EKONOMİ - 22 Kasım 2019 Cuma 11:02

Kelebek Barajı yeni yılla birlikte su tutmaya başlayacak

A
A
A
Kelebek Barajı yeni yılla birlikte su tutmaya başlayacak

Manisalı üreticilerin sabırsızlıkla beklediği Ahmetli Kelebek Barajı’nın gövde dolgusu tamamlandı.

Manisalı üreticilerin sabırsızlıkla beklediği Ahmetli Kelebek Barajı’nın gövde dolgusu tamamlandı. 24 bin 270 dekar araziye can suyu sağlayacak barajda yeni yılla birlikte su tutulmaya başlanacağı ve proje tamamlandığında bölge üreticisine yılda yaklaşık 14 milyon lira daha fazla para kazandıracağı öğrenildi.


Manisa il sınırları içinde inşası süren en büyük baraj olan Ahmetli Kelebek Barajı’nın gövdesi Silindirle Sıkıştırılmış Beton (SSB) tipinde projelendirildi ve barajın gövde dolgusu için toplam 97 bin metreküp beton döküldü.



24 bin 270 dekar araziye can suyu verecek


DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, toplam 24 bin 270 dekar araziyi modern sulama ile tanıştıracak Kelebek Barajı’nın 22 milyon 920 bin metreküp depolama kapasitesine sahip olduğunu belirterek Kelebek Barajı ve Sulamasının tamamlanması ile hem bölgedeki verimin artacağını hem de üreticiye farklı ürün seçenekleri sunacağını dile getirdi. Aydın, sulama maliyetlerini de düşürecek barajın bölge üreticisine 2019 rakamlarıyla yılda yaklaşık 14 milyon lira ek gelir sağlamasının hedeflendiğini belirtti.



Manisa Alaşehir Horzum-Alayaka Barajı’nın gövde dolgusu tamamlandı


Horzum-Alayaka barajındaki çalışmalardan da bahseden Genel Müdür Aydın, “Diğer taraftan 1.810 dekar araziye can suyu verecek Manisa Alaşehir Horzum-Alayaka Barajı’nın gövde dolgusu tamamlandı. Barajın temelden yüksekliği 32 metre olup 740 bin metreküp su tutma kapasitesine sahiptir. Alaşehir Horzum-Alayaka Barajı ile bölgede yapılacak sulu tarım ile birlikte 2019 yılı rakamlarıyla bölge üreticisine her yıl 1 milyon 926 bin lira daha fazla kazandırması hedeflenmektedir.” dedi.


Temelden yüksekliği 32 metre olan barajın gövdesi için 130 bin metreküplük dolgu yapıldığını kaydeden Aydın, önümüzdeki yılın ilk ayları ile birlikte baraj gövdesinde beton kaplama çalışmalarına başlanacağını ve barajda önümüzdeki yılın sonunda su tutulmasının hedeflendiğini dile getirerek, “Alaşehir Horzum-Alayaka Barajı ve Sulaması Projesi’nin 2021 yılı ortalarında tamamen bitirilmesi planlanıyor.” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu toplantısı sonrası açıklama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüksek İstişare Kurulu toplantısında, dış politikada ve diğer alanlarda en verimli adımların atılarak Türkiye Yüzyılı hedeflerine mutlaka ulaşılacağını, olağanüstü bir durum olmazsa 2024’ün ikinci yarısından itibaren ekonomi programının müspet sonuçlarının görülmeye başlanacağını vurguladı. Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Çankaya Köşkü’nde toplandı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Yüksek İstişare Kurulu Toplantısı’na ilişkin yazılı açıklama yaptı. Toplantıya kurul üyeleri İsmail Kahraman, Mehmet Ali Şahin, Köksal Toptan, Cemil Çiçek, Binali Yıldırım, Mustafa Şentop ile İsmet Yılmaz’ın yanı sıra Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan katıldı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Yüksek İstişare Kurulu Toplantısı’na ilişkin yazılı açıklama yaptı. Buna göre, Kurul üyeleri toplantıda, 6 Şubat depremleri ve sonrasındaki süreç, Türkiye gündemindeki siyasi konular ve ekonomik meseleler, Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı bölgesel ve küresel tüm sınamalar ile ilgili istişarelerde bulundu. Türkiye’de siyaset kurumunun ilgi alanına giren konularla ilgili genel değerlendirmeler ile özellikle yeni anayasa çalışmaları toplantıda ele alındı; Türkiye’nin sivil, demokratik, özgürlükçü ve kuşatıcı bir anayasaya olan ihtiyacı vurgulandı. Türkiye’nin kararlılıkla uyguladığı ekonomik programın değerlendirildiği toplantıda, Türkiye ekonomisine yük oluşturacak popülist tutumlardan özellikle kaçınılmasının önemi ve programın hedeflerine ulaşması için yürütülen özenli çalışmanın aynı doğrultuda sürdürülmesinin gerekliliği belirtildi. Kurul toplantısında, Türkiye’nin önündeki seçimsiz 4 yıllık zaman zarfının siyaset, yönetim, dış politika ve diğer alanlar için fırsatlar barındırdığı; Türkiye Yüzyılı hedeflerine ulaşma yolunda bu sürenin etkin bir biçimde kullanılmasının önemi vurgulandı. Eğitimde yeni dönemi başlatacak “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” ile ilgili kurul üyeleri değerlendirmelerini de paylaştı. Toplantıda ayrıca asrın felaketinden etkilenen illerde yapılan imar ve inşa faaliyetleri, atılan adımlar değerlendirildi. Türkiye’yi ilgilendiren birçok başlığın ele alındığı toplantıda kurul üyeleri görüş ve önerilerini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan toplantıda, dış politikada ve diğer alanlarda en verimli adımların atılarak Türkiye Yüzyılı hedeflerine mutlaka ulaşılacağını, olağanüstü bir durum olmazsa 2024’ün ikinci yarısından itibaren ekonomi programının müspet sonuçlarının görülmeye başlanacağını vurguladı.