YEREL HABERLER - 30 Ekim 2012 Salı 10:01

SALİHLİ OSB`YE NORM CİVATA`DAN 22 MİLYON LİRALIK YATIRIM KARARI

A
A
A
SALİHLİ OSB`YE NORM CİVATA`DAN 22 MİLYON LİRALIK YATIRIM KARARI

Norm Cıvata, Salihli Organize Sanayi Bölgesi`nde yaklaşık 22 milyon TL değerinde yatırım kararı aldı. Dünya`nın bu alanda önde gelen kuruluşlarından biri olan Norm Cıvata`nın Salihli Organize Sanayi Bölgesi`nde kuracağı ve vida ile cıvata üretimi yapacağı tesisin, 2013 yılında açılması planlanıyor. Tesiste en az 200 kişinin istihdam edilmesi bekleniyor.
Norm Cıvata`ya, ``Norm Salihli Vida ve Cıvata Makine Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi`` adı altında Salihli Organize Sanayi Bölgesi`nde 21 bin 929 metrekare arsa tahsisi yapıldı. 12 bin metrekare kapalı alanda kurulacak tesiste vida ve cıvata üretilecek. 21 milyon 125 bin TL yatırım yapmayı planlayan firma, 2013 yılında üretime geçmeyi, 200-250 kişilik istihdam sağlamayı hedefliyor.
1953 YILINDA SALİHLİ`DE DOОDU
1935 yılında Manisa`nın Salihli ilçesinde doğan sanayici Nedim Uysal, öğrenimini tamamladıktan sonra 1962 yılında kiraladığı Yeni Doğan Toprak Sanayi`nde erken yaşta çalışma hayatına atıldı.
Toprak sanayiden sonra 1973 yılında tek vuruşlu bir cıvata makinesi ile Norm Cıvata A.Ş.`yi ortak olarak kurdu ve bağlantı elemanları sektörüne girdi. İzmir - Bornova`da cıvata üreterek başlayan Norm Cıvata 1977`de somun üretimini gerçekleştirdi, 1982`de ise pazarlama firması Standart Cıvata kuruldu. Nedim Uysal, 1984 yılında el sıkışarak ortaklığını bitirip tek başına Norm Cıvatada ki başarılı çalışmasını sürdürdü. 1994 yılında İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesinde ki mevcut tesislerine taşınan Norm Cıvata aynı yıl Avrupa`ya ilk ihracatını gerçekleştirdi. Zaman içerisinde gelişerek aynı organize sanayi bölgesi içerisinde entegre bir üretim yapısına kavuşan Norm; üretim alanında Norm Cıvatada, Norm Somun, Nedu Kalıp ve Uysal Kaplama firmaları, ticaret alanında ise Türkiye`de Standart Cıvata, Norm Bursa, Best-Kale İstanbul, Fransa`da Vissart Europe ve Almanya`da Norm GmbH firmaları ile satış, pazarlama ve depolama faaliyetlerini sürdürüyor.
1000`DEN FAZLA ÇALIŞANI VAR
2012 yılına gelindiğinde 3. jenerasyon Uysal`ın da şirket yönetimine katılmasıyla toplam 50 bin ton bağlantı elemanı üretimine ulaşan Norm, çatısı altında çalışan binin üzerinde personeli, sahip olduğu ISO 9001:2008, ISO 14001, EN 14399-1:2005 CE, otomotiv sektörüne yönelik ISO/TS 16949:2002 ve Ford Q1 kalite belgeleriyle standart ve özel; cıvata, somun, perçin, burç, aşık ve rotil üretmekte ve üretiminin yüzde 45`ından fazlasını başta Avrupa olmak üzere 28 ülkeye ihraç ediyor. İhracat yapılan firmalar arasında Volkswagen, Audi, Seat, Å koda, Lamborghini, Volkswagen Commercial Vehicles, Scania, Peugeot, Citroen, MAZ Trucks ve FORD Türkiye`de ise Tofaş - FIAT, BMC, Türk Traktör, Mercedes Benz gibi dünyaca ünlü markalar yer alıyor.
