YEREL HABERLER - 22 Ocak 2012 Pazar 14:18

HUZUREVİ SAKİNLERİ HEM EĞLENİYOR HEM DE ÜRETİYOR

A
A
A
HUZUREVİ SAKİNLERİ HEM EĞLENİYOR HEM DE ÜRETİYOR

Malatya Huzurevi’nin sakinleri, el işleri yaparak hem harçlıklarını çıkarıyor, hem de huzurevine katkı sunmaya çalışıyor.
Huzur evi bünyesindeki el sanatları kursuna, huzurevinde kalan 15 kursiyer katılıyor. Yaşları 65 ile 80 arasında değişen ve çoğunluğunu kadınların oluşturduğu kursiyerler, yılların getirdiği yorgunluğa ve fiziksel zorluklar yaşamalarına karşın, usta öğretici gözetiminde örgü örüyor, nakış işliyor, tablolar ve süs eşyaları yapıyor.
Aile ve Sosyal Politikalar il Müdürü Hidayet Bozkurt uygulamanın yeni başladığını belirterek, "Huzurevi sakinleri katıldıkları el sanatları kursuyla hayatları biraz olsun renkleniyor. Yaşlılarımız hobi olarak yaptığı el işleri, onlar için psikoterapi gibi oluyor. Şu anki durumdan biz de yaşlılarımız da çok memnun. Yaşlılarımız için büyük bir aktivite ve değişiklik oldu. El sanatları onlar için bir hobi oldu. Günde birkaç saat çalışmayla bu işlere meraklı huzurevi sakinlerini bambaşka bir dünyaya
götürüyoruz. Ayrıca yaşlılarımız boş vakitlerinin değerlendirilmesinden de mutlu olmaktalar. Kurs sonunda yaşlılarımızın el emeği göz nuru olan eserlerini kermes ile sergileyeceğiz. Sergide satılacak ürünlerden elde edilen gelirin bir kısmını yaşlılarımız harçlık yapıyor bir kısmını da huzurevindeki sosyal etkinler için kullanılıyor" ifadelerini kullandı.
Uygulama ile huzurevi sakinlerinin hoşça vakit geçirmelerini sağladığını vurgulayan Hidayet Bozkurt "Yaşlıların hayatını kolaylaştırmak, onlara rahat bir ortam sağlamak, evlerini aratmamak birinci görevimiz. Bizleri bugünlere ve geleceğe hazırlayan yaşlılarımız için hayatı kolaylaştırmak ve kimseye muhtaç olmadan yaşamaları sağlamak için çalışıyoruz." diye konuştu.
Usta öğretici Özlem Çevrim ise, kursa katılan huzurevi sakinlerinin, el işi yaparak zamanlarını değerlendirdiğini, bunun yaşlılar için adeta bir terapi gibi olduğunu belirterek, el işi yaparken zorlanmadıklarını kaydetti. Çevrim, "Gözlerinin görebildiği, ellerin yapabildiği her türlü el sanatını yaptırıyoruz. Örgü örüyoruz, rölyef çalışıyoruz, peçetelikler, vazolar ve süs eşyaları yapımına öncelik veriyoruz. Çok ince olmayan, gözlerini yormayacak şekilde bütün işleri yapmaya çalışıyoruz. 15 kursiyerimiz
var ama kimi hasta oluyor, kimi gelmiyor. Bu nedenle her gün hemen hemen 8-10 kişi ile kursumuzu sürdürüyoruz" dedi.
Huzurevi sakinlerinin el emeği göz nuru ürünlerinin satışa sunduklarını ifade eden Çevrim, "Bunun geri dönüşünü görmek istiyoruz. Satışlardan elde edilen gelirin bir kısmını huzurevinin ihtiyaçları için kullanıyoruz, bir kısmı da yaşlılarımızın ellerine harçlık olarak dönüyor. Bu nedenle yaşlılarımızın yaptığı ürünlerin alınmasını istiyoruz." diye konuştu.
EL İŞİ YAPMAK MUTLU EDİYOR
Huzur evi sakinlerinden Ayhan Eren, 3 yıl önce kendisinin ve ailesinin arzusu ile huzurevine yerleştiğini belirterek, burada zamanını el işi yaparak değerlendirdiğini söyledi. Eren, yaptığı el işlerini huzur evine gelenlere hediye ettiğini ifade ederek, bunun kendisini mutlu ettiğini kaydetti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Batman “Dur” ihtarına uymayarak tarlaya kaçan otomobilden 19 bin adet uyuşturucu hap çıktı Batman’da polisin “Dur” ihtarına uymayan otomobil sürücüsü kaçtığı tarlada kaza yaparak durabildi. Otomobil ve şüphelilerin ikametlerinde yapılan aramada 19 bin adet uyuşturucu hap ekstasy ile 1 kilo 32 gram bonzai maddesi ele geçirildi. Edinilen bilgilere göre, aldıkları ihbarı değerlendiren Batman İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri Emniyet Müdürlüğü İHA Büro Amirliği ekipleriyle birlikte çalışma başlattı. Polis ekipleri, uyuşturucu madde ticareti yapan şahıslara yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında Petrolkent Mahallesi Bostan Caddesinde bir otomobili durdurmak istedi. Polisin “dur” ihtarına uymayan otomobil sürücü bir süre karayolunda polisten kaçtıktan sonra tarlaya girdi. Buğday başakları arasına gizlendiler Girdikleri tarlada kaza yapan otomobildeki şüpheliler buğday başaklarının arasına saklanmaya çalıştı. İHA Büro ekiplerinin dronlu çalışması sonucu buğday başakları arasına uzanarak saklanan 4 şüphelinin yerini belirledi. Polis etraflarını çevirdiği 4 şüpheliyi kıskıvrak yakaladı. Otomobilde ve gözaltına alınan 4 şüphelinin ikametlerine yapılan aramalarda farklı renklerde toplam 19 bin adet uyuşturucu hap ecstasy ile 1 kilo 32 gram bonzai uyuşturucu maddesi ele geçirildi. Yakalanarak emniyete götürülen şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Şüpheliler, çıkarıldıkları mahkemece “Uyuşturucu Madde Ticareti” yapmak suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.