SAĞLIK - 13 Ekim 2017 Cuma 10:29

Bir yılda kendi ağırlığımız kadar gıda katkı maddesi tüketiyoruz

A
A
A
Bir yılda kendi ağırlığımız kadar gıda katkı maddesi tüketiyoruz

Helal ve Sağlıklı Gıda Hareketi Başkanı ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.

Helal ve Sağlıklı Gıda Hareketi Başkanı ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Gültekin, farkında olmadan çok fazla gıda katkı maddesi tükettiğimizi, bir yılda yaklaşık kendi ağırlığımız kadar gıda katkı maddesi tükettiğimizi söyledi.


İslam Dünyası Bilimler Akademisi (IAS), Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) ve Necmettin Erbakan Üniversitesinin işbirliğinde İngilizce olarak düzenlenen Küresel Barış ve Refah İçin Bilim, Teknoloji ve İnovasyon konulu konferansta Türkiye’den ve dünyanın dört bir yanından gelen yüzlerce akademisyen birbirinden önemli sunumlar gerçekleştirdi. Helal ve Sağlıklı Gıda Hareketi Başkanı ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Gültekin de gıda katkı maddelerinin sağlık üzerindeki etkileriyle ilgili açıklamalarda bulundu.



“Bir yılda kendi ağırlığımız kadar gıda katkı maddesi tüketiyoruz”


Prof. Dr. Fatih Gültekin, farkında olmadan çok fazla gıda katkı maddesi tükettiğimizi belirterek, “Bunu hesaplamışlar, bir yılda yaklaşık kendi ağırlığımız kadar gıda katkı maddesi tüketiyoruz ve bunlar bizim ihtiyacımızın olmadığı maddeler. Bunlar, bizim bir gıda eksikliğimiz giderilsin diye kullandığımız şeyler değil, hayatımızı kolaylaştırmak için üretilen gıdalara katılan katkı maddeleri. Katkı maddelerinin mutlaka bize sağladığı kolaylıklar var fakat bununla beraber bazı sağlık risklerini de beraberinde getiriyor” dedi.



“Beslenmenin önemsenmesi gerekiyor”


Gıda katkı maddesiz bir yaşamın mümkün olmadığını ifade eden Prof. Dr. Gültekin, “Yani katkı maddesi yemeyeceksiniz, kesinlikle her şey yasak, sadece evde yemek yiyeceksiniz, böyle bir yaşam yok. O zaman ne yapacağız; biz olabildiğince mevcut şartlarda en iyisini yapmaya çalışacağız. Dolayısıyla birincisi gıda ve katkı maddeleri hakkında biraz bilgilenmemiz lazım. Örneğin meyve suyu nedir, meyveli içecek nedir, meyve aromalı içecek nedir, meyve nektarı nedir? Bunların arasındaki farkı bilmezsek meyve suyu niyetiyle meyve aromalı bir içecek alabiliriz ve içinde hiç meyve suyu olmaz. Beslenmeyi önemsemeliyiz çünkü beslenme bizim sağlığımızla direkt ilgili. Ne zamandan itibaren; çocuk anne karnına düştüğü andan itibaren beslenme bizim için önemli. Çünkü gıdalarla aldığımız besin maddeleri bizim bedenimizi oluşturuyor, vücudumuzu oluşturuyor. Yaratılışımıza uygun gıdaları almalıyız ki bedenimiz düzgün oluşsun. Vücudumuzun tanımadığı gıdaları almamalıyız” diye konuştu.



"Vücudumuzun tanımadığı gıdaları almamamız gerekiyor"


Prof. Dr. Fatih Gültekin, vücudumuzun tanımadığı gıdaları almamamız gerektiğini kaydederek, “Örneğin karamelli bir çikolata ya da tatlı. Bunu vücudumuz tanımıyor. İnsan hücreleri mikroplardan oluşuyor. Bedenin yüzde 90’ı mikroplardan oluşuyor. Sayısal olarak yüzde 90 mikrop hücreleri ki biz buna mikrobiyata diyoruz. Yüzde 10 ise insan hücrelerinden oluşuyor. Dolayısıyla bu mikroplar bizim hayatımızı etkiliyor. Yediğimiz gıdalarla besleniyor mikroplar. Sağlığımızı, moralimizi etkiliyor. Sentetik tatlandırıcılar tükettiğinizde bunlar bağırsaklardaki mikropları bozuyor. Etkilenmiş olan mikroplar bazı zaruretli maddeler üretiyor ve bunun sonucunda glikoz intoleransı gelişiyor ve insülin direnci gelişiyor sonucunda ise obeziteye doğru gidiş oluyor. Şeker yerine kalorisi sıfır olan sentetik tatlandırıcı kullanan insanların bağırsakları bu şekilde etkileniyor ve obeziteye sebep oluyor. Gıda boyaları da çocuklarda hiperaktiviteyi tetikliyor” şeklinde konuştu.


