EKONOMİ - 04 Eylül 2018 Salı 16:31

Manisa’nın ’kara altın’ı değerini buldu

A
A
A
Manisa’nın ’kara altın’ı değerini buldu

Manisa’da kuru üzüm üreticisi çiftçiler TARİŞ tarafından dün açıklanan fiyatlardan memnun kaldı.

Manisa’da kuru üzüm üreticisi çiftçiler TARİŞ tarafından dün açıklanan fiyatlardan memnun kaldı. Çiftçilerin ’kara altın’ diye tabir ettiği kurum üzüm TARİŞ tarafından kilogramı 8 ila 10 TL arasında fiyatlarla alınmaya başlandı.


TARİŞ tarafından dün akşam saatlerinde kuru üzüm alımı için fiyat açıklandı. TARİŞ tarafından açıklanan fiyatlara göre kuru üzümün kilogram bazında, 7,5 numara üzüme 7,50 TL, 8 numara üzüme 8,00 TL, 8,5 numara ürüne 8,50 TL, 9 numara üzüme 9,00 TL, 9,5 numara ürüne 9,50 TL, 10 numara ürüne 10,00 TL ve 10,5 numara üzüme ise 10,50 TL olarak belirlendi. TARİŞ tarafından açıklanan fiyatlar da üzüm üreticilerini memnun ederken, fiyatların önümüzdeki günlerde de artması bekleniyor.



"Rekoltesi düşük ancak fiyatları iyi olan bir yıl oldu"


Açıklanan fiyatlarla ilgili değerlendirmede bulunan Manisa TARİŞ Üzüm Kooperatifi Başkanı Ayhan Uludemir, "3 Eylül 2018 yılı itibariyle TARİŞ Üzüm Birliği çekirdeksiz kuru üzüm fiyatlarını açıkladı. Açıklanan fiyatlarımız, üretici ortaklarımız adına avans alım fiyatlarımızdır. 7,5 lira üzüm 7 lira 50 kuruş, 8 numara üzüm 8 lira, 8,5 numara üzüm 8 lira 50 kuruş, 9 numara üzüm 9 lira, 9,5 numara üzüm 9 lira 50 kuruş, 10 numara üzüm 10 lira, 10,5 numara üzüm ise 10 lira 50 kuruştur. Bu beklentilerin üzerinde bir fiyat olarak piyasalara yansımıştır. Başta üretici ortaklarımız olmak üzere tüm üreticilerimize hayırlısı olmasını diliyorum. 2018 yılı üzüm üreticisi için rekoltesi düşük ancak fiyatları iyi olan bir yıl oldu. Biz bu üzümün yüzde 90’a varan kısmını ihraç ediyoruz. Bu rakamların yükselmesi hem üreticimiz adına iyi hem de ülkemizin döviz kazancı açısından çok faydalı olacaktır" dedi.


Piyasalarda fiyatların daha yüksek seviyelere çıkması yönünde bir beklenti olduğunu sözlerine ekleyen Uludemir, "Piyasa, fiyatların daha yüksek seviyelere çıkacağı yönünde beklenti içerisinde. Üreticiler de bu beklentide. Üreticiler de açığa, emanete malını götürmüyor. Malına sahip çıkıyor. Bu da fiyatta beklenti neticesinde ortaya çıkan bir durum. Tabi TARİŞ Üzüm Birliği de inanıyorum ki ilerleyen dönemlerde üretici lehine fiyatların yükseldiği takdirde gerekeni yapacaktır" ifadelerini kullandı.



TARİŞ fiyatları üzüm üreticisinin yüzünü güldürdü


TARİŞ tarafından açıklanan fiyatlar kuru üzüm üreticileri tarafından da memnuniyetle karşılandı. Üzüm üreticilerinden Mehmet Göndem, rekolte düşüklüğünden dolayı fiyatların daha da yükselebileceğini belirterek, "TARİŞ’in bu fiyat açıklaması çiftçiler açısından çok faydalı oldu. En azından bir rakam çıktı meydana. İyi de bir rakam. Önümüzdeki yıl bizim için biraz daha yükselmesi gerekecek. Rekoltenin çok düşük olması, dolu zararı oldu, soğuk zararı ve hastalıklar oldu. Rekolte çok düşük. Bizim şahsi tahminimiz 150 bin ton civarında olur. Onun için fiyatların yükselmesi yönünde beklentimiz var. Çünkü ihraç edenler bağlantılarını yaptılar. O rekolteyi tamamlayamazlarsa haliyle fiyatlar yükselecek" şeklinde konuştu.



"Önümüzdeki günlerde de fiyatların biraz daha artmasını bekliyoruz"


TARİŞ tarafından açıklanan fiyatların beklentiyi karşıladığını söyleyen üzüm üreticisi Halil Başkentli, "TARİŞ fiyatları dün akşam saatlerinde açıklandı. 10 numara üzümde 10 TL gibi çiftçinin bir beklentisi vardı. Bu beklentiyi karşılayan TARİŞ yöneticilerine teşekkür ediyoruz. Bugünden sonra hem İzmir Ticaret Borsasında hem de Manisa Ticaret Borsasında tüccarın da 10 lira gibi fiyatlara alım yapacağını ümit ediyoruz. Bu yönden üreticilerimiz bu sene rekolte açısından düşük ama fiyat açısından yüksek bir fiyat beklentisine sahiptirler. Önümüzdeki günlerde de fiyatların biraz daha artmasını bekliyoruz" dedi.


