EĞİTİM - 23 Şubat 2026 Pazartesi 12:19

Gençlere ’Bilişim suçları’ uyarısı

A
A
A
Gençlere ’Bilişim suçları’ uyarısı

Manisa’da gençlerin bilişim sistemleri kullanılarak işlenen dolandırıcılık suçlarına alet edilmesinin önüne geçilmesi amacıyla bilgilendirme ve farkındalık çalışması başlatıldı.


Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen kampanya kapsamında, özellikle gençlerin banka hesaplarını üçüncü kişilere kullandırmaları sonucu yaşayabilecekleri mağduriyetlerin ve karşılaşabilecekleri cezai yaptırımların önüne geçilmesi hedefleniyor.


Gençlerin hesap bilgilerini başkalarıyla paylaşmalarının doğurabileceği hukuki ve cezai sorumluluklara dikkat çekilen çalışmada; Manisa Büyükşehir Belediyesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile iş birliği yapıldı.


İş birliği çerçevesinde üniversite yerleşkeleri ile ortaöğretim kurumlarının konferans salonlarında bilgilendirme seminerleri düzenlendi. Seminerlerde, banka hesaplarının kiralanması ya da başkalarına kullandırılması gibi eylemlerin ciddi hukuki sonuçlar doğurabileceği vurgulandı.


Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan görsel içerikli afişler ilgili kurum binalarına asılırken, seminerlerin ardından öğrencilere bilgilendirici broşürler dağıtıldı. Ayrıca öğrenci yurdu müdürleri ile spor antrenörlerine yönelik eğitim seminerlerinin de planlandığı bildirildi.


Öte yandan, şehrin yoğun noktalarındaki billboardlarda ve dijital mecralarda da bilgilendirici içeriklerin yayımlanmaya başlandığı kaydedildi. Yetkililer, gençlerin bilinçlendirilmesiyle bilişim suçlarına karşı daha güçlü bir toplumsal farkındalık oluşturulmasının amaçlandığını ifade etti.



Gençlere ’Bilişim suçları’ uyarısı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara MİT’ten 1940 tarihli "acele" ibareli şüpheli takibi belgesi paylaşıldı Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) resmi sitesi üzerinden 1940 yılına ait Ankara’nın Ulus semtinde yabancı bir istihbarat şüphelisi hakkında üzerinde "acele" ibaresi bulunan bir belge paylaştı. Milli İstihbarat Teşkilatı, resmi sitesi üzerinden belge paylaşımlarına devam ediyor. Tarihe ışık tutmak amacıyla paylaşılan son belge ise yabancı bir istihbarat şüphelisinin Ankara’nın Ulus semtinde faaliyetlerinin açıklığa kavuşturulması amacıyla MAH Riyasetinden Ankara B Amirliğine 16 Ağustos 1940 tarihli talimat oldu. Paylaşılan belgede kimliği henüz tespit edilmeyen ve Rus veya Bulgar olduğu anlaşılan bir şahsın Ulus meydanındaki Tan kırtasiyesinden bir fotoğraf makinesi alması, aldığı fotoğraf makinesi ile yazı kopyası ve bunun büyütülmesinin nasıl olacağı hakkında bilgi edinmeye çalışmasının dikkati çektiği belirtiliyor. Belgede, şüpheli şahsın bir fotoğrafın büyütülerek çıkarılması için kullanılan agrandisman cihazı satın almak istemesi ve cihazın Tan kırtasiyesinde olmadığı bilgisi yer aldı. Şüphelinin yarın (17 Ağustos 1940) öğleden önce veya sonra kırtasiyeye gelip cihazı göreceği bilgisi de ayrıca belgede yer aldı. Kısa boylu ve sarışınca olan şüphelinin teşhisi ve kimliğinin tespiti lazım olduğu belirtilen belgede, şüphelinin aldığı fotoğraf makinesi ile almak istediği agrandisman cihazı ile neler yapmakta olduğu ve neler yapacağının tespitinin ehemmiyetine vurgu yapıldı. Karşı istihbarat çalışmaları MİT tarafından yayımlanan belgede karşı istihbarat çalışmaları hakkında bilgiler de yer alıyor. Belgede, şüphelinin teşhisi için kırtasiye sahiplerinden istifade etmenin şüphelinin takip edildiğini anlamasına yol açabileceği belirtiliyor. Ayrıca belgede bu sebeple mağazanın gizlice gözlenmesi ve mağaza çalışanlarından birinin dükkandan çıkarak agrandisman cihazını almak için gitmesi ile kırtasiyeye geri dönüşünün gözetilmesi ve o sırada Tan kırtasiyesinde bulunularak cihazı teslim alacak kısa boylu, sarışın şüphelinin peşini bırakmayarak kimliğini ve faaliyetlerini tespit etmeye gayret etme zarureti olduğu belirtiliyor. "Gizli istihbarat servislerinin karakteristik mesailerinden olan alametlerden ipucu temin ederek meseleyi aydınlatmanın Ankara merkezinin uyanık ve gayretli memurlarından beklenir" ifadeleri yer alan belgede, hiç olmazsa bu alışverişin zararlı maksatla yapılmadığının tespitinin başarı olduğu belirtildi ve icabına tevessül edilmesi rica edildi. Vatandaşlar paylaşılan belgeye MİT’in resmi sitesinde yer alan "Özel Koleksiyon" sekmesi altında bulunan "Belgeler" kısmından ulaşabiliyor.