EĞİTİM - 19 Eylül 2025 Cuma 11:14

Necmettin Erbakan Üniversitesinde "Bölüm birincileri mezuniyet ve geleceğe mesaj töreni" coşkusu

A
A
A
Necmettin Erbakan Üniversitesinde "Bölüm birincileri mezuniyet ve geleceğe mesaj töreni" coşkusu

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) tarafından geleneksel hale getirilen ve bu yıl beşincisi icra edilen Bölüm Birincileri Mezuniyet ve Geleceğe Mesaj Töreni, bölümlerini birincilikle tamamlayan öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti. Törende, mezun olan öğrencilerimiz hayallerini, beklentilerini ve hedeflerini yazdıkları mesaj kapsüllerini, 2050 yılında açılmak üzere geleceğe mesaj kapsülü sütununa yerleştirdi.


NEÜ Ahmet Keleşoğlu Yerleşkesi Havuzbaşı’nda düzenlenen törene NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, NEÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Birekul, Prof. Dr. Hidayet Oğuz ve Prof. Dr. Bahadır Feyzioğlu, NEÜ Genel Sekreteri Dr. Rahim Çimen, dekanlar, dekan yardımcıları, akademisyenler, mezun öğrenciler ile aileleri katıldı.


Programda konuşan NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, anlamlı törende sadece bir başarıyı kutlamadıklarını, aynı zamanda bir umudu da büyüttüklerini belirterek, "Çünkü dünya zor günlerden geçiyor. Gazze’den ve birçok coğrafyadan gelen haberler içimizi burkuyor. Savaşların, göçlerin, krizlerin yükü bugünün gençlerinin omuzlarına daha çok biniyor. Böylesi bir dünyada sizlerin varlığı bize umut oluyor. Çünkü biliyoruz; siz bu ülkenin geleceğini sadece aklınızla değil, vicdanınızla da inşa edeceksiniz" dedi.



"Sadece bilgi değil şahsiyet kazandırdınız"


Mezunların ailelerine ve akademisyenlere seslenen Rektör Zorlu, "Evlatlarınız bugün birincilikle mezun oldu. Ama aslında bu birinciliğin ilk adımları evlerinde atıldı. Siz güvendiniz. Siz destek oldunuz. Siz dua ettiniz. Yollarını gözlediniz ve haklı çıktınız. Bugün burada alkışların en büyüğü sizindir. Evlatlarınızın başarısı sizin başarınızdır. Değerli hocalarım, emeğinizin karşılığını öğrencilerimizin gözlerinde görüyoruz. Onlara sadece bilgi vermediniz. Onlara şahsiyet kazandırdınız. Onlara bir meslek değil, bir hayat ahlakı öğrettiniz. Gençler de itiraf etsin, bazen sizden şikâyetlerdiler. "Bu kadar zor soru olur mu hocam?" dediler. "Bu kadar okumayı kim yapacak?" diye söylendiler. Ama şimdi biliyorlar, o dersler, o ödevler, o uykusuz girilen vizeler, finaller kendilerini bugünlere hazırladı. Bugün bu kürsüden sizlere, hepimiz adına teşekkür ediyorum" diye konuştu.



"Dünya sizi bekliyor"


