KÜLTÜR SANAT
GKV’li Ada Arslan Piyano Solisti Kategorisinde Dünya üçüncüsü
06 Mayıs 2024 Pazartesi - 11:56 GKV’li Ada Arslan Piyano Solisti Kategorisinde Dünya üçüncüsü Danubia Talents Sanat Derneği tarafından bu yıl ilk kez Türkiye’de Gaziantep’te düzenlenen ve müzik alanındaki en önemli yarışmalardan birisi olan 1. Danubia Talent Uluslararası Müzik Festivali’ne katılan Gaziantep Kolej Vakfı Özel İlkokulu öğrencisi Ada Arslan yarışmanın Piyano Solisti kategorisinde dünya üçüncüsü oldu. Eğitim alanındaki başarılarını sosyal kültürel, sanatsal ve sportif başarılarıyla taçlandıran Gaziantep Kolej Vakfı Özel Okulları kuruluşunun 60.yılında yeni başarılara imza atarken bu kez de müzik alanında düzenlenen bir yarışmada dünya üçüncülüğüne imza attı. Danubia Talents Sanat Derneği tarafından bu yıl ilk kez Türkiye’de Gaziantep’te düzenlenen ve müzik alanındaki en önemli yarışmalardan birisi olan 1.Danubia Talent Uluslararası Müzik Festivali’re katılan Gaziantep Kolej Vakfı Özel İlkokulu öğrencisi Ada Arslan yarışmanın Piyano Solisti kategorisinde dünya üçüncüsü oldu. Yarışmanın finalinde dünya üçüncülüğü kupasını kazanan Gaziantep Kolej Vakfı Özel İlkokulu öğrencisi Ada Arslan mutluluğunu arkadaşları ve öğretmenleriyle paylaştı. Uluslararası yarışmalarda Gaziantep Kolej Vakfı Özel Okulları öğrencilerinin başarıdan başarıya koşmasının bir tesadüf olmadığını ifade eden GKV Özel Okulları Genel Müdürü Fevzi Gürsel minik şampiyonu kutlayarak başarılar diledi.
Lise öğrencileri, ‘Milli Mücadele Dönemi’ni sahneleyecek
06 Mayıs 2024 Pazartesi - 11:38 Lise öğrencileri, ‘Milli Mücadele Dönemi’ni sahneleyecek Aydın Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri, sahneleyecekleri “Milli Mücadelenin Aydınlık Kahramanları” isimli tiyatro oyunuyla, izleyenleri milli mücadele ruhuyla geçmişte yolculuğa çıkaracak. Aydın Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri, tarihi bir dönemi canlandıracakları tiyatro oyunuyla dikkatleri üzerlerine çekti. "Milli Mücadelenin Aydınlık Kahramanları" adlı bu özel gösteri, 13 Mayıs Pazartesi günü saat 20.30’da Hidayet Sayın Kültür Merkezi’nde sahnelenecek. Gençlik Haftası etkinlikleri çerçevesinde hazırlanan gösteri, tarihin önemini vurgulamanın yanı sıra milli mücadele ruhunu da canlandırmayı hedefliyor. Okulun gönüllü öğrencilerinden oluşan tiyatro grubu, özenle hazırladıkları oyunla seyircileri geçmişe doğru bir yolculuğa çıkaracak. Aydın Sosyal Bilimler Lisesi yönetimi ise sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda “Yunan birliklerinin 15 Mayıs 1919’da İzmir’i işgaliyle başlayan süreçte Kuvay-ı milliye bünyesinde faaliyet gösteren Yörük Ali, Çete Emir Ayşe Efe, Çiftlikli Kübra gibi birçok Aydınlı efenin Aydın savunmasında milli mücadelede göstermiş oldukları kahramanlıklar, Milli Mücadelenin Aydınlık Kahramanları adlı tiyatro oyunuyla sahneye taşınıyor. Aydın Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinin temsiliyle gerçekleşen iki perdelik oyun Kültür Merkezi Hidayet Sayın Salonu’nda 13 Mayıs 2024’de sahnede. Tüm halkımız davetlidir. Bekliyoruz” ifadelerine yer vererek tüm Aydınlıları milli mücadele ruhunu yaşamaya davet etti.
