EĞİTİM - 20 Eylül 2021 Pazartesi 11:12

Manisalı öğrenciler Bilim Şenliği’nde buluşacak

A
A
A
Manisalı öğrenciler Bilim Şenliği’nde buluşacak

TÜBİTAK Bilim ve Toplum Müdürlüğü 4007 Bilim Şenlikleri Destekleme Programı tarafından desteklenen 4007 Bilim Şenliği, Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğünün koordinatörlüğünde 30 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında Manisa Bilim Sanat Merkezinin bahçesinde gerçekleştirilecek.

TÜBİTAK Bilim ve Toplum Müdürlüğü 4007 Bilim Şenlikleri Destekleme Programı tarafından desteklenen 4007 Bilim Şenliği, Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğünün koordinatörlüğünde 30 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında Manisa Bilim Sanat Merkezinin bahçesinde gerçekleştirilecek. 3 günde toplam 74 etkinliğin gerçekleştirileceği proje ile öğrenciler hem eğlenceli vakit geçirecek hem de bilimin ışığında yeni fikirler edinecek.


TÜBİTAK Bilim ve Toplum Müdürlüğü 4007 Bilim Şenlikleri Destekleme Programı tarafından desteklenen 4007 Bilim Şenliği, Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğünün koordinatörlüğünde 30 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. 4007 programı; bilim kültürünün ve iletişiminin toplumun daha geniş kesimlerine yaygınlaştırılmasını, katılımcılara bilimsel bilginin ulaştırılmasını ve bilim-teknoloji arasındaki etkileşimin etkinlikler yoluyla kavratılmasını amaçlıyor.


Bu yıl salgın koşulları da dikkate alınarak proje etkinlikleri için tüm sağlık önlemleri alınarak hazırlanan Bilim Şenliğinde katılımcılara ’yaparak yaşayarak’ öğrenme fırsatı sunulacak. Projede “Haydi şenliğe koştur; oyna, öğren, oluştur!” sloganıyla, bilginin geniş toplum kitlelerine ulaştırılması hedefleniyor.



Üç günde 74 etkinlik


Bilim-teknoloji arasındaki etkileşimin kavratılması, eğlenerek öğrenme ve yeni ürünler oluşturabilen gençleri yetiştirmenin hedeflendiği proje kapsamında 3 günde toplam 74 etkinlik yer alacak. Manisa Bilim ve Sanat Merkezinin bahçesinde gerçekleştirilecek olan Bilim Şenliği programında Fen Bilimleri, Matematik ve Sanat dallarında atölyeler, robotik ve kodlama, tematik bilim oyunları, bilim gösterileri, sergiler ve zekâ oyunları yer alacak.


Etkinliklere katılımın ücretsiz olacağı ve atölyelerin sabah 09.00-12.30, öğleden sonra 13.30-17.00 saatleri arasında, bilim gösterilerinin ise sabah 09.00, öğleden sonra 13.30 saatlerinde başlayacağı bildirildi. 1 Ekim Cuma günü ise saat 19.00’dan itibaren Ege Üniversitesinden Doç. Dr. Emir Haliki ve Astronom Ece Korkuter Haliki’nin sunumları ile birlikte teleskoplarla gökyüzü gözlemi yapılacak.


Proje etkinliklerine katılmak isteyenlerin http://www.yenifikirleryeniprojeler.com adresinden başvuru yapmaları gerektiği bildirilirken, gökyüzü gözlemlerine katılmak isteyenlerin yenifikirleryeniprojeler@gmail.com mail adresine ayrıca kişi sayısını da belirtilen e-posta adresine göndermeleri gerekiyor. Etkinlikler Manisa Celal Bayar Üniversitesi ve Ege Üniversitesinden öğretim üyeleri, Manisa Bilim ve Sanat Merkezi başta olmak üzere Manisa ilinden birçok okuldan öğretmenlerin rehberliğinde gerçekleştirilecek.


