KÜLTÜR SANAT
Bu köyde yarım asırlık bayramlaşma geleneği yaşatılıyor 16 Haziran 2024 Pazar - 12:24:54 Yozgat merkeze bağlı Salmanfakılı köyünde her bayramda olduğu gibi bu bayramda da toplu bayramlaşma yapıldı. Köy camisinde kılınan bayram namazı sonrasında köy halkı, yarım asırlık bayramlaşma geleneğini yaşatarak gelecek nesillere aktarıyor. Köy mezarlığı önünde köyün büyükleri yerlerini aldıktan sonra metrelerce kuyruk oluşuyor. Bayram namazının kılınması ile başlayan toplu bayramlaşma ile unutulmaya yüz tutmuş gelenek yaşatılıyor. Kur’an-ı Kerim okunarak duaların edildiği bayramlaşmada genci yaşlısı 200’e yakın köy halkı tek tek bayramlaşıyor. Yaklaşık yarım saat süren bayramlaşma geleneği sayesinde küskünlük ve kırgınlıklar sona eriyor. Köy halkı, bayramın sevincini ve bereketini paylaşarak, yıllar boyunca süregelen bu geleneği canlı tutmaya özen gösteriyor. 7’den 70’e herkesin katıldığı bayramlaşmada köy halkına ikramlarda bulunuluyor. Bu anlamlı gelenek, toplumsal dayanışmayı ve kardeşlik duygularını pekiştirirken, köydeki birlik ve beraberliğin en güzel örneklerinden birini sergiliyor. Bayramın ruhunu en güzel şekilde yaşatan Salmanfakılı köyü sakinleri, bu geleneği gelecek nesillere aktarmak için ellerinden geleni yapıyor. Salmanfakılı köyü muhtarı Kanber Kılıç, 50 yıldır devam eden toplu bayramlaşma geleneğini yaşatmaya çalıştıklarını söyleyerek, “Köylülerimiz ve köyümüze gelen her vatandaşımız bu etkinliğe katılıyor. Kabirlerimizi ziyaret ediyoruz. Bu geleneği küçük ve büyüklerimizle birlikte sürdürüyoruz, bunu da inşallah devam ettireceğiz” dedi. Köy sakinlerinden Celal Erkılıç ise, “Yarım asırdır köyümüzde toplu bayramlaşma geleneğini sürdürüyoruz, bayram namazından sonra dualar ediliyor. Komşularımızla bayramlaşıyoruz ve küslerimiz barışıyor. Kabristana geçip ziyaretlerimizi yapıyoruz. Bayramlaşma geleneğini bu şekilde tüm köylülerimizle sürdürmüş oluyoruz” şeklinde konuştu.
16 Haziran 2024 Pazar - 11:05 Şırnak’ta asırlardır süren bayramlaşma geleneği Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Çardaklı köyünde, bayram namazının kılınması ile başlayan toplu bayramlaşma geleneği asırlardır devam ediyor. Köyün Yamaç mezrasında, bayram namazının kılınması ile başlayan toplu bayramlaşma, unutulmaya yüz tutmuş bu güzel geleneği canlandırıyor. Bayram namazının ardından camide saf tutan köy halkı, namaz sonrası sıraya dizilerek bayramlaşma merasimine katılıyor. Ardından mezarlık ziyaret edilerek Yasin-i Şerif okunuyor. Sabah kahvaltısında et haşlama yemeği ile bayramın ilk öğününü paylaşan mezra sakinleri, 7’den 70’e büyük bir kalabalık halinde evleri tek tek ziyaret ederek bayramlarını kutluyor. Her haneye uğrayarak tebriklerde bulunan köy halkı, bayramın sevincini ve bereketini paylaşarak, yüzyıllar boyunca süregelen bu geleneği canlı tutmaya özen gösteriyor. Bu anlamlı gelenek, toplumsal dayanışmayı ve kardeşlik duygularını pekiştirirken, köydeki birlik ve beraberliğin en güzel örneklerinden birini sergiliyor. Bayramın ruhunu en güzel şekilde yaşatan Yamaç mezrası sakinleri, bu geleneği gelecek nesillere aktarmak için ellerinden geleni yapıyor. Çardaklı Köyü Muhtarı Cebbar Kert, "Kurban Bayramı’nın ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini diliyorum. Çardaklı