GÜNDEM - 09 Temmuz 2025 Çarşamba 16:31

Manisa kavurucu sıcaklara teslim oldu

A
A
A
Manisa kavurucu sıcaklara teslim oldu

Meteoroloji verilerine göre hava sıcaklığının 41 dereceye, hissedilen sıcaklıkların ise 47 dereceye ulaştığı Manisa, Türkiye’nin en sıcak şehirlerinden biri oldu. Kavurucu sıcaklık hayatı olumsuz etkilerken, restoran ve lokantalarda ocak başında görev yapan ustalar yoğun sıcak altında ter döktü.


Özellikle öğle saatlerinde sıcaklığın etkisini artırmasıyla Manisa sokakları ve parklar adeta sessizliğe büründü. Vatandaşlar evlerinde kalmayı tercih ederken, dışarı çıkmak zorunda kalanlar da gölgelik alanlara yöneldi. Kent merkezinde bazı araçların termometreleri 47 dereceyi gösterdi. Yüksek sıcaklık en çok açık alanda çalışanları etkiledi. Restoran ve lokantalarda ocak başında görev yapan ustalar ise, gün boyu sıvı tüketimini artırarak serinlemeye çalıştı. Sıcak havadan bunalan çocuklar ise şehrin çeşitli noktalarındaki çeşmelerden pet şişe ve kovalarla doldurdukları sularla birbirlerini ıslatarak oyunla serinlemeye çalıştı.


Yaz aylarında çalıştıkları ocak başında sıcaklığın 70 derecelere kadar çıkabildiğini söyleyen Kebapçı Ali işletmesinin sahibi İbrahim Onaylı, "Manisa sıcak, bizim ocak da sıcak ama Manisa’nın insanları da sıcak. Ben 42 yıldan beri ocak başında çalışıyorum ama bizler sıcağa alışkınız. Günde iki defa üstümüzü değiştirmek zorunda kalıyoruz. Dışarıdaki hava 40 derecenin üzerinde. Sıcak burada 70 dereceleri buluyor. Ama bizler müşterilerimizi mutlu ettikçe sıcaklığı hissetmiyoruz" dedi.


Uzmanlar, önümüzdeki günlerde hava sıcaklıklarının etkisini sürdüreceğini belirterek, özellikle yaşlılar, kronik hastalığı olanlar ve çocukların öğle saatlerinde dışarı çıkmaması konusunda uyarılarda bulundu.