Necmettin Erbakan Üniversitesinin; gençliğin gücünü, enerjisini ve cesaretini taşıdığını söyleyen Rektör Prof. Dr. Cem Zorlu, "Son yıllarda istikrarlı bir şekilde yükseliyor. Times Higher Education sıralamalarında elde ettiğimiz dereceler bu yükselişin en güçlü kanıtı. Türkiye’de genç üniversiteler arasında en üst sıralardayız. Bu başarı diplomalarınıza da yazıldı. Sizler sadece bireysel başarınızın değil, kurumsal bir başarının da bayrağını taşıyorsunuz. Artık sizler üniversitemizle birlikte Konya’nın da bir gururusunuz. Bu şehir Mevlana’nın şehri. Sabırla, hikmetle, aşk ve ilimle yoğrulmuş bir şehir. Kampüs yollarını arşınladığınızda, Meram’da yürüyüş yaparken ezber yaptığınızda, fakülte kantininde çay içerken dostluklar kurduğunuzda aslında bu şehrin kültürünü içinize çektiniz. Şimdi buradan mezun olurken, adınızın önünde sadece bir diploma değil; bir şehir kültürü, bir manevi miras da var. Şimdi size bir anahtar veriyoruz. Bu anahtar sıradan bir anahtar değil. Evinizin kapısını açmaz. Araba çalıştırmaz. Bu anahtar geleceğe açılır. Mesaj kapsülünüzü onunla açacaksınız. Tam 25 yıl sonra. Yani çeyrek asır sonra, kendi gençliğinizle yeniden buluşacaksınız. Belki Üniversitemizin yeni amfilerinde, yeni laboratuvarlarında, yeni kütüphanelerinde, yeni imkânlarında kendi çocuklarınızı gezdireceksiniz. Ve diyeceksiniz ki: "Benim hikâyem burada başladı.". Sevgili gençler, hayat bazen final sınavı gibidir. Zor sorular vardır. Ama siz o sınavlarda hep çözüm buldunuz. Bazen de hayat ödev gibidir. Son güne bırakılır. Ama siz o ödevleri de yetiştirdiniz. Bugün de birincilikle mezun oldunuz. Şüphesiz bu ülke sizi bekliyor. Bu şehir sizi bekliyor. Dünya sizi bekliyor" ifadelerini kullandı.


Öğrencileri ve ailelerini tebrik eden Rektör Zorlu, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: "Nerede olursanız olun, Necmettin Erbakan Üniversitesinin adını yüceltmeye devam edin. Yolunuz açık, bahtınız aydınlık, hayalleriniz gerçek olsun."


Törende; Necmettin Erbakan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 2020 mezunu, bir savunma sanayi şirketinde tasarım mühendisi olarak görev yapan Kadir Arslanpınar ile tüm bölümler içerisinde en yüksek genel ortalamayla Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesinden mezun olan Rumeysa Kırılmaz da günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.


Konuşmaların ardından fakülte ve bölüm birincilerine belge ve hediyeleri takdim edildi. Daha sonra mezunlar, 25 yıl sonra 2050’de NEÜ Müzesi’nde sergilenmek üzere açılacak olan Geleceğe Mesaj Kapsüllerini 2025 sütununa yerleştirdi. Toplu fotoğraf çekiminin ardından keplerin havaya fırlatılmasıyla tören sona erdi.



