KÜLTÜR SANAT
17 Mart 2026 Salı - 01:18 Çorum’da Kadir Gecesi’nde kutsal emanetlere yoğun ilgi Çorum Belediyesi’nin ev sahipliğinde ve Bedesten’de sergilenen kutsal emanetler Kadir Gecesi’nde vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. Çorum Belediyesi öncülüğünde "Kutsal Emanetler Sergisi" Ramazan ayının ve Kadir Gecesi’nin manevi atmosferinde ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. 17 Mart tarihine kadar Bedesten’de ziyarete açık olacak olan sergi, 3 gün boyunca iftardan önce 13.00-18.00, iftardan sonra 20.00-23.00 saatleri arasında vatandaşların ziyaretine sunuluyor. Sergide, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’e (Sallallahu teala aleyhi ve sellem) ait Sakal-ı Şerif, Saç-ı Şerif ve Nal-ı Şerif gibi önemli emanetlerin yanı sıra Mescid-i Nebevi ve Kabe örtüleri, Kabe’nin anahtarı, Osmanlı dönemine ait nişaneler ve daha birçok kıymetli eser yer aldı. Yoğun katılımın sağlandığı sergide vatandaşlar İslam’a ait değerleri bir arada görebilme fırsatı yakaladı. Kılınan teravih namazının ardından eşiyle birlikte kutsal emanetleri görmeye gelen Metin Göktepe, "Aydan hayırlı olan Kadir Gecesi bütün İslam alemine hayırlı ve uğurlu olsun. Kutsal eserlerle beraber belediyemiz bizi faydalandırdığı için çok teşekkür ediyoruz" dedi. Çorumlu vatandaşlara manevi atmosferden nasibini almaları gerektiğini söyleyen Hayrettin Köybaşı, "Bu mübarek Kadir Gecesi’nde camilerde ibadetlerimizi yaptıktan sonra ziyaret edelim dedik. Kutsal emanetlerin feyzinden, bereketinden, kokusundan faydalanalım dedik. Bütün Çorum halkının buraya gelerek bu manevi atmosferden nasibini almasını diliyoruz" diye konuştu. Katılım sağladığı sergide bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Hüseyin Emre Erkoç, "Güzel bir katılım yani ben gayet etkilendim içeride kaldığımı söylüyorum. Osmanlı döneminden kalma eşyalar, Peygamber Efendimizin eşyalarını gördük. Yani gayet mutlu olduk böyle bir durum olduğunu ve bu etkinlikten" şeklinde ifade etti. Sergilenen hatıraları yerinde görmek için katılım sağladığını söyleyen Haktan Öncel, "Peygamber Efendimiz’in saçı ve sakalı şerifini görmek için ve onun döneminden kalan hatıraları görmek için buradayım. Atmosfer gerçekten çok güzel. Arkadan gelen ilahi sesi buraya huzurlu bir ortam katıyor" dedi.
17 Mart 2026 Salı - 00:12 Vakfiye geleneği Ramazan boyunca yaşatıldı İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Manisa’da Ramazan ayı boyunca yürütülen vakıf hayır hizmetleri kapsamında kurulan iftar sofralarında her gün 500 kişiye yemek verildi. Kadir Gecesi dolayısıyla Hatuniye Camii ve 662 yıllık Haki Baba Veli Camii’nde teravih namazı sonrası yaklaşık 2 bin kişiye sıcak salep ikram edildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Ramazan ayı boyunca Manisa’da çeşitli hayır programları gerçekleştirildi. Vakıf hayır şartları doğrultusunda Elginkan Vakfı’nın katkılarıyla Manisa Vakıf İş Hanı’nda kurulan iftar sofrasında her gün 500 kişilik iftar yemeği verildi. Kurulan iftar sofralarında vatandaşlar aynı sofrada buluşarak Ramazan ayının bereketini ve paylaşma kültürünü birlikte yaşadı. Asırlardır süregelen vakıf geleneğinin yardımlaşma ve dayanışma ruhunu yaşatan