ÇEVRE - 23 Ağustos 2017 Çarşamba 12:25

Atıksulara, ikinci bir hayat şansı planlanıyor

A
A
A
Atıksulara, ikinci bir hayat şansı planlanıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Selçuk Üniversitesi arasında imzalanan ve Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Selçuk Üniversitesi arasında imzalanan ve Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilgehan Nas’ın Proje Koordinatörlüğü’nde hazırlanan “Arıtılmış Atıksuların Yeniden Kullanımı Projesi”nin açılış toplantısı, Ankara’da gerçekleştirildi. 150 günde tamamlanması öngörülen projede, kentsel ve endüstriyel arıtılmış atıksuların, ulusal ve uluslararası uygulama ve standartlarda araştırılarak, Türkiye’ye özgü şekilde yeniden kullanımı amaçlanıyor.


Projenin açılış toplantısına, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ferruh Yıldız, öğretim üyeleri, yerel yönetim ve sektör temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı. Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, programın açılışında yaptığı konuşmada, projenin, üniversite-kamu işbirliğinde gerçekleşmesinin önemli olduğunu söyledi. Bu anlamda, üniversitelerin, ülkelerin gelişmişlikleri açısından lokomotif bir görev üstlenmesi gereken kurumlar olduğunu ifade eden Prof. Dr. Şahin, “Üniversitelere yüklenen görevler, ülkelerin ihtiyacı olan eğitimli teknik insanların yetiştirilmesidir. Bunun dışında bilgiyi, bilimi üretmek ve bu bilgiyi yaymak ve bu bilgiden ürün ortaya çıkarıp ülkenin, insanlığın hizmetine sunmaktır. İşte bunun bir göstergesi olarak da biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla böyle bir projeyi hayata geçirmeye başladığımız şu günde gerçekten büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bu projenin bir öncüsü olarak ülkemizdeki tüm atık su arıtma tesislerinin revizyonu ve rehabilitasyonuyla ilgili bir başka projeyi öğretim üyelerimiz başarıyla tamamlamışlardı. Gerçekten ortaya çok güzel bir çalışma ve hizmet çıktı. Buradan aldığımız cesaretle de arıtılmış atık suların yeniden kullanımıyla ilgili olan bu projeyi hayata geçirmeye karar verdik. Bu noktada bizi kendilerine partner seçen başta sayın müsteşarımız olmak üzere, tüm Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çalışanlarına teşekkür ediyorum” dedi.


“Üzerimize düşeni gerçekleştirme gayretindeyiz”


Prof. Dr. Şahin, yeni kayıtlarla yaklaşık 100 bin öğrenci sayısına ulaşacaklarını belirterek, şunları kaydetti: “10 bine yakın çalışanımızla 110 bin nüfuslu gerçekten güçlü bir kurum ve kuruluşuz. Temel hedefimizi belirlerken ülkenin stratejik üniversitesi olmayı arzu ettik. Tabii stratejik üniversiteden kastımız; ülkemizin, insanlarımızın ve insanlığın ihtiyacı olan alanlarda çalışmalar yapmaktır. Bu noktada da ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Bakanlıklarımızla, çeşitli kurum ve kuruluşlarla, Konya’nın yerel dinamikleriyle birçok ortak projeyi yürütmekteyiz. Üniversitelerin hem kamu, hem sanayiyle işbirliği, hem de sektörle işbirliği büyük önem arz etmektedir. Bu çerçevede biz Selçuk Üniversitesi’nin birimlerinin ürettiği tüm hizmetleri bir sistemde topladık ve bunun adına da Sektörel Hizmetler Sistemi dedik. Yaklaşık bin kalem hizmeti, Selçuk Üniversitesi üretiyor ve bu hizmeti ilgililerin, sektörlerin, kamunun, şahısların, özel yatırımın alabilmesi için bir iletişim portalı oluşturduk. Yaklaşık 2 ay önce hayata geçirdiğimiz bu süreçte çok olumlu ve ciddi gelişmeler oldu. Çünkü özellikle Konya sanayisinde olmak üzere insanlar yaptırmak istedikleri birçok analiz ve tahlili yurtdışına yüksek maliyetlerle yaptırıyordu. Üniversitemiz kaynaklarıyla bunun önüne geçilebileceğini gördük ve bu hizmeti sunduk. Başka alanlarda da çok sayıda hizmet ürettik. Sağlıktan spora, tarımdan gıdaya, çevreden ormancılığa birçok alanda 9 başlık altında bu hizmetler verilmektedir. Tabii ki bunlar, üniversitelerin yapması gereken asli görevleridir. Bu açıdan da biz üzerimize düşeni gücümüz ve imkanlarımız yettiği orandan gerçekleştirme, gayret ve çabası içerisindeyiz.”


