KÜLTÜR SANAT
Ankara’da ‘Kalbin Emeği’ sergisi sanatseverlerle buluştu 11 Mayıs 2026 Pazartesi - 22:11:04 Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ankara Kalkınma Ajansı aracılığıyla yürütülen Nallıhan İğne Oyası Projesi kapsamında düzenlenen ‘Kalbin Emeği’ fotoğraf sergisi sanatseverlerle buluştu. Ankara Kalkınma Ajansı aracılığıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen "Anadoludakiler Kültürel Mirasın Korunması, Kadın Üreticilerin Güçlendirilmesi: Nallıhan İğne Oyası Projesi" kapsamında düzenlenen ‘Kalbin Emeği’ fotoğraf sergisi, Arı Kültür Merkezi’nde açıldı. Çankaya Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin küratörlüğünü üstlendiği sergide, fotoğraf sanatçısı F. Dilek Yurdakul’un objektifinden yansıyan 60 eser yer aldı. "Kültürümüzün kadınların eliyle yaşatılması beni çok etkiledi" ‘Nallıhan İğne Oyası Projesi’ kapsamında kadınlara çeşitli eğitimler verildiğini ve bu sayede küçük işletmelerin kurulmasına katkı sağlandığını belirten Çankaya Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu, "2007 yılında Nallıhan’ı ziyaret etmiştim ve orada ipek iğne oyası üreticisi kadınlarla tanışmıştım. Orada kültürümüzün kadınların eliyle yaşatılması beni çok etkiledi. O zaman kendime verdiğim bir söz vardı, bir gün mutlaka döneceğim ve Nallıhan için bir şey yapacağım demiştim. Bu proje çağrısı da buna vesile oldu. Öncelikle bir kadın kooperatifimiz var, birlikte çalışıyoruz. Onlara dijital pazarlamadan, muhasebeden, ürünlerini dijital zeminde satmaya kadar, çeşitli boyutlarda eğitimler vererek aslında iş yapma tarzlarını geliştirecek ve diğer taraftan Nallıhan’da yeni küçük işletmelerin kurulması vesile olmak üzere bir süreç başlattık. Üniversite olarak bunları destekledik ve akabinde tabii toplumsal farklılığını da arttırmak gerekiyor ki birileri ellerini daha tutsun, birileri iğne oyalarımızı çok daha fazla fark etsin" dedi. "Geçmişle gelecek arasında bir köprü oluşturduk" Projeye çeşitli büyük firmaların destek olduğunu ifade eden Prof. Dr. Uslu, "İlk sergimizi emekçi kadınlarımızın ürünleriyle yaptık. Satış boyutuyla da çok iyi karşılık oldu. Ama bugün dedik ki o ürünlerin arkasındaki elleri görelim, bu hikayeleri görelim, hikayelere dokunalım. Bu sergide de Dilek Yurdakul sanatçımız defalarca emekçi kadınlarımızın o anını çekti ve sonrasında biz o anı alarak belki de dünyada bir ilke imza attık. Şöyle ki, iğne oyası yaparken kadınların duygu durumlarını yapay zeka ile analiz ettik, söze döktük. Oradan da dijital sanat eserleri oluşturduk. Böylece geçmişle gelecek arasında bir köprü oluşturduk. İnşallah ülkemizin insanlarında iğne oyasının güzelliğini, zarafetini ve kadın emeğinin kıymetini, hayata neler kattığını gösterme imkanımız olur" diye konuştu. Sergi, 18 Mayıs’a kadar ziyaret edilebilecek.
11 Mayıs 2026 Pazartesi - 20:48 Başkentte ‘Kalbin Emeği’ fotoğraf sergisi, sanatseverlerle buluştu Ankara Kalkınma Ajansı aracılığıyla, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Nallıhan İğne Oyası Projesi" kapsamında düzenlenen ‘Kalbin Emeği’ fotoğraf sergisi sanatseverlerle buluştu. Ankara Kalkınma Ajansı aracılığıyla, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen "Anadoludakiler Kültürel Mirasın Korunması, Kadın Üreticilerin Güçlendirilmesi: Nallıhan İğne Oyası Projesi" kapsamında düzenlenen ‘Kalbin Emeği’ fotoğraf sergisi, Arı Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle buluştu. Çankaya Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin küratörlüğünü üstlendiği sergide, fotoğraf sanatçısı F. Dilek Yurdakul’un objektifinden yansıyan 60 eser yer aldı. Sergi, 18 Mayıs’a kadar ziyaret edilebilecek. "Kültürümüzün kadınların eliyle yaşatılması beni çok etkiledi" ‘Nallıhan İğne Oyası Projesi’ kapsamında kadınlara çeşitli eğitimler verildiğini ve bu sayede küçük işletmelerin kurulmasına katkı sağlandığını belirten Çankaya Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu, "2007 yılında, Nallıhan’ı ziyaret etmiştim ve orada ipek iğne oyası üreticisi kadınlarla tanışmıştım. Orada kültürümüzün kadınların eliyle yaşatılması beni çok etkiledi. O zaman kendime verdiğim bir söz vardı, bir gün mutlaka döneceğim ve Nallıhan için bir şey yapacağım demiştim. Bu proje çağrısı da buna vesile oldu. Öncelikle bir kadın kooperatifimiz var, birlikte çalışıyoruz. Onlara dijital pazarlamadan, muhasebeden, ürünlerini dijital zeminde satmaya kadar, çeşitli boyutlarda eğitimler vererek aslında iş yapma tarzlarını geliştirecek ve diğer taraftan Nallıhan’da yeni küçük işletmelerin kurulması vesile olmak üzere bir süreç başlattık. Üniversite olarak bunları destekledik ve akabinde tabii toplumsal farklılığını da arttırmak gerekiyor ki birileri ellerini daha tutsun, birileri iğne oyalarımızı çok daha fazla fark etsin" açıklamasında bulundu. "Geçmişle gelecek arasında bir köprü oluşturduk" Projeye çeşitli büyük firmaların destek olduğunu ifade eden Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu, "İlk sergimizi emekçi kadınlarımızın ürünleriyle yaptık. Satış boyutuyla da çok iyi karşılık oldu. Ama bugün dedik ki o ürünlerin arkasındaki elleri görelim, bu hikayeleri görelim, hikayelere dokunalım. Bu sergide de Dilek Yurdakul sanatçımız defalarca emekçi kadınlarımızın o anını çekti ve sonrasında biz o anı alarak belki de dünyada bir ilke imza attık. Şöyle ki, iğne oyası yaparken kadınların duygu durumlarını yapay zeka ile analiz ettik, söze döktük. Oradan da dijital sanat eserleri oluşturduk. Böylece geçmişle gelecek arasında bir köprü oluşturduk. İnşallah ülkemizin insanlarında iğne oyasının güzelliğini, zarafetini ve kadın emeğinin kıymetini, hayata neler kattığını gösterme imkanımız olur" diye konuştu.
