GENEL - 21 Eylül 2020 Pazartesi 12:06

Güvem eriğinin faydaları saymakla bitmiyor

A
A
A
Güvem eriğinin faydaları saymakla bitmiyor

Kütahya’da kırsal alanlarda kendiliğinden yetişen güvem eriğinin (Çakal eriği) faydaları saymakla bitmiyor.

Kütahya’da kırsal alanlarda kendiliğinden yetişen güvem eriğinin (Çakal eriği) faydaları saymakla bitmiyor.


Sonbahar eriğini toplamak için Radar mevkiine akın eden vatandaşlar, pazarda kilosu 10 TL’den satılan eriği bedavaya topluyor. Ali Tunç isimli vatandaş, uzmanların açıklaması ile bu meyvenin, kanında problemleri olanlara, migrene, pankreas hastalığına, şeker hastalığına iyi geldiğini söyledi. Tunç, “Bu meyveyi tercih edenler insülini bile bırakır. Bu eriğin kürü özellikle şekere iyi gelir” diye konuştu.


Ahmet Uygun ise "Güvem eriğine mor rengini veren renk pigmentleri hiçbir meyvede olmayandan fazla miktarda boldur ve tam bir serbest radikal avcısıdır. Serbest radikaller vücutta kanser, damar tıkanıklığı, alzaymır hastalığı, Parkinson hastalığı ve diğer pek çok hastalık ile bağlantılıdır. Serbest radikallerin ayrıca, kademeli serbest radikal hasarı birikimi olarak tanımlanan yaşlanmayla da bağlantısı vardır. Özellikle kanserler üzerine ispatlanmış bilimsel çalışmalar yapılmış, kanserli hücrelerle savaştığı belgelenmiştir" diye konuştu.