etkinlikler, vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleştirildi. Kadir Gecesi’nde 2 bin kişiye salep ikramı Ramazan ayının en önemli gecelerinden biri olan Kadir Gecesi dolayısıyla Hatuniye Camii ve Yunusemre ilçesindeki 662 yıllık Haki Baba Veli Camii’nde özel programlar düzenlendi. Kur’an-ı Kerim tilaveti ve yapılan duaların ardından teravih namazı sonrası iki camide yaklaşık 2 bin kişiye sıcak salep ikram edildi. İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Haki Baba Veli Camii’nde gerçekleştirilen programda yaklaşık bin kişiye salep dağıtıldı. Çocuklara hediyeler, lokma hayrı yapıldı Mahallede yaşayan yaklaşık 50 kadından oluşan ve herhangi bir dernek ya da vakfa bağlı olmadan faaliyet gösteren "İyilik Peşinde Koş" adlı iyilik grubu üyeleri de cami yönetimiyle iş birliği yaparak etkinliğe katkı sağladı. Teravih namazı öncesinde camiye gelen çocuklara çeşitli hediyeler verilirken, namaz çıkışında ise lokma hayrı gerçekleştirildi. 662 yıllık Haki Baba Veli Camii Yunusemre ilçesinde bulunan ve 662 yıl önce Osmanlı Beyliği döneminde inşa edilen Haki Baba Veli Camii, Manisa’nın en eski vakıf camilerinden biri olarak biliniyor. Fakir ve yolcuların konakladığı bir yapı olarak kullanılan cami, aynı zamanda bölgede din eğitiminin verildiği önemli merkezlerden biri oldu. Haki Baba ve dervişleri tarafından sürdürülen mukabele geleneği günümüzde de yaşatılmaya devam ediyor. Camide her sabah ezandan yaklaşık yarım saat sonra görevliler tarafından mukabele okunurken, son üç yıldır kandil gecelerinde yatsı namazı sonrası tesbih namazı kılınması da gelenek haline getirildi.
Başiskele, 2026’ya kültür ve sanatla "merhaba" diyecek
30 Aralık 2025 Salı - 17:52 Başiskele, 2026’ya kültür ve sanatla "merhaba" diyecek Başiskele Belediyesi, tiyatrodan konsere, çocuk etkinliklerinden söyleşilere kadar birçok programın yer aldığı 2026 yılı ocak ayı kültür sanat takvimini açıkladı. Ocak ayı boyunca Türkiye Yüzyılı Gençlik Merkezi başta olmak üzere ilçenin farklı noktalarında gerçekleştirilecek etkinlikler, yetişkinlerden çocuklara kadar geniş bir kitleyi sanatla buluşturacak. Program kapsamında yetişkin tiyatroları, müzik konserleri, çocuklara özel etkinlikler, müzikaller, kültür söyleşileri ve film gösterimleri yer alıyor. Kültür sanat sezonu, 9 Ocak Cuma günü sahnelenecek "Sevgili Doktor" adlı yetişkin tiyatro oyunuyla başlayacak. Ay boyunca "Masanın Altında" adlı oyun tiyatroseverlerle buluşurken, Türk Halk ve Sanat Müziği Koro Konseri düzenlenecek. Birçoğunun ücretsiz olacağı etkinliklerde çocuklar için de birbirinden renkli gösteriler yer alacak. İllüzyon ve sahne şovlarının yer aldığı çocuk etkinliği ile "Kuzucuk Müzikali", minik izleyicilere eğlenceli anlar sunacak. Ayrıca ay sonunda düzenlenecek animasyon film gösterimiyle çocuklar ve aileler sinema keyfi yaşayacak. Ocak ayı etkinlikleri kapsamında "Evlilik Okulu" söyleşisi ile ailelere yönelik farkındalık çalışmaları da yer alırken, Kitaphane kültür söyleşileri ise edebiyat, tarih ve düşünce dünyasına ilgi duyan vatandaşları bir araya getirecek. Biletli tiyatro oyunlarını izlemek isteyen tiyatroseverler, Kocaeli Şehir Tiyatroları’nın resmi web sitesi üzerinden online bilet satın alabilecek.
