ÇEVRE - 13 Şubat 2025 Perşembe 12:46

DSİ’den Malatya’ya 23,8 Milyar TL’lik Yatırım

A
A
A
DSİ’den Malatya’ya 23,8 Milyar TL’lik Yatırım

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Malatya’da su kaynaklarını verimli kullanmak ve tarımsal üretimi artırmak amacıyla önemli yatırımlar gerçekleştirdi. Son 22 yılda 23,8 milyar TL değerinde 105 tesis inşa edilirken, sulama, taşkın kontrolü ve enerji üretimi alanlarında büyük ilerleme kaydedildi.


Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Malatya’ya yapılan yatırımları açıkladı. DSİ, son 22 yılda kente 23 milyar 804 milyon TL değerinde 105 tesis kazandırdı. Yapılan yatırımlarla Malatya’da tarımsal üretimin arttığını belirten Balta, suyun verimli kullanımı için çalışmaların süreceğini ifade etti.


Malatya’da modern sulama sistemlerinin yaygınlaştırıldığını vurgulayan Balta, "Son 22 yılda 20 sulama tesisi inşa ederek 384 bin 700 dekar tarım arazisini sulamaya açtık. Çiftçilerimizin emeği bereketle buluştu" dedi.


Malatya’da 15 baraj, 1 gölet ve 1 yer altı depolama tesisi ile 213,59 milyon metreküp su depolama kapasitesine ulaşıldığını belirten Balta, DSİ tarafından 7 yeni barajın inşaatının devam ettiğini ve bu projelerin tamamlanmasıyla 201 bin 930 dekar arazinin daha sulama suyuna kavuşacağını açıkladı.


Taşkınlara karşı önlem alınıyor


Son 22 yılda Malatya’da 53 taşkın koruma tesisi tamamlandığını ve böylece Malatya şehir merkezi ile 50 yerleşim yeri ve 5 bin 102 dekar arazi taşkın riskine karşı koruma altına alındığını kaydeden Balta, devam eden 14 taşkın koruma tesisinin tamamlanmasıyla birlikte de riskin daha da azalmasının hedeflendiğini dile getirdi.


Arazi toplulaştırma çalışmaları sürüyor


Malatya’da toplam 1 milyon 652 bin 710 dekar alanda arazi toplulaştırma çalışmasının tamamlandığını aktaran Genel Müdür Balta, 54 yerleşim yerinin bu projeden faydalandığını ifade ederek, "Başlangıçta tereddütle yaklaşılan bu çalışmaların faydası görülmeye başladıkça çiftçilerimizden olumlu geri dönüşler alıyoruz" ifadelerini kaydetti.


Hidroelektrik enerji üretimi artıyor


Malatya’da yine son 22 yılda 10 hidroelektrik santralinin (HES) devreye alınarak yıllık 238,14 milyon kWh enerji üretimini sağladıklarını da ifade eden Balta, planlama aşamasında olan 10 yeni HES projesi ile Malatya’nın enerji üretimine katkısının artmasının hedeflendiğini dile getirdi.


"Her damla suyu değerli görüyoruz"


DSİ Genel Müdürü Balta, suyun stratejik önemine vurgu yaparak, "Suyumuzu en verimli şekilde kullanmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Gökten inen her damla rahmeti yer üstünde ve yer altında takip ederek ülkemizin ve milletimizin hizmetine sunmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.



