YEREL HABERLER - 21 Kasım 2013 Perşembe 13:56

Üretici 800 Kuruşa Satıyor Tüketici 2,5 Tl’ye Alıyor

A
A
A
Üretici 800 Kuruşa Satıyor Tüketici 2,5 Tl’ye Alıyor

Süt ürünleri fiyatının artmasından vatandaşlar şikayetçi olurken, hayvan besleyenler ise hayvancılığın desteklenmesini istedi.
Üreticinin litresini 70-80 kuruştan toptan sattığı sütü, vatandaş perakende olarak litresini 2 ile 2 buçuk TL’den alıyor. Süt ürünlerinin geçen yıla göre yüzde 60’tan fazla fiyatının arttığı belirtildi.
Teneke peynirinin kilosu geçen aylar 7-8 TL’den işlem görürken, fiyatın 13-14 TL’ye, tereyağının kilosu 15-16 TL’den satılırken 20 TL’yi aştığı, bir litre sütün fiyatının ise 1-1,5 TL arasında iken 2-2,5 TL’ye yükseldiği öğrenildi.
Süt ürünlerinin yükselmesi ve hayvancılığın içinde bulunduğu sorunlarla ilgili olarak değerlendirme yapan Doğanşehir Ziraat Odası Başkanı ve İl Genel Meclisi Üyesi Abdurrahman Doğan, hayvancılığın gelişmesi için şu önerilerde bulundu:
“Hayvanların ithal edilmemesi, yem bitkilerinin desteklenmesi, hayvancılık kredilerin yeniden yapılandırılması, et ve süt fiyatlarının dengeli tutulması, koyun, inek ve keçileri desteklenmeli, sulu meraların çiftçilerin lehine açılması gerekmektedir.”
Süt fiyatında üretici satışı açısından artış yaşanmadığına vurgu yapan Doğan, hayvancılığın gelişmesine paralel fiyatların düşeceğini kaydetti.
Besicilik yapan İl Genel Meclisi Üyesi Ramazan Çetin ise sütün litresini üreticiler olarak 75-80 kuruşa sattıklarını ifade ederek, “Bir torba süt yemi 48 TL’dir. Buna göre hesaplayın. Diğer girdilerle birlikte üretici pek kar etmiyor” dedi.
Süt hayvanlarının fiyatının da düştüğünü söyleyen Çetin, “Hayvancılıkla ilgisi olmayanlar kredi alarak hayvancılık yapıyorlar. Daha sonra ise kredi ile aldıkları hayvanları düşük fiyatla satıyorlar ve piyasanın dengesini bozuyorlar. Bu nedenle hayvancılık kredisi ailelere verilmeli. Böylece hem o aile geçimin sağlar. Hem de kredi boşa gitmemiş olur. Hükümetimiz hayvancılığa destek veriyor. Ancak verilen destek yetersizdir. Destekler arttırılıp, hayvancılık teşvik edilmelidir” açıklamasını yaptı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük Safranbolu’da çocuklar geleneksel oyunlarla büyüyecek Karabük’ün Safranbolu ilçesinde okul bahçeleri geleneksel oyun alanlarıyla tasarlandı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan "Yüz Yüze 100 Çocuk Oyunu Kılavuzu" çerçevesinde öğrencilerin kılavuzda yer alan geleneksel çocuk oyunlarını oynayabilmesi amacıyla Altın Safran İlkokulu, Alibaba İlkokulu ve Mustafa Antepoğlu İlkokulunun bahçelerine "Geleneksel Çocuk Oyun Alanları ve Egzersiz Parkuru" çizimi yapıldı. İlçedeki diğer ilkokul ve ortaokulların bahçelerinin çocukların oyun faaliyetleri kapsamında eğlenebilecekleri ortamlar haline getirilmesi için de çalışmalar devam ediyor. Çizimi yapılan oyun alanlarında "Yüz Yüze 100 Çocuk Oyunu Kılavuzu" rehberliğinde oyunlar oynanacak. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından projenin amacının öğrencilerin bilmek, hissi, psikomotor, sosyal ve kültürel gelişimlerinin en önemli kaynaklarından olan geleneksel çocuk oyunlarını okul ortamında canlandırmak, gerek ders içi gerekse ders dışı faaliyetlerde yer vererek, öğrencilerin temel psikolojik ve fiziksel gelişiminin yanı sıra duygularını yansıtma, iletişim kurma, kendini ifade etme becerisi kazanmalarını sağlamak olduğu belirtildi. Açıklamada ayrıca öğrenci ve velilerin mücadele ettiği ekran bağımlılığı, obezite gibi birçok farklı sorunla başa çıkmanın en kolay ve eğlenceli yolunun öğrencileri geleneksel oyunlara yönlendirmekten geçtiği ifade edildi.