EĞİTİM - 26 Şubat 2024 Pazartesi 16:53

İhtiyaç sahibi kadınlar iş sahibi oldu

A
A
A
İhtiyaç sahibi kadınlar iş sahibi oldu

Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bünyesinde Sosyal Destek Merkezi’nde (SODAM) Şehzadeler Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü işbirliğinde açılan Saç Bakımı ve Kuaförlük kursunu başarıyla tamamlayan kursiyerin işyeri açılışı törenle gerçekleştirildi. Şehzadeler Kaymakamı Fatih Genel, toplamda onuncu kursiyerin işyerini açtığını vurgulayarak bunun örnek bir uygulama olduğunu vurguladı.


Şehzadeler ilçesindeki Nişancıpaşa Mahallesinde gerçekleştirilen işyeri açılışına Şehzadeler Kaymakamı Fatih Genel, Şehzadeler İlçe Milli Eğitim Müdürü Metin Gencay, Şehzadeler Halk Eğitimi Merkezi Müdürü İlyas Kayaokay, Şehzadeler İlçesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıf Müdürü Esin Ağırkaya ile kurs eğitmeni Nurten Aymergen ile kursiyerler ve aileleri ile davetliler katıldı.


Saç bakım ve kuaförlük kursu eğitmeni Nurten Aymergen, 756 saatlik kursları başarıyla tamamlayarak girdiği sınav sonrasında ustalık ve usta öğreticilik belgelerini almaya hak kazandığını söyledi.


“Hayalimi gerçekleştirdim”


Ustalık belgesini alarak işyerini açan kursiyer Dilek Katar ise çok mutlu olduğunu belirterek “Yaklaşık 1,5 yıldır kursa devam ediyordum. İşyeri açmayı en başta planlamamıştım, ama öğretmenimizin de destek ve telkinleriyle cesaretlenerek işyeri açmaya karar verdim. Hayalimi de gerçekleştirdim, artık bende aile bütçesinde katkı sağlayacağımdan dolayı mutluyum.” diye konuştu.


20 yılı aşkın süredir eğitmenlik yaptığını ve 5 bin üzerinde kursiyer yetiştirdiğini vurgulayan Aymergen, ”Kursiyerlerimden 10 tanesi kendi işyerini açarak meslek sahibi oldu. İşyeri açamayan kursiyerlerimiz de çeşitli güzellik merkezleri ve kuaför salonlarında çalışmaya başladılar. Kursiyerimle gurur duyuyorum. Hiçbir ücret ödenmeyen SODAM kurslarımıza kadınlarımızı davet ediyorum.” dedi.


SODAM’da 443 kursiyer ustalık belgesi aldı


Şehzadeler İlçesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıf Müdürü Esin Ağırkaya ise ilçede ikamet eden gelir düzeyi düşük kadınlar başta olmak üzere Sosyal Destek Merkezi’nde (SODAM) faaliyete geçirilecek beceri kursları, hobi kursları, meslek kursları, seminer çalışmaları, sevgi ve atölye çalışmaları, meslek edindirme kursları açtıklarını kaydetti.


Kursların eğitmenlerinin Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Müftülük tarafından görevlendirildiğini ifade eden Ağırkaya, “Kursiyerler 3 ayda bir yenilenmektedir. Her kurs bitişinde kadınların ekonomilerine katkı sağlamak amacıyla ürettikleri ürünler sergilenerek açılan stantlarda satışa sunulmakta ve sergiden elde edilen gelirler kursiyerlere kalmaktadır. 2020-2024 yılları arasında toplamda 756 kurs saatini bitiren toplam 443 kursiyer ustalık belgesi almaya hak kazanmıştır. Bugüne kadar Dilek Katar ve diğer 10 kursiyerimiz güzellik salonu açmış ve yaklaşık 15 kursiyerimiz çeşitli güzellik salonlarında çalışmaya başlamıştır.” şeklinde konuştu.


“İlçemizde örnek olacak bir uygulama”


