GENEL - 14 Kasım 2019 Perşembe 13:15

Konya Büyükşehir, tarihi mezar taşlarına sahip çıkıyor

A
A
A
Konya Büyükşehir, tarihi mezar taşlarına sahip çıkıyor

Konya Büyükşehir Belediyesi, hayata geçirdiği Tarihi Mezar Taşları Müzesi’nde yüzyıllar öncesinden günümüze miras kalan tarihi mezar taşlarına sahip çıkıyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi, hayata geçirdiği Tarihi Mezar Taşları Müzesi’nde yüzyıllar öncesinden günümüze miras kalan tarihi mezar taşlarına sahip çıkıyor.


Konya Büyükşehir Belediyesinin hayata geçirdiği “Tarihi Mezar Taşları Müzesi” kadim mirasın gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlıyor.


Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’nın şanlı ecdadından kalan camiler, medreseler, türbeler ve imarethaneler gibi tarihsel birikimi günümüze yansıtan çok önemli yapılara sahip olduğunu belirterek, bu amaçla kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması konusuna büyük önem verdiklerini söyledi. Tarihi mezar taşlarının ve mezarlıkların da bir milletin geçmişle kurduğu köprünün en önemli ayaklarından biri olduğunu belirten Başkan Altay, bu kapsamında Mevlana bölgesinde hayata geçirilen Tarihi Mezar Taşları Müzesi’nin Türkiye’de ilklerden olduğunu ifade etti. Başkan Altay, “Yaklaşık 4 bin metrekarelik alana kurulu müzede son olarak Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemine ait 260 mezar taşının restorasyon çalışmaları ve kitabe metinleri üzerinde transkript çalışmaları tamamlanarak sergilenmeye hazır hale getirildi. Hemşehrilerimiz ve şehrimizi ziyarete gelen misafirler birbirinden değerli tarihi mezar taşlarını ve kitabeleri müzemizde görebilir” dedi.


Konya’daki müze envanterine kayıtlı olan mezar taşlarının Şems Mezarlığı haziresine dayandığını hatırlatan Başkan Altay, “Buranın da 1940’lı yıllarda kapatılmasının ardından içerisindeki mezar taşları Sırçalı Medrese Mezar Anıtları Müzesi’ne kaldırıldı. O tarihten itibaren eserler 2010 yılına kadar açık kalan ve daha sonra kapatılan Sırçalı Medrese Mezar Anıtları Müzesi’nde muhafaza edildi. Ardından Konya Etnoğrafya Müzesine nakledilen eserler için 2017 yılında Büyükşehir Belediyemiz ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında imzalanan protokol gereği, Belediyemiz tarafından hayata geçirilen Tarihi Mezar Taşları Müzesine nakledildi” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu’da 2024’ün ilk 4 ayında 4 bin 615 asayiş olayı meydana geldi Bolu Valisi Erkan Kılıç, 2024’ün ilk 4 ayında gerçekleşen 4 bin 615 olayda 2 bin 933 şüpheli şahısın gözaltına alındığını ve bu şahıslardan 2 bin 628’nın adliyeye sevk edildiğini açıkladı. Bolu Valisi Erkan Kılıç başkanlığında, Bolu İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, Bolu İl Jandarma Komutanı Mehmet Avcı’nın katıldığı Asayiş ve Güvenlik Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi. Vali Erkan Kılıç, Bolu’da 2024 yılının ilk 4 ayında yapılan operasyonları açıkladı. Bolu’da 2024’ün ilk dört aylık zaman diliminde yaşanan olayları dile getiren Vali Erkan Kılıç, “Huzur ve güvenin şehri Bolu’muzda, vatandaşlarımızın can ve mal emniyetlerinin sağlanması, güvenli ortamda hayatlarını devam ettirebilmesi için Valiliğimizce emniyet, jandarma ve diğer birimlerimizle ortak çalışmalarımız devam ediyor. İlimizde ilk dört ay içerisinde 3 bin 971 asayiş, 154 narkotik, 70 kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele, 165 siber, 255 ölümlü ve yaralanmalı trafik kazası olayı olmak üzere toplamda 4 bin 615 olay gerçekleşmiş, bu olaylarda 2 bin 933 şüpheli şahıs tespit edilmiş, bu şahıslardan 2 bin 628 şahıs yakalanarak adli mercilere sevk edilmişlerdir” dedi. Teröre ve göçmen kaçakçılığına yönelik yapılan operasyonları açıklayan Vali Kılıç, “İlk dört ay içerisinde, ilimizin ve ülkemizin huzur ve güvenliğini tehdit eden terör yapılanmalarına yönelik 5 operasyon gerçekleştirilmiş, 38 kişi gözaltına alınmış, 1 kişi tutuklanmış ve 6’si adli kontrol şartı ile olmak üzere toplam 37 kişi serbest bırakılmıştır. Düzensiz Göç ile Mücadele çerçevesinde 2024 yılı ilk dört ayında toplamda 8 operasyon yapılmış olup bu operasyonlarda 10 organizatör yakalanmıştır. Bunlardan 2’si tutuklanmış olup 1’i Adli Kontrol Kararı almış, 7’si ise serbest bırakılmıştır. İlimiz genelinde toplam 130 düzensiz göçmen yakalanmış olup 89’u sınır dışı edilmiştir” diye konuştu. Son olarak kentte yaşanan trafik kazaları hakkında konuşan Vali Kılıç, "Dört aylık dönemde ölümlü ve yaralanmalı kaza sayısı 255 olmuştur. Bu kazalarda maalesef 2 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 439 vatandaşımız yaralanmıştır. Bu kapsamda, dört aylık dönemde, 305 bin 446 Adet araç kontrol edilmiş, bin 276 Adet Ticari Taksi, bin 295 Adet Okul Servis Aracı denetlenmiş olup denetimlerimiz aralıksız devam edecektir” ifadelerini kullandı.