EĞİTİM - 05 Haziran 2024 Çarşamba 10:18

Velisi olduğu okuldan mezun oldu

A
A
A
Velisi olduğu okuldan mezun oldu

Manisa’da 2 çocuk annesi 42 yaşındaki Hatice Yumrutaş kızıyla birlikte başladığı lise eğitimini tamamlayarak mezun oldu. İlkokul mezunu bir anneyken 37 yaşından sonra okumaya karar veren Yumrutaş aynı zamanda kızının da okuduğu İsmet İnönü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Çocuk Gelişimi Bölümünden mezun oldu. Cumartesi günü üniversite sınavına girecek olan Yumrutaş’ın hedefi ise Çocuk Gelişimi ve Eğitimi öğretmeni olabilmek.


Manisa’da ilkokul mezunu 2 çocuk annesiyken okumaya karar veren Hatice Yumrutaş ortaokulun ardından da lise eğitimini de tamamladı. İsmet İnönü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Çocuk Gelişimi bölümünü açık liseden okuyarak tamamlayan Yumrutaş bir yandan öğrencisi olduğu okulda bir yandan da veli olarak aynı sıralarda oturdu. Kızıyla birlikte aynı bölümü okuyan anne Yumrutaş azmiyle istenince neler yapılabileceğini gösterdi.



“Bu sıralarda bazen veli bazen öğrenci olarak oturuyorum”


Manisa’da 2 çocuk annesi 42 yaşındaki Hatice Yumrutaş, “2 çocuk annesiyim. İlkokul mezunuydum. Daha sonra 36-37 yaşından sonra tek başıma okumaya karar verdim. Bir kadının tek başına yapamayacağı hiçbir şey olmadığını düşünüyorum. Azmin ve istikrarın kararlığı çok önemli. Bunu başaracağıma biliyordum. İstemek başarmanın yarısıdır. Ben ilk kayıt olduğumda zaten başaracağımı biliyordum ve 4 yılın sonunda istedim, başardım ve mezun oldum. Bu güzel başarının yanı sıra güzel kızımla birlikte aynı okulda olmaktan çok memnunum. Kızımın öğretmenleri benim de öğretmeni. Bazen bu sıralarda kızımın velisi olarak, bazen öğrenci olarak oturuyorum. Bu durum öğretmenler için de biraz farklı bir durum oluyor. Tabii ki çok mutluyum. Hocalarıma ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Öğrenmenin yaşı olmadığını ve bütün bilgilerin sınırsız olduğunu düşünüyorum. Öğrendikçe, bildikçe çoğu şeyi bilmediğimi daha fazla anladım. Tüm kadınlarımızın ve özellikle de annelerimizin okumalarını istiyor ve tavsiye ediyorum” dedi.



Hedefi öğretmen olmak


Bu hafta sonu 8 Haziran Cumartesi günü üniversite sınavına gireceğini ve hedefinin öğretmenlik olduğunu kaydeden Yumrutaş, “Öğretmenlik düşünüyorum. Zaten benim bölümüm okul öncesi çocuk gelişim bölümü bu yıl stajımı tamamladım çocuklarla iç içeyim. Çocukları çok seviyorum. Bundan sonraki hedefim de okul öncesi kreşlerde öğretmen olmak istiyorum.” diye konuştu.



"Kendisiyle gurur duyuyorum"


İsmet İnönü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Çocuk Gelişimi Bölümü 11. sınıf öğrencisi olan Hediye Turan, “Şaşırmıştım önce ve karşı çıkmıştım. Olmaz demiştim sonra düşündüm ve okumanın yaşı yok. Yapabilirsin dedim. Hep destek çıktım. Yapacağına da inandım. Gurur duyuyorum ve tebrik ediyorum. Etkinliklerde makas alışverişi ve ortak boyalarımız var. Kendisiyle gurur duyuyorum ve başarılarının devamını diliyorum” dedi.



“Anneler ve kızları”


Hem anne hem de kızının öğretmeni olan okulun Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmeni Zuhal Koçan ise şunları söyledi: “Anneler ve kızları diyorum ben. Eğitimin yaşı olmadığının bir göstergesi. Annemizin yaşı olmasına rağmen çocuk sahibi olmuş ama azmederek okulunu tamamlamış. Çocuk gelişimini tamamladı. Kızıyla birlikte eğitime devam etti. Her ikisiyle de birlikte çalışıyor olmaktan büyük keyif aldık. Gayretli, azimli, prensipli çalıştı, derslere devam etti ve devamsızlık yapmadı ve başardı.”