köyünde bu, yıllardır süregelen asırlık bir gelenektir. Sabah kalkıp camiye giderek Kurban Bayramı namazını kılıp ardından mezarlığa gidiyor, ölmüşlerimize Fatiha okuyoruz. Köylülerle birlikte topluca köye dönüp halkla beraber kahvaltı yapıyoruz. Daha sonra ev ev dolaşıp köy halkının bayramını kutluyoruz. Ardından civar köyleri de aynı şekilde ziyaret edip bayramlarını kutluyoruz. Bu çok güzel bir duygu. Dedelerimizden ve babalarımızdan gördüğümüz bu geleneği, arkamızdan gelen nesillere de tavsiye ediyoruz. Herkesin bu geleneği sürdürmesi, kültürel mirasımız açısından çok güzel bir şey" dedi. Köy sakinlerinden Şahin Sulhan ise, "Her toplumun ve her milletin kendine has örf ve adetleri vardır. Bizim de bin yılları bulan örf ve adetlerimiz var. Bayramlar, hem dini vecibelerimizi yerine getirdiğimiz hem de bin yıllardan gelen kültürlerimizi yaşattığımız özel günlerdir. Bayramlarda köyün bütün evlerini, yaşlısından gencine kadar hep birlikte ziyaret ediyoruz; parça parça değil, tüm köy halkı bir arada annelerimizin, teyzelerimizin bayramlarını kutluyoruz. Ardından civar köylere giderek toplu halde onların da bayramını kutluyoruz. Ayrıca, o köyde birbiriyle konuşmayan veya küs olan kişiler bayram sabahı barışmak zorundadır çünkü köyün tamamı sabah camide bir araya gelmek zorundadır ve birlikte bayramımızı kutlarız. Kürtler olarak, bin yıllardır hem dini vecibelerimizi yerine getiriyor hem de bayramlarımızı kültürümüzle birleştirip ortaya çok güzel bir şey çıkarıyoruz" diye konuştu.
Mersin’deki emeklilerden ’Yaz Nağmeleri’ konseri
14 Haziran 2024 Cuma - 10:25 Mersin’deki emeklilerden ’Yaz Nağmeleri’ konseri Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi bünyesinde hizmet veren Emekli Evi üyelerinin oluşturduğu Gönülden Sesler Korosu, verdiği ‘Mersin’de Yaz Nağmeleri’ konseri ile müzikseverlere keyifli bir akşam yaşattı. Emeklilerin ikinci baharını daha güzel ve kaliteli yaşayabilmesi için hizmet veren Emekli Evleri, çalışmalarına devam ediyor. Emekli Evi üyelerinden oluşan Gönülden Sesler Korosu da o çalışmalardan biri. Kültür ve Sosyal İşler Dairesi bünyesinde hizmet veren sanatçıların destekleriyle oluşan koro, verdiği konserlerle hem kendileri keyifli vakit geçiriyor hem de dinleyenlerin keyifli vakit geçirmesini sağlıyor. Koronun son olarak verdiği konser ise Mezitli Kültür Merkezi’nde oldu. Düzenlenen ‘Mersin’de Yaz Nağmeleri’ konseri ile katılımcılar müzik dolu bir akşam yaşadı. Türk Sanat Müziği eserleri seslendiren koro üyelerine, katılımcılar da hep bir ağızdan eşlik etti. Dolu dolu geçen akşamdan müzikseverler memnun ayrıldı. “Muhteşem bir konserdi” Konsere katılan Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, “Çok muhteşem bir geceydi, muhteşem bir konserdi. Özellikle böyle gönüllülerden oluşan bir koronun bu kadar emek etmiş olması taktire şayan bir durum. Büyükşehir Belediye Başkanımız nezdinde bu işe emek eden tüm ekibe teşekkür ediyorum Güzel bir geceydi” dedi. “İçimiz güzelliklerle, çiçeklerle doldu” Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Engin Yıldırım, konserin oldukça güzel geçtiğini ifade ederek, “Ülkemizde ve dünyada olumsuz olayların konuşulduğu bu günlerde kulaklarımızın pası silindi. İçimiz güzelliklerle, çiçeklerle doldu. Bunun için