Seyyid Ahmet Arvasi Balıkesir’de anıldı
30 Aralık 2025 Salı - 15:50 Seyyid Ahmet Arvasi Balıkesir’de anıldı Balıkesir’de 13 yıl görev yapan eğitimci, fikir adamı, yazar ve sosyolog Seyyid Ahmet Arvasi, görev yaptığı Necatibey Eğitim Fakültesi’nde (NEF) anıldı. Seyyid Ahmet Arvasi, Necatibey Eğitim Fakültesi kültür, sanat, eğitim etkinlikleri kapsamında Şehit Öğretmen Aybüke Yalçın Konferans Salonu’nda anıldı. Anma programı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Necatibey Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Yıldırım katılımcılara ve anma programına katılan misafirlere hoş geldiniz konuşması sonrası, Ahmet Arvasi’nin biyografisini okudu. Arvasi Hoca’yı tanıyan öğrencileri ve Balıkesir’de yaşarken tanıyanlar da Ahmet Arvasi’yi dinleyicilere anlattı. Oturum Başkanı Prof. Dr. Bilal Yıldırım, Arvasi Hoca’nın günümüz gençliğine misyonu ve insan sevgisini anlattı. Uzman Dr. Mehmet Çalışkan da Arvasi’nin Balıkesir günlerini, öğrencileri ile yaptığı konuşmaları, ilk kitabının Balıkesir’de basıldığını ve günlük hayatını anlattı. Necatibey Eğitim Fakültesi’nde yapılan anma programına Rektör Yücel Oğurlu, Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy, Karesi Kaymakamı Metin Arslanbaş, Memur Sen Balıkesir İl Başkanı Ercan Kurter, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Fatih Satıl, Prof. Dr. Murat Doğdubay, STK temsilcileri, Ahmet Arvasi’nin öğrencileri, öğretim üyeleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Program sonrası katılımcılara Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy ve Rektör Prof. Dr. Yücel Oğurlu, plaket ve çiçek takdim etti.
M1 Adana AVM 25’inci yılını kutluyor
30 Aralık 2025 Salı - 15:29 M1 Adana AVM 25’inci yılını kutluyor M1 Adana Alışveriş Merkezi 25’inci yılını ve yeni yılı Adanalılar ile birlikte kutlamak üzere özel bir program hazırladı. 2000 yılında Adana’da kapılarını açan M1 Adana AVM, 25’inci yılını kutluyor. AVM, yıl boyunca düzenlediği kültür, sanat, spor, eğlence ve sosyal içerikli birçok organizasyon ve etkinlikleri ile misafirlerini ağırlamaya devam ediyor. Her yaştan ziyaretçi için yıl boyunca alanında başarılı birçok müzik, tiyatro, sinema sanatçısı ve gruplar ile düzenlenen konser, dinleti, gösteriler, yarışmalar, söyleşiler, canlı performanslar da ziyaretçilerle buluşuyor. Gelenekselleşen "Yıldızlar Altında Sinema" ile yaz aylarındaki Açık Hava Sinema Günleri, gençlere ve kadınlara ağırlıklı olmak üzere birçok spor dalında düzenlenen yarışmalar, interaktif katılımlı spor, egzersiz ve sağlık etkinlikleri de AVM’de dikkat çeken etkinlikler arasında yer alıyor. AVM’de; milli bayramlarda bando, senfoni, kutlama etkinlikleri, Ramazan ayına özel etkinlikler düzenlenirken, sömestr tatilleri ve yaz döneminde çocuklara yönelik Çocuk Atölyeleri’de yapılıyor. Öte yandan birçok sivil toplum kuruluşu ile dayanışma ve iş birliği çerçevesinde de etkinlikler düzenleniyor. 