``BAŞARININ ANAHTARI ÇOK ÇALIŞMAK``
Nedim Uysal, başarının çok çalışmaktan ve azmin zaferinden geçtiğini kendisine felsefe edinerek Norm Cıvata`nın ismini kısa sürede Türkiye``˜de ve Avrupa`da duyurmayı başardı. Şu anda Türkiye`nin en büyük bağlantı elemanları üreticisi konumunda olan Norm Cıvata, İstanbul Sanayi Odası`nın 2011 yılında Türkiye`nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde 393. sıraya yükselerek başarısını sürdürdü.
Norm Cıvata`nın şimdiye kadar almış olduğu ödüller içerisinde 2006 yılında Otomotiv Sanayi Derneğinden ``Altın Ödül``, 2008 yılında Tofaş - FİAT`dan ``Yılın Tedarikçisi Ödülü``, 2011 yılında FORD`dan ``Gümüş Yıldız Ödülü`` gibi prestijli ödüller yer alıyor. Ayrıca en büyük değeri olan insana ve çevreye gösterdiği saygının sonucu olarak, Ege Bölgesi Sanayi Odasından 2002 yılında ``Çevre İkincilik Ödülü``, 2003 yılında ``Çevre Dostu Beratı``, 2005 yılında ``Teşekkür Belgesi`` ve son olarak 2011 yılında ``Çevre Uygulama Ödülü Birinciliği`` aldı.
Teknolojiye yatırımı da kurulduğu günden buyana kesintisiz sürdüren Norm Cıvata 2011 yılında resmi Ar-Ge Merkezi`ni de faaliyete geçirmiş ve 2012`de özgün çalışmalarının patentlerini almaya başladı.
DOОDUОU TOPRAKLARA GERİ DÖNÜYOR
Eylül 2012`de kurulan Norm Salihli Vida ve Cıvata Makine Sanayi ve Ticaret A.Ş. firması ile Salihli Organize Sanayi Bölgesinde 20 milyon TL`nin üzerinde yatırım gerçekleştirecek olan Norm Cıvata, Nedim Uysal`ın annesinin adıyla 2002 yılında Salihli Kırveli Mevkii`nde kurulan 18 derslikli, tam donanımlı Şazimet Uysal İlköğretim Okulu`ndan sonra, kuruluşunun 40. yılında doğduğu ve büyüdüğü topraklara geri dönmenin gururunu yaşıyor. Yıllık 20 bin tona yakın vida ve cıvata üretiminin yapılmasının planlandığı tesisin tamamı yeni makineler ile kurulacak olup 200`ün üzerinde çalışana iş imkanı sağlayacak.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Arnavutköy’de İSKİ çalışması yarım kaldı: Mahalleli çileden çıktı İstanbul’un Arnavutköy ilçesi Adnan Menderes Mahallesi’nde iddiaya göre, İSKİ tarafından yaklaşık iki ay önce başlatılan altyapı çalışması yarım kaldı. Yahya Kemal Caddesi, Doruk Sokak ve Ceren Sokak üzerinde yürütülen çalışmanın, müteahhit firmanın iflas etmesiyle durduğu öne sürüldü. Çalışma yarım kalırken kazılan yolların, derin çukurların ve yol kenarlarına bırakılan boruların hem sürücüler hem de yayalar için tehlike oluşturduğu ifade edildi. Arnavutköy Adnan Menderes Mahallesi’nde iddiaya göre iki ay önce başlayan İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ) çalışması, mahalle sakinleri için çileye dönüştü. Bir süre çalışan İSKİ çalışanlarının bir daha mahalleye uğramadığı öne sürüldü. Mahalle sakinleri iki aydır devam eden mağduriyet nedeniyle yetkililerden çözüm beklediklerini söylerken, İSKİ’ye ait boruların ve ekipmanların da yol kenarlarında bırakıldığı görüldü. "Normal, tertemiz bir sokaktı, şimdi geçilmiyor" Mahalle sakini Ramazan Miraç Kılıç, "Buraları mahvettiler, üç dört metre derinlikte kazdılar. Yağmur yağdığında çamur içinde kalıyoruz. Çocuklar okula gidip gelirken zorlanıyor. Normal, tertemiz bir sokaktı, şimdi geçilmiyor. İki aydır ne gelen var ne giden. Yarım yamalak bıraktılar, gittiler" dedi. "İSKİ yapmazsa Arnavutköy Belediyesi yapacak" Mahalle Muhtarı Ercan İka ise, konuyla ilgili defalarca başvuru yaptıklarını ancak sonuç alamadıklarını belirterek şöyle konuştu: "İSKİ Kanalizasyon Daire Başkanlığı tarafından iki ay önce kazı yapıldı. Borular değiştirildi ama yol bu şekilde bırakıldı. Defalarca şikayet ettik, kimse ilgilenmiyor. Vatandaş mağdur. Arabalar geçemiyor, çocuklar okula gidemiyor. Müteahhitin iflas ettiğini öğrendik. Arnavutköy Belediyesi ile de görüştük, eğer İSKİ onarımı yapmazsa belediyenin üstleneceği söylendi." Mahalledeki yolların bozuk hali ve bırakılan borular dron kamerasıyla da görüntülendi.