emek eden koromuza ve Büyükşehir Belediyemizin sanatçılarına teşekkür ediyorum” diye konuştu. “Harika bir seyirci, harika bir atmosfer vardı” Mersin Büyükşehir Belediye konservatuvarında solist ve Emekli Evi Koro Şefi Zeynep Özel, Emekli Evi üyelerinden oluşan koro ile güzel bir konser verdiklerini belirti. Amaçlarının emeklilerin güzel ve kaliteli vakit geçirebilmesini, hayatın günlük sıkıntılarından uzaklaşabilmelerini sağlamak olduğunu söyleyen Özel, “Gecemiz çok güzeldi. Koromuz zaten çok iyi, çok güzel. Sazlarımız yine Büyükşehir Belediye konservatuarından arkadaşlarımız. Bizlere bütün şarkılarda eşlik ettiler. Harika bir seyirci, harika bir atmosfer vardı. Alkışlar her zamanki gibi bizi motive ediyor. Biz çok memnunuz” dedi. Emeklilerin yapılan etkinlikten son derece memnun olduğunu ve bu durumun da kendisini mutlu ettiğini kaydeden Özel, “Çünkü bunu bir iş olarak değil, severek yaptığım bir hobi olarak görüyorum. Emeklilerimizle birlikte saz sanatçısı arkadaşlarımız, koristlerimiz ve ben ortak güzel bir duyguda buluştuk” ifadelerine yer verdi.
Marmarisli turizmciler Kurban Bayramı’na hazır
14 Haziran 2024 Cuma - 10:19 Marmarisli turizmciler Kurban Bayramı’na hazır Dünyanın ve ülkemizin en popüler tatil kentlerinden olan Muğla’nın Marmaris ilçesinde yaz sezonu yoğunluğu devam ederken, turizmciler Kurban Bayramı için de tatilcileri beklemeye başladı. Turizmciler, tatilcilere sahte tatil siteleri konusunda da uyarıda bulundu. Yerli ve yabancı turistlerin en çok tercih ettiği turizm kentlerinden biri olan Marmaris’te Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkması ile birlikte ilçede yoğunluk yaşanmaya başladı. Marmaris Ticaret Odası (MTO) Başkanı Mutlu Ayhan "Kurban bayramının 9 güne çıkmasıyla beraber bayram tatili rezervasyonlarımızda yoğunluk başladı. Marmaris’te dolu dolu bir bayram geçireceğiz. Tüm otellerimiz başta olmak üzere tüm işletmelerimiz, dükkanlarımız, mağazalarımız sezona hazır. Bayram itibariyle de yoğunluğun başlamasıyla beraber Ekim ayı sonuna kadar ciddi bir sezon bekliyoruz" diyerek tüm vatandaşların bayramını kutladı. MTO Başkanı Ayhan kapıda vize uygulaması ile özellikle Marmaris üzerinden Yunan adalarına geçişlerle ilgili "Şu an için bunu çok iyi veya kötü yorumlamamız için henüz erken. Çünkü eğer gelen misafirlerimiz tatilinin bir gününü Yunan adalarında geçirmek üzere Marmaris’e geliyor ve tatilin kalanını Marmaris’te geçiriyor ise bizim için iyi. Ancak eğer tatillerini Marmaris’e gelip araçlarını park edip Yunan adalarına gidiyorsa bu kötü. Bunu biz zamanla göreceğiz" dedi. Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mutlu Ayhan Marmaris’te etkinlik sezonunun da devam ettiğini belirterek, "11 Mayıs’ta başlayan ve bu yıl dördüncüsü düzenlenen Marmaris Kültür Sanat Festivali 30 Haziran tarihine kadar devam ediyor. Ben tüm halkımızı, özellikle sanatseverleri tatillerini geçirmek üzere Marmaris’e davet ediyorum. Festival kapsamında çeşitli etkinlikler, söyleşiler, konserler ve yarışmalar düzenlenecek. Özellikle 22 Haziran’da düzenlenecek olan Fazıl Say, Serenad Bağcan ve Yekta Kopan gibi sanatçılardan oluşan dünya konserinde misafirlerimiz Marmaris’te Amfi Tiyatro’da izleyebilirler" dedi. "Bayram tatili turizm esnafına can suyu