YEREL HABERLER - 13 Mart 2012 Salı 13:15

CBÜ`DE `MEHMET AKİF ERSOY VE İSTİKLAL MARŞI` KONFERANSI

A
A
A
CBÜ`DE `MEHMET AKİF ERSOY VE İSTİKLAL MARŞI` KONFERANSI

Celal Bayar Üniversitesi’nde (CBÜ) İstiklal Marşı’nın Kabulünün 91. Yıldönümü nedeniyle “Mehmet Âkif Ersoy ve İstiklâl Marşı” konulu konferans verildi
CBÜ Muradiye Yerleşkesi’nde, İstiklal Marşı’nın Kabulünün 91. yılı dolayısıyla, Fen- Edebiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Rıza Bağcı tarafından “Mehmet Âkif Ersoy ve İstiklal Marşı” konulu konferans verildi. Vali Yardımcısı Necmettin Yalınalp, Rektör Yardımcısı Ali Çelik, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Hasan Hüseyin Uğurlu, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrencinin katıldığı konferansta, önce Mehmet Âkif Ersoy’un hayatı, yetiştiği çevre ve aldığı eğitim üzerinde duruldu. Daha sonra, İstiklal Marşı şairimizin, memuriyet hayatı, yazı hayatı ve Türk edebiyatındaki yeri ortaya konuldu. Çanakkale Şehitleri şiirinin ve İstiklâl Marşı’nın hangi sosyal ve siyasi şartlar altında yazıldığı, tarihçiler tarafından “en şanlı meclis” olarak nitelenen Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından nasıl büyük bir coşkuyla, tam dört defa ayakta dinlenerek 12 Mart 1921’de resmen Milli Marş olarak kabul edilişi anlatıldı. İstiklal Marşı’nda hak, hürriyet, hukuk, inanç ve esarete isyan gibi evrensel değerlerin en güzel şekilde işlendiği vurgulandı.
Konferansın sonunda Yrd. Doç. Dr. Rıza Bağcı’ya, Vali Yardımcısı Necmettin Yalınalp tarafından teşekkür plaketi, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Çelik tarafından da çiçek takdim edildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun OMÜ’de yenilenen Merkezi Sterilizasyon Ünitesi hizmete alındı Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nde, Merkezi Sterilizasyon Ünitesi (MSÜ) yenilenerek hizmete alındı. 2026 yılı itibarıyla tamamlanan çalışma ile ünitenin fiziki alanı ve cihaz kapasitesi artırıldı. OMÜ bünyesinde 2011 yılında 450 metrekare alanda hizmet vermeye başlayan eski ünitenin yerine, bin metrekare kapalı alana sahip yeni bir merkez kuruldu. Hastanede aktif olarak hizmet veren 28 ameliyathanenin yanı sıra servis ve polikliniklerin sterilizasyon işlemleri de bu merkezde gerçekleştiriliyor. Yapılan yatırım kapsamında cihaz parkurunda da artış sağlandı. Buhar sterilizatör sayısı 4’ten 7’ye, yıkama-dezenfeksiyon cihazı sayısı ise 4’ten 8’e çıkarıldı. Hassas malzemeler için kullanılan hidrojen peroksit sterilizatör sayısı 2’ye yükseltilirken, etilen oksit sistemi korunarak kullanılmaya devam ediliyor. Ünitede günlük ortalama bin adet barkodlu cerrahi set ve bohçanın hazırlık ve takip işlemleri gerçekleştiriliyor. Hastaneden edinilen bilgiye göre, cerrahi hizmetlerin ve hasta güvenliğinin önemli unsurlarından biri olan Merkezi Sterilizasyon Ünitesi’nin uluslararası standartlara uygun şekilde yeniden yapılandırıldığı belirtildi. Artan ameliyathane kapasitesi ve modern tıbbi ihtiyaçlara cevap verecek şekilde planlanan yeni ünitenin, hastanenin sterilizasyon süreçlerini tek merkezden yürüttüğü ifade edildi. "Güçlü bir teknolojik altyapı ile yeniden hizmete açıldı" OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın, "Sağlık hizmetlerinin kalitesini belirleyen en önemli faktörlerden biri, tanı ve tedavilerin yanı sıra sistemin güvenli ve sürdürülebilir olmasıdır. Sterilizasyon üniteleri de hastanemizin görünmeyen ancak bu unsurlarda önemli rol oynayan birimlerinden biridir. Hem çalışan sağlığı hem de hastalarımızın ve sistemin güvenliği açısından sterilizasyon üniteleri çok önemli görevler üstleniyor. Tanı ve tedavi süreçlerinde, komplikasyonların önlenmesinde önemli rol oynuyor. Hastane yatış sürelerini kısaltıyor, operasyon sürelerini azaltıyor ve güvenli bir ortam oluşturuyor. Barkod sistemi ile olası riskler önceden tespit ediliyor ve hızlıca önlem alınabiliyor. 2011 yılında açılan bu ünitemiz, şimdi genişletilerek kapasitesi artırıldı, modernize edildi ve güçlü bir teknolojik altyapı ile yeniden hizmete açıldı" dedi. Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Ünsal Özgen ise "Benim açımdan önemli olan, ihtiyaca cevap vermekti. İhtiyacımız; teknolojik olarak yenilenmek, kapasite artışına cevap vermek ve dünya standartlarını yakalamaktı. Bu üç hedefe de ulaştık" diye konuştu.