25. Yıl ve Yılbaşı Festivali’ne özel etkinlikler, Yeni Yıl Meydanı, Kış Panayır Oyunları, Alışveriş Kulübeleri, Sürpriz Hediyeler, Atölyeler, Özel Şovlar, Müzik Dinletileri, Tiyatrolar, Kortejler aralık ayı boyunca ziyaretçilerini bekliyor olacak. M1 Adana’da kasım ayından bu yana ziyaretçiler için açılan digital müzede VR Gözlük ile 25 yıllık serüven paylaşılıyor. Ziyaretçiler ayrıca dijital ekranda interaktif oyunlar ile eğlenebiliyor, hatıra fotoğrafları çektirebiliyor. AVM, bu yıl aralık ayı boyunca hafta sonları ağırlıklı olmak üzere özellikle çocuklar için düzenlenen ve yıl sonuna kadar sürecek olan "Yeni Yıl Enerjisinin Biricik Adresi" etkinlikleri ile ziyaretçilerine farklı deneyimler yaşatmayı hedefliyor. Yılbaşı Festivali’nde "Çocuk Atölyeleri", "Kış Panayır Oyunları", "Işıltılı Yüz Boyama", "Jonglör" gibi özel etkinlikler ziyaretçileri bekliyor. M1 Adana Alışveriş Merkezi Müdürü Kağan Cangil, "M1 Adana AVM’de kurulduğumuz günden bu yana ziyaretçilerimizi ağırlıyoruz. 25’inci yılımızda yeni bir yıla girerken ziyaretçilerimizi eğitim, kültür, sosyal ve spor içerikli aktiviteler, atölyeler ve organizasyonlar ile tekrar buluşturuyoruz. Bu yıl 12 Aralık’ta başlayan ve aralık ayı içerisinde süren 25. Yıl ve Yılbaşı etkinlikleri ile ziyaretçilerimize farklı, zengin deneyimler yaşatmayı hedefledik. Ziyaretçilerimizi bu etkinliklerde M1 Adana AVM’de ağırlamaktan büyük mutluluk duyacağız" dedi.
Karacabey’de 2025 yılı asfalt seferberliği ile tamamlandı
30 Aralık 2025 Salı - 14:30 Karacabey’de 2025 yılı asfalt seferberliği ile tamamlandı Karacabey Belediyesi, ilçe genelinde sürdürdüğü asfalt seferberliği kapsamında 2025 yılı boyunca mahalle mahalle ilerleyerek ihale kapsamında toplamda 8 bin 200 ton asfalt kaplama ve 800 ton yama çalışması gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Fatih Karabatı, "Hizmeti masa başında değil sahada üretiyoruz" diyerek 2026’da yeni etapların başlayacağını belirtti. Karacabey Belediyesi, ilçe genelinde yıl boyunca sürdürdüğü asfalt kaplama seferberliğini 2025 yılı itibarıyla tamamladı. Fen İşleri Müdürlüğü koordinesinde yürütülen çalışmalar, planlı bir program dahilinde mahalle mahalle ilerleyerek vatandaşların yaşam kalitesini artırmaya yönelik önemli bir altyapı hamlesine dönüştü. Asfalt kaplama işlemleri 2026 yılında da planlama dahilinde devam edecek. Asfalt yama çalışmalarının ise saha ihtiyaçlarına göre yıl boyunca süreceği bildirildi. 2025 yılı asfalt sezonuna Selimiye Mahallesi 4. Sokak’ta start veren ekipler, planlanan tüm bölgelerde çalışmaları tamamladı. Buna göre; Mahmuriyet Mahallesi 11. Sokak, Hüdavendigar Mahallesi 53 ve 55. Sokaklar, Hamidiye Mahallesi Panayır Caddesi, Canbalı Mahallesi Kemalpaşa Yolu Sokak ve 1825. Sokak, Garipçe Mahallesi Yusuf Derici Sokak ve 71. Sokak, Tavşanlı Mahallesi 386 ve 412. Sokaklar, Mecidiye Mahallesi Hastane Sokak, Emirsultan Mahallesi 198. Sokak, Tavşanlı Mahallesi Nuri Katar Sokak, Canbalı Mahallesi 66. Sokak ve Sanayi Sitesi’nde muhtelif sokaklarda asfalt kaplama işlemleri sona erdi. Fen İşleri Müdürlüğü’nün ihale kapsamındaki planlaması doğrultusunda bu bölgelerde toplam 8 bin 200 ton asfalt kaplama gerçekleştirildi. Yanı sıra asfalt kaplama çalışmalarına ek olarak, özellikle yoğun kullanım nedeniyle zamanla yıpranan noktalarda yama işlemleri de sürdürüldü. Sanayi Sitesi başta olmak üzere Mecidiye, Mahmuriyet ve Selimiye mahallelerinin çeşitli sokaklarında 800 ton asfalt yama yapılırken, çukur ve bozuk yol yüzeyleri yenilendi. Belediye yetkilileri, bu çalışmaların trafiğin güvenli ve konforlu bir şekilde akması için büyük önem taşıdığını vurguladı. Başkan Karabatı: "Sahadayız, vatandaşımızla birlikteyiz" Karacabey Belediye Başkanı Fatih Karabatı, çalışmalar süresince yaşanan geçici