Tavşanlı’da Hıdırellez buluşması
06 Mayıs 2024 Pazartesi - 11:32 Tavşanlı’da Hıdırellez buluşması Kütahya’nın Tavşanlı ilçesi Kuruçay Beldesi Güzelyurt Mahallesi’nde Hıdırellez coşkusu yaşandı. MHP Tavşanlı İlçe Başkanı Kürşat Öztaş ve Kuruçay Belediye Başkanı Rengül Atıcı’nın da katıldığı etkinlikte, dualar edildi, halk oyunları gösterileri izlendi ve lezzetli gözlemeler ikram edildi. Etkinlik, dualarla başladı. Ardından yöresel halk oyunları ekipleri, zeybek ve halaylar eşliğinde coşkulu gösteriler sundu. Katılımcılar, bu güzel atmosferde baharın gelişini kutlamanın keyfini yaşadılar. Etkinliğin önemli konuklarından MHP Tavşanlı İlçe Başkanı Kürşat Öztaş, yaptığı konuşmada baharın gelişinin umut ve bereket getirdiğini söyledi. Öztaş, "Hıdırellez, birlik ve beraberliğimizi pekiştirmemiz gereken özel bir gün. Bu güzel günde bir araya gelerek baharın coşkusunu yaşıyoruz" dedi. Kuruçay Belediye Başkanı Rengül Atıcı da yaptığı açıklamada, gelenek ve göreneklerin yaşatılmasının önemini vurguladı. Atıcı, "Hıdırellez şenliğimizle birlikte baharın coşkusunu tüm beldemizle paylaştık. Katılan herkese teşekkür ediyoruz" diye konuştu. Etkinlik, ikram edilen lezzetli gözlemelerle sona erdi. Katılımcılar, bu güzel organizasyondan dolayı Kuruçay Belediyesi’ne ve emeği geçenlere teşekkür etmeyi ihmal etmedi. Hıdırellez şenliği, gelenek ve göreneklerimizin yaşatılması ve birlik ve beraberliğimizin pekiştirilmesi açısından önemli bir yere sahip. Bu tür etkinliklerin düzenlenmesi, kültürel değerlerimizin gelecek nesillere aktarılmasına da katkıda bulunuyor.
Nasrettin Hoca’yı genç kuşaklara tanıtmak için market arabasından yaptırdığı eşeğiyle sokak sokak geziyor
06 Mayıs 2024 Pazartesi - 11:05 Nasrettin Hoca’yı genç kuşaklara tanıtmak için market arabasından yaptırdığı eşeğiyle sokak sokak geziyor Yozgat’ta, Nasrettin Hoca kılığına giren emekli öğretmen Ertuğrul Kapusuzoğlu, market arabasından yaptırdığı maket eşeğiyle cadde ve sokaklarda gezerek, Türk mizahının en büyük nüktecisi Nasrettin Hoca’yı gelecek kuşaklara aktarmaya çalışıyor. Yozgat’ta 68 yaşındaki emekli Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Ertuğrul Kapusuzoğlu, insanları güldüren ve düşündüren Nasreddin Hoca’yı vatandaşlara ve çocuklara tanıtmak ve bu kültürü yaşatmak için büyük çaba harcıyor. Alışveriş arabası, kumaş ve deriden yaptırıp "Alakaçan" adını verdiği maket eşeği ile Nasrettin Hoca kıyafeti giyerek cadde ve sokaklarda dolaşan Kapusuzoğlu, vatandaş ve çocuklarla buluşup ünlü Türk mütefekkiri ile ilgili fıkraları anlatıyor. Kapusuzoğlu’na vatandaşlar yoğun ilgi gösterip fotoğraf çektirirken, maket eşeğe de çocuklar binip gezme imkanı buluyor. “Nasrettin Hoca’yı dünyaya tanıtacağım” Nasrettin Hoca’yı Yozgat’ın dışında Türkiye’de ve dünyada tanıtacağını söyleyen Ertuğrul Kapusuzoğlu, “Nasrettin Hoca tesadüfen doğmuş, oluşturulmuş bir karakter değil. Ben 30 sene lisede öğrencilerimle sahneye