Denizli Merkezefendi’de Sevgililer Günü’ne özel "Aşka Dair" konseri büyük beğeni topladı Merkezefendi Belediyesi, 14 Şubat Sevgililer Günü dolayısıyla düzenlediği "Aşka Dair" konseriyle vatandaşlara müzik dolu, romantik bir akşam yaşattı. Merkezefendi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konser, yoğun katılım ve coşkulu alkışlar eşliğinde tamamlandı. Merkezefendi Belediyesi, bu özel gecede Merkezefendi Belediye Orkestrası’nı sanatçılar Aslı Güven ve Zeki Güven ile aynı sahnede buluşturdu. Aşk temalı seçkin eserlerin seslendirildiği konserde, romantik şarkılar ve sevilen melodiler salonu dolduran izleyicilere unutulmaz anlar yaşattı. Katılımcılar hem Sevgililer Günü’nün anlam ve önemini hissetti hem de keyifli bir müzik ziyafetiyle buluştu. Gecenin ilerleyen saatlerinde Şeniz Doğan, eşiyle birlikte sahne önünde müziğin ritmine eşlik ederek dans etti. Salonun tamamından büyük alkış alan bu samimi an, izleyiciler tarafından ilgiyle karşılandı. "Sevgiyi ve mutluluğu hep birlikte yaşadık" Kültür ve sanatın birleştirici gücüne vurgu yapan Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, "Merkezefendi Belediyesi olarak, hemşerilerimizi sanatla buluşturan etkinlikleri çok önemsiyoruz. Sevgililer Günü gibi anlamlı bir günü, müzikle ve sevgiyle taçlandırmaktan büyük mutluluk duyduk. Bu güzel akşamda bizlerle olan tüm vatandaşlarımıza ve emeği geçen sanatçılarımıza teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Tekirdağ Denize boşa akan su tarıma kazandırılıyor Kuraklığın etkili olduğu Tekirdağ’da, Naip Mahallesi’nden Marmara Denizi’ne boşa akan sular, kurulan yüzer terfi istasyonları ve bent sistemi sayesinde Yazır Göleti ile Kil Ocakları Havuzu’na yönlendirilerek tarımsal sulamaya kazandırıldı. Son yılların en kurak dönemlerinden birini yaşayan Tekirdağ’da su seviyelerinin kritik noktalara gerilemesi üzerine Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşu TESKİ tarafından önemli bir çalışma hayata geçirildi. Süleymanpaşa ilçesine bağlı Naip Mahallesi’nden geçerek Marmara Denizi’ne dökülen Işıklar Deresi’nin son yağışlarla birlikte debisinin yükselmesi üzerine ekipler harekete geçti. Naip Mahalle Muhtarlığı’nın bilgilendirmesiyle koordineli şekilde başlatılan çalışmada dere yatağına bent inşa edilerek suyun akış yönü kontrol altına alındı. Bu sayede denize dökülen suyun biriktirilmesi sağlandı. Bölgeye sevk edilen iki adet yüzer terfi istasyonu ile depolanan suyun ilgili havzalara transferi gerçekleştirildi. Sistem, değişken debilere uyum sağlayacak şekilde tasarlandı. 150 KVA gücünde jeneratör ve frekans konvertörlü motorlarla desteklenen altyapı sayesinde deredeki su miktarı değişse dahi iletim kesintisiz sürdürülebiliyor. Yapılan teknik planlamaya göre Işıklar Deresi’nden saniyede 20 litre su Kil Ocakları Havuzu’na, saniyede 15 litre su ise Yazır Göleti sulama havuzuna aktarılıyor. Bu sayede çiftçilerin tarımsal sulama ihtiyacı için günlük yaklaşık 3 bin metreküp su temin ediliyor. Geçtiğimiz yaz döneminde Naip Barajı’nın doluluk oranının yüzde 1’in altına düşmesiyle yaşanan su krizinin ardından devreye alınan sistem, boşa akan kaynak ve yağmur sularının ters besleme yöntemiyle baraj ve gölet havzalarına taşınmasını sağlayarak bölge tarımına önemli katkı sunuyor. Naip Mahallesi Muhtarı Mustafa Bektaş da yaptığı açıklamada, "Kuraklıkla mücadele sürecinde derelerden akan suların toplanıp depolanarak yaz aylarında köylümüze ve çiftçimize temin edilmesine yönelik yapılan çalışmalardan dolayı Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Dr. Candan Yüceer’e ve TESKİ Genel Müdürlüğü’ne teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı.
