YEREL HABERLER - 14 Mart 2012 Çarşamba 16:18

TSE`DEN "KALİTE ŞEHRİ MALATYA" AÇILIMI

A
A
A
TSE`DEN "KALİTE ŞEHRİ MALATYA" AÇILIMI

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Malatya Belgelendirme Müdürü Eraslan Yılmaz, "Kalite Şehri Malatya diye bir açılım düşünüyoruz" dedi.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Malatya Şube Başkanı Namık Şahin, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte yeni göreve başlayan TSE Belgelendirme Müdürü Eraslan Yılmaz’ı ziyaret ederek hayırlı olsun dileklerinde bulundu. Şahin, "MÜSİAD olarak tabi bütün sanayi ilgilendiren konularda olduğu gibi dolayısı ile TSE ile biraz daha sıkı olmamız gerekiyor. Biz bundan dolayı bir tanışma Malatya’daki çalışmalarınız hakkında bilgi almak için ziyarete geldik. Yeni görevinizde başarılar diliyoruz.
Malatya’mıza hoş geldiniz diyoruz" dedi. TSE Belgelendirme Müdürü Eraslan Yılmaz ise, "Bizim amacımız burada hizmet etmek. Hizmet amaçlı olarak geldik. Biz talep odaklı yaklaşım yerine arz odaklı bir yaklaşım sergilemeyi düşünüyoruz. Eğitim açılımımız olacak. Kayısı ile ilgili bir belgelendirme faaliyetine başlayacağız. Bununla ilgili hazırlıklarımız var. Eğitimle ile birlikte Kalite Şehri Malatya diye bir açılım düşünüyoruz. Benzer uygulamayı Elazığ’da da yapmayı düşündük. Mayıs’ın ilk haftası Helal Gıda
ile ilgili bir bilgilendirme toplantısı yapacağız. Helal Gıda ile ilgili belgelendirme faaliyetleri hızlı bir şekilde devam ediyor. Amacımız Malatya’yı bir yerlere taşımak. Malatya’yı daha iyi yerlerde görmek istiyoruz. Malatya daha iyi hizmetlere layık" şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Turşuların başrol oyuncusu lahananın hasadına devam ediliyor Kış sezonunun gözde sebzeleri arasında yer alan ve turşusu başta olmak üzere çorbası, dolması, salatasıyla lezzet kültürlerinde önemli bir yere sahip olan beyaz lahananın Sakarya’da hasadına devam ediliyor. Tarladan 40 liraya çıkan ürün ise tezgahlarda 200 liradan alıcı buluyor. Sakarya’nın verimli topraklarında yetiştirilen beyaz lahana, tarlalarda hummalı bir çalışmayla toplanıyor. Yağmur, çamur, sıcak soğuk demeden bin bir emekle toplanan lahanalar, hem iç piyasaya gönderiliyor hem de turşuluk olarak değerlendirilmek üzere hazırlanıyor. Bu seneki verimden memnuniyet duyan üreticiler, kışın habercisi olan sebzeyi 7’den 70’e herkesin yiyebileceğini dile getirdi. Erenler ilçesine bağlı Büyükesence Mahallesi’nin muhtarı ve burada üreticilik yapan Sadettin Duman, tarladan tanesi yaklaşık 50 liraya çıkan lahananın ise Pazar ve marketlerde yaklaşık 200 liraya satıldığını aktardı. "Tarladan 40-50 liraya alınan lahana pazarda 200 lira insan üzülüyor" Büyükesence Mahallesi’nin muhtarı ve üreticilik yapan Sadettin Duman, "Mahallemizde 5 bin dönü arazisinin yaklaşık 2 bin dönümünde lahana var. Totale bakacak olursak Sakarya’da yaklaşık 3 bin 500 dönüm lahana ekilmiş durumda. Hasat devam ediyor. Lahana kış sebzesidir ve ekimlerini Temmuz 15 ile Ağustos’un 15’ine kadar devam eder. Lahanadan sarma, turşu ve yemek yapılır. Lahana dışında diğer ürünlerde de geçerlidir su olmadan olmaz. Bin bir emekle toplanıyor çapa, kesim bakımın yanı sıra yağmur ve çamur demeden çalışıyoruz. Artı hava şartları da çok önemli kaliteli olması için. Lahanalar tane olarak satılır ve pazarcılar 40-50 bandında bir fiyatla alıyor ancak pazarda ise 150-200 liraya satılıyor biz bunu görünce şaşırıyoruz. Tarladan 40-50 liraya alınan lahana pazarda 200 lira insan üzülüyor. Ama her mahsul genelde böyle oluyor. Tarlada, köylüde ucuz, pazarda pahalı. Üreticiyi de düşünmek lazım. Toptancı, aracı da kazanıyor ama bu kadar fark olmaması lazım. Bu ürünün hasadı büyük bıçaklarla yapılıyor. Yağmur, çamur demeden çalışıyoruz hatta kar yağarken bile çalıştığımız oldu. Günlerimiz hep yağmurlu geçiyor bizimde yağmurluklarımız var onları giyerek çalışmaya devam ediyoruz" dedi.