EKONOMİ - 19 Temmuz 2024 Cuma 13:26

Geçen yıla oranla alım fiyatları düşen kayısıda üretici fiyatlara müdahale istiyor

A
A
A
Geçen yıla oranla alım fiyatları düşen kayısıda üretici fiyatlara müdahale istiyor

Dünyada kuru kayısı üretiminde başı çeken Malatya’da üreticiler bu yıl fiyatların düşüklüğünden şikayetçi. 200 TL’ye alınan kayısının sezon başlaması ile 120 TL’ye kadar düşmesine tepki gösteren üreticiler, fındık ve incir de olduğu gibi kayısıda da TMO’nun taban fiyat açıklamasını istiyor.


Avrupa Birliği Coğrafi İşaret belgeli ürün olan kayısı da bu yıl fiyatlar üreticinin yüzünü güldürmüyor. Artan maliyetler karşısında fiyatların tüccarlar tarafından düşürülmesi karşısında mağdur olduklarını söyleyen kayısı üreticileri Toprak Mahsulleri Ofisi’nin incir ve fındıkta olduğu gibi kayısıda da taban fiyat açıklamasını talep ediyor.


Eski köy garajında bulunan Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon başkanlığı önünde toplanan kayısı üreticileri bu yıl mahsullerinin para etmemesi nedeniyle mağdur olduklarını ifade etti.


Çiftçiler adına konuşan Malatya Battalgazi Ziraat Odası Başkanı Bayram Alışık, kayısının dünyanın en narin, en lezzetli ve en zahmetli bir meyve çeşidi olduğunu belirterek, Malatya’nın dünya kuru kayısı üretiminde lider konumda olduğunu söyledi. Yıllık 500 milyon dolar ihracat girdisi sağlayan kayısının üretim sürecinin zor olduğunu belirte Alışık, “Kayısı çiçek öncesi ve çiçek döneminde soğuğa, aşırı yağış ve aşırı sıcağa dayanamayan bir meyvedir. Bu yüzden herhangi bir zirai don olayı ya da aşırı yağış sonucunda çiçeklerin yanması ve çürümesi sonucu çiftçinin bir yıllık emeği alın teri ve umudu yok olabiliyor. Hele hele küresel mevsim değişikliğinin yaşandığı son dönemlerde bazen bir yıl bazen de 2 yıl kayısının tutmadığı oluyor. Üretici bir yıllık alın terini, emeğini, masrafını çuvallara koyup pazarda birkaç tüccarın merhametine insafına ve vicdanına terk ediyor. Kayısının gerçek sahibi olan çiftçi ve üretici bir yıllık emeğinin karşılığını alabilmek için o tüccarın merhametine sığınmıştır” ifadelerine yer verdi.


Kayısı tüccarlarına da seslenen Alışık, “Geçen sene hatta birkaç ay öncesine kadar kayısıyı 200 TL’ye alıyordunuz. Ne oldu da yeni ürün çıkınca kayısıyı bir anda 120 TL’ye indirdiniz. Geçen yıl ıskarta kayısı 40 liraydı, kesmelik 70 liraydı, elek altı 100 ile 120 TL arasındaydı, iyi mal ise 150 liradan açılış yaptı ve ihtiyaca göre 200 liraya kadar çıktığı da görüldü. Siz ise bu yıl fiyatları ıskarta 20, kesmelik 40, elek altı 70, iyi malı ise 120 TL’ye düşürdünüz” şeklinde konuştu.


Açıklamasında kayısı tüccarları ve siyasilere çiftçiler olarak çağrıda bulunan Alışık, konuşmasını şöyle sürdürdü:


