GÜNDEM - 13 Eylül 2025 Cumartesi 11:03

Bozkır’da geleneksel pekmez yapımı sabır ve emek gerektiriyor

A
A
A
Bozkır’da geleneksel pekmez yapımı sabır ve emek gerektiriyor

Konya’nın Bozkır ilçesinde asırlardır sürdürülen geleneksel yöntemlerle pekmez yapımı, yöre halkının sabır ve emeğiyle yaşatılmaya devam ediyor. Üzümlerden elde edilen şıra, günler süren özenli bir çalışmanın ardından sofralara tat katacak pekmeze dönüştürülüyor.


Bir gün akşamdan hazırlıkları tamamlanan şıra, sabah erken saatlerde büyük kaplardan küçük kaplara aktarılıp leğenlere boşaltılırken, kazanların altı yakılarak kaynatma işlemi başlatılıyor. Kaynama sürecinde üstte biriken tortular dikkatlice alınarak pekmezin berraklaşması sağlandı. İlk aşamanın ardından kazanlar temizlenerek yeniden ateşe konuldu. Bekletilen şıralar, tortularından arındırılarak kazana aktarıldı. Bu sırada dipte biriken toprak ve çamurlar ayrıştırılarak süzme işlemi gerçekleştirildi. Kazanda kaynayan pekmez, sabırla karıştırılarak kıvam alması için bekletildi.


Pekmezin tam lezzetine ulaşabilmesi için kısık ateşte yaklaşık 45 saat boyunca kaynatılması gerektiği belirtilirken, ustalar, fazla odun kullanılmaması gerektiğini, kısık ateşte yavaş yavaş pişirilen pekmezin daha sağlıklı ve lezzetli olduğunu vurguluyor.


Yöre halkı, bu uzun ve zahmetli sürecin sonunda ortaya çıkan pekmezin hem kış aylarında enerji verici bir besin kaynağı hem de kültürel mirasın önemli bir parçası olduğuna dikkat çekiyor. Geleneksel pekmez yapımı, sabır ve emeğin birleşimiyle bugün de yaşatılmaya devam ediyor.


Bozkır Dereiçi Mahallesi sakini Mustafa Ersoy, pekmez yapım sürecinin bölge halkı için sadece bir üretim değil aynı zamanda kültürel bir miras olduğuna dikkat çekti. Ersoy, "Pekmez yapmak sabır, emek ve gelenek meselesi. Biz çocukluğumuzdan beri bu işin içindeyiz. Dedelerimiz nasıl yaptıysa biz de aynı yöntemlerle sürdürüyoruz. En önemli nokta, şırayı yavaş yavaş kaynatmak ve acele etmemektir. 40-45 saatlik bu süreç sonunda ortaya çıkan pekmez hem sağlıklı hem de çok lezzetli oluyor. Kışın soframızdan eksik etmediğimiz en doğal gıdamızdır" dedi.



Bozkır’da geleneksel pekmez yapımı sabır ve emek gerektiriyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Yurtta hava durumu Yurt genelinin parçalı yer yer çok bulutlu, Marmara’nın doğusu, Batı Akdeniz, Tekirdağ, İzmir, Aydın, Muğla, Afyonkarahisar, Kütahya, Zonguldak, Bolu, Düzce, Erzincan, Tunceli çevreleri, Kırklareli’nin kıyı kesimleri, Ankara ve Eskişehir’in güneyi, Konya’nın kuzey ve batısı ile Erzurum’un batısının yağmur ve sağanak yağışlı, Güney Ege kıyıları ile Batı Akdeniz kıyılarının gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Muğla ve Antalya çevrelerinde yerel kuvvetli olması bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde iç ve doğu bölgelerde pus ve yer yer sis bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan yapılan tahminlere göre; hava sıcaklığı, mevsim normallerinin üzerinde seyredecek. Rüzgarın genellikle güney ve doğulu, yurdun kuzeybatı ve güneydoğu kesimlerinde kuzeyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette esmesi bekleniyor. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle: Ankara: Parçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerinde güney ilçeleri yağmur ve sağanak yağışlı 8 İstanbul: Parçalı ve çok bulutlu, yağmur ve sağanak yağışlı 13 İzmir: Parçalı çok bulutlu, sağanak yağışlı 17 Bursa: Parçalı ve çok bulutlu, akşam saatlerinden sonra yağmur ve sağanak yağışlı 13 Adana: Parçalı ve az bulutlu 17 Antalya: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 17 Samsun: Parçalı ve çok bulutlu 14 Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu 15 Erzurum: Parçalı ve az bulutlu, zamanla çok bulutlu, gece saatlerinden sonra karla karışık yağmurlu yüksekleri kar yağışlı 5