GENEL - 11 Ağustos 2019 Pazar 15:13

Gelin adayına “süslü koç” gönderme geleneği yaşatılıyor

A
A
A
Gelin adayına “süslü koç”  gönderme geleneği yaşatılıyor

Konya’nın Beyşehir ilçesinde, kurban bayramlarında nişanlı erkeklerin gelin adaylarına “süslenmiş kurbanlık koç gönderme” geleneği günümüzde devam ediyor.

Konya’nın Beyşehir ilçesinde, kurban bayramlarında nişanlı erkeklerin gelin adaylarına “süslenmiş kurbanlık koç gönderme” geleneği günümüzde devam ediyor.


Beyşehir ilçe merkezinde yaşayan 23 yaşındaki Şerafettin Çorum, kurban bayramı sonrasında düğün yapacağı nişanlısına satın aldıkları kurbanlık koçu, üzerine Türk bayrağı örtüp, süsledikten sonra boynuzuna altın bilezik ve diğer takılarını da takarak gelin evine teslim etti. Çorum, aynı mahallede oturdukları aynı zamanda komşusu olan Hatice Gamze Lale’nin karşı cadde üzerindeki ikamet ettiği evine, kendi evlerinin önünde süsledikleri çiftin isimlerinin baş harflerinin de boya ile yazıldığı kurbanlık koçu cadde üzerinden ailesiyle birlikte geçirerek teslim etti.


Şerafettin Çorum, yaptığı açıklamada, Kurban Bayramının hemen ardından nişanlısıyla düğün yapacaklarını belirterek, “Beyşehir’de kız evine kurban bayramında süslenerek koç götürülmesi adetten olduğu için, geleneklerimizi, göreneklerimizi yerine getirmeye ve yaşatmaya çalışıyoruz. Bu güzel koçu süsledik ve gelin hanıma getirdik. İnşallah hayırlara vesile olur. Düğünümüz 18 Ağustos’ta, herkesi bekliyoruz” dedi.


22 yaşındaki kreş müdürü Hatice Gamze Lale ise, yaşadığı mutluluğu ifade ederek, “Benim için sürpriz olmadı. İlçemizde bu gelenek devam ettiği için bekliyorduk. Nişanlıma, ailesine ve herkese teşekkür ediyorum” dedi.


Damadın annesi Sade Nur Çorum, gelenek ve görenekleri yerine getirmek için kız evine kurbanlık koç getirdiklerini belirterek, her iki tarafa da hayırlı olması temennisinde bulundu. Gelin adayının annesi Mariye Lale de, “Kurbandan sonra düğünümüz olacak. Geleneklerimizi devam ettiriyoruz. Teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük Safranbolu’da çocuklar geleneksel oyunlarla büyüyecek Karabük’ün Safranbolu ilçesinde okul bahçeleri geleneksel oyun alanlarıyla tasarlandı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan "Yüz Yüze 100 Çocuk Oyunu Kılavuzu" çerçevesinde öğrencilerin kılavuzda yer alan geleneksel çocuk oyunlarını oynayabilmesi amacıyla Altın Safran İlkokulu, Alibaba İlkokulu ve Mustafa Antepoğlu İlkokulunun bahçelerine "Geleneksel Çocuk Oyun Alanları ve Egzersiz Parkuru" çizimi yapıldı. İlçedeki diğer ilkokul ve ortaokulların bahçelerinin çocukların oyun faaliyetleri kapsamında eğlenebilecekleri ortamlar haline getirilmesi için de çalışmalar devam ediyor. Çizimi yapılan oyun alanlarında "Yüz Yüze 100 Çocuk Oyunu Kılavuzu" rehberliğinde oyunlar oynanacak. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından projenin amacının öğrencilerin bilmek, hissi, psikomotor, sosyal ve kültürel gelişimlerinin en önemli kaynaklarından olan geleneksel çocuk oyunlarını okul ortamında canlandırmak, gerek ders içi gerekse ders dışı faaliyetlerde yer vererek, öğrencilerin temel psikolojik ve fiziksel gelişiminin yanı sıra duygularını yansıtma, iletişim kurma, kendini ifade etme becerisi kazanmalarını sağlamak olduğu belirtildi. Açıklamada ayrıca öğrenci ve velilerin mücadele ettiği ekran bağımlılığı, obezite gibi birçok farklı sorunla başa çıkmanın en kolay ve eğlenceli yolunun öğrencileri geleneksel oyunlara yönlendirmekten geçtiği ifade edildi.