Uzmanlar, ısınma amacıyla kullanılan soba, kalorifer ve doğalgaz kombi bacalarının mutlaka temizlenmesi gerektiğini, temizlenmemesi halinde sonu ölüme varan vakalarla karşılaşıldığını ifade etti.
Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Mete Kalyoncu, düzenli olarak temizlenmeyen bacaların iyi çekmediğini ve uzun süre temizlenmemiş bacaların ise kurum birikmesi nedeniyle tıkandığını belirterek, "Tıkanan bacalar, içerisinde bol miktarda karbonmonoksit gazı bulunan dumanı geri teper ve içeri verir. Bu gazı belirli bir süre solunum yoluyla ciğerlerine alan canlılar hayatlarını kaybederler. Odun ve kömür gibi katı yakıtlar ile yüksek oranda is bırakan sıvı yakıtlar kullanıldığı takdirde borular
ayda bir, bacalar ise iki ayda bir temizlenmelidir. Doğalgaz bacaları yılda bir, normal bacalar yılda iki, lokanta ve yemek fabrika bacaları ise 15 günde bir defa yetkili ve ehliyetli firmalara temizlettirilmelidir. Çatlak bacalar tamir ettirilmeli, tıkalı bacalar ise mutlaka açtırılmalıdır. Mutfak aspiratörü ve bacalarda biriken is ve kurumlar zaman zaman tutuşur ve potansiyel yangın tehlikesi oluştururlar. Oluşan bu kurumların tutuşmasına baca yangınları denir ve baca yangınları kolayca çatı yangınlarına,
çatı yangınları da bina yangınlarına dönüşür. Bacalar kalifiye elemanlar tarafından hassas bir şekilde temizlendiği zaman bacanın çekişi çok iyi olacaktır. İyi çeken bir baca yakıtı tam yakacağından, hem daha az yakıtla daha çok ısınma sağlanmış olacak, böylelikle de baca temizliği için yapılan masraf da fazlasıyla geri kazanılacaktır. Bunun yanı sıra hem karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı hayatımızı emniyete almış, hem de çevremizi kirletmemiş, bu sayede de hem huzur içinde yatacak hem de tasarruf etmiş
olacağız" dedi.