SAĞLIK - 21 Kasım 2023 Salı 13:41

Uzmanı uyardı: "Toz taşınımı akciğer hastalıklarını alevlendirir"

A
A
A
Uzmanı uyardı: "Toz taşınımı akciğer hastalıklarını alevlendirir"

Uzmanlar, Mardin’de etkili olan toz taşınımı nedeniyle astım ve KOAH gibi solunum yolu rahatsızlığı olanları uyararak bu duruma karşı dikkatli ve tedbirli olmalarını istedi.


Son zamanlarda kızıl toza bağlı olarak akciğer sağlığı için çok olumsuz etkileri olan bir süreç olduğunu belirten Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Funda Uluorman, "Altta yatan bir hava yolu hastalığı varsa astım KOAH gibi hastalıkların alevlenmelerine, atak tablosunun gelişmesine neden oluyor. Sağlıklı bireylerde de yine birtakım sorunlara neden olabiliyor. Üzerinde özellikle durmamız gereken nokta onların da akciğer sağlığını olumsuz etkileyip duyarlılaşmaya havayolu hastalıklarında artmaya neden olabiliyor. Bu konuda özellikle çocuklar ve yaşlılar daha fazla etkilenen grup olmaktadırlar. Geçirdiğimiz üst solunum enfeksiyonları özellikle şu geçiş dönemi dediğimiz sonbahar dönemlerinde çok fazla arttıkça bu süreç daha da hızlanıyor" dedi.


Enfeksiyon dönemlerinde semptomların başlangıcının genelde üst solunum enfeksiyonları, boğaz ağrısı, hafif halsizlik, kırgınlık ve kas eklem ağrıları olduğunu belirten Uluorman, "Septomlar çok rahatsız edici değilse istirahat ederek, bol sıvı alarak evde tedavi edilebilir. Ama özellikle yaşlılar ve çocuklar daha fazla etkilendiği için onlar da daha hassas davranmak gerekebilir. Hastaneye daha hızlı başvurmaları gerekebilir. Genç hasta grubu bu süreci evde bakım yaparak geçirebilir. Eğer bu süreç uzarsa kişinin semptomları daha ağır ve kontrol edilemez boyuta gelirse mutlaka bir sağlık kuruluşundan destek alması gerekir" diye konuştu.


Bu dönemlerde özellikle kalabalık ortamlarda çok fazla bulunmamanın faydalı olacağını ifade eden Uluorman, "Temas çok önemli. Hasta insanlarla yakın temasta bulunmamak ve kişisel direncimizi iyi tutmak önemli. Enfeksiyonların gelişmesi için tabii ki biz mikroorganizmaları alıyoruz çevreden ama direncimiz iyi olduğu sürece hastalık gelişmiyor. Kendi direncimizi iyi tutmalıyız. En önemli faktörler sağlıklı beslenmek, uyku düzenini iyi tutmak, stresten uzak durmakta fayda var" şeklinde konuştu.


Göğüs hastalıkları olarak altta yatan bir akciğer hastalığı, astım ve KOAH gibi hastaların alevlenme dedikleri tablolarına rastladıklarını aktaran Uluorman, "Bu da tamamen geçirilmiş enfeksiyonlar sonrasında ya da maruz kaldıkları toz, duman gibi bir takım sıkıntılı süreçlerden sonra ortaya çıkıyor. Bu süreçler maalesef bu hastalarda astım ve KOAH hastalarında alevlenme tablolarına neden oluyor. Biz polikliniklerimizde daha çok bu hastaları görüyoruz" ifadelerini kullandı.