Gültekin, Gıda Katkı Maddeleri isimli bir uygulamalarının olduğunu ve vatandaşların buradan faydalanabileceğini de belirtti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Elazığ Elazığ Belediyesi, Müftüoğlu’nu öğrencilerle buluşturacak Türkiye’nin sınav öncesi motivasyon eğitiminde en etkili isimlerinden Gökhan Müftüoğlu, Elazığ Belediyesi’nin düzenlediği programda Gelecek Sensin Projesi kapsamında gençlerle seminerde bir araya gelecek. Hizmet, eser ve gönül belediyeciliği ilkesi doğrultusunda şehre kazandırdığı vizyon yatırımlarla Elazığ’ı emin adımlarla geleceğe taşıyan Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, gençlere yönelik hizmetlerini artırarak sürdürüyor. Bu kapsamda geleceğin teminatı gençlerin eğitimlerine katkı sunarak donanımlı bireyler yetiştirilmesi adına önemli faaliyetler gerçekleştiren Elazığ Belediyesi, “Gelecek Sensin” Projesi dahilinde seminer programı düzenleyecek. Türkiye’nin sınav öncesi motivasyon eğitiminde en etkili isimlerinden, konferansları, yayınları ve kitaplarıyla gençlerin büyük bir beğeniyle takip ettiği eğitimci ve yazar Gökhan Müftüoğlu, sınav kazandıran taktikler konulu seminerde Elazığlı öğrencilerle buluşacak. Ahmet Tevfik Ozan Fuar ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilecek seminer, 2 Mayıs Perşembe günü saat 11.00’da başlayacak. Seminerin ardından imza programı gerçekleştirilecek. Elazığ Belediyesi ve Pratik Hafıza Kurs Merkezi iş birliği ile düzenlenecek olan seminer, ücretsiz olacak. “Ücretsiz seminere bütün öğrencilerimiz davetlidir” Elazığ Belediyesi Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Her alanda güçlü yatırımlarla aziz şehrimiz Elazığ’ı geleceğe hazırlayan Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, gençlerimizin hayallerinin yanında yer alarak destek sağlamayı, gerek eğitsel, gerekse sosyo-kültürel faaliyetlerle gençlerimize hizmet etme hedefine devam ediyor. Bu kapsamda Elazığ Belediyesi olarak geçtiğimiz dönem orta öğretim kurumlarını kapsayacak şekilde başlattığımız Gelecek Sensin programımızı, kapsamını genişleterek yeni dönemde de sürdüreceğiz. Türkiye’nin sınav öncesi motivasyon eğitiminde en etkili isimlerinden Gri Koç, 2 Mayıs Perşembe günü kıymetli gençlerimizle bir araya gelecek. Ücretsiz olacak olan bu önemli organizasyona bütün öğrencilerimizi davet ediyoruz” denildi.
İstanbul Savaş arenasında modern saldırılar ile ilkel savunma stratejileri bir arada kullanılıyor Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaşta modern saldırılar ile ilkel savunma stratejileri bir arada kullanılıyor. Savaş arenasında 300 dolarlık ev yapımı droneların saldırısına karşı çatı sacı gibi basit çözümler ile tankların sıra dışı kalkanı dikkat çekiyor. Rusya ile Ukrayna arasında iki yıldır devam eden savaş, sahada da çeşitli modernizasyonları beraberinde getiriyor. Her iki ülke de savaş meydanın en etkili silahlarından tankları ve konvansiyonel silahları ev yapımı FPV droneların (yarış droneları) saldırılarından korumak için çatı sacı gibi ilkel yöntemlerle ile önlem alıyor. Modern saldırılara ilkel çözümler Gelişen teknolojinin etkisiyle kamikaze saldırılarına karşı konvansiyonel silah sistemlerinin korunması için basit ancak etkili modernizasyonlar dikkat çekiyor. Özellikle tankları ve zırhlı araçları giderek artan kamikaze saldırı tehditlerine karşı korumak amacıyla çeşitli önlemler görülüyor. Bu önlemler arasında, araçların üzerine yerleştirilen çatı sacı gibi basit ancak etkili kalkanlar öne çıkıyor. Rusya’nın sahada kullandığı kalkanlar ilk bakışta gecekonduya benzetilse de basit ama etkili modernizasyon olarak şu an için mevcut tehditlere karşı önemli bir savunma sağlıyor. Ukrayna’da 300 dolara üretilen ev yapımı FPV dronelar ile elektronik savaşlar Son zamanlarda Ukrayna’nın mühimmat sıkıntısı yaşaması, yeni çözüm arayışlarını da beraberinde getirdi. Önceleri keşif için kullanılan bin dolarlık DJİ marka dronelar artık cephenin en ön saflarında saldırı için kullanılıyor. Yukarıdan bomba bırakmak için kullanılan DJİ dronelarının yerini düşük maliyetli ev yapımı FPV kamikaze dronelar aldı. Özellikle 2024 yılının başı itibariyle Ukrayna ordusu ev yapımı kamikaze drone saldırılarına ağırlık verdi. Her iki ülke askeri de düşük maliyetle üretilen FPV yarış dronelarını kamikazeye dönüştürerek 20 km uzaklıktaki tanklar ve diğer hedefleri yüksek hassasiyetle etkisiz hale getirebiliyorlar. Hız konusunda diğer dronelara oranla avantajlı olan FPV’ler ani manevralar yaparak düşman birliklerini hazırlıksız yakalayabilecek kadar küçük olması nedeniyle de tercih ediliyor. FPV dronelarının savaş meydanındaki etkisi ve üstünlüğü, her iki ülkenin bu yeni silahın ne kadar önemli olduğunu fark etmesine yol açtı. YouTube üzerinden savunma sanatı; halk teknolojiyi silahlaştırıyor Ukrayna’da halk, internet üzerinden parça sipariş vererek FPV droneler üretiyor ve bunları orduya bağışlıyor. Kamikaze droneları ortalama 300 dolara mal eden siviller, Youtube’da, dronelerın nasıl üretileceği ve nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda eğitim videoları paylaşarak geniş kitlelere ulaşıyor. Sahada yaşanan bu gelişmeler ise teknolojinin savaşta ve savunmada nasıl kullanılabileceği konusunu gözler önüne seriyor.