EKONOMİ - 07 Mayıs 2020 Perşembe 13:37

Avrupa’nın en büyük rulman üreticilerinden SC Rulmenti SA’dan ihracata devam mesajı

A
A
A
Avrupa’nın en büyük rulman üreticilerinden SC Rulmenti SA’dan ihracata devam mesajı

Avrupa’nın en büyük rulman üreticilerinden biri olan SC Rulmenti SA, bin 100 çalışanıyla korona virüs pandemisi sürecindeki tüm zorluklara rağmen ihracata devam ediyor.

Avrupa’nın en büyük rulman üreticilerinden biri olan SC Rulmenti SA, bin 100 çalışanıyla korona virüs pandemisi sürecindeki tüm zorluklara rağmen ihracata devam ediyor.


Bera Holding’e bağlı Romanya’da faaliyet gösteren SC Rulmenti SA şirketinin CEO’su Doğan Güreş, pandemi ve sonrasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Sektörün bugünü ve yarınına dair bilgiler veren Güreş, “Rulman sektörü, endüstrileşme ve Sanayi Devrimi’nin başlangıcıyla dünya literatürüne girmiş olup, sanayi gelişimi ile doğru orantılı olarak stratejik vasfını korumaktadır. Sanayileşmenin teknoloji ile beraber evrimleşmesi ile rulman sektörü de gelişmeye ve ürün yelpazesini genişletmeye devam etmektedir. 20 sene önce pazarda olmayan yüzlerce Çinli üreticinin fiyat rekabeti dolayısıyla rulman sektörü küresel olarak fiyat-kalite endeksi geniş bir yelpazeye yayılmış durumdadır. 1953’ten bu yana, 70 yıla yakın köklü URB markası ile Romanya’da üretim yapan SC Rulmenti SA, global rekabette pazardaki konumunu her geçen gün güçlendirecek potansiyele haizdir” dedi.



"Korona virüs pandemisi döneminde önlemlerimizi aldık, ihracata devam ettik"


URB olarak korona virüs pandemisi döneminde aldıkları önlemleri sıralayan Güreş, “Avrupa’nın en büyük rulman üreticilerinden biri olarak bin 100 çalışanımızla tüm zorluklara rağmen dünya ülkelerine olan ihracatımıza devam ettik. Bu süreçte çalışanlarımızın sağlığı mutlak önceliğimiz olmuştur. Güvenli ve sürdürebilir bir çalışma ortamının hazırlaması için bünyemizde oluşturduğumuz ‘Salgın Krizi Yönetim Komisyonu’ önerilerini harfiyen yerine getirirken global gelişmeleri yakından takip ettik. Yeniden hazırlanan önlemler prosedürü ve ‘Pandemi Eylem Planı’ ile riski asgari seviyede tutmayı başardık. Fabrika giriş-çıkışlarına termal kameralar, dezenfeksiyon tüneli ve ateş ölçerler yerleştirdik. Vardiya/eleman sayısını düşürerek ‘Azaltılmış Çalışma Modeli’ne geçtik. İş istasyonlarımızın ara mesafesini en az iki metre olacak şekilde düzenledik. Çalışanlarımızın fabrika alanı içerisindeyken her daim maske ve eldiven ile bulunmalarını sağladık. Elbise değişimi ve soyunma odaları kullanımını geçici olarak kaldırdık. Risk grubu içerisinde bulunan çalışanlarımızı (İleri yaş, hamile, evde bakılacak çocuğu olan vb.) evlerine gönderdik. Yurt dışından gelen çalışanların on dört günlük karantina kurallarına uymalarını sağladık. Bu olağanüstü süreçte üretim ve sevkiyatlarımızın kesintisiz devamı için dikkatli ve özenli bir performans ortaya konulmuştur. URB ailesi olarak temenni ve beklentimiz bu sancılı sürecin bir an önce geride kalması ve Türkiye ile birlikte Romanya’nın da bir an önce normalleşme sürecine kavuşmasıdır” şeklinde konuştu.



“Özel rulman modelleri için ortak projelerin devamı yönünde ortak bir iradeye sahibiz”


URB markası olarak yeni yatırımlar, odak alanları ve önceliklerine dair bilgiler veren Doğan Güreş, sözlerine şöyle devam etti:


“Dünya ülkelerinde sanayi ve teknolojik gelişmeler ilerledikçe rulman sektörü de paralel olarak gelişmeye ve ticari olarak talep artışı göstermeye devam edecektir. Bu doğrultuda biz de kendimizi yenilemek ve her anlamda şirketimizi geleceğe hazırlamak zorundayız. Odak alanımız iki noktada ön plana çıkmaktadır; İlk olarak, mevcut ürün yelpazemizi genişletirken, ikincil olarak yeni pazarlara açılmayı da sürdürüyoruz. İş ortaklarımız ile birlikte, onların spesifik ihtiyaçlarına göre tasarım iyileştirilmeleri üzerinde çalışmaktayız. Özel rulman modellerini gerçekleştirmek üzere ortak projelerin artarak devamı yönünde ortak bir iradeye sahibiz. Son dönemde ‘Fıçı Makaralı Rulmanlar’da artırılmış yük kapasitesi ve makara optimizasyonuna sahip ‘E’ serisi ile başlattığımız modernleştirme projesi büyük ilgi uyandırdı. Yine elektrik izolasyonuna sahip olan, elektrik motorları veya yüksek-akım demir yolu lokomotiflerinde kullanılan özel kaplamaları izolasyon rulmanları, yeni ürün yelpazemizin rekabet gücü yüksek ürünleri olacaktır.”