koydum, 20 sene önce de Ankara Gazi Üniversitesi’nde Nasrettin Hoca’yı sahneye koydum ama artık öğrencilerim yok. Ben de bunu tek kişilik oyuna düşürmeye karar verdim, epeyce de bunu sahneledim ve oynadım. Tabi ki Yozgat bundan faydalanacak, Türkiye de tanıyacak ama ben dünyada da en kısa zamanda Nasrettin Hoca oyununu oynayacağım. Nasrettin Hoca Türk ve dünya mizahının da güneşidir. Kendisi sadece gülünecek, komik bir adam değil o bir kaymakam, belediye başkanı, müftü ve atabeydir, öğretmendir. Çocuklar kısmında evet gülmeceler var ama büyüklere oynarken düşündürmeler var, onu tanımamız lazım” dedi. “Nasrettin Hoca’da büyük dersler, güzellikler var” Alışveriş sepetinden yapıp adını “Alakaçan” koyduğu maket eşeğine vatandaşların ilgi gösterip fotoğraf çektirdiğini ve çocukların eşeğe bindiğini de söyleyen Kapusuzoğlu, “Nasrettin Hoca’yı yürütmekte zorladık onun için bir alışveriş sepetini üstünden kestik ve Alakaçan’ı yaptık. Bu beni çok yordu, şimdi de ikinci bir eşek yapıyoruz, birincisi Yozgat’ta kalacak ikincisiyle biz Ankara’dan başlayıp Türkiye’yi gezeceğiz. Kesinlikle iddialıyım Nasrettin Hoca’yı dünyaya tanıtacağım. Onu sevmemek mümkün değil ve her Türk vatandaşının Nasrettin Hoca’yı kesinlikle tanıması lazım. Onda bize çok büyük dersler ve güzellikler var. Her şeyi ile Nasrettin Hoca bizim, sahip çıkmalıyız” şeklinde konuştu. “Çocuklarımıza kültürümüzü öğretiyor” Cumhuriyet Meydanı’nda çocuğunu maket eşeğe bindiren vatandaşlardan İsmail Bozdemir ise, “Çok güzeldi, çocuklarımıza geçmişimizi ve göreneklerimizi öğretiyor. Çocuklar da mutlu oluyor, Nasrettin Hoca’yı, kültürümüzü tanımış oluyorlar. Bizim çok hoşumuza gitti” ifadelerine yer verdi.
Gözü görmeyince kitabını büyüteç yardımıyla kaleme aldı
06 Mayıs 2024 Pazartesi - 10:45 Gözü görmeyince kitabını büyüteç yardımıyla kaleme aldı Denizli’de emekli Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Mustafa Öselmiş, 1972 yılında başladığı yazarlık hayatında 52 yılda, 62 kitap yazdı. İlerlemiş yaşı ve rahatsızlığı nedeniyle az görmesine rağmen yazmaktan vazgeçmeyen öğretmen, son kitabını büyütecin yardımıyla kaleme aldı. Denizli Lisesi’nin emekli Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni 81 yaşındaki Mustafa Öselmiş, 62. kitabı olan "’Allah Resulünün sorulan sorulara cevabı’ kitabını basıma hazır hale getirdi. İlerleyen yaşına ve şeker hastalığı nedeniyle gözleri çok az gören yazar Mustafa Öselmiş, 62. kitabını büyüteç kullanarak 2 yılda tamamladı. 4 bin adet basılacak kitap yakın zamanda piyasaya çıkacak. 