YEREL HABERLER - 01 Aralık 2016 Perşembe 12:55

Abone oldu çeyrek altınla ödüllendirildi

A
A
A
Abone oldu çeyrek altınla ödüllendirildi

Manisa’nın Soma ilçesinde 10 Şubat 2015 yılında devraldığı Bölgesel Isıtma Sistemi Projesi’ne 60 Milyon TL yatırım yapan Manisa Büyükşehir Belediyesi, 22 ayda 264 olan abone sayısını 5 bine taşıdı. Bölgesel Isıtma Sistemi Ofisi’ne gelen 5 bininci abone Ayhan Çelikkaya’yı ofis personelleri ile birlikte alkışlarla karşılayan Kaynak Geliştirme ve İştirakler Dairesi Başkanı Halis Satılmış, Çelikkaya’ya küçük altın hediye etti.
Manisa Büyükşehir Belediyesi, Soma Bölgesel Isıtma Sistemi’ni konutlarda ve ticari alanlarda yaygınlaştırmak amacıyla yaptığı yatırımların karşılığını almaya başladı. İlçede Bölgesel Isıtma Sistemi’ne 22 ayda yaklaşık 60 milyon TL’lik yatırım yapan Büyükşehir Belediyesi, 10 Şubat 2015 yılında 264 olan abone sayısını 30 Kasım 2016 itibariyle 5 bine taşıdı. Soma Bölgesel Isıtma Sistemi Ofisi Personelleri de 5 bininci abone Ayhan Çelikkaya’ya sürpriz yaptı. Kaynak Geliştirme ve İştirakler Dairesi Başkanı Halis Satılmış ve ofis personelleri, abone işlemleri için ofise gelen Ayhan Çelikkaya’yı alkışlarla karşıladı. Kendisini tebrik eden Kaynak Geliştirme ve İştirakler Daire Başkanı Halis Satılmış, 5 bininci abone Ayhan Çelikkaya’ya küçük altın hediye etti.
Soma Bölgesel Isıtma Sistemi’nin avantajlarının yanı sıra projenin Soma için önemine değinen Bölgesel Isıtma Sistemi 5 bininci abonesi Ayhan Çelikkaya,” Soma Bölgesel Isıtma Sistemi’nin geçtiğimiz hafta mahallemize alt yapısı tamamlanınca, hemen başvuruya geldim. Bu sistem Soma için çok mükemmel oldu. Bacalardan çok, çöp kovalarından çıkan dumanlar Soma’yı yaşanmaz hale getiriyor. İnşallah bu sistem tüm Soma’ya yayılır. İlk baştan pahalı gibi görülüyor, ama daha sonra rahat edileceğini düşünüyorum” dedi.