“Birinci çağrımız kaysı tüccarlarına. Ticaretin de bir ahlakı olmalı, bir vicdanı olmalı, bir merhameti ve bir kar sınırının olması gerekir. Geçen yıl kayısıyı 6-7 dolara kadar dışarıya sattınız. İnsan biraz da Allah’tan korkar. Bizler kayısı fiyatlarının aşırı derecede yükselmesini talep etmiyoruz. Elbette tüccarın dış piyasayı da kaybetmesini istemeyiz. Sonuçta kayısı ticarete giden bir meyvedir. Bizim isteğimiz burada çiftçinin emeğine saygı duyulması ve eğer hala biraz merhametiniz kaldıysa biraz vicdanınız varsa en azından geçen yılki fiyatlara karşı çıkarmanızdır. Yok, eğer merhamet ve vicdanımız kalmamışsa da size diyecek bir tek kelime de bulamıyorum. İkinci çağrımız ise iktidarıyla muhalefetiyle Malatya’yı temsil eden il başkanlarına, milletvekillerinedir. Neden iktidar ve muhalefet kelimesini kullandım çünkü tarımın siyaseti olmaz. Tarım sağlık kadar herkese lazım olan bir alandır. Belki birileri diyebilir ki ‘kardeşim kayısı bir temel ihtiyaç maddesi değildir’. Bir yönüyle doğru, ama herhalde bilmediğiniz bir konu var. Belki bir temel ihtiyaç maddesi olmayabilir fakat temel ihtiyaç malzemelerini gidermek için de kayısının gelirine ihtiyacı vardır. Çiftçi kaygısız satacak parasını alacak ki temel ihtiyaçlarını karşılasın. Ona bakarsanız fındıkla bir temel ihtiyaç maddesi değildir, incir de değildir. Ama her yıl devlet tarafında bir taban fiyatı açıklanıyor. Bu işin kesin çözümü için biran önce Malatya’yı temsil eden siyasilerimizin zaman kaybetmeden bir araya gelerek Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fiyatlara alım müdahalesi için bir bütçe ayırmalarını istemeleridir. Her yıl fındık ve incirde olduğu gibi kayısıda da girdi maliyeti ve enflasyon etkileri hesaplanarak bir taban fiyatı açıklanmasını istiyoruz ki tek çözüm yolu da budur, buna inanıyoruz.”



