EĞİTİM - 25 Mayıs 2025 Pazar 12:31

MTÜ ile Azerbaycan üniversiteleri arasında iş birliği

A
A
A
MTÜ ile Azerbaycan üniversiteleri arasında iş birliği

Malatya Turgut Özal Üniversitesi ve Oş Devlet Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen "Türk Dilli Devletlerin Ekonomik Kaynaklarından Etkin Kullanımın Güncel Sorunları" konulu I. Uluslararası Bilimsel Konferansında Türk devletleri arasındaki ekonomik iş birliğinin güçlendirilmesi ve sürdürülebilir kalkınma alanındaki iş birliği fırsatları masaya yatırıldı.


Azerbaycan’ın Sumgayıt Devlet Üniversitesi’nde, Malatya Turgut Özal Üniversitesi ve Kırgızistan Oş Devlet Üniversitesi iş birliğinde "Türk Dilli Devletlerin Ekonomik Kaynaklarının Verimli Kullanımında Güncel Sorunlar" konulu 1. Uluslararası Bilimsel Konferans düzenlendi.


Sumgayıt Devlet Üniversitesi Rektör Vekili ve Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi muhabir üyesi Prof. Dr. Emineağa Sadıkov, yeniçağın gereklilikleri doğrultusunda Türk dilli devletler arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesinin önemine vurgu yaptı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yürüttüğü iş birliği politikasına bilimsel katkı sağlamanın gerekliliğini belirten Sadıkov, konferans programında 160 bilimsel bildirinin yer aldığını ifade etti.


Konferansta Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli de bir konuşma gerçekleştirdi. Türk devletleri arasında son yıllarda entegrasyon sürecinin hızlandığını belirten Bentli, bölgenin doğal ve ekonomik kaynaklarının dünya pazarlarına erişim potansiyelini değerlendirdi. Etkinlikte ayrıca Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adalet Muradov, Azerbaycan Devlet Petrol ve Sanayi Üniversitesi Rektörü Doç. Dr. Rüfet Azizov, Ekonomik Reformların Analizi ve İletişim Merkezi İcra Direktörü Prof. Dr. Vusal Kasımov ve UNEC Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Yadullah Hasanlı da konuşma yaptı. Katılımcılar, ticaret politikalarının uyumlaştırılması, ulaşım ve lojistik altyapısının güçlendirilmesi, bürokratik engellerin kaldırılması, serbest ticaret anlaşmalarının artırılması ve gümrük prosedürlerinin sadeleştirilmesi gibi önemli konulara değindi. Enerji ve gıda sektörlerinde ortak üretim tesislerinin kurulması ile yapay zekâ ve yeşil enerji alanlarında iş birliğinin geliştirilmesi gerektiği ifade edildi.


Konferansta ayrıca Prof. Dr. Recep Bentli "Türk Devletlerinin Orta Asya’daki Ekonomik Faaliyetleri" ve Sumgayıt Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Saadet Hümbetaliyeva "Türk Dilli Devletler Arasında Yeşil Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Alanında İş Birliği Perspektifleri" konulu sunumlarını gerçekleştirdi.


MTÜ Rektörü Bentli, kongre öncesinde, SDU Rektörü Prof. Dr. Aminagha Sadigov ile gerçekleştirdikleri görüşmede, mevcut iş birliğini daha ileriye taşıyacak somut adımları ve yeni iş birliği alanlarını da detaylı şekilde değerlendirdiklerini ifade etti. Bentli, "Bu anlamlı buluşmanın, iki kardeş ülke arasındaki akademik ve kültürel bağları daha da pekiştirmesini diliyor; nazik ev sahiplikleri ve katkıları için SDU yönetimine ve tüm paydaşlara içten teşekkürlerimi sunuyorum" ifadelerine yer verdi.



İki üniversite ile protokol imzalandı


Öte yandan, Malatya Turgut Özal Üniversitesi ile Azerbaycan’daki iki köklü üniversite arasında akademik iş birliklerini kapsayan protokoller imzalandı.


Malatya Turgut Özal Üniversitesi ile Azerbaycan Teknik Üniversitesi (AzTU) arasında, öğrenci ve akademik personel değişimi, ortak bilimsel araştırmalar ve yüksek lisans ile doktora düzeyinde ortak danışmanlık faaliyetlerini kapsayan ikili iş birliği protokolü hayata geçirildi.


Aynı kapsamda, Malatya Turgut Özal Üniversitesi ile Azerbaycan Devlet Petrol ve Sanayi Üniversitesi (ADNSU) arasında da bilimsel ve akademik ilişkileri güçlendirmeye yönelik bir protokol imzalandı. Protokol ortak araştırma projeleri, öğrenci ve akademisyen değişim programları ile eğitimde çeşitli alanlarda yapılacak iş birliklerini içeriyor.


Rektör Prof. Dr. Recep Bentli, imzalanan iş birliklerinin her iki ülke adına hayırlı olmasını temenni ederek, bu tür anlaşmaların Türk dünyası akademik birliğinin güçlendirilmesine önemli katkılar sunduğunu ifade etti.