11 Mayıs 2026 Pazartesi - 18:19 Edirne’de koruyucu aile tanıtımı türküler eşliğinde yapıldı Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından Anneler Günü kapsamında "Koruyucu Aile Tanıtım Programı ve Anne Türküleri Konseri" gerçekleştirildi. Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen program yoğun ilgi gördü. Program kapsamında koruyucu aile hizmet modeli hakkında bilgilendirme yapılırken, "Nefes Türk Halk Müziği Topluluğu" tarafından seslendirilen "Anne Türküleri" dinleyicilere bazen neşeli bazen ise duygu dolu anlar yaşattı. Etkinlikte, koruyucu aile sisteminin önemine dikkat çekilerek toplumsal farkındalığın artırılmasının hedeflendiği belirtildi. Anneler Günü’ne özel hazırlanan konser programında seslendirilen türküler katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı. Programda konuşan Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Harun Tohumcu, koruyucu ailenin önemine dikkat çekti. Koruyucu aile olarak bir cana dokunulduğunu belirten Tohumcu, şunları söyledi: "Bir yavrunun hayatına girmek ve hayatınıza bir yavrunun girmesi ve sofranızda hayatınızda bir can daha olması ve insan yetiştirmeye talip olmak. Dolayısıyla siz koruyucu aile olduğunuzda eviniz şenlendiği gibi bir yavrunun da gelişimine katkı sunup onun hayatına dokunmuş olacaksınız. Koruyucu aile olduğu zaman kişinin mesela biz bir koruyucu ailenin yanına gittiğimizde o yavrunun o eve kattığı neşeyi gözlerimizle görüyoruz. O yavrunun mutluluğunu da görüyoruz." Koruyucu aile olma konusunda çağrıda bulunan Tohumcu, "Herkes koruyucu aile olmaya çalışsın. Gönülden buna destek versin. Eşine, dostuna, komşusuna anlatsın. Ben de koruyucu aile olabilir miyim diye bu sunumu, videoyu ve arkadaşları, misafirleri bu şekilde dinlesin. Dolayısıyla inşallah bu toplantılardan, bu tanıtımlardan sonra koruyucu aile sayımızın ilimizde de artmasını istiyoruz" dedi. Programa katılan koruyucu aileler Perihan Curacı ve İlknur Günay de hayatlarındaki değişiklikler ve yaşadıkları deneyimleri paylaştı. Katılımcılar koruyucu aileleri dinlerken duygu dolu anlar yaşadı. Konuşmaların ardından sahne alan "Nefes Türk Halk Müziği Topluluğu" konserine geçildi.
11 Mayıs 2026 Pazartesi - 18:17 Alanya’da engeller sanatla aşıldı Alanya’da 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında düzenlenen "Hayalden Tuvale Karma Resim Sergisi" Alanya Kültür Merkezi’nde açıldı. Alanya Belediyesi Engelsiz Park ve Yaşam Merkezi El Sanatları Atölyesi tarafından hazırlanan sergide özel bireyler, duygu, hayal ve yaşam mücadelelerini tuvale yansıttı. Alanya Belediyesi Engelsiz Park ve Yaşam Merkezi El Sanatları Atölyesi tarafından hazırlanan Hayalden Tuvale Karma Resim Sergisi’nin açılışı gerçekleştirildi. Açılış töreninde konuşan Görsel Sanatlar Öğretmeni Ayşegül Macar Koçak, sanatın bireylerin kendini ifade etmesindeki önemine dikkat çekerek, ortaya konan eserlerin her birinin özel bir hikaye taşıdığını vurguladı. Belediye Başkan Danışmanı Faruk Konukçu ise sanatın engelleri aşmadaki gücüne işaret ederek, "Sanatın dili evrenseldir; sınır tanımaz, engel tanımaz. Buradaki her eser bir umudu, bir mücadeleyi ve güçlü bir yaşam duruşunu temsil ediyor" ifadelerini kullandı. Başkan Danışmanı Konukçu, göreve geldikleri günden bu yana erişilebilir ve eşit bir yaşam için çalıştıklarını belirterek, engelsiz şehir vizyonunun sadece fiziksel değil, sosyal ve kültürel alanları da kapsadığını dile getirdi. Konukçu ayrıca, Alanya Belediyespor bünyesinde kurulan Tekerlekli Sandalye Tenis Takımı’nın da başlangıcının yapıldığını duyurarak, sportif erişilebilirlik konusunda önemli bir adım attıklarını ifade etti. Düzenlenen kısa gösteri maçına da katılan Konukçu büyük alkış aldı. Sergi 5 gün açık kalacak Konuşmaların ardından serginin açılış kurdelesi kesildi. Tuvale yansıtılan eserler, ziyaretçiler tarafından büyük ilgiyle incelendi. Katılımcılar, her tablonun ardındaki emeği ve yaşam hikayesini yakından hissetme fırsatı buldu. Etkinliğe ayrıca Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Grubu da çaldıkları eserlerle renk kattı. 5 gün boyunca açık kalacak olan serginin açılışına Belediye Başkan Danışmanları Faruk Konukçu ve Nazmi Zavlak, Alanya Kent Konseyi Başkanı Nurhan Özcan, siyasi parti temsilcileri, STK’lar ve vatandaşlar katıldı.