Geçen yıla oranla alım fiyatları düşen kayısıda üretici fiyatlara müdahale istiyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Ankara’da jandarmadan bayram öncesi hava destekli trafik denetimi Ankara’da Kurban Bayramı tatili tedbirleri kapsamında jandarma sorumluluk bölgelerindeki kara yollarında helikopter destekli trafik denetimi gerçekleştirildi. Jandarma Genel Komutanlığı (JGK) Trafik Daire Başkanlığı ile Havacılık Komutanlığı ekipleri tarafından Ankara’da Kurban Bayramı tatili kapsamında trafik denetimlerine arefe gününde de devam edildi. Yerdeki ekiplere havadan helikopterle destek sağlanırken, tespit edilen olumsuz durumlara anında müdahale edildi. Yollarda henüz aşırı yoğunluk olmadığı gözlemlenirken, denetimlere bayram tatili öncesinde başlandığı ve bitişinin sonrasındaki gününde de devam edeceği bildirildi. 22 Mayıs - 1 Haziran tarihleri arasında uygulanacak tedbirler çerçevesinde toplam 22 bin jandarma trafik personeli yurt genelinde görev alacak. "Can kaybı yaşanmaması en büyük temennimizdir" Jandarma Trafik Denetleme Şube Müdürü Albay İsmet Kürşat Karademir, JGK Trafik İzleme ve Yönetim Merkezi’nde (TİYÖM) denetimlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Denetimlerin 11 gün süreceğini aktaran Albay Karademir, şu açıklamalarda bulundu: "Bayram ve tatil dönemlerinde trafik yoğunluğu ve artışları meydana geliyor. 2025 yılında maalesef günde ortalama 16 buçuk vatandaşımız hayatını kaybetti. Can kaybı yaşanmaması en büyük temennimizdir. Resmi tatil 9 gün ancak biz tedbirleri 11 gün olarak belirledik. Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nde toplam 334 bin kolluk personeli olarak görev yapacağız. Sadece trafik tedbirlerinde jandarma olarak 22 bin, toplamda ise 100 binin üzerinde personel görev alacak. Sorumluluk sahamızdaki trafik hareketliliğini ve akışını Jandarma Genel Komutanlığı Yönetim Merkezi’nden takip ederken, sahadaki görevli arkadaşlarımız da çeşitli denetimler icra etmektedir. Hava araçlarımızla 3 bin 800 saat denetim planladık. Sahadaki personelimizin görev niteliğini arttırmak için merkezden de 43 heyet görevlendirdik." "Hız denetimlerimizi bayram tatili süresince yoğunlaştırdık" Süratli araç kullanılmaması yönünde sürücülere uyarıda bulunan Karademir, "Son 3 yıldaki bayram tatillerinde meydana gelen trafik kazalarında 556 vatandaşımız hayatını kaybetti. 2025’te ise sadece 2 can kaybından biri hız ihlali nedeniyle gerçekleşmiştir. Bizler hız denetimlerimizi bayram tatili süresince yoğunlaştırdık. Tuzak radar olarak tabir edilen bir uygulamamız yoktur. Üzücü olaylar yaşamamak için uzun yolculuk yapan sürücülerimizin iki saat aralıklarla 20 dakika dinlenmeleri gerekmektedir. Bizler bayram süresince denetimlerimizi artırdık. Amacımız ceza kesmek değil, vatandaşlarımızın can güvenliğini sağlamak" ifadelerine yer verdi.
Gaziantep Arefe günü Gaziantep’teki kurban pazarlarında yoğunluk had safhaya çıktı Gaziantep’te kurban pazarlarındaki yoğunluk Arefe günü had safhaya çıktı. Kurban satmak isteyen besiciler ile kurban almak isteyen vatandaşların sıkı pazarlıkları sırasında renkli görüntüler ortaya çıktı. Kurban Bayramı arefesinde Gaziantep’teki canlı hayvan pazarlarında yoğunluk had safhaya çıktı. Sabahın erken saatlerinden itibaren il dışından ve ilçelerden gelen besiciler, yetiştirdikleri kurbanlıkları iyi fiyata satmak için çaba harcadı. Sıkı pazarlıkların yapıldığı Gaziantep’teki canlı hayvan pazarlarında alıcılar fiyatların yüksek olduğunu ifade ederken satıcılar ise durgunluk olduğunu söyledi. "Piyasa biraz yüksek ama mecbur kurbanlık alacağız" Kurbanlık almaya geldiklerini söyleyen Mustafa Bayındır isimli vatandaş, "Ben alıcıyım. Piyasa çok yüksek. Vatandaşlar almaktan ziyade önce bakmaya ve araştırmaya geliyor. Ama fiyatlar vatandaşa yüksek geliyor" derken Hamza Bayındır ise, "Pazara kurbanlık almak için geldik ama piyasa biraz yüksek. Mecbur kurbanlık alacağız" ifadelerini kullandı. Bazı satıcılar memnun bazı satıcılar sitemkar Kurban satıcılarından Ökkeş Atılgan, "Sabah kurban pazarına 20 tane mal getirdik ve 10’nunu sattık. Elimizde de 10 tane hayvan kaldı. Çok şükür bu yıl Kurban Bayramı güzel geçti. Alana da satana da hayırlı olsun" derken Metin Gücünoğlu ise, "Hayvan satıcısıyım. 28 tane hayvan getirdik ve 20 tanesini sattık. Ama geçen yıla göre vatandaşın ilgisi az. Fiyatlar biraz yüksek. Elimizde 8 tane hayvan kaldı. Fiyatlar da 360-400 TL arasında değişiyor" şeklinde konuştu. Musa Önal isimli satıcı da, "Biz de 50-60 civarı hayvan getirdik. Bu sene alıcı da satıcı da memnun değil. Biz 3-5 tane hayvan satabildik. Geçen sene bu seneye göre daha iyiydi" diye konuştu.