Üretimdeki verimliliği artırarak ve maliyet düşürerek rakiplerine karşı avantajlı bir ortam yakaladıklarını belirten Güreş, “Bu noktada demir yolu rulmanlarının hızlandırılmış üretim hattı ile bu pazarın yüksek nitelikteki ürün talebini karşılarken rekabet gücümüzü de artırdık. Yine rulman sektöründeki büyük oyuncular ile geliştirdiğimiz ortak projelerle sektörün kapasite artırım taleplerini yeni yatırımlarla birlikte gerçekleştirmeyi istiyoruz” dedi.



“Her kriz dönemi aynı zamanda bir fırsat dönemidir”


Korona virüsün tüm dünyayı olduğu gibi Romanya ve rulman sektörü de etkilediğini ifade eden Güreş, “Her kriz dönemi aynı zamanda bir fırsat dönemidir. Bu dönemde ticari faaliyetlerimiz etkilenmekle beraber birtakım yeni imkanlardan da faydalanma fırsatı bulduk. Romanya hükümetinin bu zor dönemi kolaylaştırmak için sunduğu ilave tedbirler Türkiye’deki imkanlara benzer nitelikteydi. Yüksek istihdam gösteren bir işveren olarak, ‘Kısa Çalışma Programı’nı Romanya yasalarına göre hayata geçirdik. Demir-çelikten liman vinçlerine, petrol üretiminden demir yollarına, enerji üretiminden otomotive kadar geniş bir yelpazede vazgeçilmez ürün olan rulman talebi de global ekonominin canlanmasıyla tam gaz ilerleyecektir. Bu döneme hazır olan üreticiler sektörün canlanması sonrasında oluşacak rekabette pastadan büyük dilimi alacaklardır. Biz URB olarak geleceğe hazırız ve tüm tedbirleri almış durumdayız” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Ramazan’da çocuklar Büyükşehirle eğlenceye doydu Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından Ramazan ayı boyunca çocuklara yönelik düzenlenen etkinlikler minik kalplere mutluluk kattı. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü tarafından Ramazan ayı boyunca çocuklara yönelik gerçekleştirilen etkinlikler, minik kalplerde tebessüm bıraktı. Ramazan ayının manevi coşkusunu çocuklarla buluşturmak amacıyla şehir genelinde gerçekleştirilen birbirinden özel etkinliklerde çocuklar eğlenirken öğrenmenin keyfini yaşadı. Şehrin farklı noktalarındaki camilerde düzenlenen Çocuklarla Ramazan’ın Neşesi programlarında teravih namazı ve sonrasında çeşitli etkinlikler miniklerle buluştu. Geleneksel Hacivat ve Karagöz gösterisi, halat çekme oyunu ve balon şelalesi gösterisi miniklere unutulmaz anlar yaşattı. Programda ayrıca camiden çıkan çocuklara hoş bir sürpriz yapılarak ayakkabılarının içine çikolatalar yerleştirildi. Cami avlusunda ise teravih namazı sonrası lokum, Osmanlı macunu ve çay ikramında bulunuldu. Ofis Sanat Merkezi’nde (OSM) gerçekleştirilen etkinliklerde, çocuklara oruç kavramı ve Ramazan ayının önemi hakkında bilgi verildi. Davulcu, maniler, sahur, hurma, zemzem, iftar, ezan, oruç kavramlarının renkli etkinliklerle işlendiği programlara 9 okuldan 300 kişi katıldı. "Gölgeden Gelen Neşe: Hacivat ve Karagöz Sahnede" programında ise Tiyatro Sanatçısı Seçkin Bayramoğlu 9 ilçede okullara giderek öğrencilerle buluştu. Geleneksel Türk kültürünün önemli bir parçası olan Hacivat-Karagöz, çocuklara neşe, eğlence oldu ve geleneksel kültürü renkli yöntemlerle aktardı.
İstanbul İstanbul Valiliği "Zimem defteri" geleneğini sürdürüyor İhtiyaç sahiplerinin borçlarının ödendiği Osmanlı döneminden gelen "Zimem defteri" geleneği, Ramazan Bayramı öncesi İstanbul Valiliği koordinasyonunda yaşatıldı. Megakentin 39 ilçesindeki birçok bakkalın tuttuğu veresiye defterlerindeki yaklaşık 2,5 milyon liralık borç kapatılırken İstanbul Valisi Davut Gül, "Zimem defteri Osmanlı’dan günümüze kadar gelen bir gelenek. Amacımız; geleneğin duyurulması, yaşatılması ve başka hayırseverlerin de bizim aracılığımızla bayram öncesinde ihtiyaç sahiplerine yardımda bulunmaları. İnşallah fırsat buldukça bu projeleri yapmaya gayret edeceğiz" dedi. İhtiyaç sahiplerinin borçlarının