Kars’ta Tevfik Paşa Konağı gözler önünde yıkılıyor
11 Eylül 2025 Perşembe - 14:04 Kars’ta Tevfik Paşa Konağı gözler önünde yıkılıyor Kars’ın en önemli tarihi yapılarından biri olan Tevfik Paşa Konağı, yılların ihmali ve bakımsızlığı nedeniyle adeta gözler önünde yok oluyor. Şehir merkezinde bulunan, Osmanlı döneminden günümüze ulaşan nadir sivil mimarlık örneklerinden olan konak, gün geçtikçe harabeye dönüyor. Karslı vatandaşlar, kültürel miras açısından büyük öneme sahip yapının sahipsiz bırakılmasına tepki gösteriyor. Özellikle defineciler tarafından kazılması, harabe bir şekilde bırakılması, tedbir alınmadığı takdirde kısa süre içinde tamamen yıkılabileceğine işaret ediyor. Vatandaşlar, Tevfik Paşa Konağı’nın yalnızca bir bina olmadığı, aynı zamanda Kars’ın tarihi belleğini yansıtan bir kültür hazinesi olduğuna dikkat çekiyor. Konağın biran evvel koruma altına alınması gerektiğini ifade eden vatandaşlar, " Tevfik Paşa Konağı, uzun yıllar boyunca hem aile yaşamına hem de şehirdeki sosyal hayata tanıklık etti. Taş işçiliği, ahşap detayları ve dönemin mimari özelliklerini yansıtan yapısıyla dikkat çeken konak, bugün kaderine terk edilmiş durumda" dediler. Vatandaşlar, yetkililere çağrıda bulunarak konağın bir an önce restore edilmesini, müze, kültür evi ya da sanat merkezi olarak değerlendirilmesini istiyor. Kars’ın turizm potansiyeline de katkı sağlayacak bu tür tarihi yapıların korunmasının, hem şehrin kimliği hem de gelecek nesiller için büyük önem taşıdığı belirtiliyor. Yıkılmaya yüz tutmuş durumda olan Tevfik Paşa Konağı’nın geleceği belirsizliğini korurken, acil bir restorasyon çalışması yapılmazsa, Kars bir kültürel değerini daha kaybedecek.
Depremde ağır hasar alan Gaziantep Kalesi’nin restorasyonu tamamlandı
11 Eylül 2025 Perşembe - 14:02 Depremde ağır hasar alan Gaziantep Kalesi’nin restorasyonu tamamlandı Kahramanmaraş merkezli depremlerde ciddi hasar alan tarihi Gaziantep Kalesi, tamamlanan restorasyon çalışmalarının ardından tekrar turizme kazandırıldı. Deprem sonrası harabe görüntüsüyle hafızalara kazınan tarihi kale, eski ihtişamlı görüntüsüne geri döndü. Asrın felaketi olarak adlandırılan 11 şehri derinden etkileyen Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 depremlerde en çok etkilenen Gaziantep’te, ciddi hasar alan 6 bin yıllık geçmişe sahip Gaziantep Kalesi, harabe görüntüsüyle hafızalara kazınmıştı. Deprem sonrası harabe görüntüsüyle hafızalara kazanan tarihi kale, kurulan bilim kurulunun önerileri ve bakanlığın öncülüğünde ciddi bir restorasyon süreci geçirdi. Tarihi kale, yaklaşık 3 yıl süren titiz çalışmalar ve tamamlanan restorasyon sürecinin ardından deprem öncesindeki ihtişamlı görüntüsüne kavuşarak tekrardan turizme kazandırıldı. Bakan Ersoy: "Gaziantep’in tarihi mirası yeniden ayağa kalktı" Gaziantep’teki temaslarının ardından kentte restorasyonu tamamlanan tarihi yapılarla ilgili görüntüleri sosyal medya hesabından paylaşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise, "6 Şubat depreminin acısını ve kayıplarımızın hüznünü hâlâ derinden hissediyoruz. Bu büyük felaketin ardından yaraları sarmak, şehirlerimizi yeniden ayağa kaldırmak için var gücümüzle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Depremde zarar gören Zincirli Bedesten başta olmak üzere Balıklı Mescid ve Kütüphanesi, Şirvani Camii ve Gaziantep Kalesi’ni bakanlığımız öncülüğünde restore ederek şehrimize yeniden kazandırdık" ifadelerini kullandı.
