KÜLTÜR SANAT
Uluslararası Tiyatro Festivali’nde, "Yaşam Boyu Başarı Ödülü" sahibini buldu 28 Mart 2026 Cumartesi - 00:29:00 Adana’da 25’incisi düzenlenen Devlet Tiyatroları Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivali’nin resmi açılışında "Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü" oyuncu Meral Çetinkaya’ya verildi. Kentteki bir otelde gerçekleştirilen açılış törenine Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, Adana Valisi Mustafa Yavuz ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı katıldı. Festivalin açılışında konuşan Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı ise organizasyonun uluslararası bir sanat buluşmasına dönüştüğünü belirterek, "Festivalin sahnelenen oyunlarının ötesinde kurduğu bağlar ve buluşturduğu kültürlerle Adana’yı uluslararası bir sanat merkezine dönüştürdü. Her yıl salonları dolduran binlerce sanatseverle tiyatronun sınır tanımız gücünü ortaya koymuştur" diye konuştu. Tiyatro sanatına uzun yıllar emek veren isimlerin onurlandırıldığı "Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü" de sahibini buldu. 2005 yılından bu yana verilen ödülün bu yılki sahibi oyuncu Meral Çetinkaya oldu. Çetinkaya, törende yaptığı konuşmada, "Dünya Tiyatro Günü’nde böyle bir ödül almaktan büyük mutluluk duyuyorum. Devlet Tiyatroları ve Sabancı Vakfı çok önemli bir festivali gerçekleştirmiş ve devam ettiriyor. Umarım nice yıllara devam eder. Tiyatro birbirimizi kollayacağımız, kucaklayacağımız sanat. Sanat iyileştirir. Yaşasın tiyatro, yaşasın sanat. Gerçekten bu yaşımda bana böyle umut verdiniz." dedi.
27 Mart 2026 Cuma - 22:55 Gaziosmanpaşa’da 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü etkinliği düzenlendi Gaziosmanpaşa Belediyesi tarafından 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü etkinliği düzenlendi. Gaziosmanpaşa Belediyesi tarafından 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü dolayısıyla tiyatro sanatının toplumsal ve kültürel hayattaki önemine dikkat çekmek için etkinlik düzenlendi. Gaziosmanpaşa Kültür Merkezi Aziz Sancar Kütüphanesi’nde düzenlenen programa Gaziosmanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Alveroğlu, ünlü oyuncu Cem Kurtoğlu ve çok sayıda vatandaş katıldı. Açılış konuşmalarının ardından program, Gaziosmanpaşa Kültür Merkezi Doğaçlama Tiyatro Ekibi’nin tiyatro gösterisi ile devam etti. Pasta kesimi sonrası program, Sanat Akademisi Müzik Grubu’nun konseri ile sona erdi. "Gaziosmanpaşa Belediyesi olarak kültür sanata büyük önem vermekteyiz" Program öncesi konuşan Gaziosmanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Alveroğlu, "Bugün Gaziosmanpaşa’da 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nü kutlamak için bir araya geldik. Değerli üstadım Cem Bey de bugün bizleri yalnız bırakmadı. Gaziosmanpaşa Belediyesi olarak kültür sana’a büyük önem vermekteyiz. Bu manada da bugün burada hem bir tiyatro gösterimiz olacak hem de sanat etkinliklerimiz olacak. Katılımlarından dolayı Cem Bey’e çok teşekkür ediyoruz" dedi. "Sanata verilen önemin artarak devam etmesini diliyorum" Programa konuk olan oyuncu Cem Kurtoğlu, "Ben misafir değilim, artık buranın yerlisiyim. Epey zamandır burada çok değerli arkadaşlarımızla zaman geçirdik. Bu akşam da onları inşallah seyredeceğiz. Gaziosmanpaşa bizim yerimiz. Bu etkinliklerin, sanata verilen önemin artarak devam etmesini diliyorum. Öyle olduğunu da görüyorum. Atatürk’ün söylediği gibi ‘Sanatsız kalmış bir toplumun damarlarından biri kopmuş demektir.’ Yüzde yüz katılıyorum. Artık o damarlar hiçbir zaman kopmayacak. Hatta güçlenerek devam edecek" ifadelerini kullandı. Etkinlikte konuşan Gaziosmanpaşa Kültür Merkezi Doğaçlama Tiyatro Ekibi oyuncusu Nazife Akyürek, "Herkesin Dünya Tiyatrolar Günü’nü kutluyorum. Bu özel günde yaptığımız bu güzel işi bir o kadar daha köklü olarak hissediyoruz. Yaşıyoruz ve devamını yaşamak istiyoruz. İnsanlara bunu örnek olarak devam ettirmek istiyoruz. Bu aslında anlatılmaz yaşanılır bir şey. O yüzden yaşamak gerekiyor. Bugün çok eğlenceli bir program olacak. İçerisinde tiyatro, müzik var. Hep beraber bir ambiyans yaşayacağız. Doğaçlama tiyatro yapacağız" diye konuştu. Tiyatro oyuncusu Murat Oğru, "Aslında tiyatroda çok az zamandır varım. 3 yıldır içerisindeyim ama girdim ve bir doğaçlama ekibim oldu. Birçok klasik tiyatro oyununda oynadım. Birçok usta ile çalışma fırsatı buldum. Benim için çok anlamlı bir gün. Bugün bir doğaçlama tiyatro performansı sergileyeceğiz. Bu tiyatro dalı hakkında hiçbir fikri olmayan insanların en azından kafasında bir şey canlanmasını sağlayacağız" şeklinde konuştu.