1969 yılında üniversiteden mezun olduktan sonra 5 yıl öğretmenlik 20 yıl idarecilik yaptıktan sonda 1992 yılında emekli olduğunu anlatan Öselmiş, "Günümüz insanı, çevresinde olup bitenden çok fazla etkileniyor. Yanlış olduğunu bile bile yapmaması gereken şeyleri yapıyor, değişik tavırlar sergileyip kendini mutlu etmeye çalışıyor. Kitabımda yer alan konularda, günlük hayatta defalarca karşımıza çıkan sorunlara yaptığım tespitler, ayet ve hadislerle açıklık getirdim. Okurlarımın dikkatini, farklı ama gerekli bir yöne çekmek istedim. İlerleyen yaşıma rağmen, şeker hastalığım nedeniyle görme kaybı yaşamama rağmen 62. kitabımı iki yıl üzerinde çalışarak büyüteç kullanarak yazdım, baskıya hazır hale getirdim. Bu kitabımda ilk etapta 4 bin adet basılacak" dedi. "Yeter ki okunsun" Üç aylık emekli maaşıyla hazırladığı kitaplarını bastırdığını ve ticari amaç gütmeden maliyetine sattığını ifade eden Öselmiş, "Kitap satışlarından maddi bir beklentim yok. İnsanlar yeter ki çok pahalı bulmasın. Hazırladığım ve bastırdığım her kitap çok küçük paralara satılıyor. İnsanlarımız alsın okusun, okumaktan zarar gelmez. Ben yıllarca öğretmenlik yaptım, binlerce öğrenci yetiştirdim. Hepsine de okumalarını ve araştırmalarını öğütledim. Müslüman, bilgili insandır. Dünyadaki, ülkesindeki, ilindeki gelişmelerden haberdar olan insandır. Bunun için de mutlaka okumak, araştırmak gerekir. Ben 81 yaşındayım, okumaktan ve yazmaktan hiç vaz geçmedim. Emekli olunca bir kenara da çekilmedim. İnsanların yararına 61 kitap yazdım. Basılan kitaplarımın büyük bölümüne okuyucular tarafından büyük ilgi gösterildi. 4. Kez basılan kitaplarım oldu. Yaz tatillerinde çocukları için yazdığım kitabım müftülük izni ile camilerde yazın açılan kurslarda ders kitabı olarak ta okutuldu " diye konuştu.
Rektör Çolak, "Yunus Emre’nin anlattıklarının önemi bugün çok daha iyi anlaşılmaktadır"
06 Mayıs 2024 Pazartesi - 10:30 Rektör Çolak, "Yunus Emre’nin anlattıklarının önemi bugün çok daha iyi anlaşılmaktadır" Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Çolak, Yunus Emre’nin anlattıklarının öneminin, bugün; sevgi, barış ve birlik ihtiyacı içinde olan dünyamızda çok daha iyi anlaşıldığını belirtti. Çolak, Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası mesajında, "Eskişehir’in yetiştirdiği; Türk dili, kültürü ve medeniyetinin dünyaya armağanı olan Yunus Emre’yi bu yıl 6-12 Mayıs Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası’nda hepimize örnek olması temennisiyle anıyoruz. Yüzyıllardır insanlığı sevgi, kardeşlik ve hoşgörüye çağırmakta olan Yunus Emre, Türkçemizi ustaca kullanarak dillendirdiği şiirleriyle dilden dile, gönülden gönüle dolaşmakta, çağlara ve toplumlara ışık tutmaktadır. “Yaradılanı severiz, Yaradan’dan ötürü” sözü ile özetlenebilecek hayat felsefesi, düzgün karakteri ve yüksek insani değerleriyle bizlere mükemmel bir örnek olan Yunus Emre’nin anlattıklarının önemi, bugün; sevgi, barış ve birlik ihtiyacı içinde olan dünyamızda çok daha iyi anlaşılmaktadır. Bu düşüncelerle Yunus Emre’nin gönül dünyamıza kattığı güzelliklere tüm gönül kapılarının açılmasını temenni ediyor; birlik, beraberlik ve kardeşliği öğütlediği sayısız dizeleriyle Anadolu’dan tüm dünyaya seslenen büyük milli değerimiz Yunus Emre’yi sevgi, saygı ve minnetle anıyorum" diye belirtti.