Harabe görüntüsüyle hafızalara kazınan tarihi Gaziantep Kalesi ihtişamlı görüntüsüne kavuştu
11 Eylül 2025 Perşembe - 13:59 Harabe görüntüsüyle hafızalara kazınan tarihi Gaziantep Kalesi ihtişamlı görüntüsüne kavuştu Kahramanmaraş merkezli depremlerde ciddi hasar alan tarihi Gaziantep Kalesi, tamamlanan restorasyon çalışmalarının ardından tekrar turizme kazandırıldı. Deprem sonrası harabe görüntüsüyle hafızalara kazınan tarihi kale, eski ihtişamlı görüntüsüne geri döndü. Yüzyılın felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 depremlerde en çok etkilenen Gaziantep’te binlerce binanın yanı sıra ağır hasar alan Gaziantep Kalesi’nde restorasyon çalışmaları yapıldı. 6 bin yıllık geçmişe sahip tarihi Gaziantep Kalesi’ndeki restorasyon çalışmaları yaklaşık 3 boyunca devam eden hassas çalışmaların ardından tamamen tamamlanarak tekrar turizme kazandırıldı. Harabe görüntüsüyle hafızalara kazınan tarihi kale ihtişamlı görüntüsüne kavuştu Asrın felaketi olarak adlandırılan ve 11 şehri derinden etkileyen 6 Şubat depremlerinde ciddi hasar alan tarihi Gaziantep Kalesi, harabe görüntüsüyle hafızalara kazınmıştı. Deprem sonrası harabe görüntüsüyle hafızalara kazanan tarihi kale, kurulan bilim kurulunun önerileri ve bakanlığın öncülüğünde ciddi bir restorasyon süreci geçirdi. Tarihi kale, yaklaşık 3 yıl süren titiz çalışmalar ve tamamlanan restorasyon sürecinin ardından tekrardan deprem öncesindeki ihtişamlı görüntüsüne kavuştu. Bakan Ersoy: "Gaziantep’in tarihi mirası yeniden ayağa kalktı" Gaziantep’teki temaslarının ardından kentte restorasyonu tamamlanan tarihi yapılarla ilgili görüntüleri sosyal medya hesabından paylaşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise, "6 Şubat depreminin acısını ve kayıplarımızın hüznünü hâlâ derinden hissediyoruz. Bu büyük felaketin ardından yaraları sarmak, şehirlerimizi yeniden ayağa kaldırmak için var gücümüzle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Depremde zarar gören Zincirli Bedesten başta olmak üzere Balıklı Mescid ve Kütüphanesi, Şirvani Camii ve Gaziantep Kalesi’ni bakanlığımız öncülüğünde restore ederek şehrimize yeniden kazandırdık" ifadelerini kullandı.
Yunus Emre Enstitüsü’nden Kosova’da Uluslararası Türkçe Tiyatro Festivali
11 Eylül 2025 Perşembe - 13:53 Yunus Emre Enstitüsü’nden Kosova’da Uluslararası Türkçe Tiyatro Festivali Kosova Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından Kosova’nın başkenti Prizren’de bu yıl 1’incisi gerçekleştirilen Uluslararası Türkçe Tiyatro Festivali düzenlendi. Kosova Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından, Kosova’nın kültür başkenti Prizren’de 1’inci Uluslararası Türkçe Tiyatro Festivali düzenlendi. Aziz Serbest’in ‘Prizren Türk Tiyatrosu Fotoğrafları’ sergisi ve ‘Nevbahar’ adlı oyunuyla açılış gerçekleştirilirken, kortej yürüyüşü ve çocuk oyuncuların Şadırvan Meydanı’ndaki gösterisiyle festivale devam edildi. Festival açılışında Türkiye ve Kosova’dan diplomatlar, milletvekilleri, kültür temsilcileri ve sanatçılar yer aldı. 10-14 Eylül tarihlerinde sürecek festivalde; 4 tiyatro oyunu, 2 çocuk oyunu, 3 kukla tiyatrosu, 4 atölye, 2 söyleşi, 1 sergi, 1 sinevizyon gösterimi ve özel performanslar sanatseverlerle buluşacak. Prizen için kültür başkenti vurgusu yapan festival koordinatörü Sonay Buş, "Beş gün boyunca sanatın kalbi Prizren’de atacak" dedi. Yürüttükleri festivalinin öneminden bahseden Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Ramazan Yılmaz, "Sanat toplumları bir araya getiren en güçlü köprü" ifadelerini kullandı. Türkiye Cumhuriyeti Priştine Büyükelçisi Sabri Tunç Angılı ise festivalin kültürel diplomasiye katkısına dikkat çekti. Festivalde Kosova Türk tiyatrosuna uzun yıllar emek veren Raif Buş, Etem Kazaz, Refet Kiser, A. Rifat Yeşeren, Aziz Serbest ve Bekir Hocalara plaket takdim edildi.