Necmettin Erbakan Üniversitesinde "Bölüm birincileri mezuniyet ve geleceğe mesaj töreni" coşkusu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sinop Gençler kaçıyor, emekliler yerleşiyor: Sinop’ta çalışan sayısı, emeklilerin gerisinde kaldı Türkiye’nin en yaşlı nüfusuna sahip vilayeti Sinop, sosyal güvenlik kayıtlarına göre emekli sayısının çalışan sayısını geçtiği iller sıralamasında Türkiye 2.’si oldu. Her bir çalışana karşılık 1,17 emeklinin düştüğü şehirde vatandaşlar; asayiş olaylarının azlığı, komşuluk ilişkilerinin güçlü olması ve yüksek huzur için Sinop’u tercih ediyorlar. Aktif çalışma hayatını bırakanların, güvenlik ve uygun fiyatlar için tercih ettiği Sinop, emekli şehri ünvanını almaya başladı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verileri, Sinop’taki demografik değişimi bir kez daha gözler önüne serdi. Emekli sayısının aktif sigortalı sayısını geçtiği iller sıralamasında Zonguldak zirvede yer alırken, Sinop 57 bin 5 çalışana karşılık 66 bin 273 emekli ile 2. sıraya yükseldi. Listenin üçüncü sırasında ise Balıkesir bulunuyor. İHA muhabirine konuşan emekliler, Sinop’un huzurlu yapısının emekliler için bir çekim merkezi olduğunu, ancak çalışan genç nüfusun azalmasının şehri bir "emekli kenti" haline getirdiğini vurguladı. Karavanımın kapısı dahi açık, hırsızlık nedir görmedim Emekli olduktan sonra yazlarını Sinop’ta karavanda geçiren İsmail Hakkı İlik, şehrin güvenliğine dikkat çekerek, "Genelde yazları Sinop’ta geçiriyorum. Sinop’un emekliler için cazip hale gelmesinin sebebi güvenli, sakin, ortamının ve denizinin güzel olması. İnsanlarının anlayışlı, hoşgörülü olması. Karavanda kalıyorum, karavanımın kapısı dahi açık; hiçbir zaman hırsızlık, kapkaç gibi olaylara rastlamadım. Benim burayı tercih etmemin nedeni güvenli, düzenli ve denizinin temiz olması. İnsanların güvenli bir şekilde yaklaşması" dedi. Kapımın üstünde anahtarımı unutuyorum, komşum kapımı çalıyor Aslen Antalyalı olan ve 44 yıl önce tayini çıkarak geldiği Sinop’a emekliliğinde yerleşme kararı alan Mahmut Yücedağ, kenti şu sözlerle anlattı: "Sinop sakin bir yer emekliler için. Tekstil ürünlerinin fiyatı biraz yüksek ama emekli olarak rahat bir şekilde gezilecek yerleri var. Konuşulacak elit insanları da var. Bir arada yaşayabileceğin çok sosyal bir kentimiz. Ben Sinop’a 1982’de geldim o zaman Ayancık’ta göreve başladım. 2021’de merkeze geldim. Sinop o zaman 28 bin nüfusluydu şimdi 60 bin nüfuslu olmuş. Sinop’a yerleşme kararı verdim, şu an Sinop’tayım. Sinop’ta emeklinin olması bu nedenle doğal bir şey. Ben kapımı hiç kilitlemesem, kapımın üstünde anahtarım kaldığı zaman, komşum hemen kapımı çalıyor ’sen anahtarını unutmuşsun’ diyor. Ama benim geldiğim yerde gündüz evdeyken arkadan kapıyı kilitlememişsen kapını açıp içeri giriyorlardı. Sinop’ta herkes birbirini tanıyor, az nüfus olduğu için rahatız. Bu nedenle Sinop tercih edilir bir şehirdir."
İzmir İzmir’de taksi şoförü ücret tartışmasında öldürüldü İzmir’in Konak ilçesinde bir taksi şoförü, aracında ücret yüzünden tartışan yolcu tarafından tabancayla vurularak öldürüldü. Olayın ardından taksinin direksiyonuna geçip kaçan şüpheli, polis ekiplerince yakalandı. Olay, dün gece saat 23 sıralarında Basmane Kapılar mevkisinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, D.M. isimli şüpheli, Deniz Örer’in (52) kullandığı ticari taksiye yolcu olarak bindi. iddiaya göre yolculuk esnasında şoför ile yolcu arasında ücret konusunda tartışma çıktı. Büyüyen tartışma sonucunda D.M., yanındaki tabancayla taksi şoförü Örer’e ateş etti. Vücudunun çeşitli yerlerinden vurulan Örer, ağır yaralandı. Olayın ardından şüpheli D.M., Örer’in ticari taksisinin direksiyonuna geçerek olay yerinden uzaklaştı. Bir süre araçla kaçan şüpheli, taksiyi bir sokak üzerinde terk ederek kaçışına yaya olarak devam etti. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Sağlık ekiplerince yapılan kontrolde taksi şoförünün olay yerinde hayatını kaybettiği belirlendi. Evli ve bir çocuk babası olduğu öğrenilen Örer’in cansız bedeni, İzmir Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Polis ekipleri, kaçan şahsı yakalamak içim çalışma başlattı. Yapılan araştırmalar sonucunda kimliği ve kaçış güzergahı tespit edilen şüpheli D.M., kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı. Şüphelinin üzerinde olayda kullandığı tabanca da ele geçirildi. Olayla ilgili başlatılan soruşturma sürüyor.