olacak" Marmaris Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Ayyıldız, yaz sezonu ve Kurban Bayramı tatili ile ilgili yaptığı açıklamada, "Kurban Bayramı tatilinin uzatılması biz turizm bölgesindeki esnaflara can suyu gibi geliyor. Bölgemizdeki esnaflarımız bayram tatili için bölgemizi tercih eden tatilciler için hazırlıklarını tamamlayıp dört gözle bekliyor" dedi. Ayyıldız ayrıca Yunan adalarında tatil için "Biz turizm esnafları olarak bu algıyı aslında kırmak istiyoruz. Nedeni de şu. Dünyanın her yerinde bir ürünü her fiyattan alabilirsiniz. Yani bir ürünü uygun fiyata da alabilirsiniz, orta fiyata da alabilirsiniz, yüksek fiyata da alabilirsiniz. Bunun temel nedeni almış olduğunuz hizmetle alakalıdır. Yani hiç kimse Türkiye’deki tatil fiyatlarının diğer işletmelerde ve diğer ülkelerdeki tatil fiyatlarından çok yüksek olduğunu bence düşünmesin. Bunun temel nedeni alacağınız hizmetle alakalı. Ben size şöyle bir örnek vereyim. Bir lahmacun ya da bir karidesi Yunan adalarında da uygun fiyata yiyebileceğiniz yerler var. Çok yüksek fiyata yiyebileceğiniz yerler de var. Bu aynı sistem Türkiye’de de geçerli. Biz turizm esnafları olarak herhangi bir dış destinasyonun Türkiye’den daha uygun fiyata olduğuna inanmıyoruz ve buna tamamıyla karşıyız"’ şeklinde konuştu. "Sahte sitelere dikkat" Beş yıldızlı bir otelin işletmecisi Mehmet Biçer, "Kurban bayramı öncesi hareketlilik başladı. Marmaris’i çok yoğun bir bayram bekliyor. Gerek trafik, gerek otellerin yoğunluğu açısından, işletmelerin tedariklerini bir an önce tamamlamaları gerekiyor" dedi. Turizmci Biçer, özellikle tatil mevsiminde sahte sitelere dikkat çekerek, "Sahte tatil siteleri turizmin baş belalarından birisi maalesef. Misafirlerin, gerçek acentaların, markalı acentaların kendilerini otelleri aramasını özellikle tavsiye ediyorum. Bundan korunmanın en iyi yolu bu sanıyorum. Biraz da yasalarımız galiba bu tip sahte sitelerin kurulmasına çok engelleyici değil" diyerek dijital ortamda tatil rezervasyonu yapacak vatandaşları uyardı. Marmaris’te çalışan turizmcilerden Anıl Demirkol, "Bayram tatili ve yaz tatili için gelecek olan misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlamak amacı ile hazırlıklarımızı tamamladık. Herkesi Marmaris’e tatile bekliyoruz" dedi.
Endonezya’daki işletmelerde Türk mutfağının lezzetleri yer alacak
14 Haziran 2024 Cuma - 10:02 Endonezya’daki işletmelerde Türk mutfağının lezzetleri yer alacak Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Türkiye’nin zenginliklerini yakından tanımak isteyen Endonezyalılara, Cakarta’daki temsilciliğiyle Türk kültürünün kapılarını açtı. Cakarta Yunus Emre Enstitüsü, Endonezyalıların Türk mutfağına olan ilgisinin farkındalığıyla Türk lezzetlerinin başkent Cakarta’da yaygınlaşmasına yönelik iştah açıcı faaliyetler düzenliyor. Enstitü, 20’den fazla Endonezyalı girişimciye yönelik Türk mutfağından simit ve çeşitli hamur işlerinin uygulamalı olarak öğretildiği gastrodiplomasi faaliyeti düzenledi. Cakarta Yunus Emre Enstitüsünün ev sahipliğinde gerçekleştirilen faaliyette, Endonezyalı girişimciler çeşitli lezzetleri hazırladıktan sonra ilk kez Türk lezzetlerini deneyimleme fırsatı buldu. Katılımcılardan Nindya, faaliyete teyzesiyle birlikte katıldığını belirterek “Eğlenceli bir