Yarım asırlık Tavas Barış Gazetesi yeni yüzüyle okuyucularıyla buluştu
11 Eylül 2025 Perşembe - 13:08 Yarım asırlık Tavas Barış Gazetesi yeni yüzüyle okuyucularıyla buluştu Denizli’nin en köklü yerel basın organlarından Tavas Barış Gazetesi, yarım asrı aşan yayın hayatında yenilenen yüzüyle okuyucularıyla buluştu. 1975 yılında Osman Baybars tarafından kurulan Tavas Barış Gazetesi, Tavas başta olmak üzere Kale, Beyağaç, Serinhisar, Acıpayam ve Çameli gündemini halka aktarmada önemli bir görev üstlendi. Gazete bugün ise yenilenen yönetim kadrosu, artırılan sayfa sayısı ve güçlü yazar ekibiyle okurlarının karşısına çıkıyor. Emine Göker tarafından yürütülen gazetenin imtiyaz sahipliği görevini, yeni süreçte Yakup Yaşaroğlu devraldı. Haftada 2 kez olmak üzere Salı ve Cuma günleri yayımlanacak Tavas Barış Gazetesi artık 12 sayfa olacak. Gazetenin ilk ve son sayfası ile 6 ve 7. Sayfaları renkli, iç sayfalar ise siyah-beyaz hazırlanacak. Bu değişiklikle birlikte gazete, hem görsel anlamda daha zengin bir içerik sunacak hem de okurlarına daha geniş bir haber yelpazesi ulaştıracak. "Halkın sesi olmaya devam edeceğiz" Tavas Barış Gazetesi İmtiyaz Sahibi Yakup Yaşaroğlu, Tavas Barış’ın geçmişine duyulan saygı ve geleceğe dair heyecanla yola çıktıklarını belirterek, "Gazetemiz, 47 yıl boyunca Tavas’ın ve çevre ilçelerin sesi oldu. Biz bu emaneti daha ileriye taşımak istiyoruz. Sayfa sayımızı artırdık, kadromuzu güçlendirdik. Ancak en önemlisi, yine halkın talep ve önerilerini dikkate alarak haber yapmaya devam edeceğiz. Esnaftan öğrencisine, çiftçiden iş insanına kadar herkesin yanında olacağız. İlk sayısından bugüne kadar 4 binden fazla kez basılan Tavas Barış, yalnızca bir gazete olmanın ötesinde, bölgenin sosyal ve kültürel hafızası olarak görülüyor. Geçmişte olduğu gibi bundan sonra da ilçelerin sorunlarını, gelişmelerini, sevinçlerini ve kaygılarını sayfalarına taşımayı sürdüreceğiz. Yeni dönemde özel haber dosyaları, köşe yazıları ve gündeme dair derinlemesine içeriklerle zenginleşen Gazetemiz, bölgesinde yer alan Tavas, Kale, Beyağaç, Serinhisar, Acıpayam ve Çameli ilçelerine seslenmeye devam edecek" dedi.
McCafé, İstanbul Coffee Festival’de kahveseverlerle buluşuyor
11 Eylül 2025 Perşembe - 12:42 McCafé, İstanbul Coffee Festival’de kahveseverlerle buluşuyor McCafé, Kadıköy Tepe Nautilus’ta gerçekleşen İstanbul Coffee Festival’de kahveseverlerle buluşuyor. 14 Eylül’e kadar sürecek festivalde ziyaretçilere filtre kahve ve espresso bazlı içeceklerin yanı sıra markanın yaza özel ferahlatıcı lezzetleri de sunuluyor. Her yıl ulusal ve uluslararası kahve dükkanları ve markalarını bir araya getirerek kahve tutkunlarına keyifli anlar yaşatan İstanbul Coffee Festival, 11’inci kez kapılarını açtı. Atölyeler, seminerler ve konserlerle dört güne yayılan zengin bir program sunan festivalde McCafé, yüzde 100 Arabica çekirdeklerinden üretilen kahve çeşitleriyle yer alıyor. Orta ve Güney Amerika’nın yanı sıra Afrika’da yetişen markanın kahve çekirdekleri, ekim alanlarında biyolojik çeşitliliği korumak amacıyla kurulan Rainforest Alliance standartlarına uygun olarak üretiliyor. Festival ritmine uygun kahve ve tatlı deneyimi McCafé’den Festivale ilişkin değerlendirmelerde bulunan McDonald’s Türkiye CMO’su Özdeş Dönen Artak, "İstanbul Coffee Festival, kahve kültürünü şehirle buluşturan en dinamik platformlardan biri. Marka olarak, herkesin ulaşabileceği ‘İyi kahve, iyi fiyata’ deneyimini pratik ve keyifli şekilde sunmak amacıyla biz de bu önemli organizasyonda yerimizi aldık. Espresso’dan cappuccino’ya, flat white’dan americano’ya, latte’den Türk kahvesine, frappe’den smoothie’ye kadar, birçok sıcak ve soğuk içecek seçeneklerimizin yanında, birbirinden lezzetli tatlılarımızı misafirlerimize sunuyoruz. Hedefimiz kahve kültürünün son derece yaygın hale geldiği ülkemizde, markamız ile bu lezzetin en iddialı temsilcilerinden biri olduğumuzu her platformda dile getirmek" ifadelerini kullandı.