Muğla Bodrum Kaymakamı Sırmalı: "Bodrum’a 500 bin misafir bekliyoruz" Muğla’nın Bodrum ilçesinde Kurban Bayramı tatili öncesinde asayiş ve trafik denetimine katılan Bodrum Kaymakamı Ali Sırmalı, bayramda 500 bin misafir beklediklerini söyledi. Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Bodrum’da bayram yoğunluğu yaşanırken denetimler de sıklaştırıldı. Torba Uygulama Noktası’ndaki denetimlere Bodrum Kaymakamı Ali Sırmalı, Bodrum İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Darendeli ve Bodrum Sahil Güvenlik Karakol Komutanı Binbaşı Raşit Gödelek katıldı. Durdurulan araçlardaki sürücü ve yolcularla bayramlaşan Kaymakam Sırmalı, emniyet kemeri kullanımı ve hız sınırları başta olmak üzere trafik kurallarına uyulması konusunda uyarılarda bulundu. Denetimler sırasında vatandaşlara kolonya ve çikolata ikram edildi. "Bine yakın personel görev başında" Gazetecilere açıklamalarda bulunan Bodrum Kaymakamı Ali Sırmalı, ilçede Kurban Bayramı’nın huzur ve güven ortamında geçmesi için tüm kurumların gerekli tedbirleri aldığını vurguladı. Sırmalı, 9 günlük tatil süresince yürütülecek çalışmalara ilişkin "Kurban Bayramı’nın Bodrum ilçemizde güvenli ve huzurlu geçmesi için tüm kurumlarımız tedbirleri almış bulunmakta. Kurban Bayramı’nın 9 günlük süresi boyunca 360’a yakın ekibimiz ve bine yakın personelimiz görev almakta. Trafik ekiplerimiz, kontrol noktalarında trafik kurallarının takibini yapacaklar. 112 ekibi sayımızı arttırdık. Bodrum ilçemiz hem ülkemizin hem de dünyanın göz bebeği bir ilçe. Bu kapsamda, Kurban Bayramı tatilinde yaklaşık 500 bin kişiyi bekliyoruz. Plaka Tanıma Sistemi’nden edindiğimiz bilgilere göre yaklaşık 150 bin araç giriş oldu bu da yaklaşık 500 bin kişiye tekabül etmekte. Otellerimiz yüzde 90 doluluk oranında, ikinci konut ve yazlıklarda da doluluk oranı yüzde 90’lar civarında. Bütün misafirlerimizi Bodrum’a bekliyoruz. Havalarda çok güzel, bizde bütün tedbirleri aldık" dedi.
Ankara Hazine yaz dönemi için takvimi açıkladı: Üç ayda 1,76 trilyon liralık borçlanmaya gidecek Hazine ve Maliye Bakanlığı, haziranda 554,9 milyar lira, temmuzda 616,2 milyar lira ve ağustosta 595,7 milyar lira iç borçlanma yapacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı, haziran-ağustos döneminde toplam 1,7 trilyon lirayı aşan iç borçlanma gerçekleştirmeyi planlıyor. Bakanlık tarafından yayımlanan "İç Borçlanma Stratejisi Haziran-Ağustos 2026" raporunda, Temmuz ayında 616,3 milyar liralık iç borç servisine karşılık 708,7 milyar liralık, Ağustos ayında ise 595,8 milyar liralık iç borç servisine karşılık yine 595,8 milyar liralık iç borçlanma yapılmasının programlandığı bildirildi. Rapora göre, Haziran ayında toplam ödemelerin 686,6 milyar lira, Temmuz ayında 681,8 milyar lira, Ağustos ayında ise 644,3 milyar lira olması öngörüldü. Aynı dönemde dış borç servisinin Haziran’da 131,7 milyar lira, Temmuz’da 65,5 milyar lira, Ağustos’ta ise 48,5 milyar lira seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Bakanlık ayrıca Haziran-Ağustos 2026 dönemine ilişkin iç borç ihraç takvimini de paylaştı. Buna göre söz konusu dönemde ABD doları cinsi devlet tahvilleri, kira sertifikaları, TÜFE’ye endeksli tahviller, Türk Lirası Gecelik Referans Faiz Oranı (TLREF)’e endeksli tahviller, sabit kuponlu devlet tahvilleri ile altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihraçları gerçekleştirilecek. Açıklamada, Temmuz ve Ağustos aylarına ilişkin ihraç takviminin piyasa koşullarına göre güncellenebileceği belirtilirken, ihraçların detaylarının ihraç gününden en az bir gün önce kamuoyuyla paylaşılacağı kaydedildi.