İstanbul’da 33 vakıf eseri, tamamlanan restorasyonların ardından açılıyor
06 Mayıs 2024 Pazartesi - 10:29 İstanbul’da 33 vakıf eseri, tamamlanan restorasyonların ardından açılıyor Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından İstanbul’da restorasyonu tamamlanan 33 vakıf eserinin açılışı yapılacak. 79 yıl önce Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye çevrilen ve bugün açılışı gerçekleştirilecek olan Kariye Camii’nin son hali dron ile görüntülendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonu yapılan 201 eserin toplu açılış töreni, Cumhurbaşkanlığı Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Vakıf Haftası kutlama programı çerçevesinde düzenlenecek törende, İstanbul’daki 33 vakıf eseri de restorasyonlarının tamamlanmasının ardından yeniden hizmete açılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da Kariye Camii’nin açılışına canlı bağlanması bekleniyor. İstanbul’da restorasyonun ardından açılacak Vakıflar 1. ve 2. Bölge Müdürlüklerine ait 33 eser ise şöyle: “Soğukçeşme Askeri Rüştiyesi, Beyazıt Medresesi, Beyazıt Camii Hünkar Kasrı, Nuruosmaniye Camii Avlusu, Mesih Ali Paşa Camii, Kasımpaşa Mevlevihanesi, Benlizade Ahmet Reşat Efendi Türbesi, Muradiye Camii, Bebek Camii, Lala Hayrettin Paşa Camii, Fatma Sultan Sıbyan Mektebi, Terra Santa Kilisesi, Hoca Kasım Günani Camii, Güzelce Kasımpaşa Camii, Güngörmez Mescidi, Muhtesip İskender Ağa Camii, Bostani Ali Camii, Eyüpsultan Mihrişah Valide Sultan Külliyesinde İmaret (Eyüp İmareti), Fatih Beyazıd-ı Cedid Camii Güvenlik Önlemi Alınması İşi, Eyüpsultan Arpacı Hayrettin Camii, Beşiktaş Vişnezade Camii Minaresi, Beyoğlu Kılıç Ali Paşa Külliyesinde Tophane Camii Ana Sahın Su Tecriti ile Ahşap Döşeme Yapılması İşi, Kariye Camii, Hz. Cabir Camii, Kartal Mehmet Ağa Camii (Yakacık Merkez Camii) Çürüyen Çatı Örtüsü ve Taşıyıcı Elemanlarının Yeniden Yapılması Basit Onarım 2022 Yılı Doğrudan Temin İşi, Şile Çavuş Ahmet Camii, Üsküdar Altunizade İsmail Zühtü Paşa Camii, Kazasker Abdulkadir Efendi Camii, İskele Camii, Şeyh Devati Camii, İbrahim Hakkı Konyalı Kütüphanesi, Pervititch Evi, Hacı Selim Ağa Kütüphanesi". Ayrıca Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğüne ait Kocaeli’deki Yeni Cuma Camii’nin de açılışı yapılacak.
"İhtiyar Kız" oyunu tiyatro severlere eğlenceli saatler yaşattı
06 Mayıs 2024 Pazartesi - 10:27 "İhtiyar Kız" oyunu tiyatro severlere eğlenceli saatler yaşattı Erzincan Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde kurulmuş ve sanatsal faaliyetlerine devam etmekte olan Sahne Tiyatrosu 3 gün boyunca sahnelediği ve 850 kişiye oynadığı "İhtiyar Kız" oyunuyla tiyatro severlere eğlenceli saatler yaşattı. Oyunda evlenme yaşı geçmiş bir aile kızının, babası tarafından evlendirilme yolları aile komedisi olarak işlendi. Tek perde olarak oynanan tiyatro oyunu Erzincan Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Tiyatro salonunda ücretsiz olarak sahnelendi ve toplamda 850 tiyatro sever ile buluştu. Yönetmenliğini ve başrolünü Şeyma Aktaş’ın yaptığı oyunda; Emircan Kızıl, Tuğba Alaca, Eren Selçuk, Ömer Can Çelik, Emirhan Bektaş, Ender Balcı, Meryem Yolcu, Timuçin Kağan Bahar, Su Berra Çatalkaya, Mustafa Güngör, Faruk Çelik ve Mustafa Çelik rol aldı. Ses ve Işık Yönetmenliğini Burhan Çelik ve Özge Öz, 2. Yönetmenliğini Anıl Samancı, Genel Sanat Yönetmenliğini Ferruh Erkan’ın yaptığı oyunda evlenme yaşı geçmiş bir aile kızının, babası tarafından evlendirilme yolları aile komedisi olarak işlendi. Bu oyunla toplam 3 sahne alan Erzincan Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Sahne Tiyatrosu, Haziran ayı başında hazırladığı çocuk oyunuyla karne alacak çocuklara yepyeni bir tiyatro oyununu hediye olarak hazırladı. Sahne Tiyatrosu, ilerleyen aylarda yeni oyunlarla da Erzincan halkının karşısına çıkmak için çalışmalarına devam ediyor.