Gişe rekoru kıran ‘Bir Minecraft Filmi’ Eylül ayında Tivibu’da
11 Eylül 2025 Perşembe - 12:28 Gişe rekoru kıran ‘Bir Minecraft Filmi’ Eylül ayında Tivibu’da Yeni ve kült yapımların yer aldığı Tivibu’da çok sayıda film ve diziler izleyicilerin beğenisine sunuluyor. Tivibu Kirala Satın Al seçeneğinde bu ay ‘Kaptan Amerika: Cesur Yeni Düny’, ‘Bir Minecraft Filmi’ ve ‘Ayı Paddington Peru’da’ isimli popüler filmler ve çok daha fazlası ekrana geliyor. Türk Telekom’un televizyon platformu Tivibu, özel içerikleriyle Eylül ayında da dramdan komediye, aksiyondan maceraya çok sayıda yeni yapımı platforma dahil ediyor. Yapılan açıklamaya göre, Kirala Satın Al seçeneğinin öne çıkan içeriği ‘Kaptan Amerika: Cesur Dünya’ oluyor. Yeni Kaptan Amerika Sam Wilson’un dünyayı tehdit eden bir krizi durdurma mücadelesini anlatan yapım, serinin dördüncü halkası olarak karşımıza çıkıyor. The Falcon and the Winter Soldier adlı mini televizyon dizisinin devamı niteliğindeki film, Marvel Sinematik Evreni’nin 35’inci yapımı olma özelliğini de taşıyor. Julius Onah’ın yönetmen koltuğunda oturduğu 2025 yapımı filmin senaryosu Malcolm Spellman, Dalan Musson ve Julius Onah imzası taşıyor. Antohny Mackie’nin başrolde olduğu filmde; Danny Ramirez, Carl Lumbly, Tim Blake Nelson, Shira Haas dikkat çeken isimler arasında bulunuyor. Kadroda ayrıca Indiana Jones serisinin yıldızı Harrison Ford ve Yüzüklerin Efendisi üçlemesinden tanınan Liv Tyler da yer alıyor. Kirala Satın Al’ın öne çıkan yapımlarından bir diğeri 2025 yapımı ‘Bir Minecraft Filmi’ oluyor. Oyun dünyasının sevilen ünlü video oyununun sinemaya uyarlandığı filmde, gizemli bir geçit aracılığıyla Overworld’e sürüklenen uyumsuz bir grubun bu yabancı diyarda başlarından geçen maceraları anlatılıyor. Film, izleyiciye Minecraft evreninin üreticiliğini ve keşif ruhunu yaşatırken dostluk, cesaret ve iş birliği temalarını da güçlü bir şekilde işliyor. Filmde Game of Thrones’un dünyaca ünlü yıldızı Jason Mamoa başrol olarak izleyicilerin karşısına çıkıyor. Ailecek izlenebilecek filmler Animasyon tutkunlarını ise Tivibu’da Kirala Satın Al seçeneğinde ‘Ayı Paddington Peru’da’ bekliyor. Macera dolu bu filmde Paddington, ortadan kaybolan teyzesi Lucy’i bulmak için Peru’da heyecan verici bir yolculuğa çıkıyor. Michael Bond’un Paddington hikâyelerine dayanan Paddington film serisinin üçüncü filminde And Dağları’na uzanan bir maceraya eşlik ediliyor. Ayrıca Ayı Paddington’ın Maceraları isimli sevilen çizgi film platformdan tüm sezonları ile izlenebiliyor. Ayın öne çıkan yapımlar Platformun film kataloğuna bu ay "Armand", "Katili Yakalamak", "A Normal Family", "On Falling", "Hırçın", "Büyük Macera 3: Çılgın Dostlar", "Baldız" gibi dikkat çeken yapımlar ekleniyor. Cannes ödüllü 2024 yapımı festival filmi "Armand" Tivibu’da ekranlara geliyor. The Worst Person in The World filmi ile tanınan Renate Reinsve’in başrolünü üstlendiği film, gündemi sarsan bir suçlamayla yüzleşen iki çocuk ve ailelerinin bu süreçte yaşadıklarını merkeze alan çarpıcı bir hikâyeyi anlatıyor. Platformda dikkat çeken diğer bir film olan "Katili Yakalamak" ise toplu cinayetler işleyen bir katilin peşine düşen genç bir dedektifin hikayesini anlatıyor. Filmde dedektif rolünü Aynı Yıldızın Altında filminin başrolü Shailene Woodley üstleniyor. Eylül ayında platforma eklenen sanat filmi "A Normal Family" ise sıradan bir aile draması gibi başlayarak izleyiciyi her adımda ahlaki sorularla yüzleştiriyor. Güçlü bir gerilimi ve toplumsal eleştirileriyle dikkat çeken Güney Kore yapımı film, seyircilere farklı bir bakış açısı sunuyor. "Büyük Macera 3: Çılgın Dostlar", kapısına bırakılan yavru lamayı ailesine götürmek için macera dolu bir yolculuğa çıkan Ayı Mic Mac ve arkadaşlarının hikayesini konu ediyor. Animasyon türündeki film, serinin üçüncü filmi olarak izleyicilerin karşısına çıkıyor. 2025 yapımı yerli komedi filmi "Baldız" Eylül ayında Tivibu’da seyircilerin beğenisine sunuluyor. Film, iki kız kardeşin arasında kalan damadın yaşadığı tatlı atışmaları ekrana taşıyor. Film, bu üç karakterin etrafında şekillenen olaylarla izleyiciye hem eğlenceli hem de duygusal bir hikâye sunuyor. Hamdi Alkan’ın yönetmenliğini yaptığı filmde başrollerde Oya Başar, Asuman Dabak ve Emel Müftüoğlu gibi tanınan isimler yer alıyor. Tivibu dizi arşivini genişletiyor Eylül ayında öne çıkan dizilerden biri olan ‘Rövanş’, yapay zekâ ve insanların mücadelesini konu ediyor. Dizi Eylül ayında Tivibu’da yayınlanacak.