Antalya Antalya’da kurban pazarında son kozlar oynandı: "Zor belayla aldık, çok pazarlığını yaptık" Antalya’da Kurban Bayramı arefesinde hayvan pazarında hem pazarlık hem de bayram telaşı yaşandı. Kars ve çoğunluğu Van’dan gelen besiciler, günlerdir bekledikleri satış için son kozlarını oynarken, alıcılar da uygun fiyatlı kurbanlık bulabilmek için tezgah tezgah gezdi. Büyükbaş kurbanlıklar 100 bin TL ile 300 bin TL arasında değişen fiyatlarla alıcı bulurken, satıcı ve alıcılar arasında yaşanan renkli pazarlıklar kameralar tarafından görüntülendi. 4 ortaklı 130 bin TL’ye düve alan Mehmet Sadık Arslantosun, "Zor bela aldık, çok pazarlığını yaptık" dedi. Antalya’da; Kepez ilçesinde bulunan Çamlıca Hayvan Pazarında Kurban Bayramı arefesinde, hareketlilik devam etti. Kars ve çoğunluğu Van’dan gelen besiciler, günler öncesinden getirdikleri kurbanlıkları satmak için son pazarlıklarını yaparken, vatandaşlar da bütçelerine uygun hayvan bulabilmek için pazarda yoğunluk oluşturdu. Satıcılar ile alıcılar arasında yaşanan renkli pazarlıklar tebessüm ettirdi. Bayram öncesi son hazırlıklarını tamamlamak isteyen vatandaşlar, sabah saatlerinden itibaren kurban satış alanına geldi. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanları inceleyen alıcılar, beğendikleri kurbanlıklar için satıcılarla uzun süre pazarlık yaptı. Kimi vatandaş bütçesine uygun kurbanlık ararken, kimi satıcı da günlerdir bakımını yaptığı hayvanlarını alıcılarla buluşturmak için son kez fiyat verdi. Pazarlıkların ardından taraflar el sıkışarak alışverişi tamamlarken, kiminin ise yaptığı pazarlık satıcı da karşılık bulmadı. "Zor bela aldık, çok pazarlığını yaptık" Antalya’da 5 yıldır yaşayan Vanlı Mehmet Sadık Arslantosun, pazarda yaklaşık 2 saattir kurbanlık aradıklarını belirterek, 4 ortaklı bir düve aldıklarını söyledi. Arslantosun, "2 saattir pazarda hayvan arıyoruz, Cenab-ı Allah herkesin hayrını kabul etsin. Biz 130 bin TL’ye bir tane düve aldık. Zor bela aldık, pazarlığını yaptık. Malın fiyatı bu sene normal, bizim için de satıcı için de iyi" dedi. Van’dan Antalya’ya bir aylık kurban mesaisi Van Muradiye’den gelen bir besici ise 4 yıldır Kurban Bayramı öncesi Antalya’ya gelerek hayvan sattığını belirtti. Yaklaşık 1 aydır kentte olduklarını söyleyen besici, getirdiği 25 büyükbaş erkek tosunun tamamını sattığını ifade etti. Besici, "İyi geçti, müşterilerimizi olduğunca memnun etmeye çalıştık " diye konuştu. "70 hayvan getirdim, yarısı elimde kaldı" Van’dan Antalya’ya hayvan getiren Hikmet Çevik ise doğduğundan beri besicilik yaptığını, 2006 yılından bu yana da Antalya’ya geldiklerini söyledi. Bu yıl 70 hayvan getirdiğini belirten Çevik, hayvanlarının yarısını satabildiğini, yarısının ise elinde kaldığını dile getirdi. Çevik, "70 tane hayvan getirdim, yarısını sattım, yarısı elimde kaldı. Piyasada kapaksız mal sattıkları için mallar elimizde kaldı. Fiyatları 200 bin ile 350 bin TL arasında değişiyor. Elimde kalanlar 800 kilogram ile 1 ton arasında değişen danalardı, sattıklarım ise 450-600 kilogram arasında değişen danalardı. Bayram öncesi indirim yaptık ama yine de karşılık bulmadı" şeklinde konuştu. "Kars bu konuda bir markadır" Kars’tan gelen satıcı Yücel Çam ise Antalya’ya 25 hayvanla geldiklerini ve tamamını sattıklarını söyledi. Yaklaşık 40 gündür pazarda olduklarını belirten Çam, "Biz buraya 25 hayvanla geldik, hepsini sattık. Yaklaşık 40 gündür buradayız, hayvanlar 1 tonun altındaydı. Tosunlar 250-300 bin TL arasındaydı, düveler de 150-200 bin TL arası gitti. Kars bu konuda bir markadır" dedi. Dededen toruna hayvancılık yapıyorlar Vanlı Adem Tarhan da dededen toruna hayvancılık yaptıklarını ve 25 yıldır Antalya’ya kurbanlık satmak için geldiklerini söyledi. Bu yıl 80 hayvanla Antalya’ya geldiklerini belirten Tarhan, hayvanlarının tamamını sattıklarını ifade etti. Tarhan, "80 hayvanla geldik, hepsini sattık. 700 kilogram ile 1 ton arasında değişti kiloları, hepsi tosundu. Fiyatları 400 bin ile 600 bin TL arasında değişti" diye konuştu. 1 ton 200 kilogramlık tosun için müşteri bekliyor Van Erciş’ten gelen Mahmut Beşar ise 5 yıldır Antalya’ya kurbanlık satmak için geldiklerini belirtti. Bayram öncesi son pazarlıkları yaptıklarını söyleyen Beşar, "Van Erciş’ten geliyoruz, tosunumuz Kurban Bayramı’na hazır. Satmak istiyoruz, kilosu 1 ton 200 kilogram. 540 bin TL istiyoruz, anlaşabileceğimiz müşterileri bekliyoruz" ifadelerini kullandı.