İstihdam ve üretimin ülkemizin en önemli konuları arasında yer aldığını vurgulayan Şehzadeler Kaymakamı Fatih Genel, “İlçemizde örnek bir uygulama ile karşı karşıyayız. Ben burada hem Sosyal Yardımlaşma Vakfı’mıza, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ve Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü’müze, hem de kurs eğitmenimiz Nurten Aymergen’e şükranlarımı sunuyorum. Bugün Sosyal Destek Merkezi (SODAM) eğitim merkezimizde kuaförlük ve saç bakım kurslarına katılarak ustalık belgesi almaya hak kazanan 10’’ncu kursiyerimizin işyerini açıyoruz. İşyerinin açılışını yaptığımız Dilek hanım aslında ev hanımı, ama yoğun gayretle kurslarımıza devam ederek ustalık belgesini aldı ve işyeri sahibi oldu. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bu çok önemli bir konu, bir meslek sahibi olmak ve aile bütçesine katkı sağlamak, üretim yapmak, hayatın üretimin içinde yer almak önemli. Eğitmenlerimiz çok kutsal birer görevi yerine getiriyorlar. Kendilerini kutluyor, işyerini açan öğrencimize de bol kazançlar temenni ediyorum.” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Atatürk Üniversitesi DAYTAM’da devir teslim Atatürk Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Doğu Anadolu Yüksek Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (DAYTAM), önemli bir devir teslim törenine ev sahipliği yaptı. DAYTAM Müdürü olarak görev yapan Prof. Dr. Hamdullah Kılıç, görevi Doç. Dr. Bilal Nişancı’ya devretti. Tören, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti Devir teslim töreninde konuşan Prof. Dr. Hamdullah Kılıç, DAYTAM’da bugüne kadar yapılan çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu görevi layıkıyla yerine getiren bir ekiple çalışmış olmanın mutluluğunu paylaştı. Prof. Dr. Kılıç, merkezin bölgesel ve ulusal ölçekte sağladığı katkıların önemine vurgu yaparak, görevi devralan Doç. Dr. Bilal Nişancı’ya yeni görevinde başarılar diledi. Görevi devralan Doç. Dr. Bilal Nişancı ise, DAYTAM’ın vizyonunu ileriye taşımak için tüm ekiple birlikte özverili bir şekilde çalışacağını belirtti. Merkezin sahip olduğu teknik donanım ve bilimsel altyapı sayesinde, ileri teknolojiler ve uygulamalı araştırmalar konusunda daha fazla projeyi hayata geçireceklerini ifade eden Doç. Dr. Nişancı, DAYTAM’ın ulusal ve uluslararası alanda tanınırlığını artırmak için çalışacaklarını da sözlerine ekledi. Rektör Hacımüftüoğlu: “DAYTAM, Üniversitenin Bölgesel ve Ulusal Ölçekteki Prestijini Artıran Bir Merkezdir” Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu da törende yaptığı konuşmada, Prof. Dr. Hamdullah Kılıç’a bugüne kadar yaptığı değerli hizmetlerden dolayı teşekkür etti. DAYTAM’ın, üniversitenin bilimsel ve teknolojik araştırmalara verdiği önemin en somut örneklerinden biri olduğunu belirten Rektör Hacımüftüoğlu: “DAYTAM, üniversitemizin bilimsel ve teknolojik araştırma kapasitesini üst seviyelere taşıyan, üniversitenin bölgesel ve ulusal ölçekteki prestijini artıran bir merkezdir. İleri teknoloji ve yenilikçi araştırmaların yürütüldüğü bir platform sunarak hem akademik çalışmaların kalitesini yükseltmekte hem de üniversitenin sanayi iş birliklerini güçlendirmektedir. Bu merkez, üniversitenin araştırma ve geliştirme hedeflerine ulaşmasında kritik bir rol oynarken, bölgeye de önemli katkılar sağlamaktadır. DAYTAM’ın, sadece üniversitemiz için değil, tüm bölge ve ülke için kritik bir öneme sahip olduğunu biliyoruz. Bu nedenle, bu bayrak yarışında Prof. Dr. Kılıç’tan görevi devralan Doç. Dr. Bilal Nişancı’nın da bu sorumluluğu layıkıyla yerine getireceğine olan inancım tamdır” dedi. Devir teslim töreni, çiçek takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.
Tokat Görenler hayrete düştü, Tokat’ta meyve ağaçları adeta ikinci baharını yaşadı Tokat’ta hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, meyve ağaçlarında alışılmadık bir durumun yaşanmasına neden oldu. Zile ilçesinde yaşayan Yahya Şahingöz, evinin bahçesindeki erik ağacının eylül ayında tekrar çiçek açtığını fark etti. Benzer bir durum Tokat merkezde de yaşandı; bir işletme sahibi, mayıs ayında hasadı yapılan erkenci kiraz ağacının yeniden çiçek açtığını gözlemledi. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Resul Gerçekcioğlu, yüksek sıcaklıkların meyve ağaçlarının üşüme ihtiyacını karşıladığını belirtti. Gerçekcioğlu, bu durumun mahsule zarar vermeyeceğini ifade ederek çiftçilerin endişelenmemesi gerektiğini vurguladı. “Ağaçlar, üşüme ihtiyacını sıcaklık farklarıyla karşılayabiliyor" Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Meyve Yetiştirme ve Islahı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Resul Gerçekcioğlu, ağaçların bu dönemlerde çiçek açmasının hava sıcaklıklarındaki anormalliklerle bağlantılı olduğunu belirtti. Gerçekcioğlu, "Geçmiş yıllarda da benzer olaylar görülüyordu, ancak son yıllarda küresel ısınma nedeniyle bu durumun sıklığı arttı. Ağaçlar, üşüme ihtiyacını sıcaklık farklarıyla karşılayabiliyor. Sadece düşük sıcaklık değil, yüksek sıcaklıklar da bu ihtiyacı giderebilir" dedi. Gerçekcioğlu ayrıca, bu durumun ağaçların gelecek yılki meyve veriminde bir sorun oluşturmayacağını ifade ederek, “İkinci defa çiçek açan ağaçlarda bu durumun bitkiye zararı olmaz. Özellikle üşüme ihtiyacı az olan erik, kayısı ve badem gibi meyve ağaçlarında sıkça rastlanabilir” şeklinde konuştu. Vatandaşlar ise mahsulünü aldıkları ağaçların yeniden çiçek açtığını görünce hayrete düşüklerini dile getirdi.