Aydıncık takılarıyla hem ekonomi canlanıyor hem Yozgat tanıtılıyor
08 Aralık 2025 Pazartesi - 11:54 Aydıncık takılarıyla hem ekonomi canlanıyor hem Yozgat tanıtılıyor Yozgat’ın Aydıncık ilçesinde faaliyet gösteren kadın kooperatifinde takı tasarımı eğitimi alan kadınlar, ürettikleri şık eserlerle hem aile bütçelerine destek oluyor hem de Yozgat ve Aydıncık’ın tanıtımına modern ve özgün bir soluk getiriyor. Aydıncık Kadın Girişimi Kooperatifi çatısı altında bir araya gelen kadınlar, aldıkları takı tasarım eğitimi sayesinde üretkenliklerini ürüne dönüştürme fırsatı buluyor. Kooperatif, kadınların mesleki becerilerini geliştirerek ekonomik hayata katılımlarını artırmayı hedeflerken, kadınların ürettiği takılar kısa sürede bölgede ilgi odağı oluyor. Kooperatif bünyesinde güncel olarak tasarlanan hediyelik eşyalar arasında özellikle Yozgat il haritası ve Türkiye haritası temalı tasarımlar öne çıkıyor. Kadınlar, en güncel ve estetik hatlara sahip harita formlarını kullanarak kolye, küpe ve broş gibi ürünlere dönüştürüyor. Bu özgün tasarımlar, Yozgat’ın ve Aydıncık’ın kültürel ve coğrafi zenginliğini modern bir sanat formuyla birleştirerek hem yerel halkın hem de ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Kadınlar, ürettikleri takı ve objelerle hem ilin tanıtımına doğrudan katkı sağlıyor hem de bölgeye has hediyelik eşya çeşitliliğini artırıyor. "İstanbul Galata Port’ta fuar hazırlıkları içindeyiz" Kooperatif Başkanı Nimet Türker ametist, akik, kalsedon gibi taşların değerlendirilerek takıya dönüştüğünü söyledi. Türker, "Ametist taşının eski çağlardan bu yana enerjisi ve şifası kullanılmakta. Vücuttaki negatif enerjiyi ve stresi alır. Radyasyona karşı etkili olduğu bilinmektedir. Yüzük, küpe, kolye, süs objeleri var. İstanbul Galata Port’ta 17-21 Aralık tarihleri arasında Saat Kulesi Meydanında yılbaşı şenlikleri fuarına hazırlık yapıyoruz. İstanbul’da yaşayan herkesi ve Yozgatlıları stantlarımıza bekliyoruz. Onun için de hummalı bir çalışma içerisindeyiz. Yeni tasarımımız olan Türkiye haritasıyla ametist taşını buluşturduk. İsimlik ve plaket şeklinde kullanabilirler. Rağbet çok güzel" dedi. "Burası strese, sıkıntıya çok iyi geliyor" Kursiyerlerden Yasemin Açıkgöz kooperatifte çalıştığını ve taşlar işlediğini ifade etti. Açıkgöz, "Tesbih, bileklik, süs eşyaları yapıyoruz. Ekmeğimizi taştan çıkarıyoruz. Evimize, çocuklarımıza katkıda bulunuyoruz. İki yıldır burada çalışıyorum. Strese, sıkıntıya çok iyi geliyor" cümlelerini kullandı.