ödendiği Osmanlı döneminden gelen "Zimem defteri" geleneği, Ramazan Bayramı öncesi İstanbul Valiliği koordinasyonunda yaşatıldı. Hayırseverlerin katkılarıyla İstanbul’un 39 ilçesinde birçok bakkalın tuttuğu veresiye defterlerindeki yaklaşık 2,5 milyon liralık borcun bayram öncesi kapatılması sağlandı. Kağıthane’de yapılan bakkal ziyaretlerine katılan Kağıthane Kaymakamı Niyazi Erten ise Osmanlı geleneğinin yaşatılmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti. Esnaftan Sibel Çakmak ise geleneğin hem vatandaşlara hem esnafa katkıları olduğunu ifade ederken dükkanların camına, borçların kapatıldığına dair broşür asıldı. "Amacımız, bu geleneğin duyurulması, yaşatılması" İstanbul Valisi Davut Gül konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Zimem defteri bilindiği gibi Osmanlı’dan günümüze kadar gelen, yer yer yaşatılan bir gelenek. Zimem defteri özetle hayırseverlerin, ihtiyaç sahiplerinin borçlarını bakkaldaki defteri satın alarak kapattıkları bir sistem. Bunu görev yaptığımız her yerde yapmaya gayret ediyoruz. İstanbul’da da Ramazan ayı boyunca birkaç yerde hayırseverlerimizle yaptık. Bugün de Rams Türkiye olarak 100 tane bakkalda yapıyoruz. Amacımız; bu geleneğin duyurulması, yaşatılması ve başka hayırseverlerin de hem bizim aracılığımızla hem bireysel olarak kendilerinin yaparak bayram öncesinde ihtiyaç sahiplerine yardımda bulunmaları. İnşallah bizler de fırsat buldukça bu projeleri yapmaya gayret edeceğiz. Zimem defterinin yaşatılması ecdatla bağımızı kurmamızı sağlıyor" dedi. "Bir elin verdiğini diğer el görmemiş oluyor" Geleneğin yaşatılmasına destek veren herkese teşekkür ettiğini söyleyen Kağıthane Kaymakamı Niyazi Erten ise "Kağıthane ilçemizde 3 mahallemizde toplam 4 bakkal esnafımızı ziyaret ettik. Burada amacımız; zimem defteri geleneğini sürdürmek. Osmanlı’dan günümüze kadar gelen güzel bir gelenek, ilk adıyla veresiye defteri. Bu gelenekte hayırseverler bu defteri satın alarak ihtiyaç sahiplerinin borçlarını ödemiş oluyor. Böylece bir elin verdiğini diğer el görmemiş oluyor, bu gerçekten çok kıymetli. Biz tabi 4 bakkal ziyaret ettik, çok eski defterler de vardı. Bu hayrın yapılmasında Rams Türkiye vesile oldu. Ama bakkal esnafın da elbette bu borçların makul hale gelmesinde çok büyük emekleri olmuştur. Gerçekte geleneklerimizi yaşatmaya devam etmeliyiz" diye konuştu.
Bursa Bursa’da bayram boyunca ulaşım ücretsiz Bursa Büyükşehir Belediyesi, 30 Mart, 31 Mart ve 1 Nisan tarihlerini kapsayan Ramazan Bayramı boyunca kent içi toplu taşıma araçlarının ve Bursaray hatlarının ücretsiz olacağını açıkladı. Bursa Büyükşehir Belediyesi, Ramazan Bayramı’nda vatandaşların rahat ve huzurlu bir şekilde ziyaretlerini gerçekleştirebilmeleri amacıyla 30 Mart, 31 Mart ve 1 Nisan tarihlerinde kent içi ayakta yolcu taşıyan hatlardaki toplu taşıma araçlarının, Bursaray ve tramvay hatlarının ücretsiz olacağını açıkladı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, paylaşmanın ve dayanışmanın en güzel yaşandığı Ramazan ayının manevi ikliminin kent genelinde düzenledikleri programlarla tüm Bursalılar tarafından hissedildiğini söyledi. Ramazan Bayramı’na ulaşacak olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Başkan Mustafa Bozbey, "Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak Ramazan Bayramı’nda hemşehrilerimizin bayram ziyaretlerini ve ulaşımlarını kolaylaştırmak amacıyla hazırlıklarımızı tamamladık. Bu kapsamda kent içinde ayakta yolcu taşıyan BursaRay, tramvay ve otobüs hatlarımız, Ramazan Bayramı süresince (30-31 Mart ve 1 Nisan 2025) BursaKart kullanmak suretiyle ücretsiz olarak hizmet verecek. Bursa Büyükşehir Belediyesi ekiplerimiz, yaşanabilecek tüm olumsuzluklara karşı görev başında olacak. Şimdiden tüm vatandaşlarımızın Ramazan Bayramı’nı kutluyorum" dedi.