faaliyetti. İlk kez ekmek yaptım. Benim için heyecan verici ve yeni bir deneyimdi. Tekrar böyle bir faaliyet düzenlenirse katılmayı çok isterim.” dedi. “Türkiye’ye dair pek çok şeyi öğrenmek istiyoruz” Elista Putri Jaya, “Enstitünün sosyal medya hesaplarında faaliyeti gördüğüm an kızım ve eşimle birlikte faaliyete katılmaya karar verdim. Türkiye’yi daha çok keşfetmek istediğim için bu faaliyete katıldım. Ayrıca restoranımızda Türk yemeklerini yapmak ve bulundurmak insanların ilgisini çekecektir. Türkiye’nin tarihi, mutfağı, arkeolojisi kısacası Türkiye’ye dair pek çok şeyi öğrenmek istiyoruz. Burada olmaktan dolayı çok mutluyuz” şeklinde konuştu. Hazırladığı ilk yemek Türk lezzeti oldu Elista Putri Jaya’nın kızı Alifa Kineta Kanza, “Şimdiye kadar hiç yemek yapmadım. İlk kez burada Türk yemeklerini yapmayı öğrendim. Türkiye’ye dair çok fazla şey öğrendim. Yunus Emre Enstitüsünün düzenleyeceği etkinlikleri şimdiden sabırsızlıkla bekliyoruz” diye konuştu. Faaliyete ilişkin deneyimlerinden bahseden Muhammad Hasbi Assidiqi, “Türk mutfağı lezzetlerinin yer alacağı bir yer açmayı planlıyorum. Türk mutfağının eşsiz lezzetlerini birçok kişiye tanıtacağım. Daha önce bu fırsatı çok aradım ama Endonezya’da Türk mutfak kültürünü tanıtan hiçbir kurum ve kuruluş olmadığı için hedefimi gerçekleştiremedim. Yunus Emre Enstitüsünün sağladığı imkân ile bu fırsatı elde ettiğim için çok mutluyum” değerlendirmesinde bulundu. Diğer bir katılımcı Nada ise “Burada ilk kez simit yaptım. İnternetten simidin Türk mutfağında yer aldığını biliyordum. Şimdi simidi kendim hazırlama ve tatma fırsatı buldum” dedi. Bir yılda yaklaşık 35 bin kişi enstitüyü ziyaret etti Cakarta YEE Koordinatörü Dr. Cemal Şahin, yaptığı açıklamada “Endonezyalılar Türkiye’ye ve Türk kültürüne yakından ilgi gösteriyorlar. Türk kültürüne dair daha fazla şey öğrenmek amacıyla Enstitümüzde gerçekleştirilen çeşitli faaliyetlere katılıyorlar. Bir yıl içerisinde yaklaşık 35 bin kişi enstitümüzü ziyaret etti. Yoğun bir katılımla gerçekleştirdiğimiz her faaliyette pek çok alanda Türkiye’nin kültürel zenginliklerine daha da aşina oluyorlar” ifadelerini kullandı. “Çeşitli lezzetleri öğrenen girişimciler kendi işletmelerinde Türk lezzetlerine yer vermeyi planlıyorlar” Koordinatör Dr. Şahin, “Endonezyalı girişimciler faaliyetimizden çok memnun kaldı. Faaliyet biter bitmez yeni faaliyetlerin yapılması için talepte bulundular. Düzenlediğimiz etkinlikte çeşitli lezzetleri öğrenen girişimciler, kendi işletmelerinde Türk lezzetlerine yer vermeyi planlıyorlar. Endonezya’da Türk yemeklerini yapan yer neredeyse yok. Burada takip ettikleri dizilerden lahmacun, pide, kebap ve baklavayı çok merak ediyorlar. Enstitü olarak gelecek dönemde bu talepleri karşılamaya yönelik damaklarda iz bırakan gastronomi etkinlikleri düzenleyerek Türk mutfağını tanıtmaya ve Türk lezzetlerini başkent genelinde yaygınlaştırmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Sıra dışı koleksiyon şaşırtıyor