Küçük yetenek 10’uncu konserine çıktı
08 Aralık 2025 Pazartesi - 11:48 Küçük yetenek 10’uncu konserine çıktı Denizli’de 3 yaşından beri sahne alan ve henüz 5 yaşında olmasına rağmen sanat çevrelerinde adından söz ettirmeyi başaran küçük yetenek, çevresinden büyük takdir topluyor. Honaz’da yaşayan Gültekin-Ceyda Bozkurt çiftinin 5 yaşındaki oğlu Bora, ritim ve perküsyon alanındaki yeteneğiyle sanatseverlerin gönlünü kazandı. Henüz 3 yaşında müzik aletlerine olan ilgisiyle ailesinin dikkatini çeken Bora Bozkurt, ilk sahne deneyimini 3 yaşında, 12 Mayıs 2023 tarihinde Denizli Makina Mühendisleri Çocuk Korosu konserinde yaşadı. 2020 doğumlu olan Bora Bozkurt, müziğe olan ilgisini çok erken yaşta gösterdi. O günden bu yana birçok toplulukta aktif olarak yer aldı. Bugüne kadar ADD Çocuk Korosu, Destan Halk Dansları ve Modern Dans Topluluğu, Çınar Lions Çocuk Korosu, Makina Mühendisleri Çocuk Korosu ve Musiki Derneği Sanat Müziği Saz Ekibinde görev alan Bora, son olarak Merkezefendi Kültür Merkezi’nde düzenlenen Denizli Musiki Derneği Türk Sanat Müziği Korosu konserinde sahne aldı. Ailesi sanata destek veriyor Baba Gültekin Bozkurt ve anne Ceyda Bozkurt, Bora’nın sanatsal gelişimini destekleyerek, onun bu alandaki başarısına büyük katkı sağlıyor. Müzik alanında kendisini geliştirmeyi sürdüren Bora, bateri, kudüm adlı vurmalı çalgı, ritim perküsyon aleti shaker, Latin müzik vurmalı aleti bongo ve zilli def ile ilgili yaşına uygun eğitimler alıyor. Müziğe olan tutkusu ve sahne disipliniyle gelecekte adından sıkça söz ettirmesi beklenen Bora, sanatın ne denli küçük yaşlarda başlayabileceğini bir kez daha göstermiş oldu. "3 yaşından beri sahneye çıkıyorum ve çok mutluyum" 3 yaşından beri sahneye çıktığını ve her sahneye çıktığında heyecanlandığını belirten Bora Bozkurt, "3 yaşından beri sahneye çıkıyorum ve çok mutluyum. Bu 10’uncu konserim. Her sahneye çıktığımda heyecanlanıyorum. İleride bu konuda devam etmek istiyorum. Şimdilik darbuka, keman, bas gitar gibi şeyleri çalabiliyorum" dedi. "5 yaşında olmasına rağmen 100’ün üzerinde şarkıya hakim" Bora’nın 5 yaşında olmasına rağmen 100’ün üzerinde şarkıya hakim olduğunu belirten baba Gültekin Bozkurt, "İlk konsere çıktığında 3 yaşındaydı. Sonrasında çeşitli derneklerde devam etti. Yaşına uygun şekilde ders veriyoruz. Çalışmalardaki azmi ve hocalara olan saygısı çok iyi. Sanat müziğinin içinde olması çok güzel bir şey. Her konser öncesi konuşuruz, merak ettiği veya müzikle ilgili bir konuda her zaman danışır. Bora yaklaşık 100’ün üzerinde şarkıya hakim konumda" diye konuştu.
