YEREL HABERLER - 29 Aralık 2011 Perşembe 10:37

MALATYA VALİSİ SARAN, DEPREMZEDE AİLELERİ ZİYARET ETTİ

A
A
A
MALATYA VALİSİ SARAN, DEPREMZEDE AİLELERİ ZİYARET ETTİ

Malatya Valisi Doç. Dr. Ulvi Saran, Van depremi sonrası Malatya’ya gelerek meskenlere yerleştirilen depremzede ailelerden Dolunay ailesini ziyaret etti.
Beydağı Mahallesi imar iskan lojmanlarına yerleşen aileyi ziyarette konuşan Vali Saran, "Depremzede ailelerimize yapmış olduğumuz ziyaretlerin amacı devletin hoşgörüsünü, sıcaklığını, yardımseverliğini ve Malatyalılar olarak ihtiyaçlarının olup olmadığını tespit ederek her zaman yanlarında olduğumuzu hissettirmek ve acılarına ortak olmaktır. Özellikle de ailelerin ev ortamında kalmalarını sağlamaya çalışarak öncelikli olarak çocuklarımızın sosyal yaşama daha çabuk adapte olmalarını arzuluyoruz" dedi.
Vali Saran, "Başbakanlığımızın genelgeleri doğrultusunda ilimizde Vali Yardımcımızın başkanlığında ’Van Depremzedeleri Çalışma Komisyonu’ oluşturulmuştur. Komisyonumuza, sosyal tesislere yerleşmek ve ayni ve nakdi yardım almak için bin 498 kişiden oluşan toplam 344 depremzede aile başvuruda bulunmuştur. Komisyonumuz aracılığı ile bu ailelerden 285 kişi ilimizdeki öğretmenevi, polisevi, TCDD Misafirhanesi, Şeker Fabrikası Misafirhanesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Misafirhanesi, Gıda, Tarım ve
Hayvancılık Müdürlüğü Misafirhanesi, Yeşilyurt Ziraat Bankası Lojmanı, Akçadağ İlçesi Öğretmenevi, TC Karayolları Bölge Müdürlüğü Misafirhanesine depremzede aileler yerleştirilmiştir.193 kişiden oluşan 31 aileye de barınmaları için 6 ay ile 12 ay süreli kirasız ev tahsisi gerçekleştirilmiştir. 184 depremzedemize giysi yardımı yapılmıştır. 272 vatandaşımıza sağlık taraması yapılmış olup, toplam 45 aileye Kömür yardımı, 21 ailemize ise maddi yardım yapılmıştır. Gıda yardımı olarak ise Sosyal Tesislerde kalan
misafirlerimiz hariç olmak üzere (Tesislerde 3 öğün yemek tesis tarafından temin edilmektedir) 172 aileye gıda yardımı verilmiştir. Depremzede ailelerimize ait 154 çocuğumuz çeşitli okullara kayıt ettirilmiş, gerekli kırtasiye gibi yardımlar yapılmıştır. İlköğretim ve Lise eğitimine devam eden ayrıca üniversite sınavlarına hazırlanan 80 öğrencimiz de dershanelere ücretsiz kayıt işlemi sağlanmıştır. İŞKUR İl Müdürlüğümüz aracılığıyla da 49 işsiz depremzedemiz iş imkanına kavuşturulmuştur" ifadelerini
kullandı.
Vali Saran, depremzede Abdulmehaf Dolunay’a, bir sıkıntılarının olup olmadığını sordu. Saran aileye, "Gece, gündüz sizlerin hizmetinizdeyiz. Tüm ihtiyaçlarınızı gidermek bizim için en asli vazifedir. Sizlere ev ortamı oluşturmak ve depremin izlerini silmek için meskenlere yerleştirdik. Bildiğiniz gibi bizim örf ve adetlerimizde misafirlerimiz hep baş tacı yapılıp iyi ağırlanır. Bizler de sizleri en iyi şekilde ağırlamaya çalışıyoruz" dedi.
Aile adına duygularını dile getiren Abdulmehaf Dolunay ise, "Yıllar önce Afganistan’dan göç ederek Türkiye’ye geldik ve Van’a yerleştik devletimiz Van’da da bize sahip çıktı, depremden sonra da Malatya’ya geldik devletimiz bizi yine yalnız bırakmadı burada da yine bize sahip çıktı. Biz şu anda devletimiz sayesinde sıcak bir ortamdayız. Devletimiz ve sizler olmasaydınız biz şimdi çok mağdur bir durumda olacaktık. Allah devletimizin eksikliğini vermesin" şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 320 ata tohumu ve tıbbi aromatik bitkilerin bulunduğu Endemik Vadi’ye büyük ilgi Pursaklar Belediyesi tarafından 2021 yılında hizmete açılan Endemik Vadi büyük ilgi görüyor. Endemik Vadi’de 320 ata tohumu ve tıbbi aromatik bitkiler bulunuyor. Kültürel değerlerin korunması ve yaşatılması amacıyla Endemik Vadi’yi 2021 yılında Pursaklar’a kazandırdıklarını belirten Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin, ‘‘Pursaklar halkına yeni bir nefes alanı sağlayan ve birbirinden göz alıcı güzelliğiyle kendisine bakanları hayran bırakan Endemik Vadimiz 2021 yılından bu yana hemşehrilerimizin akınına uğruyor" dedi. Çetin, Türkiye’nin dört bir yanından gelen binlerce vatandaşın Pursaklar’ın kültürel değerleri hakkında bilgi sahibi olduklarını ifade ederek, "Vatandaşlar, soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan endemik hayvanlarımızı da yakından tanıma fırsatı buluyor" diye konuştu. Endemik Vadi, ilçede estetik açıdan güzel bir görünüme sahip olmasının yanı sıra kaybolmaya yüz tutmuş endemik bitkiler, nesilleri tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalan Ankara keçisi, Ankara güvercini, Ankara kedisi ve Ankara tavşanını gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyor. Pursaklar Belediyesi ve Gazi Üniversitesi işbirliğinde Ankara’nın endemik bitkileri, endemik hayvanları ve tıbbi aromatik bitkilerin korunması, yaşatılması, üretilmesi ve bunlarla ilgili bilimsel çalışmalar yapılması hedeflenen Endemik Vadi’de rengarenk çiçeklerin arasında spor yapmak isteyen vatandaşlar için bin 300 metre uzunluğunda bisiklet ve yürüyüş yolu, çocukların oyun oynayabilerek vakit geçirebilecekleri Orman Köyü de bulunuyor.