Erzurum Erzurum’da gençlerden yeni spor denemesi: "KarKano" Erzurum’un Uzundere ilçesinde yaşayan gençler, kış şartlarını eğlenceye dönüştürerek "KarKano" adını verdikleri yeni bir sportif etkinliğe imza attı. Tortum Uzundere Yerel Eylem Grubu (TUYEG) ekipmanlarıyla gerçekleştirilen etkinlik, cadde ve sokaklarda renkli görüntülere sahne oldu. Akşam saatlerinde kar yağışının yoğunlaşmasıyla birlikte ilçe merkezi beyaza bürünürken, geç saatlerde cadde ve sokaklarda araç lastikleriyle kayan gençleri gören TUYEG Dernek Müdürü Musa Han ile İHA Muhabiri Taner Sarı harekete geçti. Saat 24.00 sıralarında derneğe ait kano ve güvenlik ekipmanları temin edilerek, kanolar bir aracın arkasına bağlandı. İlçe gençleri, öğretmenler ve memurlardan oluşan grup, göl ve nehirlerde kullanılan kanolara binerek trafiğe kapalı cadde ve sokaklarda kar üzerinde kaydı. Etkinlik boyunca katılımcılar hem eğlendi hem de unutulmaz anlar yaşadı. "Gençlerimize motivasyon sağlamak istedik" Etkinlikle ilgili açıklama yapan TUYEG Dernek Müdürü Musa Han, şunları söyledi: "Normalde göl ve nehirlerde kullandığımız kanoları alternatif sportif faaliyetlerde değerlendirmeye çalışıyoruz. Gençleri karla kaplı ve trafiğe kapalı saatlerde lastiklerle kayarken görünce bu fikir aklımıza geldi. Mevcut kano ve güvenlik ekipmanlarımızı kullanarak gençler için motivasyon sağlayacak bir ortam oluşturduk. Ortaya çok güzel görüntüler çıktı. Gençlerin mutlu olması bizi de fazlasıyla mutlu etti. Bu tür yeni sportif faaliyetlerle ilçemizi canlandırmayı hedefliyoruz." "Adrenalin dolu bir deneyim yaşadık" Uzundere’de görev yapan Sınıf Öğretmeni Muhammet Sefa Kezer ise etkinliği şu sözlerle değerlendirdi: "Yaşamak tam olarak böyle bir şey. Ekip harikaydı. Çok eğlenceli, adrenalin dolu bir deneyim yaşadık. Uzundere’nin cadde ve sokaklarında gerçekten yaşadığımızı hissettik." İlçe esnafı ve gençlerden Ünal Ün de ilk başta böyle bir etkinlik beklemediklerini belirterek, "Araç lastikleriyle kayıyorduk. Sonra böyle bir proje fikri ortaya çıktı ve hemen hayata geçti. Çok eğlendik, biraz üşüdük ama değdi. Kısa bir aradan sonra tekrar yapmayı düşünüyoruz." dedi. Etkinliğe katılan diğer gençler de üşümelerine rağmen çok keyif aldıklarını, bu tür sportif faaliyetlerin devam etmesini istediklerini ifade ederek İHA Muhabiri Taner Sarı’ya ve TUYEG Dernek Müdürü Musa Han’a teşekkür etti. Gençler, "KarKano" gibi yenilikçi ve eğlenceli etkinliklerin ilçede düzenli hale getirilmesinin sosyal hayatı canlandıracağını dile getirdi.