İstanbul Sosyal medyada müstehcen içerik paylaştıkları iddiasıyla gözaltına alınan 17 şüpheli tutuklandı İstanbul’da, Türkiye’de mahkeme kararıyla erişim engeli getirilen bir platforma IP adresi değişikliği ile erişim sağlayıp müstehcen içerik paylaşanlara yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 17 şüphelinin tamamı tutuklandı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nce, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, "suç gelirlerini aklama" ve "müstehcenlik" suçlarıyla ilgili yeni çalışma yapmış, bir özel içerik paylaşım platformuna 7 Haziran 2023 tarihinde mahkeme kararıyla erişim engeli getirildiği öğrenilmişti. Şüphelilerin IP adresi değişikliğiyle erişim sağlandığı, platforma girişlerin özendirilmesi amacıyla kullanıcıların herkese açık sosyal medya sayfalarından paylaşım yaptığı tespit edilmişti. Paylaşımlarda, etkileşimi artırmak amacıyla paylaşılan görsel ve videolar üzerinden kullanıcıların ücret karşılığında özel içeriklere yönlendirildiği; bu içeriklere özel içerik platformu ve anlık mesajlaşma uygulaması aracılığıyla erişim sağlanmasının teşvik edildiği tespit edilmiş, operasyonlarda 17 şüpheli yakalanarak gözaltına alınmış, 2 şirket, 10 taşınmaz ve 14 araca el konulmuştu. 17 şüpheli tutuklandı Emniyette ki işlemleri tamamlanan 17 şüpheli, ifade işlemlerinin tamamlanmasının ardından Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayı’na sevk edilmişlerdi. Şahısların tamamı, savcılıktaki ifade işlemlerinin ardından, çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Elazığ Elazığ’da 9 bin öğrenciye yetenek taraması yapılacak Elazığ’da Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde 9 bin 364 öğrencinin yetenek taraması yapılacak. Elazığ Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle 2026 yılı yetenek taraması, 16 Şubat 2026 tarihi itibariyle başladı. 3. sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen taramada, toplam 9364 öğrenciye yeteneklerini sergileme fırsatı sunulacak. Bu yıl 77 il merkezi okulu ve 71 ilçe okulunda olmak üzere toplam 148 ilkokulda tarama yapılacak. Yetenek taraması, merkez ve tüm ilçelerde gerçekleştirilecek. Öğrenciler, fiziksel yeteneklerini sergileyerek potansiyellerinin keşfedilmesi için uzmanlar tarafından değerlendirilecek. Elazığ Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü yaptığı açıklamada, "Elazığ olarak, genç yeteneklerimizi keşfetmek ve spora kazandırmak adına büyük bir özveriyle çalışıyoruz. 16 Şubat 2026 tarihi itibariyle gerçekleştirilecek Türkiye Geneli Yetenek Taraması, geleceğin şampiyonlarını belirlemek için önemli bir adım. Bu kapsamda, Elazığ’daki il ve ilçe okullarında 3. sınıf öğrencilerine yönelik testler ve değerlendirmeler yapılacak. Öğrencilerimiz, öncelikle spor branşlarında özel testlerden geçirilecek. Bu tarama, gençlerimizin yeteneklerini erken yaşta fark edip doğru branşlara yönlendirilmesi için büyük bir fırsat sunmaktadır. Daha önceki taramalarda Elazığ’dan çıkan birçok sporcu, Türkiye şampiyonlukları kazanmış, milli takıma seçilmiş ve uluslararası arenada başarı elde etmiştir. Bizler de yeni şampiyonlar yetiştirmek için çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Elazığ Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü olarak, spora yetenekli çocuklarımızı keşfetmek, onları desteklemek ve ülkemizi gururlandıracak sporcular yetiştirmek için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. Yetenek taramasına katılan tüm öğrencilerimize başarılar diliyor, ailelerimizi de çocuklarını spora teşvik etmeye davet ediyoruz" denildi.