Manisa kavurucu sıcaklara teslim oldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Başkan Palancıoğlu, gençlerle iftar sofrasında buluştu Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, Akıl Küpü Kütüphaneler üye olan gençler, Kayseri Yay Tan Say Spor Kulübü ve Kayseri Erva Spor Kulübü sporcuları antrenörleri ile iftar programında bir araya geldi. Ramazan ayının manevi iklimi sürerken gençlerle bir araya gelmekten mutlu olduklarını belirten Başkan Palancıoğlu, "Bugün sizlerle iftar soframızda bir araya geldik. Sizler hem aileniz hem bizim hem de ülkemiz için önemlisiniz. Eğer sizler iyi bir ortamda, donanımlı olarak yetişirseniz Türkiye’nin geleceği de parlak olur. Zamanınızı iyi değerlendirin ve kendinizi iyi yetiştirin. Ben 23 yaşında yüksek lisans yaparken İngilizce’yi öğrendim. Yıldız Teknik Üniversitesi mezunuyum. İnşallah sizlerde böyle güzel üniversitelerde okursunuz. Yabancı dili öğrenirseniz hayatta başarılı olursunuz. Hatta birkaç yabancı dil öğrenin. Rabbim, siz bir şey öğrendiğinizde bunun karşılığını size hiç ummadığınız bir anda veriyor. İyi bir ailede iyi bir ahlakla yetişiyorsanız bu ülkeye çok şey katarsınız. Bu ülkenin geleceğisiniz. Bizler Akıl Küpü Kütüphanelerimiz ile sizlere hizmet veriyoruz. Size kariyer günleri de yapacağız. Kendinizi tanıyın ve kendinize uygun doğru meslek seçin. Önemli olan doğru seçim yapmanız. Neyi severek yapacaksanız onu tercih edin. Eş de çok önemli. Evleneceğiniz kişiyi doğru seçin. Biz Melikgazi Belediyesi olarak sizlere yaptığımız okullar, sosyal tesisler, kütüphaneler, spor sahaları ve birçok proje ile her zaman yanınızdayız. Bu vesile ile hepinize eğitim hayatında başarılar dilerim" dedi. Gençler de Başkan Palancıoğlu’na kendilerine yapmış olduğu birçok proje ve destek için teşekkür ettiler. Programın sonunda Başkan Palancıoğlu ve hocaları belediye personeli, Yeşilay Türkiye Para Taekwondo Şampiyonası’nda Paralimpik Kyorigi müsabaka dalında K41 kategorisinde mücadele ederek Türkiye şampiyonu olan Yay Tan Say Spor Kulübü sporcusu Sevim Nur Türkmen’i de tebrik ettiler.
Erzurum Karayazı Anadolu Lisesi’nde açılan bilim sergisi yoğun ilgi gördü Erzurum’un Karayazı ilçesinde bulunan Karayazı Anadolu Lisesi’nde öğrencilerin hazırladığı TÜBİTAK Bilim Sergisi büyük ilgi gördü. Öğrencilerin bilimsel çalışmalarını sergilediği etkinlik, ilçe protokolü ve eğitim camiasının katılımıyla gerçekleştirildi. Sergiye Karayazı Kaymakamı Onur Titiz, ilçedeki mülki amirler ve davetliler katıldı. Ziyaret sırasında öğrenciler hazırladıkları projeleri ve farklı branşlardaki çalışmalarını katılımcılara tek tek anlatarak sunum yaptı. Öğrenciler, projelerinin amacı ve hazırlık süreci hakkında bilgi vererek bilimsel çalışmalarını tanıttı. Kaymakam Onur Titiz de sergiyi gezerek öğrencilerin projelerini dikkatle dinledi. Öğrencilerle sohbet eden Titiz, yapılan çalışmalar hakkında fikir alışverişinde bulunarak öğrencileri tebrik etti ve başarılarının devamını diledi. Karayazı Anadolu Lisesi Müdürü Serkan Azat Tutkun ise yaptığı açıklamada, TÜBİTAK sergilerinin öğrencilerin bilimsel düşünme becerilerini geliştirmesi açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Tutkun, farklı branşlardaki çalışmaların tanıtıldığı bu tür sergilerin öğrencilerin öncülüğünde belirli aralıklarla, özellikle üç ayda bir düzenlenmesinin eğitim açısından faydalı olacağını ifade etti. Gerçekleştirilen TÜBİTAK Bilim Sergisi, öğrencilerin araştırma, üretme ve sunum becerilerini geliştirmesi açısından önemli bir etkinlik olarak değerlendirildi. Katılımcılar, öğrencilerin hazırladığı projeleri ilgiyle inceleyerek gençlerin bilimsel çalışmalarından duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Mersin Mersin’de evler atölyeye dönüştü: Kadınlar çoraptan oyuncak yapıyor Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Mersinden Kadın Kooperatifi iş birliğinde yürütülen ‘Evimiz Atölye’ projesi kapsamında kadınlar evlerinde çoraptan oyuncak üreterek aile bütçesine katkı sağlıyor. Beşinci yılına giren proje kapsamında yaklaşık 50 mahallede 4 bin kadına ulaşıldı. Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Gönüllüler Şube Müdürlüğü bünyesinde, Mersinden Kadın Kooperatifi paydaşlığında yürütülen ‘Evimiz Atölye’ projesi, kadınların ev ortamında üretime katılmasını sağlıyor. ’Elde var yetenek, evde var ekmek’ sloganıyla yürütülen proje sayesinde evler üretim alanına dönüşürken, kadınlar da ekonomik kazanç elde ediyor. Proje kapsamında dezavantajlı mahallelerde yaşayan kadınlara çoraptan oyuncak yapımı konusunda eğitim veriliyor. Dört hafta süren eğitimlerin ardından kadınlara üretim için gerekli malzemeler ücretsiz olarak temin ediliyor. Kadınlar evlerinde hazırladıkları oyuncakları kooperatife teslim ederken, emeklerinin karşılığını da alıyor. Kooperatif atölyelerinde paketlenen oyuncaklar ise daha sonra Mersin Büyükşehir Belediyesi aracılığıyla çocuklara ulaştırılıyor. 4 bin kadına ulaşıldı 2021 yılında başlayan proje ile bugüne kadar yaklaşık 50 mahallede toplam 4 bin kadına ulaşıldı. Projenin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla üretim sürecini tamamlayan mahalleler yeniden projeye dahil edilirken, daha önce projeye katılmamış mahallelerde de çalışmalar sürdürülüyor. "Evimiz artık atölyemiz oldu" Projeye katılan kadınlardan Songül Kemik, yaklaşık bir aydır oyuncak üretimi yaptığını belirterek, "Hem evime katkıda bulunuyorum hem de çocuğumun harçlığını çıkarabiliyorum. Eskiden evimde sadece ev işleri yapıyordum, şimdi aynı evde üretim yapıp kazanç sağlıyorum. Evim artık benim atölyem" dedi. Ferhan Eroğlu ise projeyle mahalle muhtarı aracılığıyla tanıştığını ifade ederek, "Ev işlerinden arta kalan zamanlarda oyuncak yapıyorum. İşe gidip çalışamadığımız için evde üretim yapabilmek çok iyi oldu. Hem aile bütçesine katkı sağlıyorum hem de üretmenin mutluluğunu yaşıyorum" diye konuştu. Fatma Kaplan da proje sayesinde hem vakit geçirdiğini hem de gelir elde ettiğini dile getirerek, "Önceden evde sıkılıyordum. Şimdi hem ev işlerimi yapıyorum hem de oyuncak üreterek para kazanıyorum. Üstelik çocukların mutlu olacağını bilmek beni daha da mutlu ediyor" ifadelerini kullandı. "Bütün evler atölyeye dönüşsün istiyoruz" Mersinden Kadın Kooperatifi ortağı ve proje yürütücüsü Gülten Çavuş, projenin temel amacının kadınların ev ortamında üretime katılmasını sağlamak olduğunu belirterek, "Kadınların evdeki iş gücünü üretime dönüştürmesini hedefliyoruz. Bu sayede kadınlar hem aile bütçesine katkı sağlıyor hem de özgüven kazanıyor. Bütün evlerin atölyeye dönüşmesini istiyoruz" dedi.