olumsuzluklar nedeniyle vatandaşların gösterdiği anlayışa teşekkür etti. Belediyenin hizmet anlayışının masa başından değil, sahadan ve vatandaşla birebir iletişimden beslendiğini ifade eden Karabatı şunları söyledi: "2025 yılı boyunca ekiplerimiz, yoğun bir çalışma programı eşliğinde ilçemizin dört bir yanında eş zamanlı olarak asfalt kaplama ve yama faaliyetleri yürüttü. Mahalle mahalle ilerleyen bu çalışmalarla yalnızca yolları yenilemekle kalmadık; ulaşım güvenliğini artıran, trafik akışını rahatlatan ve vatandaşlarımızın günlük yaşamda hissettiği konforu üst seviyeye taşıyan kapsamlı bir altyapı hamlesini başarıyla tamamladık. Önceliğimiz her zaman olduğu gibi, vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına hızlı ve yerinde çözümler üretmek. Bu nedenle günlük saha denetimlerimizi aralıksız sürdürüyor, tespit edilen sorunlara anında müdahale ederek hizmetin en etkin şekilde yerine gelmesini sağlıyoruz. 2026 yılında da planlamamız doğrultusunda hem yeni asfalt kaplama çalışmalarımıza hem de ihtiyaç duyulan bölgelerde yama işlemlerine kesintisiz şekilde devam ederek Karacabey’in yol standardını daha da yükseltmeyi hedefliyoruz." Karacabey Belediyesi, altyapı yatırımlarını yeni yılda da artırarak ilçenin yol standartlarını daha üst bir seviyeye taşımayı hedefliyor.
Edebiyat şehrinde çocuklarla masal buluşması
30 Aralık 2025 Salı - 14:08 Edebiyat şehrinde çocuklarla masal buluşması Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, çocukların hayal dünyasını zenginleştirmek amacıyla yazar Sevde Gözükara’nın katılımıyla özel bir masal buluşması gerçekleştirdi. UNESCO’nun Türkiye’de ilk ve tek "Edebiyat Şehri" Kahramanmaraş, bu kimliğini güçlendiren kültür ve sanat faaliyetlerini toplumun tüm kesimleriyle buluşturmaya devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi, Mevlâna İdris Kültür Sanat Sezonu kapsamında özellikle çocuklara yönelik etkinliklere ayrı bir önem vererek, miniklerin sanat ve edebiyatla erken yaşta buluşmasını sağlıyor. Pazar günü Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi Çocuk Kütüphanesi’nde düzenlenen özel etkinlikte, çocuk edebiyatının sevilen kalemlerinden Sevde Gözükara, küçük okurlarla buluştu. Gözükara, birbirinden renkli masalları çocuklarla buluşturdu, masalların içine küçük oyunlar, sorular ve hayal kurma egzersizleri ekleyerek miniklerin hem eğlenmesini hem de düşünmesini sağladı. Etkinlik boyunca çocuklar, masalların içine dahil edilerek kendi fikirlerini ortaya koyma fırsatı buldu. Masalların içine dahil edilen küçük oyunlar, miniklerin hem eğlenmesine hem de hayal gücünü geliştirmesine vesile oldu. Çocuklar, kendi fikirlerini ortaya koyarak masalları yeniden şekillendirdi. Minikler, masalların içinde oynadıkları oyunlarla hem eğlendi hem de yeni arkadaşlıklar kurdu. Etkinlik, çocuklara unutulmaz bir hafta yaşattı. Masalların yalnızca dinlenen hikâyeler olmadığını, aynı zamanda çocukların hayal gücünü besleyen ve onları üretmeye teşvik eden bir yolculuk olduğunu vurgulayan Sevde Gözükara, "Kahramanmaraş’ta somut olmayan miraslarımızı, kadim geleneğimizin anlatıcılığını sürdürmeye çalışıyoruz. Bu hafta da yine çocuklarımızla bir araya geldik ve masallarımızı anlattık. Çocukların umut dünyasına yeni kapılar açtık ve umarım bu masalları unutmazlar gelecek nesillere de aktarabilirler" diye konuştu.
