SAĞLIK - 14 Haziran 2024 Cuma 12:51

Uzmanından kurbanda beslenme önerisi: "Sadece et ile beslenmeyin"

A
A
A
Uzmanından kurbanda beslenme önerisi: "Sadece et ile beslenmeyin"

Manisa İl Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Burcu Bayraktar Yücefaydalı Kurban Bayramı’nda beslenmenin önemine dikkat çekerek sadece et ile beslenmenin sağlıklı bir yöntem olmadığına ve dengeli beslenmenin önemine vurgu yaptı.


Kurban Bayramında sadece et üzerine kurulan yanlış beslenme sonucu birçok vatandaş yaşadıkları rahatsızlar sonucu hastanelere müracaat ederken Manisa İL Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Burcu Bayraktar Yücefaydalı bayramda sadece et üzerine kurulu bir beslenmenin yanlış olduğunu belirterek dengeli beslenmenin gerektiğini söyledi.


Kurban Bayramı sofralarında et yemeğinin en çok tüketilen yemek olduğuna dikkat çeken Yücefaydalı, "Bununla birlikte Kurban Bayramı’nda da; sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına her zaman özen gösterilmelidir. Bu özel günlerde tek çeşit besinlere ağırlık vermek yerine öğünlerde beş besin grubundan besinlerin tüketilmesi sağlıklı ve dengeli seçimler için gereklidir. Bu besin grupları; ’Süt ve süt ürünleri’ grubu, ’Et-yumurta-kuru baklagiller (nohut, mercimek, fasulye) ile yağlı tohumlar (ceviz, fındık, badem)’ grubu, ’Sebzeler’ grubu, ’Meyveler’ grubu ile ’Ekmek ve tahıllar (makarna, pirinç)’ grubudur." dedi.



Dikkat edilmesi gerekenler


Bayramda kurban kesme telaşı ile kahvaltı öğününün genelde atlandığına vurgu yapan Yücefaydalı açıklamasını şöyle tamamladı: "Bayram sabahı kurban kesme telaşı olanlar kahvaltı öğününü atlayabilmektedir. Mümkün olduğunca kahvaltı yapılmalıdır. Bayram günü kesilen hayvan eti, bekletilmeksizin birkaç saat içinde pişirilerek tüketilebilmektedir. Ancak yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yaşatır. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle mide rahatsızlıkları çeken bireyler, eti 24 saat uygun bekleme şartlarında dinlendirdikten sonra tüketmelidir. Etler, C ve E grubu vitaminleri ile kalsiyumdan fakirdir. Bu nedenle etlerin mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında C vitamininden zengin sebze/salata/meyve/taze sıkılmış meyve sularının tüketilmesi oldukça önemlidir. Bu yöntem hem besin çeşitliliğinin sağlanmasını sağlar hem de sebzelerde bulunan C vitamini demirin emilimini arttırır. Etin hazırlanmasında; haşlama, ızgara, fırında pişirme gibi yöntemler kullanılmalı, kızartmadan mümkün oldukça kaçınılmalıdır. Et ilave edilen yemeklere yağ eklenmemelidir. Izgara yapımında; etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak, kömürleşme olmayacak şekilde ayarlanması kanser yapıcı maddelerin oluşumunu önler. Bayram sofralarımızı süsleyen Kurban Bayramının geleneksel yemeği haline gelen kavurmanın içine ilave tereyağı veya kuyruk/iç yağı eklemeden, kendi suyunda, kısık ateşte pişirme sağlıklı bir yöntem olarak yapılabilir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri yüksektir. Görünür yağlar ayrılsa dahi kırmızı etin ortalama yağ içeriği yüzde 20’dir. Genel olarak sakatat tüketimi de Kurban Bayramı’nda artmaktadır. Kolesterol yüksekliği olanlar ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler sakatat tüketiminden kaçınmalıdır. Sindirim sisteminin düzenli çalışması ve kabızlıktan korunmak için lif (posa) içeriği yüksek olan sebze, meyve ve kuru baklagiller tüketilmelidir. Yetişkin bireyler imkânlar dâhilinde günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmelidirler. Etlerin yanında bulgur/esmer pirinç; ayran/yoğurt/cacık tüketilmesi tercih edilmelidir. Günde 8 su bardağı su içiniz şeklindeki öneri bazı bireyler için yetersiz, bazıları için ise fazla olabilir. Bununla birlikte iyi bir hedef olarak düşünülmelidir. Günlük su ihtiyacı: 35 mL x vücut ağırlığı (kg) şeklinde hesaplanabilir. Kilo kontrolünü sağlamak ve Kurban Bayramı boyunca zorlanan sindirim sistemimizi rahatlatmak amacıyla günde en az 30 dakikalık yürüyüşler mutlaka düzenli olarak yapılmalıdır."