14 Haziran 2024 Cuma - 09:52 Sıra dışı koleksiyon şaşırtıyor Malatya’nın Arguvan ilçesinde yaşayan 75 yaşındaki Hüseyin Ali Akın’ın telef olan hayvanların içini doldurarak oluşturduğu koleksiyon görenleri şaşırtıyor. Arguvan ilçesi Eymir Mahallesi’nde yaşayan 75 yaşındaki Hüseyin Ali Akın’ın çeşitli nedenlerden dolayı telef olan hayvanların içerisini doldurarak oluştuğu koleksiyon görenleri şaşırtıyor. Halk arasında tahnit sanatı olarak da bilinen hayvan doldurma merakının 2000’li yıllarda başladığını belirten Akın, trafik ve çeşitli kazalar ile birtakım saldırılar sonrası telef olan hayvanlara doldurma yaptığını söyledi. “Merakım koleksiyona dönüştü” Koleksiyonunda kartal, puhu kuşu, ayı, tilki gibi çeşitli hayvanların bulunduğunu aktaran Hüseyin Ali Akın, “Çevremizde meydana gelen trafik kazası veya benzeri olaylarda telef olan hayvanların içerisini doldurma merakım zamanla koleksiyona dönüştü. Yaşlandığım için şimdiler de çalışma yapmıyorum. Koleksiyonu görenler şaşırıyor, özellikle çocukların çok ilgisini çekiyor" dedi. “İlaçlama yaptığım için koku olayı olmuyor” Koleksiyonunda 20 yıl önce çalışma yaptığı hayvanların da yer aldığını kaydeden Akın, “Telef olan hayvanların içerisini elyaf ile dolduruyorum ve ilaçlama yapıyorum. Koleksiyonda 20 yıllık hayvanlar var koku yapmıyor. Avlanma yapmıyorum, çeşitli nedenlerden dolayı telef olan hayvanları çevremizdeki insanlar getiriyor. Ben de doldurma yapıyorum. Bunun dışında herhangi bir hayvana zarar verme durumumuz söz konusu değil. Kendi evimde beslediğim çeşitli hayvanlarım da bulunuyor” diye konuştu
Başkan Aydın: “Osmangazi’de turistlerin konaklama süresini 1 haftaya çıkartacağız”
14 Haziran 2024 Cuma - 09:50 Başkan Aydın: “Osmangazi’de turistlerin konaklama süresini 1 haftaya çıkartacağız” Osmangazi Belediyesi’nin ÇEKÜL (Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma) Vakfı ile ortaklaşa düzenlediği çalıştayda, ilçenin tarihi dokusunu ayağa kaldıracak ve kent turizmine katkı sağlayacak konular ele alındı. Osmangazi ilçesindeki tarihi mirası ayağa kaldırarakBursa’ya daha fazla turist çekmeye yönelik bugüne kadar yapılan çalışmalara farklı bir boyut kazandırmak isteyen Osmangazi Belediyesi, bu çalışmaların ilk ayağı olan ‘Cumhuriyet’in İkinci Yüzyılında Geçmişten Geleceğe Osmangazi’ çalıştayı düzenledi. Osmangazi Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen ve oturum başkanlığını ÇEKÜL Vakfı Başkan Yardımcısı Yüksek Mimar Mithat Kırayoğlu’nun yaptığı çalıştayda Kültür Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülin Vural Aslan ve Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Polat, belediye bürokrat ve personeliniBursa’nın tarihi ve geleceğe taşınacak tarihi mirasıyla ilgili bilgilendirdi. Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’ın da katıldığı çalıştayda, Osmangazi ilçe sınırlarında yer alan İpekyolu aksındaki Üftade HazretleriTürbesi çevresi,Hisar İçi, Arkeopark, Alaattin Cami çevresi, Filiboz Mescidi, Arkeopark etrafındaki sivil mimarı örneği yapıların kamulaştırılıp hizmete açılarakOsmangazi ve Bursa’da ortalama 1,8 gün olan turistlerin konaklama süresinin yapılan akademik çalışmayla 1haftaya çıkarılması hedefleniyor. Aydın: “Bursa, Osmangazi’dir” Osmangazi’nin 3 bin yıllık geçmişe sahip olduğunu ifade eden Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, “Bir çok medeniyete başkentlik yapan kadim şehir Bursa’mızda biz yıllardır motto olarak Bursa, Osmangazi; Osmangazi ise Bursa’dır dedik. Bu sözün gerçek olarak ayağa kaldırılması lazım. Bugüne kadar yapılan