Fiyatların yükselişinin rekolteye bağlı olduğunu belirten Başkentli, "Rekolte düşük olduğu için ve tüccarın da dış ülkelerle bağlantıları olduğu için o bağlantılarını yerine getirmek için kuru üzüm alması gerekiyor. Yeteri kadar kuru üzüm miktarı depolarına gelmediği zaman daha yüksek fiyatlardan kuru üzüm alacaktır. Bu da fiyatların yükselmesine sebep olacaktır" diye konuştu.


Çiftçilere üzümlerini depolarında saklamaları yönünde tavsiyelerde bulunan Başkentli, "Öncelikle emanete mal vermemesini, kendi deposunda saklamasını, satacaksa güvenilir yerlere, TARİŞ gibi güvenilir kurumlara satmasını tavsiye ederim" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Milli Eğitim Bakanı Tekin’den Aydın’da ’Demokrasi ve Însan’ dersi Bir dizi program ve etkinlik için Aydın’a gelen Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Adnan Menderes Demokrasi Müzesi’nde düzenlenen özel programda Aydın’daki bir grup öğrenciye ‘Demokrasi ve İnsan’ konulu ders verdi. Yıllar sonra öğrencilerin karşısına geçip ders veren Bakan Tekin, yaklaşık 1 saatlik gecikme ile başladığı programına öğrencilerden helallik isteyerek başladı. Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize edilen programda Adnan Menderes Anadolu İmam Hatip Lisesi, Aydın Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Aydın Fen Lisesi ve Yüksel Yalova Güzel Sanatlar Lisesi’nden seçilen öğrenciler ‘Demokrasi ve İnsan Dersi’ni Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in anlatımı ile dinledi. Dersine; yasama, yürütme ve yargı sistemini anlatarak başlayan Bakan Tekin, Türkiye’de demokrasinin 1878’de başladığını ancak Adnan Menderes Dönemi’nde yaşananların demokrasiyle bağdaşmadığını belirterek, "Bizde demokrasi tartışması bize bu konuda akıl verenlerden çok önce 1878 de başlamıştır" dedi. "Nisan ayını Milli Egemenlik ve Demokrasi Ayı ilan ettik" Demokrasi ve milli egemenlik tarihi bakımından Nisan ayını önemsediklerini ve bu nedenle bu ayı ‘Milli Egemenlik ve Demokrasi Ayı’ ilan ettiklerini kaydeden Bakan Tekin, Demokrasi Müzesi’nde verdiği dersinde demokrasi şehidi Aydınlı Başvekil Adnan Menderes’in siyasi hayatı ve o dönemde yaşananlardan bazı kesitlere yer verdi. Adnan Menderes’in içinde siyasete başladığı CHP’nin takip ettiği politikayı, ülke çıkarları adına beğenmeyerek Celal Bayar ile Demokrat Parti’yi kurduğunu belirten Tekin, Türkiye’de birden fazla siyasi partinin katıldığı ilk seçimde açık oy kullanılıp gizli sayım yapılan günleri anlattı. 27 Mayıs 1960’da halkın iradesi yok sayılarak yapılan darbeden de kısaca söz eden Bakan Tekin, millet iradesi ve demokrasinin önemine değindi. Dersin sonunda Bakan Tekin, öğrencilerin sorularını cevapladı. Türkiye’deki eğitim sistemi ülkemizin dünyadaki durumu hakkında da bilgiler veren Tekin, artık beceri odaklı bir eğitime odaklanıldığını kaydetti. "350 bin sınıftan 750 bin sınıfa geldik" Türkiye’nin 2002 yılındaki sınıf sayısının 350 bin civarında, öğretmen sayısının 500 bin civarında olduğunu geride kalan süreçte bu sınıfların yaklaşık 150 binin deprem veya çeşitli nedenlerle yok olduğunu belirten Tekin, "Bugün gelinen noktada 750 bin sınıf 1 milyon 250 bin öğretmen ile eğitim devam ediyor" dedi. Bakan Tekin, "Eskiden bilgiyi erişmek için tek enstrüman okul idi. O zaman bizim sistem bunun üzerine kurulu idi. Artık bilgi vermek değil beceri temelli bilginin hayata dönüştürüldüğü bir sistem önem kazandı. Beceri odaklı eğitim müfredatına geçtik. Türkiye’de 75 bin okulumuz var. Kararları alırken aldığımız kararın yan etkilerini de düşünerek alıyoruz" dedi. Program sonunda Bakan Tekin’e Yüksel Yalova Güzel Sanatlar Lisesi öğretmeni tarafından anlık olarak çizilen bir portre hediye edildi.