Kotan: "Konyaaltı’nı daha da güzelleştireceğiz"
11 Eylül 2025 Perşembe - 11:52 Kotan: "Konyaaltı’nı daha da güzelleştireceğiz" Konyaaltı Belediyesi, ‘Trebenna Okuma Evi’nin’ açılışını gerçekleştirdi. Açılış töreninde konuşan Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan, "Tarihin ve kültürün zenginliğiyle bizlere ilham veren Trebenna Antik Kenti’mizin adını taşıyan okuma evimizi, ilçemize kazandırdık" dedi. Konyaaltı Belediyesi, HayatPark içerisinde Trebenna Okuma Evi’ni kitapseverlerle buluşturdu. İsmini Konyaaltı’nın tarihi antik kenti Trebenna’dan alan okuma evi, vatandaşlara sakin ve huzurlu bir ortam sağlamayı amaçlıyor. Trebenna Okuma Evi’nde 20 kişilik çalışma masası, 10 kişilik okuma koltuğu ve 4 bin kitap yer alıyor. Okuma evi, hafta içi her gün 10.30-19.30 saatleri arasında açık olacak. Hafta sonları kapalı olacak kütüphane, öğrenciler ve kitap tutkunları için sessiz ve verimli bir çalışma ortamı sunmayı hedefliyor. Kotan: "Konyaaltı’nı daha da güzelleştireceğiz" Açılışta konuşan Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan, "Bugün burada Konyaaltı için çok anlamlı bir buluşmayı gerçekleştiriyoruz. İlçemizde yer alan antik kentlerimizin isimlerini ilçemizin 8 noktasında farklı yerlerde değerlendirmeye karar verdik. Bugün de bu açılışların ilkini gerçekleştiriyoruz" dedi. Her türlü zorluğa rağmen hizmet vermeye devam edeceklerini vurgulayan Başkan Kotan, "Biz, hizmetlerimizi kısıtlı imkanlarla yapıyoruz. Gücümüzü, halkımızdan ve Genel Merkez’imizden alıyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi örgütüyle bir bütün olarak sahalardayız ve hizmet üreteceğiz. Konyaaltı’nı daha da güzelleştireceğiz. Bu daha başlangıç" ifadelerini kullandı. Açılış törenine konuk olarak katılan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, "Ben, Antalya’da beş yıl öğrencilik yapmıştım. Bugün buraya gelmeden önce başkanım ile birlikte beşinci kreşimizi açtık. Atıl bir durumda olan okulu çocuklara hizmete sunmuş. Doğanın içerisinde çocukların daha rahat nefes alabileceği bir yer. Konyaaltı Belediye Başkanımızı tebrik ediyorum" dedi. Konyaaltı’nın Antalya’nın en güzel ilçelerinden biri olduğuna dikkat çeken Adem, "Konyaaltı Belediye Başkanımız Cem Kotan’ı daha öncesinden de tanıyorum. Bu bölgenin hak ettiği daha güzel şeyler var. Başkanımız ile birlikte daha güzel yerlere gelecek" diye konuştu. Müzik Akademisi Çocuk ve Gençlik Orkestrası’nın dinletisi eşliğinde gerçekleşen açılış törenine Erhan Adem’in ve Cem Kotan’ın yanı sıra, CHP Parti Meclisi Üyesi Niyazi Şen, CHP Antalya İl Başkanı Nail Kamacı, CHP Konyaaltı İlçe Başkanı Demet Gündüz, CHP Muratpaşa İlçe Başkanı Can Okan Kıran, Muratpaşa Belediye Başkan Vekili Erkan Çelik, CHP Konyaaltı İlçe Gençlik ve Kadın Kolları Yönetimi, Konyaaltı Sanayici ve İş İnsanları Derneği (KONYSİAD) Başkanı İlhami Kaplan, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Muratpaşa’da renkli buluşma
11 Eylül 2025 Perşembe - 11:45 Muratpaşa’da renkli buluşma Muratpaşa Belediyesi’nin düzenlediği 9. Yöreler Renkler Festivali’nin Komşu Ülkeler Gecesinde, Antalya’da yaşayan yerleşik yabancılar rengarenk dans kostümleri, müzikleri ve danslarıyla Muratpaşa Atatürk Kent Meydanı’nda görsel şölen oluşturdu. 73 hemşeri, kültür ve dayanışma derneğinin katkısıyla devam eden festivalin Komşu Ülkeler gecesi, Antalya’da yaşayan yerleşik yabancıların kurduğu kültür derneklerinin dans gösterileriyle başladı. Görkem Durmaz konseriyle devam eden geceyi Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, eşi Ümran Uysal’la ilgiyle takip etti. Festivalde stant açan Akdeniz Ukraynalılar Derneği ve Ukrayna Ailesi Derneği’nden Sandra Yelahina 8 yaşından beri Antalya’da yaşadığını söyledi. El yapımı çanta ve sepet işçiliğiyle uğraştığını belirten Yelahina, "Türkiye bize her zaman destek veriyor. Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal da bize her yıl festivalde stant açma imkanı veriyor. Bundan çok mutluyuz" diyerek teşekkür etti. Dört yıldır Antalya’da yaşadığını belirten Kazakistan ve Avrasya Devletleri Dostluk ve Kültür Derneği üyelerinden Gulzhan Nurlan Kyzy, üç yıldır Yöreler Renkler Festivaline katıldığını söyledi. Kyzy, "Festivalde her sene farklı insanlarla tanışıyorum. El yapımı süs eşyalarıyla uğraşıyorum ve sergiliyorum. Başka şehirlerin stantlarındaki ürünleri de çok beğeniyorum, satın alıyorum" diye konuştu.