Projeye Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Manisa Büyükşehir Belediyesi, Manisa Bilim ve Sanat Merkezi, Manisa İl Halk Kütüphanesi ve Manisa Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü yapılan protokoller kapsamında destek verecek. Pandemi şartları da göz önünde bulundurularak etkinliklerde katılımcı sayıları ve diğer hususlarda Manisa İl Pandemi Kurulundan gelen öneriler dikkate alınarak Manisalı öğrencilerin yeni fikirler ve yeni projelerle buluşmaları sağlanacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Dededen gelen arıcılığı profesyonelleştirdi, ürettiği bal dünyada zirveye çıktı Zonguldak’ta yaşayan Akosman çifti, 9 yıl önce 40 kovanla başladıkları arıcılık yolculuğunda "Kestane balının diyarı Zonguldak" sözünü uluslararası arenada kanıtladı. Saflık ve kalite göstergesi olan prolin değeri dünya standartlarının üzerinde çıkan Zonguldak kestane balı, önce Londra’da ardından Paris’te düzenlenen uluslararası yarışmalarda iki yıl üst üste ‘altın bal’ ödülüne layık görüldü. Kilimli ilçesinde yaşayan 33 yaşındaki Muhammet Akosman, dedesinden ve ailesinden devraldığı arıcılık mesleğini akademik eğitimle birleştirdi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arıcılık Bölümü’nden mezun olan Akosman, 2016 yılında kendi işletmesini kurdu. Devlet desteğiyle 40 kovanla başladığı üretimini, eşiyle birlikte her yıl büyüttü. Muhammet Akosman, üretim sürecini ve elde edilen başarıyı şu sözlerle anlattı: "Zonguldak bölgesinde kestane balı ve arı ürünleri üreticisiyim. Dededen gelen bir mesleğimizi devam ettiriyoruz. Zonguldak bölgesi endemik bitkiler var. Özellikle kestane balı dünya standartlarının üzerinde bir bal ve kalitesi de bu kadar yüksek. Biz bu balı iyi bir şekilde üretmeye çalışıyoruz. Arıcılığa çok önem veriyoruz. Önem verdiğimiz için en iyi sonuçları elde ettik. 2024 senesinde Londra’da Altın Bal Ödülü almıştık. 2025 üretimi üretimde ise bu sefer Paris’e Uluslararası Bal Yarışması’na katıldık." "İki sene peş peşe ödül almak gurur verici" Akosman, iki yıl üst üste kazanılan altın ödüllerin kendileri ve Zonguldak için büyük bir gurur kaynağı olduğunu belirtti. 2024 yılında Londra, 2025 yılında da Paris’te ödül aldıklarını söyleyen Akosman, "Bu yarışmayla da birlikte yine iki sene iki üst üste altın balı ödülünü almış olduk. Yani bu konuda çok mutluyuz, gururluyuz hatta. 2025 senesinde ürettiğimiz kestane balıyla Paris’e bu sefer yarışmaya katıldık. Yine uluslararası arenada Paris’te altın ödülünü aldık. 2 sene peş peşe altın ödülünü almak, Zonguldak’a bu ödülü getirmek çok güzel. Bizim için çok gurur verici bir olay." "Bu bal antioksidan bakımından çok zengin" Zonguldak kestane balının farkını analiz sonuçlarının net şekilde ortaya koyduğunu vurgulayan Akosman, balın sağlık açısından da çok özel bir ürün olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: "Bu balı almamızın, bu ödülü almamızın sebeplerinden biri Zonguldak’ın dünya standartlarının üzerinde bir kestane balının olması. Bu bal antioksidan bakımından çok yüksek. Hatta dünya standartlarında en üstün en fazla antioksidan kestane balında var. Bunun yanında kestane balı bağışıklığı yükseltir. Akciğer rahatsızlıklarında ve üst solunum rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir." "Yer altı elması kömür, yer üstü elması kestane balı" Zonguldak’ın hem yeraltı hem de yerüstü zenginliklerine dikkat çeken Akosman, şu ifadeleri kullandı: "Hatta ben her zaman şu cümleyi kullanıyorum. Bizim Zonguldak’ın yeraltı elması kömürse yerüstü elması da kestane balıdır. Yani bu cümleyi her yerde vurguluyoruz. Çünkü Zonguldak bizim için çok değerli. Kestane balımız da değerli. Bu şekilde üretime güzel bir şekilde devam etmeye çalışıyoruz." Bal analizlerinde özellikle prolin ve diastaz değerlerine önem verdiklerini belirten Akosman, elde edilen sonuçları da ayrıntılarıyla paylaştı. Akosman, "Biz tahlile bal gönderdiğimizde analizi okumak çok önemli. Analizde dikkat ettiğimiz konular var. Prolin ve diastaz sayıları. Yani bunlar arının bal attığı değerdir. Yani insanın baldan aldığı faydadır. Bunlar dünya standartlarının çok üstünde çıkıyor bizim kestane balında. Ortalama 1.500 üstü. Hatta Londra’da ödül aldığımızda 1.980 rakamlarını yakaladık. 