MTÜ ile Azerbaycan üniversiteleri arasında iş birliği

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Yeşilyurt’ta yılbaşı öncesi denetimler arttı Yeşilyurt Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, yeni yıl öncesinde vatandaşların sağlıklı ve güvenli koşullarda alışveriş yapabilmesi amacıyla ilçe genelindeki denetimlerini yoğunlaştırdı. Alışveriş hareketliliğinin arttığı bu dönemde marketler, kasaplar, fırınlar, pastaneler ve temel tüketim ürünlerinin satışının yapıldığı işletmelerde kapsamlı kontroller gerçekleştirildi. Ticaret İl Müdürlüğü ekiplerinin yer aldığı denetimlerde, iş yerlerindeki hijyen şartları, raflardaki ürünlerin son kullanma tarihleri, etiket ve kasa fiyatlarının uygunluğu, fiyat listeleri ve etiket görünürlüğü, ürün gramajlarının mevzuata uygunluğu ve depolama, üretim ve satış alanlarının standartlara uyumu titizlikle incelendi. Ekipler, fahiş fiyat uygulamalarına karşı mücadele verirken, aynı zamanda vatandaşların sağlıksız ya da son kullanma tarihi geçmiş ürünlerle karşılaşmaması için aralıksız görev yapıyor. Bu sayede hem tüketici hakları korunuyor hem de işletmelerin fiyat etiketi yönetmeliğine uygun hareket etmesi sağlanıyor. Kurallara uymadığı tespit edilen işletmelere gerekli uyarılar yapılırken, mevzuat hükümlerine aykırı davranan iş yerleri hakkında ise idari işlem uygulandı. Yeşilyurt Belediyesi Zabıta Müdürlüğü yetkilileri, yıl boyunca devam eden denetimlerin yılbaşı öncesi yoğunlaştığı, vatandaşların mağduriyet yaşamaması, sağlıklı ürünlere ulaşması ve ticari hayatın belli bir düzen içerisinde yürütülmesi adına çalışmaların kararlılıkla sürdürüldüğü belirtilerek, "Hemşerilerimizin güvenli alışveriş yapması önceliğimizdir. Yasal yükümlülükleri yerine getirmeyen işletmelere karşı gerekli adımlar atılırken, kurallara uygun çalışan esnaflarımız da desteklenmektedir. Toplum sağlığını önceleyen, tüketiciyi koruyan ve esnafı bilinçlendiren denetimlerimize aralıksız devam edeceğiz" diye konuştular. Yetkililer, zabıta ekiplerinin 7 gün 24 saat esasına göre görev yaptığını vurgulayarak, vatandaşların karşılaştıkları olumsuz durumları da belediyeye bildirmelerini istedi. Böylece ilçe genelinde daha sağlıklı ve adil bir ticaret ortamı sağlanması hedefleniyor.
Isparta Ellerinde beyzbol sopası yüzlerinde kar maskesiyle gece yarısı vatandaşa kabusu yaşattılar Isparta’da gece saatlerinde kar maskeli şahıslar tarafından beyzbol sopalarıyla darbedilen bir vatandaş ağır yaralandı. Olay öncesi şüpheliler tarafından yapılan hazırlıklar ile saldırı anı çevredeki güvenlik kameralarına anbean yansırken, gözaltına alınan 4 şüpheliden 1’i ifadesinin ardından serbest bırakıldı. 1 şüphelinin yakalanması için ise arama çalışmaları sürerken, emniyetteki işlemleri tamamlanan 3 şüpheli adliyeye sevk edildi. Isparta’da 5 Aralık Cuma günü saat 04.10 sıralarında bir tekel iş yeri önünde meydana gelen olayda, Sinan B. isimli kişi, yüzleri kar maskeli ve ellerinde beyzbol sopası bulunan 3 erkek şahıs tarafından darbedildi. Ağır yaralanan Sinan B., olay yerine çağrılan sağlık ekipleri tarafından Şehir Hastanesi’ne kaldırıldı. Saldırı anını böyle anlattı Hastanede tedavisi süren Sinan B. ile yapılan görüşmede, kafa arka kısmında açılma olduğu, sırtında ise çok sayıda darp ve sopa izi bulunduğu, bilincinin açık olduğu ve hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi. Sinan B. emniyet ifadesinde, arkadaşı Sinan U. ile bir eğlence mekanından çıktıktan sonra köpeğini tuvalete çıkarmak amacıyla arkadaşının işlettiği iş yerine geldiklerini, bu sırada arkalarından gelen bir araçtan inen 3 kişinin saldırıyı gerçekleştirdiğini söyledi. Saldırı öncesi hazırlık kamerada Cinayet Büro Amirliği ekipleri tarafından yapılan çalışmalar sonucunda saldırıya karıştıkları tespit edilen şüphelilerin Kosat E.Ö., Hüseyin T., Hasan E., Beyza A. ve Muhittin A. olduğu belirlendi. Şüphelilerin olaydan önce bir kafeden çıktıktan sonra araçlarının bagajına sopa koydukları, kıyafetlerini değiştirdikleri ve araç plakalarını söktükleri kamera kayıtlarından anbean tespit edildi. Takip edip iş yeri önünde saldırdılar Şüphelilerin darp edilen Sinan B.’ye ait aracı yaklaşık 25 dakika boyunca takip ettikleri, işletme önünde park halindeki araçtan çıkardıkları Sinan B.’yi kar maskesi takarak tahta sopalarla darbettikten sonra olay yerinden kaçtıkları belirlendi. Yapılan operasyonla Kosat E.Ö., Hüseyin T. ve Hasan E. geçtiğimiz gün yakalanarak gözaltına alındı. Muhittin A. ifadesinin ardından serbest bırakılırken, Beyza A. il dışında olduğu ve yakalanması için çalışmaların sürdüğü öğrenildi. Şüphelilerin ikametlerinde yapılan aramalarda 3 adet bıçak ile 50 adet dolu 9x19 çapında fişek ele geçirildi. Gözaltındaki 3 şüphelinin bugün sabah saatlerinde adliyeye sevk edildi.