Uzmanı uyardı: "Toz taşınımı akciğer hastalıklarını alevlendirir"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İnovasyonun öncüleri ödüllendirildi İnovaLİG 2023 Ödül Töreni’nde inovasyon sektöründe faaliyet gösteren firmalar ödüllendirildi. Ticaret Bakanlığı destekleriyle Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Türkiye Innovation Week İnovaLİG Ödül Töreni’nde, toplamda 5 farklı kategoride yarışan, birbirinden farklı sektörlerde faaliyet gösteren 2 bin 500 firma arasından Uyumsoft bu yıl “İnovasyon Organizasyonu ve Kültürü” kategorisindeki birincilik ödülü ile 3.’cü kez İnovaLİG liderleri arasındaki yerini aldı. Uyumsoft, 2017 yılında “İnovasyon Döngüsü” kategorisindeki üçüncülük ödülü ve 2022 yılında “İnovasyon Sonuçları” kategorisinde ikincilik ödülünü almıştı. “Birincilik ödülümüzü ülkemize ve milletimize hediye ediyoruz” İnovasyon Organizasyonu ve Kültürü kategorisinde birincilik ödülü kazanan YTÜ Yıldız Teknopark firması Uyumsoft, ödülünü Cumhuriyetin 100. yılı ve Türkiye’nin inovasyon yolculuğuna adadı. Uyumsoft Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder, “Aldığımız birincilik ödülümüzü Cumhuriyet’imizin 100. yılına, ülkemize ve milletimize adıyoruz. Alın terimiz ve akıl terimiz milletimize feda olsun. Uyumsoft ailesi adına, böyle bir günü birlikte yaşayabilmiş olmaktan dolayı mutluyuz ve gururluyuz. Bu motivasyonla bundan sonraki başarılarımıza yenilerini eklemeye devam edeceğiz. Bugüne kadar aldığımız ödüllerde, 27 yıldır firmamıza değer katan tüm çalışma arkadaşlarıma, müşterilerimize, iş ve çözüm ortaklarımıza çok teşekkür ederim. Hepimizin başarısını, yurt içi ve yurt dışında yeni ödüller alarak birlikte taçlandırmaya devam edeceğiz” dedi. İnovaLİG katılımcı firmaların inovasyon yetkinliklerini ve yönetim metodolojilerini geliştirmek için tasarlanmış bir platform olarak öne çıkıyor. Bu platform hem özel sektör firmalarına hem de kamu kuruluşlarına açık olup, Türkiye’nin inovasyon alanındaki geniş katılımını ve çeşitliliğini temsil ediyor. Türkiye’nin inovasyon yönetimi ve bilincinin geliştirilmesi yolunda önemli bir kilometre taşı olarak görülen etkinlik hem katılımcı firmaların başarılarını vurgulamak hem de ülkenin inovasyon kapasitesini geniş bir kitleye tanıtmak açısından değerli bir platform olarak göze çarpıyor.
Van Özalpli öğrenciler 150 kuş evi yaparak çeşitli noktalara bıraktı Van’ın Özalp ilçesindeki ilkokul öğrencileri örnek bir projeye imza attı. Öğrenciler, atık malzemeleri kullanıp 150 adet kuş evi yaparak ilçenin belli yerlerine yerleştirdi. Özalp ilçesindeki ilkokul öğrencileri, kuşlar üşümesin diye atık malzemeleri kullanarak minik elleriyle 150 adet kuş evi yapıp öğretmenlerinin ve ailelerinin yardımı ile ilçe genelindeki parklardaki ağaçlara yerleştirdi. 3 Nisan İlkokulu öğrencileri, işledikleri doğa ve hayvan sevgisi konusundan yola çıkarak kuşlar üşümesin diye başlattıkları proje kapsamında atık malzemelerden yaptıkları 150 adet kuş evini Okul Müdürü Yusuf Açar ve öğretmenleri ile birlikte vernik çekip ilçede belirli noktalara bıraktı. Okul Müdürü Yusuf Açar, öğretmen Adem Güleç ile birlikte ‘Kuşlar Üşümesin’ projesini başlattıklarını belirterek, “Tamamen atık malzemeler kullanılarak yapılan 150 adet evi, ilçenin belli noktalarına bıraktık. Bu projenin amacı tamamen çocuklarımıza hayvan sevgisi ve merhameti aşılamaktı. Bu projede ilk defa öğrenci ve veliyle birlikte bir çalışma yapmış olduk” dedi. Sınıf öğretmeni Adem Güleç ise işledikleri derste kuş evi konulu bir metinden yola çıktıklarını söyleyerek, “Proje haline getirdiğimiz bu çalışmada ilk olarak kartondan kuş evi yapmaya karar verdik. Daha sonra öğrencilerimizle sağlam olması için tahta ve çeşitli atık malzemelerden yapmaya karar verdik. Ailelerin yardımı ile 150 adet kuş evi yapılarak ilçedeki çeşitli yerlere yerleştirdik. Bu konuda bize destek veren okul müdürümüze ve milli eğitim müdürümüze teşekkür ederim” ifadelerini kullandı. Kuş evi yapan öğrencilerden Hatice Özlem Canova da çok güzel bir proje olduğunu belirterek, “Okul müdürümüz ve öğretmenlerimize teşekkür ederiz. Artık kuşlar üşümeyecek, onların da bir evi oldu. Çok mutlu olduk, güzel bir proje oldu” diye konuştu.
Hatay Deprem, devasa taşlarla inşa edilen su kemerini yok etti Hatay’ın Defne ilçesinde bulunan devasa taşlarla yapılan Trajan Su Kemerini, 6 Şubat depremleri yok etti. Kahramanmaraş merkezli depremlerde en büyük yıkım Hatay’da yaşanmıştı. Hatay’da bulunan birçok tarihi yapılarda zarar görmüştü. Trajan Su Kemerlerinin Esenbulak Mahallesi mevkiindeki kısmı depremde tamamen yıkıldı. Yıkılan tarihi su kemerinden kopan devasa kayalarsa görenlerin dikkatini çekiyor. Su kemeri, 2’nci yüzyıl Roma dönemine ait bir yapıydı. 13.’üncü Roma İmparatoru Trajan tarafından yapılan su kemeri, kentte su getirmek amacıyla yapılmıştı. 6 Şubat depremleri, devasa taşlarla yapılan Trajan Su Kemer’ini yok etti. Su kemerinden geriye bazı büyük kaya parçaları kaldı. “Su kemerinin altına yıkılmaması için demir korkuluklar koymuşlardı ama bu depremde yıkıldı” Su kemeri depremde yıkıldığını belirten vatandaş Esad Kabarcıklı, buradaki köprünün daha önceden yıkıldığını belirterek “Buradaki su kemeri bu depremde yıkıldı. Diğer köprüde yıkılalı baya zaman oldu. Su kemerinin altına yıkılmaması için demir korkuluklar koymuşlardı ama bu depremde yıkıldı. Kaya parçalarının bazıları dereye düştü. Geriye bu kaya parçaları kaldı” dedi. “Yukarıda küçük bir su kemeri kaldı ama o da depremde yıkıldı” Atalarımızın anlattıklarına göre su kemeri çok eskiden kalma bir yapı olduğuna dikkat çeken Naim Altındağ, Osmanlı’dan daha eskiye dayandığını belirterek “Bu su kemeri vasıtasıyla Antakya’ya su götürüldü. Şelaleden akan suyu cazibe olarak Antakya’ya aktarılıyordu. Depremde su kemerinin bir kısmı yıkıldı. Daha öncede orada bir köprü vardı. Köprü bundan 15 ila 20 yıl önce kar yağdığında yıkıldı. Geriye yukarıda küçük bir su kemeri kaldı. O da depremde yıkıldı” ifadelerini kullandı.