinciliğini Castrol Ford Team Türkiye kazandı. İki çeker ve Sınıf 4 birincisi Hüseyin Çetmen-Çağlar Süren, Sınıf 5 birincisi Uğur Kaban-Melih Uygun, Sınıf N birincisi ise Sevgi Aktürk-Begüm Uludağ oldu. Master pilotlar kategorisinde GP Garage My Team’den Uğur Soylu ve co-pilotu Şener Güray birinciliğe ulaşırken, kadın pilotlar birincisi yine GP Garage My Team’den Eda Soylu oldu. Kadın co-pilotlar birinciliğini ise Begüm Uludağ elde etti. Bu yıl merhum otomobil sporcusu Berç Arhanyan anısına düzenlenen TOSFED Ralli Kupası’nda ise Akın Can Kiper-Murat Yılmaz ekibi zirvenin sahibi oldu ve Kategori 2 birinciliğini kazandı. Kategori 3 birinciliğini Yaman Yılmaz-Ali Emre Yılmaz, Kategori 4 birinciliğini GMG Racing’ten Özgür Yürük-Mutlu Güler, Kategori 1 birinciliğini ise Faruk Sayın-Hilal Olgun elde etti. Kupada kadın pilotlar birincisi Çiğdem Tümerkan olurken, kadın co-pilotlar birinciliğini Sena Er kazandı. Ödül töreninde, Marmaris’te özel eğitim gören öğrencilerin hazırladığı resimler, yarışın ilk üç ekibine takdim edilirken, İl Jandarma Komutanlığı "Kaskım kapalı, yolum açık olsun" sloganıyla güvenli sürüş mesajı verdi. Aile İçi Şiddetle Mücadele Birimi ise "Kadına el kalkamaz" pankartı açarak kadına yönelik şiddete dikkat çekti. Petrol Ofisi Maxima 2025 Türkiye Ralli Şampiyonası’nda sezonun ikinci ayağı, 17-19 Nisan tarihlerinde Karya Otomobil Spor Kulübü (KAROSK) tarafından düzenlenecek Bodrum Rallisi ile devam edecek.
Rize İlhan Palut: "En iyisinin olması için ne yapılması gerekiyorsa, İlhan Palut olarak yapacağım" Çaykur Rizespor Teknik Direktörü İlhan Palut, Bodrum FK maçının ardından yaptığı açıklamada, "Antrenör olmanın ötesinde, insan olarak taşıdığım sorumluluğun farkındayım. Bu güzel kulüp, güzel insanlar barındırıyor. Tüm samimiyetimle söylüyorum, burada en iyisinin olması için ne yapılması gerekiyorsa, İlhan Palut olarak yapacağım" dedi. Trendyol Süper Lig’in 28. haftasında Çaykur Rizespor sahasında mücadele ettiği Bodrum FK’ya 2-0’lık skorla mağlup oldu. Karşılaşmanın ardından basın toplantısında açıklamalarda bulunan Çaykur Rizespor Teknik Direktörü İlhan Palut, "Bizim hakimiyetimizle başlayan bir oyunla maça iyi başladık. İlk dakikalarda oyunun kontrolü bizdeydi. Ancak kırmızı kartla birlikte planlarımız alt üst oldu. Biz hamle yapmaya hazırlanırken, devre arası mı hemen mi diye düşünürken bir anda 10 kişi kaldık. Devre arasında içeride, ’Sistem değişikliğiyle, yeni bir sinerji yakalayabilir miyiz?’ diye düşündük. İkinci yarının başında takımım oyunu rakip sahaya yıka da ne yazık ki pozisyon üretmekte zorlandık. Yediğimiz ikinci golden sonra, zaten kırmızı kart nedeniyle demoralize olan takımım sahada mental olarak da zor durumda kaldı. Sonuç olarak, kötü bir mağlubiyet aldık" ifadelerini kullandı. Karşılaşmanın sonunda taraftarın tepkisiyle karşılaşan bir takım olduğuna değinen Palut, taraftarın tepkilerinin haklı olduğunu dile getirerek, "Taraftarlarımızın tepkilerini de gayet doğal karşılıyorum. Bugüne kadar sabırla bizi desteklediler. Ancak bu görüntüye tepki göstermek, onların en doğal hakkı. Maç sonrası tepkiler sadece bize değil, oyunculara da yöneldi. Taraftarlarımızın bu toplu protestosunu, liderlik açısından da değerlendirdiğimde, yine haklı buluyorum. Çünkü sahada mücadele eksikliği, enerji eksikliği vardı ve bunun sorumluluğu birine ait olmalı. Ben bu kulüpte insanlar tarafından iyi karşılandım ama şimdi yaşananlar için ’Beni yerden yere vuruyorlar’ diyerek görmezden gelebilecek biri değilim. Antrenör olmanın ötesinde, insan olarak taşıdığım sorumluluğun farkındayım. Bu güzel kulüp, güzel insanlar barındırıyor. Tüm samimiyetimle söylüyorum, burada en iyisinin olması için ne yapılması gerekiyorsa, İlhan Palut olarak yapacağım. Konuşmamda ana fikir var. Köşeli cümleler kurmuyorum çünkü ben bu kulübün bir çalışanı, bir görevlisiyim. Yönetimle, camiamızla, sorumlu olduğum insanlarla oturup konuşarak, hissettiklerimi onlara ifade etmem daha doğru olur. Takımın önünde güzel bir zaman var, Takımın enerjiye ihtiyacı var. Bu takım için en doğru kararı, bu camianın sahipleriyle birlikte vereceğiz. Taraftarlarımızdan özür diliyorum. Bugün böyle olmamalıydı. Bodrum’u da aldıkları galibiyetten dolayı tebrik ediyorum" diye konuştu.
Kayseri Mahmut Nedim Akülke: "Erciyes, ülkemizin kış sporlarında amiral gemisi" Erciyes’te bu yıl ikincisi düzenlenen Dünya Kar Motosikleti Şampiyonası için Kayseri’de bulunan Türkiye Motosiklet Federasyonu Asbaşkanı Mahmut Nedim Akülke, "Türkiye’de ilk defa 3 tane dünya şampiyonası gerçekleştiren federasyonuz. Gençlik ve Spor Bakanlığımızın önderliğinde spor turizmini en ön plana çıkartmayı arzu ediyoruz" dedi. Türkiye’nin önemli kayak merkezlerinden biri olan Erciyes, Dünya Kar Motosikleti Şampiyonası’na (SNX Türkiye) ev sahipliği yaptı. Şampiyonayı takip eden Türkiye Motosiklet Federasyonu Asbaşkanı Mahmut Nedim Akülke, "Türkiye Motosiklet Federasyonu 2024’te büyük bir gurur yaşadı; Türkiye’de ilk defa 3 tane dünya şampiyonası gerçekleştiren federasyonuz. 2024’te Dünya Kar Motosikleti Şampiyonası, Dünya Motocross Şampiyonası, Dünya Hard Enduro Şampiyonasıyla ülkemizde spor turizmiyle turizm gelirlerine katkı yapacak organizasyonlara imza attık. Bunun yanı sıra sporcularımız da dünyada 164 madalyayla da bunu taçlandırdı. Tabii Erciyes çok başka bir yer. 21 tane birbirine bağlantılı farklı pistler, 3 bin 200 metre yükseklikte tesisler, yaklaşık 3 bin 200 yatak kapasitesi ve sürekli gelişen Erciyes A.Ş. ile işletilen bir kayak merkezi. Erciyes, ülkemizin kış sporlarında da amiral gemisi. İkincisini gerçekleştirdiğimiz şampiyona 8 farklı ülke, 9’u kadın 29 sporcu bulunmakta. Türkiye Motosiklet Federasyonu olarak 2025’te de Dünya Kar Motosikletine Erciyes’te start aldık. Bundan sonra Afyonkarahisar Dünya Motocross Şampiyonası ve daha sonra Kemer Dünya Hard Enduro Şampiyonasıyla da 2025’te organizasyonlara devam edeceğiz. Hem spor ekonomisi hem spor turizmi diyoruz ama unutmayalım artık dünya bir spor diplomasisiyle yönetiliyor. Gençlik ve Spor Bakanlığımızın önderliğinde spor turizmi ve diplomasisinde ülkemizi en ön plana çıkartmayı arzu ediyoruz" dedi. "Başka bir ülkede yapılması mümkün değil" Yaklaşık 23 derecede kar motosikleti şampiyonası yaptıklarının da altını çizen Akülke, "Aslında Erciyes Kayak Merkezi’nde dünyada bir ilki gerçekleştiriyoruz. Türkiye, özellikle spor organizasyonları adına bir numaralı ülke. Şu anda yaklaşık 22-23 derece bir sıcaklıkta Dünya Kar Motosikleti Şampiyonası yapıyoruz. Bir başka ülkede bu şampiyonanın yapılması mümkün değil. Bu gurur Kayseri’nin, bu gurur Erciyes’in" ifadelerini kullandı.