“Daha yaşanılabilir şehirlerin oluşmasını diliyorum”


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk ise Türkiye’de ve dünyada nüfusla birlikte su tüketiminin de arttığını ifade etti. Su tüketimi arttıkça atık suların olumsuz etkilerinin de maksimum seviyeye çıkmakta olduğunu anlatan Öztürk, “Bu etkiler sonucunda bir yandan temiz su istiyoruz, diğer yandan arıtmadan alıcı ortama atık sularımızı veriyoruz. Neticede temiz dünyada değerlendirilebilir su kaynakları olan yüzde 2,5 oranında olan suyun kullanım alanlarını, kullanım değerlerini sınırlıyoruz, daraltıyoruz ve bu sebepten dolayı da arıtma maliyetlerinin ciddi şekilde arttığını ve yükseldiğini görüyoruz. Bizim ülke olarak baktığımız zaman su zengini bir ülke olmadığımızı görüyoruz. Biz bu çalışmaya nereden geldik? Önemli konulardan biri; Arıtılmış Atıksuların Yeniden Kullanılması Projesi. Bilgehan hocamız bize bir proje önerdi. Arıtma tesislerini masaya yatırdık. Fotoğraf çirkin, kötü. Dersimize çok çalışmamız lazım. Yapacağımız çok şey var. Bir damla arıtılmamış su 50 kat suyumuzu kirletiyor. Onu kirlettirmemiz lazım. Onu gözümüz gibi korumamız lazım. Onun için de bu fotoğrafı bize gösterdi. Dedi ki; ‘Böyle, Türkiye’nin kullanamadığı bir kaynak var.’ İsrail yüzde 75’lerde, Avrupa’da yüzde 20’lerde arıtılmış sular yeniden kullanılıyor. Yüzde 20 derken Avrupa su zengini, suları fevkalade iyi. Ben bu projenin ülkemize, milletimize, tüm belediyelerimize, sanayicimize, tarım sanayimize faydalar getirmesini diliyorum. Koruma-kullanma dengesi ilişkisi altında daha yaşanılabilir şehirlerin ve mekanların oluşmasını diliyorum” şekilde konuştu.


“Teknik ve idari kriterler belirlenecek”