Gölcük’teki 145 yıllık çivisiz cami restore ediliyor
30 Aralık 2025 Salı - 12:35 Gölcük’teki 145 yıllık çivisiz cami restore ediliyor Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde Sultan 2. Abdülhamit döneminde "kurtboğazı" tekniğiyle hiç çivi kullanılmadan inşa edilen 145 yıllık Nüzhetiye Camisinde restorasyon çalışmaları devam ediyor. Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, Nüzhetiye Mahallesi’nde bulunan ve Kocaeli Valiliği tarafından restorasyonuna başlanan Nüzhetiye Camisinde incelemelerde bulundu. Sultan 2. Abdülhamit döneminde Başmabeyinci Hacı Ali Paşa tarafından yaptırılan ve 1880 yılında ibadete açılan cami, "kurtboğazı" tekniğiyle çivi kullanılmadan inşa edilmesiyle dikkati çekiyor. Başkan Sezer, caminin ilçenin önemli kültürel miraslarından biri olduğunu vurguladı. Restorasyonun aslına uygun yürütüldüğünü belirten Sezer, "Çivi kullanılmadan kurtboğazı tekniği ve muhteşem ahşap işçiliğiyle, yığma yapı olarak inşa edilen, ilçemizdeki en önemli kültürel miras eserlerden biri olan camideki restorasyon çalışmaları devam ediyor. Cami, restorasyon çalışmalarıyla aslına uygun şekilde yapıldığı günkü ihtişamına kavuşacak ve özellikle iç mekan süslemeleri gelecek kuşaklara aktarılacak" dedi. Başkan Sezer, incelemelerinin ardından "Buğday Tanesi Engelsiz Sosyal Yaşam Köyü"nü ziyaret ederek, özel bireylerle bir araya geldi ve kursiyerlerin el emeği ürünlerini inceledi. Mahalle temasları kapsamında 102 yaşındaki Zeynep Kuş’u da evinde ziyaret eden Sezer, asırlık çınarın hayır duasını aldı.
Sarıkamış Harekatı’nda şehit düşen askerlerin kardan heykellerinin yapımına başlandı
30 Aralık 2025 Salı - 12:28 Sarıkamış Harekatı’nda şehit düşen askerlerin kardan heykellerinin yapımına başlandı Kars’ta 111 yıl önce Sarıkamış Harekatı’nda şehit düşen askerler anısına temsili kardan heykellerin yapımına başlandı. Sarıkamış Harekatı’nın 111. yılı anma etkinlikleri kapsamında Kars’ın Sarıkamış ilçesinde, Sarıkamış Harekatı’nda şehit düşen askerlerin temsili kardan heykellerin yapımı dondurucu soğuğa rağmen sürüyor. Allahuekber Dağları’nda 111 yıl önce şehit olan askerleri temsilen yapılan çalışma, Valilik ve Kaymakamlık öncülüğünde Kafkas Üniversitesi Kazım Karabekir Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Hanifi Zengin koordinasyonunda törenin yapılacağı Sarıkamış Kayak Merkezi’nde yürütülüyor. Sarıkamış Kayak Merkezi’nde yapımına başlanılan Kardan Heykelleri’nin yetiştirilmesi için yoğun çaba sarf ettiklerini ifade eden Kafkas Üniversitesi Kazım Karabekir Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Hanifi Zengin, "111. Yılında Sarıkamış Şehitleri anma programı, 3-4 Ocak 2026 tarihinde Sarıkamış’ta gerçekleştirilecektir. İlk etapta Sarıkamış Kızılçubuk’ta yapmış olduğumuz heykeller bitti. Şuan da Sarıkamış oteller bölgesinde kardan heykel yapımına devam ediyoruz. 3 Ocak tarihi itibariyle de heykellerimiz açılacaktır" dedi. Öte yandan kardan heykellerin yapımı için alana 200 kamyon dolusu kar taşındı. Kardan heykellerin yapımında akademisyen ve öğrencilerden oluşan 7 kişilik ekip görev alıyor.