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Isparta Konya’daki orman yangını Isparta sınırına dayandı, köylerde tedbir alındı Konya’nın Doğanhisar ilçesinde sabah saatlerinde başlayan orman yangını, rüzgarın etkisiyle Isparta sınırına kadar ulaştı. Sınır hattına yaklaşık 3 kilometre mesafede bulunan köylerde güvenlik tedbirleri arttırıldı. Konya’nın Doğanhisar ilçesine bağlı Güvendik Mahallesi yakınlarında sabah saatlerinde çıkan orman yangını, etkili rüzgar nedeniyle hızla yayıldı. Yangının, tarlada yakılan anızın ormanlık alana sıçramasıyla başladığı öğrenildi. Akşam saatlerine kadar 3 helikopterle havadan müdahale edilen yangına karadan müdahale devam ediyor. Köylerde güvenlik önlemleri arttırıldı Konya’da başlayan yangın, öğle saatleri itibarıyla Isparta sınırına kadar ilerledi. Alevlerin Isparta’nın Şarkikaraağaç ilçesine bağlı Yukarıdinek köyüne yaklaşık 3 kilometre kadar yaklaştığı bildirildi. Yangının ilerleme riski nedeniyle Isparta’ya bağlı sınır köylerinde herhangi bir tahliye yapılmazken güvenlik amaçlı önlemler alındı. Isparta Valiliği uyardı Isparta Valiliğinden alınan bilgiye göre, ekipler gelişmeleri yakından takip ederken olası bir sıçramaya karşı hazırlıklı olunması yönünde uyarılar yapıldı. Yangının kontrol altına alınması için her iki ilde de yoğun mücadele sürüyor. Yangının sınır bölgesindeki ormanlık alanlarda da tehdit oluşturduğu belirtilirken ekipler yangını kontrol altına almaya çalışıyor.
Aksaray Alkollü ve ehliyetsiz sürücünün kontrolünden çıkan araç şarampole takla attı: 2 yaralı Aksaray’da alkol aldıktan sonra direksiyon başına geçen 19 yaşındaki ehliyetsiz sürücü, aracının direksiyon hakimiyetini kaybederek şarampole takla attı. Kazada sürücü ve araçtaki kadın yolcu olmak üzere 2 kişi yaralandı. Kaza, Aksaray’ın Gülağaç ilçesi yolu kireçlik mevkiinde yaşandı. Edinilen bilgiye göre, alkol aldıktan sonra direksiyon başına geçen Mustafa S.Ö. (19) idaresindeki 68 ADH 182 plakalı Tofaş Şahin marka otomobil, Aksaray’dan Gülağaç istikametine rampaya çıkarken sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu şarampole takla attı. Takla attıktan sonra yan duran araçtaki sürücü ve yanında yolcu olarak bulunan Semanur T. (18) yaralandı. Kazayı gören diğer araç sürücüleri durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbar üzerine olay yerine polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Yaralı sürücü ve kadın yolcu olay yerinde yapılan ilk müdahalelerinin ardından ambulanslara alınarak Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine kaldırıldı. Burada tedavi altına alınan yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Sürücünün yapılan alkol muayenesinde 1.70 promil alkollü olduğu ve ehliyetinin olmadığı tespit edildi. Genç sürücünün aday sürücülük döneminde 2 kez alkollü araç kullanmaktan yakalandığı ve ehliyetinin daimi olarak iptal edildiği belirlendi. Sürücüye ehliyetsiz ve alkollü araç kullanmaktan, araç ruhsat sahibine de kullandırmaktan yaklaşık 46 bin lira para cezası kesildi.