Açılış konuşmalarının ardından, Proje Koordinatörü Prof. Dr. Bilgehan Nas, projenin tanıtımına yönelik bir sunum gerçekleştirdi. Prof. Dr. Nas, sunumunda, “Ülke Genelindeki Evsel/Kentsel Atık Su Arıtma Tesislerinin Mevcut Durumunun Tespiti, Revizyon İhtiyacının Belirlenmesi Projesi’nin (TÜRAAT) tamamlanmasının ardından, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Selçuk Üniversitesi arasında ikinci bir proje olan “Arıtılmış Atıksuların Yeniden Kullanımı Projesi” konusunda çalışmalara başladıklarını belirtti. Türkiye’de 2012 yılı verilerine göre suyun yüzde 73’ünün tarımda, yüzde 16’sının içme suyu, yüzde 11’inin sanayide kullanılmakta olduğunu söyleyen Prof. Dr. Nas, “2023 yılı hedeflerimizde tarımda kullandığımız su oranını yüzde 73’ten 64’e indirmek, sanayide kullandığımız suyun da yüzde 11’den yüzde 20’ye çıkacağını başka deyişle de 5 milyar metreküp\yılda kullandığımız suyun 22 milyar metreküp\yılda sanayiye su ihtiyacımızın olduğunu görüyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile üniversitemiz arasında 8 Haziran’da imzalanan protokolle arıtılmış atıksuların yeniden kullanımı projesi hayata geçti. Proje süremiz 150 gün. Bu proje kapsamında kentsel ve endüstriyel atık suların yeniden kullanımı için ulusal ve uluslararası uygulamaların ve standartların araştırılarak ülkemize özgü arıtılmış atık suların her türlü yeniden kullanımına yönelik olan yasal çerçeveyi oluşturmaya yönelik teknik ve idari kriterler belirlenecek” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul’da 1 Mayıs nedeniyle bazı yollar trafiğe kapatıldı 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla İstanbul’da bazı yollar trafiğe kapatıldı. İstanbul Valiliği 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle İstanbul’da bazı yolların trafiğe kapatılacağını duyurmuştu. Sabah saat 05.30’da polis ekipleri trafiğe kapanacak yolları demir bariyer ve dubalarla keserek cadde ve sokakları trafiğe kapattı. Trafiğe kapatılan cadde ve sokaklara araçlar alınmazken sürücüler ise alternatif güzergahlara sevk edildi. Trafiğe kapatılan yollar ve alternatif güzergahlar ise şöyle, Saraçhane Parkı ve çevresinde gerektiğinde trafiğe kapatılacak yollar: Fevzipaşa Caddesi, Macar Kardeşler Caddesi, Atatürk Bulvarı. Saraçhane ve çevre tedbirleri içinde kullanılabilecek alternatif caddeler: Abdülezelpaşa Caddesi, Kadir Has Caddesi, Ragıp Gümüşpala Caddesi, Haliç Caddesi, Şehzadebaşı Caddesi. Beyazıt Meydanı ve çevresinde gerektiğinde trafiğe kapatılacak yollar: Ordu CaddesiBeyazıt Meydan ve çevresinde kullanılabilecek alternatif caddeler: Vatan Caddesi, Millet Caddesi, Türkeli Caddesi, Koska Caddesi, Hayriye Tüccarı Caddesi. Taksim, Şişli, Mecidiyeköy ve geniş çevresinde trafiğe kapatılacak ve alternatif yollar: Şişli Mecidiyeköy Ortaklar Kavşağı’ndan Taksim istikametine kapatılacak, trafik akımı Ortaklar Caddesi’nden Esentepe istikametine yönlendirilecektir. Şişli Bomonti Tüneli Dolmabahçe istikametine kapatılacak, trafik akımı Akar Caddesi’nden Çağlayan ve Piyale Paşa Bulvarı’na yönlendirilecektir. Şişli Kuştepe Kavşağı’ndan Geçit Sokak istikametine gitmek isteyen akım, Kuştepe Kavşağı’ndan kapatılacak trafik Çağlayan istikametine yönlendirilecektir. Çağlayan Hürriyettepe Kavşağı’ndan Şişli istikametine gitmek isteyen akım Hürriyettepe Kavşağı’ndan Darülaceze Caddesi istikametine yönlendirilecek. Akar Caddesi istikametinden Hürriyettepe Kavşağı’na gelen akım, Hürriyettepe