Velisi olduğu okuldan mezun oldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Depremde tamamen yıkılan Emek Mahallesi, inşa çalışmalarıyla yeniden ışıl ışıl Hatay’ın Antakya ilçesinde bulunan ve depremde yaşanan yıkımlarla yerle bir olan Emek Mahallesi, enkazın kaldırılmasıyla boş araziye dönmüştü. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın çalışmalarıyla Emek Mahallesi, binalarla doldu ve ışıl ışıl çehreye kavuştu. Kahramanmaraş merkezli depremde en çok yıkımın olduğu Hatay’da binlerce bina yerle bir olurken yaklaşık 25 bin insan hayatını kaybetti. Asrın felaketinin en çok hasara uğrayan ilçesi olan Antakya kent merkezi, depremden sonra enkazın kalkmasıyla bomboş araziye dönmüştü. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kısa sürede çalışmalara başlamıştı. Depremzede vatandaşların yuvalarına kavuşmaları için gece gündüz emek veren ekiplerin çalışmalarıyla Antakya kent merkezi adeta yeni baştan inşa edildi. Depremden önce gecekondu ve harabe evlerin olduğu Emek Mahallesi’nde; asrın inşasının ardından modern, estetik ve sağlam görünümlü yeni konutlar yapıldı. Depremin ardından enkazın kalkmasıyla çorak araziye dönen mahalle, inşa çalışmalarının ardından afetzede vatandaşlarını bekleyen sıcak yuvalara dönüştü. "Enkazın kalkmasıyla bomboş araziye dönmüştü, devletimiz gücünü burada göstererek evlerimizde ışıklar yanmaya başladı" Depremle birlikte boş araziye dönen mahallesinin yeniden inşa edildiğini söyleyen Emek Mahallesi Muhtarı Celal Sarı, "Cumhuriyet Caddesi üzerindeyiz ve arkamda bulunan yerde Emek Mahallesi. Deprem olduktan sonra bu mahallede hiçbir şey kalmamıştı. Binalarımızın çoğu ağır hasarlı veya yıkılmıştı. Mahallemde de birçok can kaybı da oldu. Mahallemizde birçok yerde sadece ağaçlarımız kalmıştı. Depremden sonra mahallemiz enkazla doluydu ve sonra enkaz kaldırılmıştı. Enkazın kalkmasıyla bomboş araziye dönmüştü. Sadece sağlam kalan ağaçlarımızdı. Devletimizin gücünü burada görülmektedir. Evlerimizin ışıkları yanmaya başladı. Allah da en kısa zamanda mahalle sakinlerimizle birlikte oturmamızı nasip etsin. İnşallah böyle acılarda yaşamayız. Bu mahalleyi deprem dümdüz boş araziye çevirdi. Devletimizin gücü o kadar güzel ki burada yapılan işler anlatmakla bitmez. Sadece görmeleri gerekiyor. Emek Mahallesi’ne gelin bakın neler yapıldığını görün. Sayın Cumhurbaşkanıma teşekkür ederim. Depremden önce burası gecekondu ve harabe evler vardı, şimdi ise her şey yapıldı ve dört dörtlük oldu" ifadelerini kullandı.
Kocaeli YEDEP 2026 proje teklif çağrısı yayımlandı: Başvurular 1-31 ocak tarihleri arasında alınacak Kocaeli’de Yerel Destek Programı kapsamında 2026 Yılı Proje Teklif Çağrısı ilan edildi. Sivil toplumun güçlendirilmesi ve katılımcı yerel yönetim anlayışının yaygınlaştırılmasını hedefleyen program için STK’lara yönelik bilgilendirme ve eğitim süreci başlarken, başvurular 1 Ocak’ta başlayacak ve 31 Ocak’ta sona erecek. Yerel Destek Programı (YEDEP) 2026 çağrısı, önceki yıllarda olduğu gibi kentlilik bilincinin artırılması ve katılımcılığın güçlendirilmesi ana temasıyla hayata geçirilecek. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Kent Konseyi ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliğiyle sürdürülen program kapsamında; gönüllülüğün teşvik edilmesi, toplumsal dayanışmanın güçlendirilmesi, yerel değerlerin korunması ve tanıtılması, sürdürülebilir kalkınma ve kapsayıcılığın desteklenmesi öncelikli alanlar arasında yer alıyor. 2022 yılından bu yana kesintisiz devam eden YEDEP ile kentte daha bilinçli, katma değeri yüksek ve iş birliğine dayalı projelerin hayata geçirilmesi amaçlanıyor. STK’lara yönelik bilgilendirme ve eğitimler düzenlenecek Proje teklif çağrısının ilan edilmesiyle birlikte, Kocaeli genelinde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarına yönelik bilgilendirme ve eğitim toplantıları düzenlenecek. Toplantılarda programın kapsamı, hedefleri ve başvuru süreçleri detaylı şekilde anlatılacak, katılımcılara rehberlik sağlanacak. Eğitimlerin yer ve tarihleri, STK’lara SMS ve e-posta yoluyla duyurulacak. YEDEP 2026 için son başvuru tarihi 31 Ocak 2026 olarak belirlendi. Sivil toplum kuruluşları proje başvurularını, 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren online olarak yapabilecek. Kimler başvurabilir? YEDEP 2026’ya başvuracak kuruluşların; kar amacı gütmeyen tüzel kişiliğe sahip STK (dernek, vakıf, federasyon veya konfederasyon) olması, Kocaeli’de faaliyette bulunması, son yıla ait beyannamesini vermiş olması, Sivil Dünya Kocaeli platformuna kayıtlı bulunması gerekiyor. Program kapsamında küçük, orta ve büyük ölçekli olmak üzere üç ayrı destek alanı bulunuyor. Küçük ölçekli projeler için STK’nın 2026 yılı veya öncesinde kurulmuş olması, orta ölçekli projeler için STK’nın 2024 yılı veya öncesinde kurulmuş ve mali, proje ile idari kapasite açısından deneyimli olması, büyük ölçekli projeler için ise STK’nın 2023 yılı veya öncesinde kurulmuş ve yeterli deneyime sahip olması şartı aranıyor.