Koruma altındaki çocuklardan duygulandıran performans: "Harman yeri 1915" Erzurum’da sahnelendi
30 Aralık 2025 Salı - 12:21 Koruma altındaki çocuklardan duygulandıran performans: "Harman yeri 1915" Erzurum’da sahnelendi Erzurum Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Devlet Tiyatroları iş birliğinde, "Sahnede Parlayan Küçük Yıldızlar Projesi" kapsamında yürütülen tiyatro çalışmaları başarıyla devam ediyor. Proje kapsamında, koruma ve bakım altındaki çocukların sahne aldığı "Harman Yeri 1915" adlı tiyatro oyunu, Erzurum Devlet Tiyatrosu Sahnesi’nde izleyiciyle buluştu. Milli mücadele temalı oyun, sanatseverlere duygu dolu anlar yaşattı. Gösteriye Mustafa Çiftçi’nin eşi Azime Çiftçi, Erzurum İl Emniyet Müdürü Onur Karaburun ve eşi Aynur Karaburun, Erzurum Devlet Tiyatrosu Müdürü Akın Berk Sağıroğlu, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Özgül Aykut ile kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Program boyunca Azime Çiftçi çocuklarla yakından ilgilenerek sohbet etti. Proje kapsamında koruma ve bakım altındaki 12 kız, 4 erkek çocuk tarafından sahnelenen ve seslendirilen "Harman Yeri 1915" oyununun, çocukların tiyatro yolculuğunda önemli bir aşama olduğu belirtildi. Çocukların daha önce Şinasi’nin "Şair Evlenmesi" adlı oyunuyla sahneyle tanıştıkları, ardından Çanakkale 57. Alay temalı oyunla milli tarih bilinci kazandıkları, son olarak ise "Harman Yeri 1915" ile tiyatro serüvenlerini sürdürdükleri ifade edildi. Programda konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hasan Aykut, tiyatro çalışmalarının çocukların gelişimine çok yönlü katkı sunduğunu belirterek, "Koruma ve bakım altındaki çocuklarımız, Şair Evlenmesi ile sahneye ilk adımlarını atmıştı. Bugün izlediğimiz Harman Yeri 1915, o ilk adımın nasıl güçlü ve umut dolu bir yürüyüşe dönüştüğünün en güzel göstergesidir" dedi. "Harman Yeri 1915"in yalnızca bir tiyatro oyunu olmadığını vurgulayan Hasan Aykut, bu çalışmaların çocukların özgüvenlerini artırdığını, kendilerini ifade etme becerilerini geliştirdiğini ve sosyal hayata aktif katılımlarını desteklediğini söyledi. Aykut, "Çocuklarımız sahnede sadece bir rol üstlenmiyor; kendilerini, hayallerini ve umutlarını bizlere anlatıyor. Sanat, onlar için hem bir güçlenme hem de iyileşme alanıdır," ifadelerini kullandı. Devlet Tiyatrolarının sanatsal katkıları ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının çocuk odaklı yaklaşımıyla yürütülen projenin, çocukların sanata erişimini artırdığına dikkat çeken Aykut, "Çocuklarımızın yalnızca korunmaya değil; desteklenmeye, görülmeye ve alkışlanmaya da ihtiyacı var. Bu sahnede parlayan her ışık, onların yarınlarına tutulan bir umuttur" dedi. Program sonunda önce Erzurum İl Emniyet Müdürü Onur Karaburun bir konuşma yaptı. Karaburun, çocukların sahnelediği oyunun büyük anlam taşıdığını belirterek, bu tür sosyal ve sanatsal çalışmaların her zaman destekçisi olacaklarını ifade etti. Ardından Erzurum Devlet Tiyatrosu Müdürü Akın Berk Sağıroğlu da konuşma yaparak, projede yer almaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi ve çocukların sahnedeki başarısının gurur verici olduğunu söyledi. Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından sahne alan çocuklara hediyeler takdim edildi. Program, emeği geçen tüm sanatçılara ve sürecin her aşamasında çocukların yanında olanlara teşekkür edilmesiyle sona ererken, izleyicilerin uzun süre devam eden alkışlarıyla tamamlandı.