ÇEVRE - 02 Mart 2024 Cumartesi 10:57

Malatya’da depremin izleri siliniyor

A
A
A

‘Asrın felaketi’ olarak nitelendirilen depremlerin en çok etkilediği şehirler arasında yer alan Malatya’da, geçen bir yılın ardından yapımı tamamlanan deprem konutlarının 6 bin 181’i hak sahiplerine teslim edilirken, merkez ve ilçelerde devam eden yeni çarşı çalışmalarına da hız verildi.

6 Şubat 2023’de yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yara alan illerden biri olan Malatya’da yapımı tamamlanan kalıcı deprem konutları 17 Şubat’ta hak sahiplerine teslim edilmeye başlanırken, merkez ve ilçelerde devam eden yeni çarşı çalışmaları ise aralıksız sürüyor. Depremlerde büyük ölçekte yıkım yaşayan ilçelerden biri Akçadağ’da ise yeni çarşı çalışmalarına hız verildi.

Malatya’nın yeniden imarı ve ihyası için sürdürülen çalışmaların bir bütüncül olarak ele alındığını kaydeden AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, Asrın felaketinden sonra asrın birlikteliği ve dayanışmasıyla birlikte dünyada eşi benzeri görülmeyen bir yardımlaşma ve çalışmayla yaraların devlet millet el ele sarılmasına devam edildiğini söyledi.

“Önceliğimiz kalıcı konut ve işyeri çalışmalarını tamamlamak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın devletin tüm imkanlarını deprem bölgesi için seferber ettiğini aktaran Milletvekili Ölmeztoprak, ”Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu güçlü irade ile dünya tarihinde eşine az rastlanacak bir seferberlik başlattık. Onlarca ilimizde, ilçemizde deprem konutu projelerini başlatılarak, depremzedelere evlerini kısa süre de teslim etmeye başlanıldı. Geçtiğimiz hafta Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, teslim edilen ve yapımı devam eden konutlarımızı ve iş yerlerini yerinde incelemek üzere Malatya’mızı ziyaret etti. Bakanımızla birlikte toplantılar yaptık, inşası devam eden inşaat alanlarını inceledik. Bakanımız konutların ve işyerlerini bizzat 1 yıl içerisinde teslim edileceğini söyledi. Malatya’mızın geleceğini inşa etmek için bizler her gün Malatya’yı karış karış geziyor, hemşerilerimizi dinliyor, sorunlarını not alıyor ve çözüme kavuşması için çalışmalarımıza devam ediyoruz. En önemli önceliklerimizden biri tabi ki deprem konutlarını bir an önce bitirmek ve hemşerilerimize evlerini teslim etmektir. Sayın bakanımızın da dediği gibi hak sahiplerine konutları ve iş yerlerini en kısa sürede teslim edeceğiz inşallah" dedi.

“776 ayrı proje için çalışmalar devam ediyor”

Depremler sonrası Malatya’da, yaklaşık 26 bin konut ve işyeri için çalışmalara başlanıldığını ifade eden Milletvekili Ölmeztoprak, “Malatya’mızda toplamda 776 tane proje devam etmektedir. Depremden etkilenen ailelere şimdiye kadar geçici barınma kapsamında toplamda Malatya’mıza 11 milyar 534 milyon nakdi kaynak aktarılmıştır. Akçadağ ilçemizde de çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Hep birlikte Akçadağ’ımızı ve Malatya’mızı ve deprem bölgelerini ayağa kaldıracağız. 6 Şubat depreminin hemen ardından Akçadağ ilçemizde 1. etap 310 adet konut ve 1 adet büfe inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlenmesi için 588 milyar 832 milyon sözleşme ihalesi yapıldı. Şubat 2023’de meydana gelen depremler neticesinde Dünya Bankası’nca Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımıza yaklaşık 2 bin 500 adet köy konutunun inşası maksadıyla 296,5 milyon dolar tutarında kredi finansmanı sağlanmıştır. Proje kapsamında Akçadağ ilçemizde 287 konut ve 13 ahır yapım işinin ihalesi 9 Ekim 2023 tarihinde yapılmış olup, yapım sürecine geçilmiştir” diye konuştu.

Milletvekili Ölmeztoprak, 6 Şubat depreminin hemen ardından deprem bölgelerine ziyaretler düzenleyerek, talimatlarıyla ve kesintisiz destekleriyle vatandaşların yanında olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarını sunduğunu da söyledi.