DSİ’den Malatya’ya 23,8 Milyar TL’lik Yatırım

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İBB Genel Sekreter Yardımcısı Alpay: "Genel sekreterlik ve belediye başkanı dışında kimseden talimat almam" ‘Ekrem İmamoğlu Çıkar Amaçlı Suç Örgütü’ duruşmasının 35. oturumunda savunma yapan tutuklu sanık İBB Genel Sekreter Yardımcısı Arif Gürkan Alpay, "Ben belediyenin organizasyon şemasında yer alan genel sekreterlik ve belediye başkanı dışında kimseden talimat almam. Onlar da bana bir talimat vermediler" dedi. ‘Ekrem İmamoğlu Çıkar Amaçlı Suç Örgütü’ davasının ilk duruşmasının 35. oturumu, İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Marmara Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nde bulunan duruşma salonunda görülmeye devam edildi. Duruşmada tutuklu sanık İBB Genel Sekreter Yardımcısı Arif Gürkan Alpay savunma yaptı. Alpay hakkında iddianamede yapılan değerlendirmede İBB’de genel sekreter yardımcısı olarak fen işleri, etüt park bahçeler, yol bakım ve satın alma gibi önemli birimlerden sorumlu olduğu belirtilmişti. Alpay’ın bu birimlerde gerçekleştirilecek ihalelere ilişkin evrakları önden Fatih Keleş’e götürerek hangi firmaların ihale alacağının belirlenmesinde etkin rol aldığı ve Genel Sekreterlik bünyesinde ihale alan firmaların rüşvet sistemini organize ederek firma sahiplerini Fatih Keleş’e yönlendirdiği iddianamede aktarılmıştı. Alpay’ın bir kısım firma sahibinden ise sistem adına doğrudan menfaat temin ettiği, suç örgütünün gerçekleştireceği eylemlerdeki talimatları suç örgütü yöneticisi Fatih Keleş’ten aldığı da iddianamede ifade edilmişti. "Kimseden talimat almam" İBB Genel Sekreter Yardımcısı Arif Gürkan Alpay savunmasında, "28 yıllık kamu görevlisiyim. 7 tane genel sekreter yardımcılığı var. Ben 2022 yılı ortasından sonra 7 nolu genel sekreter yardımcılığı görevini yapmaktayım. Bu görevde ancak farklı alanlardan sorumlu 6 tane daha genel sekreter yardımcısıyla bu genel sekreter yardımcılığı bünyesine görev yönünden dağıtılmış 32 tane daire başkanlığı var. Her biri de birbirinden bağımsız. Genel sekreter yardımcılığı bünyesinde olan Kentsel Tasarım Müdürlüğü ile ilgim yok. Fatih Keleş’in talimatlarıyla hareket ettiğim, İBB Meclisi kararıyla birtakım yönlendirmelerin yapıldığı, fiyatlara ve döküme müdahale edildiği iddiaları var. İBB’nin içinde ben yapmışım. Bir kere Çevre Koruma bana bağlı değil. Mali Hizmetler bana bağlı değil. Ben Genel Sekreter Yardımcısıyım. Fatih Keleş’i 15 yıldır tanırım. Ben belediyenin organizasyon şemasında yer alan genel sekreterlik ve belediye başkanı dışında kimseden talimat almam. Onlar da bana bir talimat vermediler" dedi. Cumhuriyet savcısının "Daha önce Murat Gülibrahimoğlu ile özel uçak seyahati yaptınız mı?" sorusuna sanık Alpay, "Yurtiçi seyahat yaptım. Bir tane Trabzon’a gidiş var, bir de maç dönüşünde öyle bindiğimiz uçak var" cevabını verdi. Sanık avukatlarının savunmasının ardından duruşma yarına ertelendi.
Ankara Başkentte ‘Kalbin Emeği’ fotoğraf sergisi, sanatseverlerle buluştu Ankara Kalkınma Ajansı aracılığıyla, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Nallıhan İğne Oyası Projesi" kapsamında düzenlenen ‘Kalbin Emeği’ fotoğraf sergisi sanatseverlerle buluştu. Ankara Kalkınma Ajansı aracılığıyla, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen "Anadoludakiler Kültürel Mirasın Korunması, Kadın Üreticilerin Güçlendirilmesi: Nallıhan İğne Oyası Projesi" kapsamında düzenlenen ‘Kalbin Emeği’ fotoğraf sergisi, Arı Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle buluştu. Çankaya Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin küratörlüğünü üstlendiği sergide, fotoğraf sanatçısı F. Dilek Yurdakul’un objektifinden yansıyan 60 eser yer aldı. Sergi, 18 Mayıs’a kadar ziyaret edilebilecek. "Kültürümüzün kadınların eliyle yaşatılması beni çok etkiledi" ‘Nallıhan İğne Oyası Projesi’ kapsamında kadınlara çeşitli eğitimler verildiğini ve bu sayede küçük işletmelerin kurulmasına katkı sağlandığını belirten Çankaya Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu, "2007 yılında, Nallıhan’ı ziyaret etmiştim ve orada ipek iğne oyası üreticisi kadınlarla tanışmıştım. Orada kültürümüzün kadınların eliyle yaşatılması beni çok etkiledi. O zaman kendime verdiğim bir söz vardı, bir gün mutlaka döneceğim ve Nallıhan için bir şey yapacağım demiştim. Bu proje çağrısı da buna vesile oldu. Öncelikle bir kadın kooperatifimiz var, birlikte çalışıyoruz. Onlara dijital pazarlamadan, muhasebeden, ürünlerini dijital zeminde satmaya kadar, çeşitli boyutlarda eğitimler vererek aslında iş yapma tarzlarını geliştirecek ve diğer taraftan Nallıhan’da yeni küçük işletmelerin kurulması vesile olmak üzere bir süreç başlattık. Üniversite olarak bunları destekledik ve akabinde tabii toplumsal farklılığını da arttırmak gerekiyor ki birileri ellerini daha tutsun, birileri iğne oyalarımızı çok daha fazla fark etsin" açıklamasında bulundu. "Geçmişle gelecek arasında bir köprü oluşturduk" Projeye çeşitli büyük firmaların destek olduğunu ifade eden Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu, "İlk sergimizi emekçi kadınlarımızın ürünleriyle yaptık. Satış boyutuyla da çok iyi karşılık oldu. Ama bugün dedik ki o ürünlerin arkasındaki elleri görelim, bu hikayeleri görelim, hikayelere dokunalım. Bu sergide de Dilek Yurdakul sanatçımız defalarca emekçi kadınlarımızın o anını çekti ve sonrasında biz o anı alarak belki de dünyada bir ilke imza attık. Şöyle ki, iğne oyası yaparken kadınların duygu durumlarını yapay zeka ile analiz ettik, söze döktük. Oradan da dijital sanat eserleri oluşturduk. Böylece geçmişle gelecek arasında bir köprü oluşturduk. İnşallah ülkemizin insanlarında iğne oyasının güzelliğini, zarafetini ve kadın emeğinin kıymetini, hayata neler kattığını gösterme imkanımız olur" diye konuştu.