Zeki Müren’in 94’üncü doğum gününde unutulmadı
08 Aralık 2025 Pazartesi - 11:03 Zeki Müren’in 94’üncü doğum gününde unutulmadı Bursa, sanat güneşi Zeki Müren’i doğumunun 94. yılında düzenlenen özel bir geceyle andı. Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Orhangazi Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlik, UNESCO Bursa Derneği ve Bursa Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi iş birliğinde düzenlendi. Salonun tamamen dolduğu gecede büyük ustanın eserleri genç seslerle yeniden hayat buldu. Gecede konuşan Bursa UNESCO Derneği Başkanı İlker Özaslan, Zeki Müren’in yalnızca bir sanatçı olmadığını, kültürün taşıyıcısı olduğunu vurguladı. Özaslan, "Bugün burada yalnızca bir konser dinlemek için değil, bir kültürü, bir hafızayı, bir mirası yaşatmak için buluştuk. Zeki Müren yalnızca söyleyen değil; her nefesiyle, her kelimesiyle, her sahne duruşuyla Türk kültür hayatında bir estetik inşa eden büyük bir ustadır" dedi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Yıldız, Zeki Müren’in Türk kültürünün en zarif ve güçlü temsilcilerinden biri olduğunu ifade etti. Gecenin unutulmaz anlarından biri ise Akif Oktay’ın Zeki Müren’in şiirlerini sahnede yorumlaması oldu. Oktay’ın duygu yüklü ve derinlikli yorumları izleyicilerden büyük alkış aldı. Sanatseverler, Müren’in az bilinen şiirlerinin bu özel gecede yeniden hayat bulmasından büyük memnuniyet duydu. Akademisyen Dç.Dr Güniz Aykaç, Zeki Müren şarkıları ve güzel sesiyle geceye renk kattı. Etkinliğe Bursa UNESCO Derneği yönetimi, Bursa Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi Müdürü Remzi Ayaz öğretmen, ve öğrencileri, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet Yıldız, Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç ve eşi, Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Tolga Kornoşor ve eşi, Nilüfer Belediye Başkan Vekili Mahmut Demiröz, CHP Osmangazi İlçe Başkanı Raşit Gürbüz, geçmiş dönem Bursa Milletvekili Necati Ozensoy ve eşi, geçmiş dönem Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin ve eşi, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının Başkan ve üyeleri, oda temsilcileri çok sayıda sanatsever katıldı. 31 yıl önce hayata veda eden büyük sanatçı, doğduğu şehirde bir kez daha yüzlerce kişinin ortak duygusunda buluştu. Zeki Müren’in unutulmaz eserlerinin hep birlikte söylenmesi, geceyi güçlü bir saygı ve sevgi buluşmasına dönüştürdü.
‘Fantastik Dörtlü: İlk Adımlar’ aralık ayında Tivibu ekrana geliyor
08 Aralık 2025 Pazartesi - 10:25 ‘Fantastik Dörtlü: İlk Adımlar’ aralık ayında Tivibu ekrana geliyor Birbirinden yeni ve kült yapımların yer aldığı Tivibu’da çok sayıda film ve dizi izleyicilerin beğenisine sunuluyor. Platformda bu ay ‘Fantastik Dörtlü: İlk Adımlar’, ‘Alacakaranlık’ ‘Ziyaretçiler: Bölüm 2’, ‘Mawka: Ormanın Şarkısı’, ‘Gece Yasağı’ gibi film ve ‘The Rainmaker’, ‘The Rookie’ isimli dizileri izleyicilerle buluşturuyor. Türk Telekom’un televizyon platformu Tivibu, özel içerikleriyle aralık ayında da dramdan komediye, fantastikten maceraya çok sayıda yeni yapımı platforma dahil ediyor. Platformu güncel filmler rafı Aralık ayında kirala satın al seçeneğine eklenecek 2025 yapımlı ‘Fantastik Dörtlü: İlk Adımlar’, süper kahraman evreninin başlangıç hikayesini izleyicilerle buluşturuyor. Pedro Pascal, Robert Downey Jr, ve Joseph Quinn gibi ünlü isimlerin rol aldığı film, ekibin bir araya gelişini ve dünyayı koruma yolculuklarına attıkları ilk adımı anlatıyor. Bilim kurgu, aksiyon ve mizahın harmanlandığı film, izleyenleri macera ve kahramanlık dolu bir serüvene davet ediyor. ‘Mavka: Ormanın Şarkısı’ görkemli bir 3D animasyonu olarak bu ay platformun film seçeneğinde izleyicilerle buluşuyor. Film, Lesya Ukrainka’nın ünlü ‘Orman Şarkısı’ eserinden esinlenerek doğa ile insan arasındaki büyülü bağı ve aşkın gücünü konu alıyor. ‘Ziyaretçiler: Bölüm 2’ ise 2025 yapımı korku gerilim türünde bir devam filmi olarak seyircinin karşısına çıkıyor. Film, balayı yolunda olan bir çiftin araçlarının bozulmasından sonra başlarına gelen hikâyeyi ele alıyor. ‘Bölüm 2’, bir önceki filmin etkilerini derinleştirirken, Maya’nın travma ve korkularıyla