Hasan Eryılmaz

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Palandöken: “Tüm sektörler sermayenin elinde” Enflasyonla mücadelenin en önemli ayağı olan esnaf ve sanatkarların haksız rekabet karşısında dayanacak gücü kalmadığını hatırlatan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Ülkede haksız rekabet çok ciddi boyuta ulaştı. Tüm sektörler sermayenin elinde. Maalesef perakende yasası bir türlü çıkmıyor. Çıkmayınca da haksız rekabetle birlikte fiyatları regüle edecek mahalle esnafı neredeyse yok noktasına geldi. Artan nüfusa karşı esnaf sayısında büyük bir artış yok. Sokakta kasap, manav kalmadı. Karşılıklı fiyatların ucuzlamasını sağlayacak bir sistem gerekiyor. Öncelikle zincirlerin haftada 1 gün tatil ve açma kapama saati belli olmalı. Bunun içinde perakende yasası şart. Yasanın olmaması, Hakkari’de, İstanbul’da, Ankara’da veya Bursa’da da aynı fiyatları dayatmaya yol açıyor. Oysa esnaf ve sanatkarlarımız enflasyonla mücadelenin en önemli ayağıdır. Anayasanın 173. maddesinde olduğu gibi esnaf ve sanatkar korunmalı. Meclis tatile girmek üzere bundan sonraki süreçte açılır açılmaz perakende yasası tartışılacak ilk madde olmalı” dedi. “Esnafı tezgahtar, çiftçiyi işçi konumuna getirdiler” Haksız rekabet yüzünden esnafın tezgahtar çiftçinin ise işçi konumuna geçtiğini söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Türkiye’de, gelişmiş ülkelerden örneği alınanla hiç uyuşmayan bir haksız rekabet var. Tüm sektörler sermayenin elinde. Tüm sektörlerdeki ürünleri sattıkları yetmiyormuş gibi ülkenin her yerindeki ürünlerin fiyatını tek tuşla belirleyebiliyorlar. Esnafı bitirdiler, tezgahtar yaptılar. Çiftçiyi de kendilerine işçi yaptılar. Fideyi veriyor, ürettiriyor. Ondan sonra ürünü toplayıp kendi mağazalarına gönderiyor. Fiyatı da kendisi belirliyor. Bir tarafta işsizler ordusu varken diğer tarafta da iştigal edecek, kendi kendine iş yeri müteşebbis olacak insan yok. Artık her şey sermayenin elinde. Ben yaparım, ithal ederim diyor. Bireysel işletme kalmadığı müddetçe etin fiyatının düşmesini kimse beklemesin” şeklinde konuştu. “Haksız rekabetin önüne geçilmeli” Her şeyi bol olan ülkemizde fiyatları düşürememe sıkıntısı olduğunu dile getiren Palandöken, “Küçük esnafımız enflasyonla mücadelenin olmazsa olmaz ayağıdır. Her şeyi bol olan bir ülkede fiyatları düşürememenin sıkıntısı var. Sorunun çözümü belli. Perakende Yasası acilen esnafın ihtiyaçları doğrultusunda güncellenmeli. Devletimizin enflasyonla mücadele ederken aldığı tedbirlerin işe yarayabilmesi için önce esnaf ve sanatkarların korunması şart. Küçük işletmeler ayakta kalmalı ki vatandaş fiyatları mukayese edip gerçek indirimin farkına varsın” diye konuştu.
Bursa Özgür Ozel: “Küfeyi benim sırtıma ver. Ben taşırım” Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Bursa’nın Mudanya ilçesinde vatandaşlara hitap etti. Sırtına küfe alan Özel, “Tayyip Bey, bırak küfeyi benim sırtıma ver. Ben emekliyi aslan gibi taşırım” dedi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Bursa’nın Mudanya ilçesinde vatandaşlara otobüs üzerinden seslendi. İki gencin protesto amaçlı küfe getirdiğini gören Özel, gençleri yanına çağırdı. Burada eleştirilerini sürdüren Özel, “Geçen gün Tayyip Bey’i dinliyorum. Ben demişim ‘emekliye 12 bin 500 yetmez, 17 bin 500 ver.’ ‘Asgari ücrete zam yok’ demiş, asgari ücreti zam yapalım demişim. 17 bin lira çay parası çay parası olmaz, 25 bin taban fiyat olsun dedim. 9 bin 200’e buğday satılmaz, 15 bin olsun dedim. Tarlalarda 2 liraya domates kaldı, kavunun karpuzun bostanda kalması olmaz demişim, diyor ki ‘Özgür Bey’in sırtında küfe yok, emekliye zam istiyor.’ ‘2 bin 500 lira zam 33 milyar tuttu’ diyor. ‘Benim sırtımda küfe var’ diyor. Gençler bunu duymuş, küfeyi getirmişler. Tayyip Bey’e dedim ki, ‘Doğru, senin sırtında küfe var. Bu milletten oy istedin, onlar da aldı küfeyi sırtına koydu. Tayyip Bey diyor ki, ‘Emekliler bana ağır geliyor, taşıyamam. Asgari ücretli ağır gelir taşıyamam. Rizeli hemşerime çay parası veremem ağır geliyor’ diyor. Ama bir bakıyorsunuz yandaş müteahhitte sıra gelince dikeliveriyor. 660 milyar lirayı buluyor. Ben diyorum ki, ‘Tayyip Bey, bırak küfeyi ver benim sırtıma. Ben emekliyi aslan gibi taşırım. Asgari ücretliyi taşırız. Biz bu milleti taşırız. Eğer taşıyamıyorsan, bırak küfeyi. Sen bu milletin sırtına yüksün. Emekliler değil, asgari ücretliler değil, esnaf, çiftçi değil. Bu küfeye ne yük koyarsan koy, biz taşırız. Taşıyamayanlar bırakacak, taşıyanlar gelecek. Getir sandığı küfeyi biz taşıyalım. Emeklileri biz ayağa kaldıracağız” dedi. Özel, seçimlerin galibiyetle sonuçlanması durumunda kutlamalarda bu iki gencin de olacağının sözünü verdi.