2025’te ise 1.500 üzeri prolin değerleri 45-50 arası diastaz. Yani baldan aldığımız kalite ve fayda çok üst seviyeler seviyelerde" dedi. "Hedefimiz Zonguldak kestane balını tanıtmak" Geleneksel arıcılıkla modern yöntemleri birleştirdiklerini belirten Akosman, hedeflerini şu sözlerle anlattı: "Biz dededen gelen arıcılığı devam ettiriyoruz. Şu an Muğla Üniversitesi Arıcılık bölümünden mezun oldum. Yani kültürel yöntemle bir yandan şu anki modern arıcılığı birleştirip en kaliteli arı ürünlerini üretmeye özen gösteriyorum. Bundan sonraki sürecimiz Zonguldak kestane balını bir yerlere taşımak, tanıtmak ve diğer arı ürünleriyle birlikte Zonguldak’ta güzel bir marka olmak." Piyasada balda tağşişin yaygın olduğuna da dikkat çeken Akosman, üretim anlayışlarını şu sözlerle ifade etti: "Çünkü biliyorsunuz şu an birçok yerde balda tağşiş yani kalitesizlik çok var. Biz en iyi ürünü üretip kendi çocuklarımıza getirebildiğimiz balları ve arı ürünlerini birçok ailenin sofrasına getirmek. Çünkü kestane balı normal sofralık bir bal değildir. Sabah aç karnına tatlı kaşığı yenen yani sağlık amacıyla tüketebileceğimiz bir üründür. En iyi bir şekilde yapıp arıcılığımızı en iyi bir şekilde balımızı üretip bunu bu şekilde müşterimize ve piyasaya sunmaya çalışıyoruz." Eşi Sevgi Akosman da arıcılığın yaşamlarının merkezinde olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Arının içerisindeyiz. Kestane balı üretimi yapıyoruz. Eşimle tanıştığımdan beri arıcılığın içerisindeyim. Gezginci arıcılık yapıyoruz aslında ama asıl mesleğimiz kestane balı. Kestane balının şifalarından biraz bahsetmek istiyorum. Antioksidan etkisi var, bağışıklık etkisi var. O yüzden kestane balını tüm dünyaya tavsiye ediyoruz." Zonguldak kestane balının farkını vurgulayan Sevgi Akosman, iki yıl üst üste alınan ödüllerin önemine dikkat çekerek konuşmasını şöyle tamamladı: "Bizim kestane balımızın diğer kestane bağlarından farkını söylemek istiyorum. 2024 yılında Londra’da 2025 yılında da Paris’te ödül aldık. Dünyanın en iyi kestane balını ürettik. Eşimle birlikte arıcılığı severek yapıyoruz. Tüm kadın üreticilere arıcılığı tavsiye ediyorum. Kadınların yapamayacağı hiçbir şey yoktur."
Bursa Osmangazi Belediyesi yüzde 50 hibeli çilek fidesi dağıtacak Osmangazi Belediyesi, tarımsal üretimi desteklemek ve yerel üreticiye katkı sağlamak amacıyla "Bereket Fideleri" projesi kapsamında yüzde 50 hibeli çilek fidesi desteğinde bulunacak. Belediye Başkanı Erkan Aydın öncülüğünde hayata geçirilen projeyle, "Her fide bir umut, her hasat bir bereket" sloganıyla Osmangazi sınırlarındaki çiftçilere destek olunması hedefleniyor. Başvuru şartları ve detaylar Hibe destekli proje kapsamında dağıtılacak Albion (yedi veren de deniliyor) cinsi frigo çilek fideleri, sertifikalı ve yüksek verimli özellikleriyle öne çıkıyor. Proje şartlarına göre her bir üreticiye 5 bin adet çilek fidesi teslim edilecek. Fidelerin maliyetinin yüzde 50’si Osmangazi Belediyesi tarafından karşılanacak. Başvuruda bulunacak üreticilerin 2025-2026 yılına ait Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kaydının bulunması ve arazilerinin Osmangazi ilçe sınırları içinde olması gerekiyor. Destekten aynı haneden yalnızca 1 (bir) kişi faydalanabilecek. Başvurular dijital ortamda alınıyor Üreticiler, hibe desteği başvurularını 15 Aralık 2025 ile 15 Ocak 2026 arasında gerçekleştirebilecek. Başvurular, belediyenin resmi internet sitesi (osmangazi.bel.tr/fide-dagitimi-basvuru) üzerinden online olarak veya ilgili duyuru görsellerindeki QR kod okutularak yapılabilecek. Osmangazi Belediyesi, bu projeyle bölgedeki tarımsal çeşitliliği artırmayı ve çiftçinin girdi maliyetlerini düşürerek yerel ekonomiyi canlandırmayı amaçlıyor.