yüzleşmesini anlatıyor. Fantastik seri ‘Alacakaranlık’ yeniden platformda Modern fantastik romanların dünya çapındaki fenomeni hâline gelen ‘Alacakaranlık’ serisi, güçlü anlatımı ve büyüleyici atmosferiyle izleyicileri benzersiz bir yolculuğa davet ediyor. Bella Swan’ın kaderini değiştiren Edward Cullen’la tanışmasıyla başlayan ve vampirler ile kurt adamlar arasındaki çatışmayı epik bir çerçevede sunan hikâye, serinin hayranlarını yeniden bu deneyime davet ediyor. Film, serinin takipçilerine hem nostaljik hem de sürükleyici bir maraton fırsatı sunuyor. ‘The Rookie2, orta yaşlarda hayatını baştan yazmaya karar veren ‘John Nolan’ karakterini anlatıyor. Yedi sezondan oluşan dizi hem polisiye heyecanı hem de kişisel mücadele temalarıyla izleyiciyi ekran başına kilitliyor. Ayrıca başrolde yer alan Nathan Fillion, ‘Castle’ dizisinde canlandırdığı esprili dedektif karakterinin enerjisini devam ettiriyor. ‘The Rookie’nin 7’nci sezonu Tivibu ekranlarından izlenebilecek. Dram türündeki ‘Gece Yasağı’, orijinal ismi ile ‘Curfew’, sadece erkeklere uygulanan sokağa çıkma yasağı sırasında düzenlenen bir cinayeti konu alıyor. Distopik atmosferi ve yüksek temposuyla dizi, İngiltere’nin geceye gömülen tehlikeli sokaklarında izleyicileri nefes kesici bir maceraya sürüklüyor. Altı bölümden oluşan dizi; güvenlik, özgürlük ve cinsiyet eşitliği temalarını işliyor. John Grisham’ın 1995 tarihli yayımlanan klasik eserinden uyarlanan ‘The Rainmaker’, etik ve hukuk temalarını merkeze alarak genç ve idealist bir avukatın mücadelesini farklı bir bakış açısıyla yorumluyor. 1997’de beyaz perdeye aktarılan filmden hareketle hazırlanan dizi; modern hukuk dünyasının dinamiklerini, güçlü karakter analizleri ve çarpıcı mahkeme sahneleriyle yeniden yorumluyor.
Hazreti Mevlana’nın 752. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenlerinin tanıtım toplantısı yapıldı
07 Aralık 2025 Pazar - 19:14 Hazreti Mevlana’nın 752. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenlerinin tanıtım toplantısı yapıldı Hazreti Mevlana’nın 752. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenlerinin tanıtım toplantısı yapıldı. Hazreti Mevlana’nın 752. Vuslat Yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde Konya Büyükşehir Belediyesi Taş Bina Kültür Sanat’ta tanıtım toplantısı düzenlendi. Programda konuşan Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Fidan, "Huzur Vakti’ temasıyla düzenlenecek olan etkinliklerle dünyanın dört bir yanından gelecek olanlar aynı manevi atmosferi paylaşacaklardır" dedi. Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Uzbaş ise, "Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Valiliğimiz ve İl kültür Turizm Müdürlüğümüzle birlikte hazırladığımız tüm etkinliklerle çağımızın insanına Hazreti Mevlana’nın çağrısını yeniden hatırlatmayı amaçlıyoruz. Şeb-i Arus vesilesiyle tüm gönüllü dostlarını bir kez daha Konya’mıza davet ediyoruz. Bu kutlu vuslat gecesini birlikte yad edelim istiyoruz" ifadelerini kullandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı, "Üzerinde yaşadığınız bu topraklara ilk gelişimizin üzerinden bini aşkın bir yıl geçti. Dünya tarihi açısından çok uzun sayılmayacak bu süre zarfında insanlığı aydınlatan nice devlet adamı, şair, sanat erbabı, bilim insanı ve asker bu topraklarda yetişti. Bu görkemli geçmişimize bakınca hemen her bir üstadın, bir aydın simanın bizlere ışık olduğunu, ışık verdiğini, ışık saçtığını görürüz. Bu benzersiz miras önce kendi içimizde başlatacağımız daha sonra ise çevremize ve nihayetinde insanlığa sunacağımız hizmet ve faydaların en büyük ilham kaynağı olmuştur" şeklinde konuştu. Konya Valisi İbrahim Akın da, "Hazreti Mevlana’nın evrensel çağrısı tüm insanlığa kucak açan bir davettir. Bu yılın teması olan huzur ile beraber sevgi, merhamet, hoşgörü ve birlikte yaşama kültürü bu törenlerin özünü oluşturmakta; Konya’mızı bir ‘huzur ve gönül şehri’ olarak dünyaya tanıtmaktadır. Temennimiz odur ki, Hazreti Mevlana 752. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri gönüllerimizi birbirine daha da yakınlaştırsın. Şehrimize ülkemize ve bütün insanlığa huzur, birlik ve kardeşlik iklimini yeniden hatırlatsın" diye konuştu.