ÇEVRE - 18 Mayıs 2024 Cumartesi 12:52

Başkan Sadıkoğlu: "Kışla Caddesi esnafı ticaretine nerede devam edecek?"

A
A
A
Başkan Sadıkoğlu: "Kışla Caddesi esnafı ticaretine nerede devam edecek?"

Kışla Caddesi esnafına gönderilen tebligata tepki gösteren Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “15 gün içinde iş yerlerini tahliye etmesi istenilen esnafımız ticaretine nerede devam edecek?" dedi.


Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Saray Mahallesi Rezerv Alanı içerisinde kalan Kışla Caddesi esnafına 15 gün içinde dükkanların tahliye edilmesi tebligatı gönderilmesine tepki gösterdi.



“Çözüm değil, aksine sorun"


Şehri yeniden inşa ederken esnafla ve esnafın temsilcileri ile istişare edilmeden alınan kararların çözüm değil, aksine sorunlar doğurduğunu belirten Başkan Sadıkoğlu, “Malatya’mız 6 Şubat’ta büyük depremler yaşadı. Tarifi zor yaralar alan şehrimizi yeniden ayağa kaldırmak için birlik ve beraberliğe eskisinden daha çok ihtiyacımız var. Şehri yeniden inşa ederken esnafla istişare edilmeden, esnafın temsilcisi STK’ların fikri sorulmadan alınan kararlar çözüm değil, aksine sorunlar doğurur. Kışla Caddesi’nde de böyle olmuştur. Sabah iş yerini açmak için gelen esnafımızın ’15 gün içinde tahliye edin’ şeklinde bir tebligatla karşılaşması hiçbir hak ve hukukla izah edilemez. Üstelik bayrama günler kala böyle bir tebligat yapılması gerek esnafımızı gerekse esnafın temsilcisi olarak bizleri üzmüştür. Daha önce ortaya atılan tahliye söylentileri üzerine ziyaret ettiğimiz Kışla Caddesi esnafımızın taleplerini ve beklentilerini hem ilgili makamlara iletmiş hem de yaptığımız basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurmuştuk. Buna rağmen, istişareden uzak bir tavırla alelacele tebliğ edilen tahliye kararı vicdana aykırıdır. Elbette şehrimizdeki dönüşümü hem esnafımızın hem de vatandaşımızın hakları korunduğu müddetçe destekliyoruz. Ancak koca bir şantiyeye dönen Malatya’da ayakta kalan kısıtlı alanlardan biri olan Kışla Caddesi’nin alelacele boşaltılması vicdani değildir” dedi.



“İş yerini boşalt denilen esnaf ticaretine nerede devam edecek"