Seddülbahir Kalesi’ne uluslararası mimarlık ödülü
11 Eylül 2025 Perşembe - 11:42 Seddülbahir Kalesi’ne uluslararası mimarlık ödülü Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası’ndaki Seddülbahir Kalesi, mimarlık dünyasının saygın platformlarından biri olan The International Architecture Awards 2025’te "Restorasyon/Yenileme" kategorisinde uluslararası jüri tarafından ödüle değer bulundu. 2004 yılından bu yana düzenlenen ve mimarlık dünyasının prestijli isimlerini bir araya getiren The International Architecture Awards (IAA), bu yıl da çağdaş mimarlığın önde gelen örneklerini ödüllendirdi. Chicago merkezli The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design ile The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies iş birliğinde düzenlenen program, dünya çapında 500’ün üzerinde projeyi değerlendirdi. Seddülbahir Kalesi, bu zorlu seçim sürecinde öne çıkarak, Ferrari Tasarım Başkan Yardımcısı Flavio Manzoni, Litvanyalı mimarlık akademisyeni Almantas Samalaviius, Studio Cho’dan Chen-Yu Chiu ve UNITEDLAB’den Sang Dae Lee gibi seçkin isimlerden oluşan jüri tarafından ödüle layık görüldü. Türkiye için uluslararası bir başarı 20 Eylül Cumartesi günü Atina’da gerçekleşecek tören öncesinde, ödül alan projelerin yer aldığı "The City and the World" temalı sergi, 19 Eylül-5 Ekim tarihlerinde Contemporary Space Athens’te mimarlık dünyasına sunulacak. Seddülbahir Kalesi projesi, ödül kazanan diğer projelerle birlikte, her yıl yayımlanan ve mimarlık camiası için önemli bir kaynak olan "Global Design + Urbanism XXV: New International Architecture 2025" kitabında da yer alacak. Bu özel yayın, dünya genelindeki müzeler, akademiler ve mimarlık çevrelerine ulaştırılıyor. Seddülbahir Kalesi’nin bu ödüle layık görülmesi, yalnızca mimarlık alanında değil; aynı zamanda kültürel diplomasi, kamu politikaları ve uluslararası tanıtım açısından da büyük bir kazanım olarak değerlendiriliyor. Bu önemli başarı, Türkiye’nin tarihî mirasının dünya sahnesinde görünürlüğünü artırırken, çağdaş mimarideki güçlü duruşunu da bir kez daha ortaya koyuyor. 2015’te başlatılan restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmaları tamamlandı IV. Mehmet’in annesi Hatice Turhan Sultan tarafından yaptırılan Seddülbahir Kalesi, tarihin en kanlı savaşları arasında yer alan ve Mehmetçiğin kahramanlığı sayesinde ’Çanakkale Geçilmez’ destanının yazıldığı Çanakkale Savaşları’nda, boğazın güvenliğinde çok önemli rol oynadı. 108 yıl önce ’yedi düvel’e karşı Mehmetçik ile beraber karşı koyan kale, isabet eden top atışlarıyla gazi oldu. Çanakkale Boğazı’nı geçmek isteyen itilaf devletlerinin gemilerinden atılan top mermileri ile büyük hasar alan Tarihi Gelibolu Yarımadası’ndaki Seddülbahir Kalesi, aradan geçen bir asırlık zaman diliminde doğa şartları nedeniyle zarar gördü. Harap haldeki kaleyi ayağa kaldırıp, açık hava müzesi haline getirmek için Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nca 2015 yılında başlatılan restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmaları tamamlandı. 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 108’inci yıl dönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ziyarete açıldı. Seddülbahir Kalesi Müzesinde, ziyaretçiler kalenin 17. yüzyıldan bugüne kadar ki tarihi hakkında bilgilendiriliyor. Ziyaretçiler, Çanakkale Savaşları’nın ilk şehitlerinin yer aldığı kabristanı ziyaret edip, 1915 Çanakkale Savaşları’nın bu kalede yaşanan kısımlarını, o dönemin savaş malzemelerini, belgelerini inceleyebiliyor. Seddülbahir Kalesi’nin restorasyon ve kazı çalışmaları sırasında çıkan Osmanlı asker künyeleri, Fransız cep saati, Osmanlı el bombası, Krupp topu namlu temizleme harbisi, Fransız ve Senegal asker palaları, Osmanlı mavzer süngüleri, Osmanlı süngü kını, Osmanlı palaska barutluğu, Osmanlı, Fransız ve Avustralya asker üniforması kol düğmeleri, mermiler ve Fransız mühimmat sandığı ile savaşın izleri yaşatılıyor. Seddülbahir Kalesi Restorasyon Projesi Seddülbahir Kalesi, geçmişle bağ kuran mimarisiyle dikkat çekiyor. 18 Mart 2023 tarihinde ziyarete açılan yapı, 26 yıl süren kapsamlı akademik araştırma, arkeolojik kazı, mimari belgeleme ve uygulama süreci sonunda ayağa kaldırıldı. Proje, tarihî dokuyu korurken çağdaş mimarlık ilkeleriyle yeniden işlevlendirildi. Projenin bilimsel danışma kurulunda Dr. Gülsün Tanyeli, Prof. Dr. Lucienne Thys-Şenocak, Prof. Dr. Rahmi Nurhan Çelik, Dr. Haluk Sesigür ve Arzu Özsavaşcı yer aldı. Mimari projeyi ise Yusuf Burak Dolu (KOOP Mimarlık) ve Arzu Özsavaşcı (AOMTD) üstlendi. Uygulama, ABMA Restorasyon tarafından gerçekleştirildi.