çok değerli çalışmalar var. Bu yıllarca süren bir süreç. Önceden yapılanların üzerine yenilerini ekleyip bizden sonrakilerinde devam etmesi gereken bir süreç. Bu sürecin doğru yönetilmesi gerekiyor. Bu süreci yönetirken paydaşlarla birlikte yapılması gerekiyor. Ortak akıl ve bilimle, bilimin üniversite ayağında birikmiş bilgi ve tecrübelerin buraya aktarılması gerekiyor. Yurt dışı paydaşlarıyla da çalışacağız. Bizim yurtdışından bu projelerle ilgili destek ve fonları bulmamız gerekiyor. Bunun için de projenin katma değerini iyi anlatmanız gerekiyor. Her şeyden önemlisi sürdürebilir olması gerekiyor. Yabancının baktığı iş bu, evet milyarlarca Avro kaynak var o kaynağın içerisinde sizin sunduğunuz projelerin sürdürebilir, yaşatabilir, kültür ve tarihin ortaya çıkması gerekiyor. Ben hep söylüyorum. UNESCO tarih ve miras listesinde olan Tarihi Hanlar Bölgesi, Bursamız için büyük bir değer. Mesela İstanbul Kapalı Çarşı bu miras listesinde değil ama Bursa Kapalı Çarşı listede var. Bunun gibi Osmangazi’de İpekyolu aksında Üftade Hazretlerinin altındaki bölge, Hisar İçi, Arkeopark sivil mimarı örneği yapılar var.Bölgede kamulaştırılıp açılması gereken alanlar mevcut, orada turistleri çekebilecek bir çok alan var.Ortak akılla yapılacak çalışmalar ile turistlerin ortalama konaklama süresini 1,8 günden 1 haftaya çıkartmamız gerekiyor. Bu iş, elbirliğiyle yapılacak bir iş. Bu önemli çalışmaya katkı sağlayan değerli hocalarımız, dekanımız ve belediye personelimize teşekkür ediyorum” dedi. Çalıştaya katılan akademisyenler ise tarihi mirasın korunmasına yönelik güzel bir proje için kendilerini bir araya getiren Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’a teşekkür etti.
Büyükşehir Orkestrası ve Esther Abrami’den muhteşem konser
14 Haziran 2024 Cuma - 09:43 Büyükşehir Orkestrası ve Esther Abrami’den muhteşem konser Marmaris Amfi Tiyatro Muğla Büyükşehir Belediyesi Orkestrası ve ünlü Kemancı Esther Abrami konseri ile sanatseverlere unutulmaz bir gece yaşattı. Muğla Büyükşehir, Marmaris Belediyesi ve Marmaris Kültür ve Sanat Derneği (MAKSAD) işbirliği ile düzenlenen konserde Esther Abrami, Türkiye’de ilk kez "Cınema" albümüyle sahne aldı. Bu özel etkinlikte Abrami’ye Türk müziğinin sevilen isimlerinden Can Okan’da eşlik etti. Esther Abrami Türkiye’de İlk Kez "Cınema" Albümüyle Marmaris’te Sahne Aldı Muğla Büyükşehir Belediyesi Orkestrası, Şef Can Okan ve Solist Esther Abrami ile Marmaris Amfi Tiyatro’da düzenlenen konserde ünlü kemancı Esther Abrami Türkiye’de ilk kez "Cınema" albümüyle sahne aldı. Konserde Esther Abrami yeni albümünden The Hanging Tree From The Hunger Games Mockingjay, Shostakovich, The Gadfly Op 97 Youth Romance, Naruto, Alone Theme, Demon Slayer, Kamado Tanjirou No Uta, Yumeji’s Theme, In the mood for love, Louise Farrenc, Andante Sostenuto, Angela Morley, Reverie, Julian Llyod Webber, Jackie’s Song, Rachel Portman, Little Prince Orchestra Suite, Themes from Chocolat, Tchaikovsky, Valse Sentimentale Op.51, No.6, Delibes, Flower Duet, If, The Diary Of Anne Frank, Buongiorno Principessa, La vita e Bella, Comptine D’Un Autre été, Le Fabuleux Destin D’Amelie Poulain, Vois Sur Ton Chemin, Les choristes, Zeyn, Capharnaum, Toss A Coin To Your Witcher, The Witcher eserlerini çaldı.