Esnafa ticaretlerini sürdüreceği sağlıklı bir yer teslimi olmadan tahliye yapılmasının imkansız olduğuna vurgu yapan Başkan Sadıkoğlu, "Rezerv alan ve hak sahipliği gibi birçok konuda belirsizlikler devam ederken plansızca alınan kararlar, süreci olumsuz etkilemektedir. 15 gün içinde iş yerlerini tahliye etmesi istenilen esnafımız ticaretine nerede devam edecek? Kanalboyu ve Millet Bahçesine konulacak konteynerlerin Kışla Caddesi esnafına verileceği söylenir. Tebligatın üzerinden 5 gün geçti ancak bahsedilen yerlerde herhangi bir konteyner göremiyoruz. 1 yıldır konteynerlerde ticari varlıklarını sürdürme gayretinde olan esnafımızın dahi sorunları devam ederken, Kışla Caddesi esnafımız için konteyner yeri belirlemek çözüm değil. Konteynerlerin elektrik, su, internet, lavabo gibi ihtiyaçları tam anlamıyla hazır olmadan esnafın iş yerini boşaltması imkânsız. Bu nedenle tebligat geri çekilmeli ve esnafımıza en az 2 ay daha müsaade edilmelidir. Esnafın da talebi bu yönde. İlk günden beri görüştüğümüz esnafımız, ‘süreyi uzatın, yeri hazırlayın, tahliyeye razıyız’ diyor. Ayrıca esnafın şu şekilde talebi de var; konteynerlerin işyerlerinin yerine, yani cadde üzerine konulmasını istiyorlar. İmkanlar zorlanarak bu şekilde bir uygulama olursa esnafın ticari varlığı için da olumlu bir adım olur. Altını çizerek söylüyoruz, bizler dönüşüme değil, zamansızlığa ve plansızlığa karşıyız. Sadece imarı değil insanı da düşünmek gerekiyor. Yetkililerin, esnafın taleplerine kayıtsız kalmayıp, mağduriyet oluşturmayan çözüm bulacağını umut ediyoruz” diye konuştu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Kepez’in kreşlerinde mezuniyet töreni heyecanı Kepez Belediyesi’nin ilçenin 6 noktasında hizmet veren Nasreddin Hoca Kreş ve Gündüz Bakımevlerinde mezuniyet heyecanı başladı. Yılın ilk mezuniyet töreni Varsak ve Ahatlı şubelerinde yapıldı. Minik öğrenciler birbirinden renkli gösterilerle, anne ve babalarını gururlandırdı. Kepez Belediyesi Nasreddin Hoca Kreş ve Gündüz Bakımevlerinde 2023-2024 yılı eğitim ve öğretim dönemini tamamlayan öğrenciler için mezuniyet töreni düzenlendi. Nasreddin Hoca Kreş ve Gündüz Bakımevlerinin, yılın ilk mezuniyet töreni Varsak ve Ahatlı şubelerinde yapıldı. Mimar Sinan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen Ahatlı kreşinin mezuniyet törenine, Kepez Belediyesi Başkan Vekili Prof. Dr. Refik Emre Altekin, Belediye Başkan Yardımcısı Evrim Yalçın, öğrenciler ve veliler katıldı. Çocukların ve ailelerinin bu mutlu gününe ortak olan Kepez Belediyesi Başkan Vekili Prof. Dr. Refik Emre Altekin, konuşmasına Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz’ün sevgi ve selamlarını ileterek başladı. İnsan hayatında eğitimin önemini vurgulayan bir konuşma yapan Vekil Altekin, “Çocuklar çok saf ve temiz varlıklardır. Ağaç erken yaşta eğilir. Onların iyi eğitilmesi gelecekte sağlıklı bir birey olması adına kreşler ve anaokulları bu işin ilk basamağıdır” dedi. "Atatürk sevdalısı gençler yetiştireceğiz" Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz’ün, “İyiler iyidir, iyi insanlar daima iyi olurlar” sözlerini hatırlatarak konuşmasını sürdüren Başkan Vekili Altekin, “Biz de bu dönem Kepez Belediyesi kreşlerinde, eğitim tesislerinde öncelikli olarak iyi insanlar yetiştirmeyi sonra vatan sevdalısı, millet sevdalısı, bayrak sevdalısı, Atatürk sevdalısı gençler yetiştirmek için elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz. Bu noktada hiçbir siyasi ve yaşam tarzını dikkate almadan, herkese karşı objektif ve şeffaf olacağız. Kanun ve mevzuatlar çerçevesinde vatandaşlarımızın yanında olacağız. Yeni dönemde eğitim faaliyetlerinde ve kreş faaliyetlerinde bu tür sosyal projelerimizin amacı olan ekonomik alanda zorlanan anne ve babaların daima yanında olacağımızı bilmenizi isterim” diye konuştu. Mezuniyet belgelerini alan öğrenciler, keplerini havaya fırlatarak, hayatları boyunca unutmayacakları bir anı yaşadılar. Varsak Şubesi mezuniyet töreni Kepez Belediyesi’nin Nasreddin Hoca Kreşleri’nin Varsak Şubesi mezuniyet töreni de aynı gün farklı bir saatte yine Mimar Sinan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Kepez Belediye Başkan Yardımcısı Evrim Yalçın da, Varsak Kreşi öğrenci ve velilerinin mezuniyet sevincine ortak oldu. Yalçın, öğrencilerin mezuniyet belgelerini tek tek takdim etti. Kepez Belediyesi’nin Nasreddin Hoca Kreş ve Gündüz Bakımevlerinin diğer şubelerinin de mezuniyet törenleri farklı gün ve saatlerde gerçekleştirilecek.
İstanbul Kafe çalışanı eski kurye: "Kamyon geçerken bile bina titriyordu" Küçükçekmece’de sabah saatlerinde çöken 3 katlı binanın giriş katındaki kafede önceden kuryelik yaptığını belirten Oğuz Bozkurt, "Bina çok eskiydi. Ben orada çalışırken kamyon geçerken bile bina titriyordu, bunu hissediyordum. Dükkan açılırken tadilat oldu. Tadilat esnasında ben oradaydım, herhangi bir kolon kesme olmadı" dedi. Küçükçekmece Kartaltepe Mahallesi’nde bulunan ve çöken 3 katlı binanın giriş katındaki kafenin eski çalışanlarından Oğuz Bozkurt, "Daha önce orada kuryelik yaptım, açılışında da oradaydım. Bina çok eskiydi. Ben orada çalışırken kamyon geçerken bile bina titriyordu, bunu hissediyordum. Dükkan açılırken tadilat oldu. Bina zaten eski bir binaydı. Tadilat esnasında ben oradaydım, herhangi bir kolon kesme olmadı. Ama lavabo için duvar kısmında hafif bir şekilde tadilat oldu. O zaman da kum, çakıl taşı çok eski bir bina. Ben bunu gözümle gördüm. Bu nedenle bina artık dayanamadı. Kamyon geçerken bile titreyen bir binanın bu zamana kadar yapılmaması, deprem sonrası buradan bir numune alınmaması büyük bir sıkıntıydı. Bu binanın yanındaki binalar da şu an için riskli. Daha fazla can kaybı olmaması lazım. Bir an önce bu binalara bakılması gerekiyor. 1972 yılından bu yana olan binalar var. Binada fazla kişi yoktu. Bazıları taşınıyor, dükkan da kapalıydı zaten. İnşallah yaralılarda can kaybı olmaz. Bu konu ile ilgili bina sahibi ile konuşulmuş ama kimse bir şey yapmamış" şeklinde konuştu.