Kavşağı’ndan Çağlayan istikametine yönlendirilecektir Darulaceze istikametinden Okmeydanı istikametine gitmek isteyen akım Okmeydanı Kavşağı’ndan kapatılacak Odese Bulvarı’na yönlendirilecektir. Piyalepaşa Bulvarı’ndan gelen akım Okmeydanı istikametine kapatılacak, Sadabat Viyadüğü istikametine yönlendirilecektir Piyale Paşa Bulvarı’ndan Dolapdere istikametine gelen akım Dolapdere Kavşağı’ndan Taksim Yedi Kuyular istikametine kapatılacak, trafik Dolapdere Kavşağı’ndan Piyale Paşa Bulvarı’na geri yönlendirilecektir.Kasımpaşa Tuz Ambarı ışıklardan Şişhane Tarlabaşı Bulvarı istikametine kapatılacak, trafik Tuz Ambarı ışıklardan Hasköy istikametine yönlendirilecektir. Unkapanı Köprüsü’nden Taksim istikametine giden akım köprüye girmeden Ragıp Gümüş Pala ve Abdülezelpaşa Caddesi’ne yönlendirilecektir. Sirkeciden Galata Köprüsü Karaköy istikametine gelmek isteyen akım kapatılacak Ragıp Gümüş Pala Caddesi’ne yönlendirilecektir Ortaköy’den Çırağan Caddesi Beşiktaş istikametine gitmek isteyen akım, Ortaköy’den kapatılacak Dereboyu Caddesi ve Bebek istikametine yönlendirilecektir. Beşiktaş Eski Yıldız Caddesi, Barbaros Bulvarı, ara sokaklardan çıkan akım Balmumcu Kavşağı Zincirlikuyu istikametine yönlendirilecek. Nişantaşı Kavşağı Rumeli Caddesi istikametine kapatılacak, Nişantaşı Kavşağı’ndan Fulya istikametine yönlendirilecek. Teşvikiye Hüsrev Gerede Caddesi istikameti kapatılacak, Nişantaşı Kavşağı istikametine yönlendirilecek. Ihlamur Kavşağı’ndan Şair Nedim Caddesi istikametine kapatılacak, Ihlamur Kavşağı’ndan Fulya istikametine yönlendirilecek. Kadırgalar Caddesi Taksim ve Küçük Çiftlik Caddesi istikametine kapatılacak trafik akımı Bomonti Tünel istikametine yönlendirilecek. Barbaros Bulvarı Beşiktaş istikametine Balmumcu Kavşağı’ndan kapatılacak, Balmumcu Kavşağı’ndan Levent Sarıyer istikametine yönlendirilecek. Boğaziçi Köprüsü kuzey istikametinden geliş (Sait Çiftçi) Beşiktaş Ortaköy ayrımından kapatılacak, Haliç istikametine yönlendirilecek. İhtiyaç halinde E-5 kuzey yol Mecidiyeköy ayrımı kapatılacak, alternatif Çağlayan Haliç istikametine yönlendirilecektir. E-5 güney yol Mecidiyeköy ayrımı ihtiyaç halinde kapatılacak, trafik akımı Zincirlikuyu Levent istikametine verilecektir"
İstanbul TEM Otoyolu’nda otomobil bariyerlere ok gibi saplandı: 1 ölü, 1 ağır yaralı Eyüpsultan’da sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobil, bariyerlere ok gibi saplandı. Kazada sürücü Kerem Çelik hayatını kaybederken beraberindeki Kübra Çelik ağır yaralandı. Kaza, saat 03.00 sıralarında Eyüpsultan TEM Otoyolu Edirne istikametinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, TEM Hasdal Viyadüğü girişinde direksiyon hakimiyetini kaybeden 34 ZS 3163 plakalı otomobilin sürücüsü Kerem Çelik, yol ayrımında bariyerlere çarptı. Çarpmanın etkisiyle demir bariyerler otomobilin ön kapısından içeri ok gibi girdi. Kazayı gören vatandaşlar bir yandan yardıma koşarken bir yandan da durumu polis, itfaiye ve sağlık ekiplerine bildirdi. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri araçta sıkışan 2 kişiyi kurtarmak için çalışma başlatırken polis ekipleri yolda güvenlik önlemi aldı. İtfaiye ekiplerince araçta sıkışan Kerem Çelik ve Kübra Çelik araçtan çıkarılarak sağlık ekiplerine teslim edildi. Feci kazada 1 kişi öldü, 1 kişi yaralandı Sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Kerem Çelik’in olay yerinde hayatını kaybettiği öğrenilirken Kübra Çelik ise ağır yaralandı. Kübra Çelik yapılan ilk müdahalenin ardından ambulansla hastaneye kaldırıldı. Talihsiz adamın cansız bedeni ise incelenmek üzere Adli Tıp Kurumu Morguna kaldırıldı. Kazada otomobil kullanılamaz hale geldi. Polis ekipleri kazaya ilişkin inceleme başlattı.
