SAĞLIK - 14 Haziran 2024 Cuma 15:15

Uzmanı kurban etlerinin nasıl muhafaza edilmesi gerektiğini anlattı

A
A
A
Uzmanı kurban etlerinin nasıl muhafaza edilmesi gerektiğini anlattı

Manisa İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Birim Sorumlusu Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ceyda Karabulut yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurban etlerinin saklanması ve korunmasına yönelik önemli bilgilendirmelerde bulundu.


Kurban Bayramı’nda kurbanlık hayvan nakli ve alımından başlayarak etlerin saklanması ve tüketilmesine kadar geçen süreçte sağlık ve hijyen kurallarına azami özen gösterilmesinin çevre ve toplum sağlığı açısından önemli olduğunu kaydeden Manisa İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Birim Sorumlusu Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ceyda Karabulut, "Kurbanlık hayvan seçerken veteriner hekim kontrolünden geçmiş sağlıklı hayvan olduğuna dikkat edilmeli, kesim işlemi hijyenik yerlerde ve ehil insanlar tarafından yapılmalıdır. Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar, kesim sırasında oluşan atıklar, kist hidatik riskine karşı karaciğerler ve akciğerler kesinlikle evcil ve yabani hayvanlara verilmemeli, hayvanların çıkaramayacağı derinlikte çukurlara gömülerek bertaraf edilmelidir. Hayvanların üzerinde bulunan keneler, kesinlikle çıplak el ile öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır." dedi.



Etlerin taşınması


Etlerin taşınması konusunda dikkat edilmesi gereken noktalardan da bahseden Dr. Karabulut, "Taze etler gıda ile temas amacıyla üretilmiş uygun malzemelerde taşınmalıdır. Etlerin kokuşma ve bozulmanın önlenmesi için hava alacak şekilde taşınması ve en kısa sürede uygun yöntemlerle muhafaza edilmesi sağlanmalıdır." diye konuştu.



Etlerin saklanması


Etlerin saklanırken özellikle büyük porsiyonlar yerine birer yemeklik olacak şekilde uygun soğutucularda saklanmasına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Karabulut, "Uygun büyüklüklerde ambalajlanıp buzlukta bir ay, şoklandıktan sonra -18 C’de 6 ay saklanabilir. Kavurma yapılan etler uygun şartlarda 1 yıl saklanabilir. İşkembe ve bağırsaklar çok iyi temizlendikten sonra değerlendirilmelidir. Temizlik için sağlığa zararlı kimyasal maddeler kullanılmamalıdır. Sakatat çok çabuk bozulduğu için kısa sürede tüketilmelidir." ifadelerini kullandı.



Dondurulmuş etlerin çözdürülmesi


Etler dondurulduktan sonra dikkat edilmesi gereken diğer bir hususun etlerin çözdürülmesi olduğunu kaydeden Dr. Karabulut açıklamasını şöyle tamamladı: "Etler potansiyel riskli besinlerdir ve dolayısıyla mikroorganizmaların üremesi için uygun ortam oluşturabilirler. Çözdürürken etlerimizi sıcak su içerisinde çözdürme ya da açıkta çözdürme gibi yöntemler sağlık açısından önerilen yöntemler değildir. Etler çözdürüleceği zaman birer yemeklik olacak şekilde buzdolabı sebzelik kısmında çözdürülüp kullanılmalıdır."


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Isparta Türkiye onu yoldan geçenlere bahçesinden ikram ettiği meyvelerle tanıdı, bugün acı haber geldi Isparta’nın Sav beldesinde "Hayır Bahçesi" ile tanınan ve yetiştirdiği ürünleri ücretsiz dağıtan 85 yaşındaki hayırsever İbrahim Çakmakçı, evinin bahçe girişine beton döktüğü sırada aniden fenalaşarak hayatını kaybetti. Olay, akşam saatlerinde Isparta’nın Sav beldesinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, "Hayır Bahçesi" olarak bilinen alanda yetiştirdiği ürünleri vatandaşlara ücretsiz olarak ikram eden 85 yaşındaki İbrahim Çakmakçı, ziyaretçiler rahat girip çıksın diye bahçesinin girişine beton döktüğü sırada aniden fenalaşarak yere yığıldı. Olayı gören çevredeki vatandaşların ihbarı üzerine bölgeye sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen sağlık ekiplerinin yaptığı kontrolde Çakmakçı’nın hayatını kaybettiği belirlendi. Olay yerinde yapılan incelemelerin ardından Çakmakçı’nın cansız bedeni hastaneye kaldırıldı. İlk belirlemelere göre ölümün doğal nedenlerden kaynaklandığı değerlendirilirken, kesin ölüm nedeni yapılacak otopsinin ardından netlik kazanacak. 30 yıl boyunca yoldan geçen herkes onun bahçesinde payını aldı Öte yandan Çakmakçı, 15 yıl önce trafik kazasında hayatını kaybeden eşiyle birlikte kurduğu ‘Hayır Bahçesi’nde, yaklaşık 30 yıldır yetiştirdiği meyve ve sebzeleri yoldan geçenler ile ziyaretçilerle ücretsiz olarak paylaşıyordu. Kısa sürede sosyal medyada büyük ilgi gören İbrahim dedenin bu yılki tek hedefi ise bahçesinin yıllık 5 bin ziyaretçiye ulaşmasıydı. Acı haberi alan İbrahim Çakmakçı’nın sevenleri ise bölgede büyük üzüntü oluşturdu.