GENEL - 14 Eylül 2019 Cumartesi 09:57

Suriyeli çocuklar savaşın izlerini müzikle siliyor

A
A
A
Suriyeli çocuklar savaşın izlerini müzikle siliyor

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde çoğunluğu Suriyeli olan çocuklar gitar eşliğinde seslendirdikleri şarkılarla savaşın izlerinden kurtulmaya çalışıyor.

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde çoğunluğu Suriyeli olan çocuklar gitar eşliğinde seslendirdikleri şarkılarla savaşın izlerinden kurtulmaya çalışıyor. Çocuklar, şarkılarını Kürtçe, Türkçe ve Arapça seslendiriyor.


Kızıltepe Lider Kadın Derneği’nin açtığı gitar kursunda Suriyeli ve Kızıltepeli çocuklar gitar öğreniyor. Okuldan sonra kursa gelen çocuklar vakitlerini güzel bir şekilde değerlendiriyor. Kurs sayesinde Suriyeli çocuklar savaşın izlerini de siliyor ve Kızıltepeli arkadaşlarıyla kaynaşıyor. Türkçe, Kürtçe ve Arapça şarkılar seslendiren kursiyerler iki ülke arasında bir de köprü vazifesi görmüş oluyor. Suriye Kamışlı’dan ailesi ile birlikte Kızıltepe’ye yerleşen 13 yaşındaki Mahmut Şeyhmus “Okuldan çıktıktan sonra buraya gelip gitar öğreniyoruz. Öğretmenlerimiz de iyi bize çok şey öğretiyor. Lider Kadın Derneği’ne 3 yıldır geliyorum. Ben gitar çalmayı çok seviyorum. Burada şarkı söyleyince rahatlıyorum. Minik konserler verince başka insanları da sevindiriyoruz. Burayı artık kendi vatanım gibi görüyorum” dedi.


Kızıltepeli çocuklar da Suriyeli kardeşleri arasında hiçbir fark görmediklerini belirtiyor. Hüseyin Baki de Suriyeli arkadaşları ile birlikte gitar kursuna geldiğini ifade etti. Baki, “Suriyeli arkadaşlarım da aynen bizim gibi. Onlarla kardeş gibiyiz. Buraya hem arkadaşlık için hem de gitar çalmak için geliyoruz” şeklinde konuştu.


13 yaşındaki Kızıltepeli Emin Bahadır ise “Ben de gitar kursuna geliyorum. Gelecekte konserler vermek istiyoruz. Ben kanserli çocukların vakfına gidip konserler vermek istiyorum. Suriyeli arkadaşlarımız da aynen bizim gibi bir farkımız yok. Burada sadece gitar öğrenmiyoruz iyi arkadaşlar da ediniyoruz. Suriyeli arkadaşlarımızı tanımış oluyoruz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Başkan Büyükkılıç: "El vicdan" Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, sosyal medyadaki eleştirilere cevap vererek, "Sahada gece gündüz emek veren değerli kardeşlerimizin emeklerine saygısızlık yapılması bizleri derinden üzüyor. El vicdan diyorum" dedi. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, kentte kar yağışı sonrası bazı sosyal medya sayfalarında yapılan eleştirilere şu şekilde cevap verdi: "Biz bu şehirde her daim birlik, beraberlik ve kardeşlik vurgusu yaptık. Çalışmalarımızı bu şekilde sürdürdük. Fakat bugün haber sitelerinde ve sosyal medyada yapılan çalışmaları adeta görmezden gelerek kendi cenahlarından 3-5 beğeni almak için aslı astarı olmayan açıklamalar yapıldı. Sahada gece gündüz emek veren değerli kardeşlerimizin emeklerine saygısızlık yapılması bizleri derinden üzüyor. El vicdan diyorum. Sabahın ilk saatlerinden itibaren etkisini artıran yoğun kar yağışına rağmen ekiplerimiz sahada hem makine gücüyle hem de insan emeğiyle büyük bir özveriyle çalışmalarını sürdürüyor. Kar yağışından önce hazırlıklarımızı tamamladık, koordinasyonu sağladık. Sabahtan bu yana da yürüttüğümüz tüm çalışmaları, şeffaflık gereği sosyal medya hesaplarımızdan anlık olarak paylaşıyoruz. Görmek isteyene hizmet de ortada, emek de Bu zorlu süreçte gece gündüz demeden emek veren tüm çalışma arkadaşlarıma ve sabırla, anlayışla bizlere destek olan kıymetli hemşehrilerime yürekten teşekkür ediyorum."
Denizli Denizli’de narkotik operasyonlarında 11 zehir taciri tutuklandı Denizli İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından uyuşturucu veya uyarıcı madde ticaretine önlemeye yönelik çalışmalar sürdürülüyor. 28 ve 31 Aralık 2025 tarihleri arasında düzenlenen operasyonlarda 11 kişi tutuklandı. 28-31 Aralık 2025 tarihleri arasında Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından, Denizli genelinde uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapan ve "torbacı" olarak tabir edilen sokak satıcıları ile organizasyonların yakalanmasına yönelik planlı çalışmalar ve operasyonlar gerçekleştirildi. Düzenlenen operasyonlar kapsamında 14 şahıs gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüpheli şahısların üzerlerinde ve adreslerinde gerçekleştirilen aramalarda; 33 parça halinde toplam 21 bin 540 kullanımlık kağıda emdirilmiş sentetik kannabinoid (bonzai), 3 bin 155 adet sentetik ecza hap, 19 adet ecstasy hap, 8,5 gram metamfetamin, 6,5 gram esrar, 2,6 gram kokain, 1 adet ruhsatsız tabanca ve uyuşturucu madde ticaretinden elde edildiği değerlendirilen bin TL nakit para ele geçirildi. Operasyonlar kapsamında "Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Ticareti Yapmak" suçundan gözaltına alınan 14 şüpheli şahıstan karakoldaki işlemlerinin ardından adli makamlara sevk edildi. Adli makama çıkartılan 14 şüpheliden 3’ü hakkında adli kontrol kararı verilirken, 11 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi.