YEREL HABERLER - 30 Kasım 2016 Çarşamba 14:07

MEDAŞ’tan yatırım hamlesi

A
A
A
MEDAŞ’tan yatırım hamlesi

Meram Elektrik Dağıtım A.Ş. (MEDAŞ) Genel Müdürü Erol Uçmazbaş, özelleştirmeden sonra yaptıkları yatırım oranının 7.5 kat arttığını söyledi.
MEDAŞ Genel Müdürü Erol Uçmazbaş, genel müdür yardımcıları Eyüp Erduran, Mustafa Başer ve şirket yetkilileri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında yatırımları değerlendirdi. Konya’nın yanı sıra Karaman, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir’de 65 ilçe, 334 belde, bin 379 köy ve 512 yaylada 80 bin metrekare alanı kapsayan geniş bir alanda elektrik dağıtım hizmeti verdiklerini belirten Erol Uçmazbaş, özelleştirmeden devraldıktan sonra MEDAŞ’ın 703 milyon liralık yatırım yaptığını söyledi.
Uçmazbaş, yatırım oranının her geçen yıl arttığını, 2009 yılında 36 milyon TL yatırım yapan MEDAŞ’ın bu yıl 268 milyon lira ile yatırım oranını 7.5 kat arttırdığını kaydetti. Özelleştirmeden sonra MEDAŞ’a yatırım yapılmadığı ya da az yatırım yapıldığı söylentisinin gerçeği yansıtmadığını kaydeden Uçmazbaş, “Sadece bu yıl 268 milyon liralık yatırımın 160 milyon lirası Konya’ya, 108 milyon lirası ise diğer 5 ile harcandı. Genişleme, trafo ve aydınlatma yatırımları kaliteli hizmet verilmesi adına önemli yatırımlar. Büyükşehir Belediyesi ile koordineli bir şekilde yeni açılan Prestij Caddelerinde aydınlatmayı yer altına alarak projeye destek olduk. Yıl sonuna kadar 20 milyon liralık aydınlatma yatırımını tamamlamış olacağız. Enerji tüketimi artan çiftçilerimiz için 124 köye 324 trafo yatırımı yaptık” dedi.

-SCADA yatırımları-
MEDAŞ Genel Müdürü Uçmazbaş, trafo arızaları ve elektrik kesintilerine uzaktan müdahale etme imkanı sağlayan SCADA sistemi sayısını artırmayı hedeflediklerini anlatarak, “SCADA olduğu yerde trafoda bir arıza olduğu zaman anında haberimiz oluyor. Bize ulaşılmadan arızayı görüp uzaktan müdahale edebiliyoruz. Sistemi uzaktan yöneterek, başka yerden elektrik vererek arızayı anında ya da daha çabuk giderebiliyoruz. Bununla ilgili 20 milyonluk bir sözleşme imzaladık. 2 yıl içerisinde yatırım bitecek ve MEDAŞ’ın elektrik verdiği yerlerin yüzde 80’inde SCADA sistemi olacak. Bu sayede hem arıza sayısı düşmüş olacak hem de arıza giderilmesi süresi çok aşağıya inmiş olacak. Öte yandan artık elektrik sayaçları dağıtım şirketinin yükümlülüğüne girdi ve bu yıl 34 bin müşteriye sayaç temin ettik. Artık aboneler sayaç için para ödemiyor. 150 çalışanla Konya’ya taşınan çağrı merkezimizde abonelere daha hızlı hizmet veriyor ve çalışan sayısını 4 katına çıkardık” diye konuştu.

-Planlı elektrik kesintileri-
MEDAŞ’ın 268 milyon liralık yatırım yaparken yatırımları faaliyete geçirmek için kısa süreli kesintiler yapmak durumda kaldıklarını kaydeden Uçmazbaş, bundan dolayı hoşgörü beklediklerini vurguladı. Uçmazbaş, “Yatırım ve bakım sırasında kısa süreli kesintiler yapmak zorunda kalıyoruz. Bunları yaparken haliyle elektriği kesmek gerekiyor ve 48 saat önceden bilgi veriyoruz. Dolayısıyla Konya’da planlı elektrik kesintilerinde üst sıralarda yer alması yatırım yoğunluğundan kaynaklanıyor. Eğer biz bu planlı kesintileri yapmazsak bu bir süre sonra arıza olarak dönecektir. Bundan dolayı biz hoşgörü bekliyoruz. Amacımız bu yatırımları biran önce yapalım ki gelecekte arıza karşımıza çıkmasın” şeklinde konuştu.

“Günah keçisi ilan edildik”
Uçmazbaş, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Konya’da 29 Ağustos ve 8 Eylül gece saatlerinde şehrin tamamen elektriksiz kalmasında MEDAŞ’ın bir sorumluluğunun bulunmadığını açıkladı. “Günah keçisi lan edildik” diyen Uçmazbaş şöyle konuştu: “Elektrik kesintisi aynı yerden kaynaklanıyor ve bunun nedeni araştırılıyor. Bu konu ile alakalı Enerji Bakanlığı da hassasiyet gösteriyor. Dolayısıyla bu kesintilerdeki şanssızlık 15 Temmuz’un hemen ardından olmasıdır. Vatandaşlarımızın ve bizim hassas olduğumuz ve üst üste kesintinin yaşanması daha da şanssızlık oldu. OHAL kapsamında arızalarla ilgili Valiliğe bilgi veriyoruz. İki kesinti ile ilgili günah keçisi ilan edildik. İşin kaderinde var. Elektrik tüketicisi MEDAŞ’ı biliyor.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul TFF, Süper Lig’de 37. haftanın VAR kayıtlarını açıkladı Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Trendyol Süper Lig’in 37. haftasında oynanan karşılaşmaların VAR kayıtlarını açıkladı. TFF, Süper Lig’in 37. haftasında oynanan 4 karşılaşmanın Video Yardımcı Hakem (VAR) kayıtlarını Youtube hesabından ses ve görüntülü olarak paylaştı. Videoda yer alan maçlar ve alınan kararlar şöyle: - İstanbulspor - Sivasspor müsabakasının 64. dakikasında köşe vuruşu sonrası hakem Ömer Faruk Turtay, elle oynama belirleyerek penaltı noktasını gösterdi. VAR’dan gelen uyarı sonrası pozisyonu izleyen Turtay, penaltıyı iptal ederek köşe vuruşu kararı verdi. - Beşiktaş - Hatayspor maçının 90+3. dakikasında ev sahibi ekibin köşe vuruşu sonrası ceza sahasında Salih Uçan’a yapılan müdahale için VAR, potansiyel penaltı kararı için hakem Cihan Aydın’a uyarıda bulundu. Pozisyonu izleyen Aydın, Beşiktaş lehine penaltı noktasını gösterdi. - Gaziantep FK - Fatih Karagümrük karşılaşmasının 53. dakikasında Ceccherini’nin Markovic’e yaptığı müdahale sonrası hakem Zorbay Küçük sarı kart gösterdi. VAR uyarısıyla kenara gelerek pozisyonu izleyen Küçük, sarı kartı iptal ederek Ceccherini’yi kırmızı kartla oyun dışına gönderdi. - Kayserispor - Konyaspor mücadelesinin 14. dakikasında duran topta Uğurcan’ın yerde kalması sonrası VAR hakem Halil Umut Meler’e uyarıda bulundu. Pozisyonu izleyen Meler, Duckens Nazon’un kural dışı hareketi nedeniyle direkt kırmızı kart gösterdi.
Ankara Türk Mutfağı Haftası’nda Türkiye’nin eşsiz lezzetleri ve mutfak kültürü dünyaya tanıtılacak Türk mutfağının tarihi ve kültürel mirası, 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası’nda yurt içi ve yurt dışında düzenlenecek etkinliklerle tanıtılacak. Türk mutfağının kendine özgü niteliklerine dikkat çekilecek etkinliklerde, Türk mutfağı ve kültürü hakkında bilgi verilecek. Türk Mutfağı Haftası tanıtım etkinlikleri çerçevesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayelerinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde “Asırlık Tatların Buluşma Noktası: Yedi Bölgede Türk Mutfağı” temasıyla program ve sergi düzenlenecek. Etkinlikte Türk mutfağının geleneksel, sağlıklı ve atıksız kültürel mirasını vurgulayan ve Türk mutfağının zenginliğini aktaran bir video gösterilecek. 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası çerçevesinde gerçekleştirilecek etkinliklerde Türkiye’nin iklim yelpazesinin ve coğrafi çeşitliliğinin Türk mutfağının zenginliğine katkıları ile Türk misafirperverliğinin mutfak kültürüne yansımaları vurgulanacak. Türk mutfağında sadece yemeklerin değil aynı zamanda kültürün, geleneğin ve duygudaşlığın da paylaşıldığı yerli ve yabancı konukların dikkatine sunulacak. Türkiye’nin farklı bölgelerinin zengin mutfak kültürü ve özgün nitelikleri konuklarla paylaşılacak. Etkinlik kapsamında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu’nda hazırlanan sergi ve dijital deneyim alanlarında Türkiye’nin Ege’den Doğu Anadolu’ya, Karadeniz’den İç Anadolu’ya kadar farklı coğrafi bölgelerinin sahip olduğu doğal ve kültürel miras ile tarımsal çeşitlilik beş duyuya hitap edecek şekilde sunulacak. Ayrıca Türkiye’nin tüm bölgelerinin mutfak zenginliği ve sofra kültürleri hakkında bilgi verilecek, çeşitli bölgelere ait mutfak araç gereçleri, el emeği dokuma işleri ve sofra sunumları görülebilecek. Ait oldukları yörede kültür, turizm ve ekonomi gibi pek çok alana etki ederek katma değer oluşturan coğrafi işaretli ürünler tanıtılacak. Kurulacak dijital ekranlarda Türk mutfağının hikâyesi, tarihi gelişimi ve bölgelerin kendine has dokuları izlenebilecek. 1 ay boyunca ziyaret edilebilecek sergide Türk mutfağının sahip olduğu zengin yiyecek ve içecek çeşitliliği, hazırlanma ve tüketme aşamalarındaki birlikte üretme kültürü, toplumsal dayanışma, kaynaşma ve paylaşma dinamikleri öne çıkarılacak.