“Soma’yı hava kirliliğinden kurtaracağız”
Soma’yı hava kirliliğinden kurtarmak için gece gündüz demeden çalıştıklarını hatırlatan Kaynak Geliştirme ve İştirakler Daire Başkanı Halis Satılmış, ”Büyükşehir Belediyesi olarak bu sistemi devir aldığımızda, bizim hakkımızda çok şey söylendi. Ama biz Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün önderliğinde öncelikle Soma’yı hava kirliliğinden kurtarmak için elimizden gelen her şeyi yapmaya ant içtik. Soma Bölgesel Isıtma Sistemi’nde de bu yıl 5 bin, daha sonraki yıl 10 bin, bir sonraki yılda 15 bin abone hedefimiz vardı. Bundan sonra da her bin abonemizde çekilişle sürprizlerimiz devam edecek. Hedefimiz Soma’yı bir an önce hava kirliliğinden kurtarmak” dedi.
Soma Bölgesel Isıtma Sistemi’nin hem son teknolojiye sahip olduğunu, hem de ekonomik olduğunu da vurgulayan Satılmış,” Dışarıdan bu sistem pahalı gibi geliyor. Ama tam tersi. Bugün en basit doğalgaz aboneliği 7 bin Türk lirası. Bu sistemde ise 2 bin 750 TL artı KDV ücretiyle her şeyi biz yapıyoruz” dedi.
Bölgesel ısıtma sisteminde 20 bin aboneye ulaşacak alt yapı çalışmasını tamamladıklarını da sözlerine ekleten Satılmış, “Yatırımlarımız Soma’da devam ediyor. Yılbaşında Turgutalp ve TOKİ bölgesinde iletim hattına başlıyoruz. 2018 yılının sonunda Soma’da ısıtmadığımız hiçbir konut bırakmamayı hedefliyoruz” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Seralarda sıcak havada zorlu hasat Mersin’de havaların ısınmasıyla zor şartlar altında biber hasadı yapan tarım işçileri, sıcak havayla da mücadele ediyor. Akdeniz ilçesine bağlı Adanalıoğlu beldesindeki seralarda biber hasadı zor şartlar altında sürüyor. Havaların ısınmasıyla şartları daha da ağırlaşan işçiler, günün 8 saatini seralarda geçirmek zorunda kalıyor. Son günlerde hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde seyrederken, oluşan nemle birlikte seralar adeta ’hamam gibi’ olmaya başladı. Sabah erken saatlerden itibaren hasada başlayan işçiler, sıcak hava ve nem altında saat 14.00’e kadar özveriyle biber toplama işini sürdürüyorlar. Sıcaklık ve nemin dayanılmaz hale geldiği durumlarda ise sera sahipleri naylon örtülerin bazı bölümlerini açarak, seranın içini serinletmeye çalışıyor. İşçiler sıcak havadan şikayetçi Yaşadıkları zorlu şartlara rağmen, üretimin devamlılığı için hasat ve budama yapan tarım işçilerinden Hafize Demircan, "Havalar bayağı sıcak oldu, çalışma şartlarımız da zorlaştı. Artık sıcak olduğu için seranın altında olmak daha da zorlaştı. Ama biz bu duruma alıştık. Saat 06.00 başlayıp 14.00’te bıraktığımız için dinleniyoruz. Ertesi gün yine aynı şekilde devam ediyor" dedi. Zehra Demircan da serada çalışmanın zaten zor olduğunu belirterek, "Kışın çalışma şartları biraz daha kolaydı. Son iki haftadır havanın ısınmasıyla birlikte çalışma şartlarımız biraz daha zorlaştı. Öğleye doğru sera bayağı bir ısınıyor" diye konuştu. Tarım işçilerinden Şadiye Bulak ise "Havalar sıcak, nasıl sıcak olmasın. Mikanın altında sabahtan akşama kadar çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. Bu arada, bölgedeki seralarda günlük yevmiyenin 530 ila 667 lira arasında değiştiği öğrenildi.
Rize Özel öğrencilerden kendilerine özel pizza Rize’de özel eğitim öğrencileri kendi pizzalarını yapıp yemenin mutluluğunu yaşadı. Rize’de bir pizzacı, Merkez Cumhuriyet Orta Okulu’nda öğrenim gören özel eğitim sınıfı öğrencilerini ağırladı. İşletmeye öğretmenleri ile gelen 12 kişilik öğrenci gurubu kendileri için özenle hazırlanan alanda pizzalarını yaptılar. İlk önce hamur açan özel çocuklar ardından pizzalarının malzemelerini ekledi. Ardından işletme çalışanlarının yardımıyla pişen pizzalar hep birlikte tüketildi. Pizza yapan 12 özel miniğin mutlulukları ise yüzlerinden okundu. Cumhuriyet Orta Okulu Özel Eğitim Öğretmeni Havvanur Avcı etkinlik ile ilgili yaptığı açıklamada “Çocuklarımız ilk defa pizza yapıyorlar. Onlar mutlu oldukça biz de çok mutlu oluyoruz. Çok eğlendik. Bugünü çok bekliyordular, çok mutlular. Onlar mutlu olunca bizde çok mutlu olduk. Her şey çok güzeldi. Bizi buraya davet ettikleri için çok teşekkür ederiz. Bizim için en önemli olan dış etkinlikler. Bizim için daha çok güzel oluyor. Bizde çocuklarımız için daha çok etkinlikler düzenleyeceğiz” dedi. Cumhuriyet Orta Okulu Özel Eğitim Öğretmeni Elif Sarı, özel öğrencelerin temel yaşam becerilerini geliştirmeleri için bu tip etkinliklerin önemli olduğunun altını çizerek “12 öğrencimizle bugün bu etkinliğimizi gerçekleştirdik. Kendi yaptıkları pizzaları yiyecekler. Hayatlarında ilk defa pizza yaptılar. Çok mutlular ve heyecanlı bir şekilde geldiler. Burada öğrencilerimizin temel yaşam becerilerini, mutfak becerilerini geliştirmeyi amaçladık. Özel eğitim öğrencilerimiz için bunlar çok önemli şeyler. Bunu hayatlarına yaymaları, özellikle temel yaşam becerilerini geliştirmeleri çok önemli. Özellikle havalar ısındığı zaman öğrencilerimizi o okul ortamından çıkararak biraz daha hayata karıştırmayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı. İşletme çalışanı Elif Özcan Mahmut ise işletmelerinde sadece kadınların çalıştığını hatırlatarak bu tip etkinliklerle çocukların hayatında önemli ve olumlu izler bırakmayı hedeflediklerini ifade ederek “Bizim için önemli olan çocukları gülümsetebilmek, çocukların mutlu olduğunu görebilmek. Çocuklar burada bize katılıp etkinlik yapıyorlarsa, biz gelişimlerine, o anki mutluluklarına şahit olabiliyorsak bizim için bu yeterli zaten. Burada hep kadınlar çalışıyor. Biz bir projede bir başarılı olmak istiyoruz. Özel çocuklarımız için hatta bütün çocuklar için öncü olmak istiyoruz. Sadece biz değil herkesin bu yolda yürümesini de isteriz. Bu konuda destek de istiyoruz. Diğer işletmeler neden yapmasın? Sadece biz değil. Bütün Türkiye özel çocukların yanında olabilir. Biz çocukların potansiyelini keşfetmelerini istiyoruz. Daha çok böyle kendilerini keşfetsinler. Buraya gelip bir şeyleri deneyip özgüvenlerini kazansınlar istiyoruz. İnşallah başarabilmişizdir diye düşünüyorum. Bu tip etkinlikleri daha çok yapacağız” şeklinde konuştu.