Ankara Ankara’da sağanak yağmur nedeniyle ev ve iş yerlerini su bastı, araçlar mahsur kaldı Ankara’da akşam saatlerinde etkili olan yağmur hayatı olumsuz etkiledi. Birçok noktada ev ve iş yerlerini su bastı, araçlar ise mahsur kaldı. Ankara’da akşam saatlerinde başlayan kuvvetli yağmur hayatı olumsuz etkiledi. Ankara Valiliğinden 28, 29 ve 30 Nisan günleri için sağanak yağmur uyarısının ardından akşam saatlerinde başlayan sağanak yağmur ile birlikte birçok noktada ev ve iş yerlerini su bastı. Özellikle Yenimahalle ve Çankaya ilçelerinde etkili olan yağmur sonrası binden fazla su baskını ihbarı yapıldı. Trafikte araçlar ise zor anlar yaşadı. Alt geçitlerde su birikmesi nedeniyle şehirdeki bazı yollar trafiğe kapatılırken bazı araçlar ise biriken su nedeniyle yolda kaldı. Araçlarında mahsur kalan vatandaşları, itfaiye, AFAD ve dalgıç polis ekipleri kurtardı. Şiddetli yağmurun ardından Ankara Valisi Vasip Şahin, ekiplerin çalışmalarını takip etti ve açıklamalarda bulundu. Tüm ekiplerin çalışmalarına devam ettiğini söyleyen Vali Şahin, “Ankara’ya geçmiş olsun diliyorum. Bu akşam Ankara olarak çok yoğun bir yağış aldık ama en büyük tesellimiz herhangi bir yağış yok. Sizin de takip ettiğiniz gibi battı çıktı denilen alt geçitlerimiz yoğun yağış nedeniyle yer yer tıkanmış vaziyette. Tüm ekiplerimiz sahada müdahalelere devam ediyor. AFAD, emniyet ekipleri, emniyete bağlı dalgıç ekipleri ve diğer tüm ilgili birim ve kuruluşlarımızın tüm ekipleri burada. Şu anda yağmur azalmış olsa da devam ediyor. İnşallah kısa zamanda yağış durur ve müdahaleler sonuç alır” diye konuştu. “Şu ana kadar bin 330 civarında su baskını ihbarı var” Bin 330 civarında su baskını ihbarı olduğunu ve 950’sine müdahale edildiğini söyleyen Şahin, “Şu ana kadar su baskını ihbarı gelen yaklaşık bin 330 civarında ihbar var. Bunların 950’sine müdahale edildi. 350’sine ise müdahale edilmeye devam ediliyor. Mağduriyet yaşayan vatandaşlarımıza en kısa zamanda ulaşmak hedefimiz. Bunun için arkadaşlarımız sahada canla ve başla çalışmaya devam ediyor” dedi. “Biz birkaç gündür yoğun yağış ikazı yapıyoruz. Yarın için de ikaz yayımladık” Yarın da kuvvetli yağış beklendiğini belirten Şahin, “En yoğun olarak yağışı Yenimahalle ilçemiz aldı. O civarda ekiplerimiz daha yoğun olarak çalışıyor. Bütün ilçelerimizde de ekiplerimiz müdahalelerine devam ediyorlar. Şunu ifade edelim. Biz birkaç gündür yoğun yağış ikazı yapıyoruz. Bu yarın da yine meteorolojik değerlendirmeler göre yarın için de ikaz yayımladık. Vatandaşlarımızın dikkatli ve tedbirli olmasını istiyoruz. Özellikle trafikte yoğunluğa sebep olmamak açısından daha duyarlı olmalarını bekliyoruz. Aynı önlemlerimiz artarak devam edecek. Takviye ekiplerimiz olacak” şeklinde konuştu. “Zararımız çok büyük” Etkili olan yağış nedeniyle yollar göle dönerken bazı araçlar ise mahsur kaldı. Yolda mahsur kalan Batuhan Koç, zararının büyük olduğunu belirterek, “Ankara’da hava şartları çok kötü. Biz de sağanak yağmurda trafikteydik. Sağanak yağmur nedeniyle BMW marka aracımla yolda kaldık. Şu an çekici ile aracımı çektiriyorum. Zararımız çok büyük. Yolda kalanların Allah yardımcısı olsun” diye konuştu.