Güvem eriğinin faydaları ve tüketimi


Uygun, "Çakal eriği olarak da bilinen güvem eriği, dikenli ağaçlarda yetişir. Önceleri beyaz renkli çiçek açar. Meyveler olgunlaştıkça morlaşır. Ülkemizde ormanlık alanların birçoğunda vardır. Kütahya ve çevresinde sıklıkla tüketilen güvem eriği, halk arasında Yaban eriği olarak adlandırılır. Ekşi bir tadı olan Güvem eriği ile ilgili yapılan araştırmalarda yüksek oranda antikanserojen maddeler içerdiği ortaya çıktı. Sonbahar aylarında yetişen güvem eriğinden meyve suyu, marmelat ve reçel yapılır. Bunun yanı sıra meyveden çay da yapılır. Bu çay da kandaki tüm toksin ve yağları temizler. Sıfır yağ içerdiğinden şeker hastalarının da kolayca tüketebileceği bir meyvedir" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Trendyol Süper Lig: Fenerbahçe: 1 - Beşiktaş: 0 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 28. haftasında Fenerbahçe, sahasında karşılaştığı Beşiktaş’ı 1-0 mağlup etti. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 56. dakikada Talisca’nın pasında Guendouzi’nin yayın hemen gerisinden vuruşunda kaleci Ersin, meşin yuvarlağı sağdan kornere çeldi. 56. dakikada paslaşarak kullandıkları korner sonrası Guendouzi’nin ortasında Gökhan’ın ters vuruşunda top ağlarla buluştu. 57. dakikada VAR’dan gelen uyarı sonrası ofsaytta olduğu gerekçesiyle ağlara giden top gol iptal edildi. 60. dakikada Gökhan Sazdağı’nın pasında Agbadou topu ayağının altından kaçırınca Sidiki Cherif, kaleciyle karşı karşıya kaldı. Cherif’in vuruşunda savunmaya çarpan meşin yuvarlak tehlikeli bölgeden uzaklaştı. 73. dakikada Cengiz Ünder’in ceza sahası sağ çaprazdan vuruşunda top kalenin üzerinden az farkla dışarı gitti. 74. dakikada savunma arkasına atılan pasta Kerem Aktürkoğlu’nun ceza sahası içine girip kaleci Ersin karşı karşıya pozisyonda yaptığı vuruşunda Ersin, gole izin vermedi. Pozisyonun devamında savunma topu uzaklaştırdı. 85. dakikada Kerem’in pasında Sidiki Cherif’in vuruşunda kaleci Ersin’in müdahalesi sonrası top kalenin üzerinden kornere gitti. 90+6. dakikada defansın arkasına sarkan Nene, rakip cezası içerisinde Agbadou’nun müdahalesiyle yerde kaldı ve hakem Yasin Kol penaltı noktasını gösterdi. 90+11. dakikada penaltıda topun başına geçen Kerem’in vuruşunda meşin yuvarlak ağlarla buluştu. 1-0 Hakemler: Yasin Kol, Abdullah Bora Özkara, Mehmet Salih Mazlum Fenerbahçe: Ederson, Nelson Semedo, Milan Skriniar, Jayden Oosterwolde, Archie Brown (Levent Mercan dk. 84), Matteo Guendouzi, N’Golo Kante, Dorgeles Nene, Marco Asensio (Fred dk. 24), Anthony Musaba (Kerem Aktürkoğlu dk. 62), Anderson Talisca (Sidiki Cherif dk. 59) Yedekler: Mert Günok, Çağlar Söyüncü, Yiğit Efe Demir, Mert Müldür, İsmail Yüksek, Oğuz Aydın Teknik Direktör: Domenico Tedesco Beşiktaş: Ersin Destanoğlu, Amir Murillo (Gökhan Sazdağı dk. 46), Emmanuel Agbadou, Felix Uduokhai, Rıdvan Yılmaz, Wilfred Ndidi (Salih Uçan dk. 86), Vaclav Cerny (Cengiz Ünder dk. 67), Kristjan Asllani (Milot Rashica dk. 67), Orkun Kökçü, Junior Olaitan, Hyun-Gyu Oh (Mustafa Hekimoğlu dk. 90) Yedekler: Devis Vasquez, Tiago Djalo, Emirhan Topçu, Kartal Yılmaz, Jota Silva Teknik Direktör: Sergen Yalçın Sarı kartlar: Dorgeles Nene, Jayden Oosterwolde, Ederson, Domenico Tedesco (Teknik Direktör) (Fenerbahçe) Ersin Destanoğlu, Wilfred Ndidi, Rıdvan Yılmaz, Emmanuel Agbadou (Beşiktaş)
Kilis Kilis’te Filistinlilere yönelik idam kararına tepki Kilis’te bir sivil toplum kuruluşu tarafından yapılan açıklamada, Filistinli esirlere yönelik idam kararına tepki gösterilerek uluslararası toplumun acil ve etkili adımlar atması çağrısında bulunuldu. Kilis Cumhuriyet Meydanı’nda bir sivil toplum kuruluşu adına açıklamalarda bulunan Rıdvan Özcan, Filistin’de yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özcan, 1967 yılından bu yana 1 milyondan fazla Filistinlinin İsrail hapishanelerinde tutulduğunu ve ağır işkencelere maruz kaldığını ifade etti. İsrail’in Filistinli esirlere yönelik idam kararını eleştiren Özcan, bu kararın "gayrimeşru" olduğunu belirterek uluslararası toplumun harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Kudüs ve Mescid-i Aksa’da yaşananlara da değinen Özcan, 28 Şubat 2026’dan itibaren Müslümanların Mescid-i Aksa’da ibadet etmesinin engellendiğini, Ramazan ayı boyunca kısıtlamaların sürdüğünü dile getirdi. Özcan, bu durumun kabul edilemez olduğunu vurguladı. Uluslararası kurumlara çağrıda bulunan Özcan, Filistinli esirlere yönelik uygulamalara karşı caydırıcı yaptırımların hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında aldığı kararların uygulanması gerektiğini belirten Özcan, sorumluların cezalandırılması gerektiğini söyledi. Özcan ayrıca, Gazze’de suç işlediği iddia edilen çifte vatandaşlara yönelik yasal düzenlemelerin Türkiye’de bir an önce yürürlüğe girmesi gerektiğini ifade etti.