YEREL HABERLER - 30 Kasım 2016 Çarşamba 13:30

Erdemli’de 2 bin fidan dikildi

A
A
A
Erdemli’de 2 bin fidan dikildi

TEMA Vakfı Erdemli Temsilciliği, vakfın kuruluşunun 25. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında gönüllülerle 2 bin fidan dikti.
İlçeye bağlı Kösbucağı Mahallesi’nde gerçekleştirilen etkinlikle ilgili bilgi veren TEMA Vakfı Erdemli Gönüllü Temsilcisi Haluk Gülle, ilçede 5 bin öğrenciye okullarında ’erozyonla mücadele’ konusunda eğitim verildiğini belirterek, yeni hedeflerini 20 bin olarak belirlediklerini söyledi.
TEMA gönüllüleri, Erdemli Belediyesi ve Orman İşletme Müdürlüğünün ortaklaşa gerçekleştirdiği etkinlikte 2 bin fidanın toprakla buluştuğunu ifade eden Gülle, "Çocuklarımıza, gençlerimize önce çevre ve orman varlıkları hakkında eğitim verdik. Kuru bilginin hiçbir işe yaramadığını, bilginin ancak hayata geçtiğinde bir faydasının olduğunu gördük. Bugün gönüllülerimiz yaşayarak öğreniyor, fidan dikiyor. Bu fidanlarla erozyonun önüne geçmek istiyoruz" dedi.
Gülle, "Her şey doğa için. Bizde doğanın bir parçasıyız. Doğanın bize ihtiyacı yok, bizim doğaya ihtiyacımız var. Onun için görevlerimizi, sorumluluğumuzu yerine getirmemiz lazım. Çocuklarımız burada toprağın can olduğunu öğrenecek. İnsanın da toprağın bir parçası olduğunu fidanları toprakla buluşturarak gerçek doğayı anlamaya çalışacaklar" diye konuştu.
Etkinliğe katılanlara hitaben konuşan Erdemli Orman İşletme Müdürü İsmail Çelik ise diklen fidanların geleceği teminat altına alacağını belirterek, "Siz çocuklarımız ve gençlerimiz yarınlarımızsınız. Sizlere daha iyi bir çevre kazandırabilmenin yolu ağaçlandırmadan ve toprağı muhafaza etmekten geçiyor. Bu çalışmayı sadece bir fidan dikimi olarak görmeyelim. Burada dikilen her fidan bizim için hava, su, yöre için ekmek, aş, geçim ve çocukların eğitimi demektir" şeklinde konuştu.
Gönüllüler, orman işletme müdürlüğü ekipleri, belediye ekipleri ve 150 öğrenci ile ağaçsız sahaya 2 bin fidan dikildi. Erdemli Belediyesi tarafından dikim etkinliğine katılanlara sıcak çorba ikram edildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Nevşehir Kapadokya’nın lezzetleri ‘Kapadokya’da Bahar Sofraları’ etkinliğinde görücüye çıktı Kapadokya bölgesinin önemli organizasyonlarından biri olan ’Kapadokya Gastronomi Festivali’ bu yıl ’Kapadokya’da Bahar Sofraları’ adı altında Kapadokya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde başladı. İlki 2022 yılında yapıldığında Kapadokya bölgesinde gastronomi rüzgarını başlatan festival; yine insan, tarih ve doğa temaları üzerinden yürütülüyor. Tarih boyunca kadim topraklarda yaşamış çeşitli kültür ve inançlara sahip insanların baharın gelişini, şifa, bolluk ve bereket beklentileriyle anlamlandırarak kutladıkları Hıdırellez’in geleneksel lezzetleri öne çıkartılıyor. Katılımcılar doğanın uyanışı ile insanın yeşeren umutlarının bütünleştiği, mevsimsellik ve yerelliğin ön planda tutulduğu Kapadokya’da Bahar Sofraları etkinliği ile gastronomi alanında kanaat önderleri Kapadokya’nın gastronomi mirası ile tanışma imkânı buldu. Nevşehir Valiliği himayesinde Kapadokya Üniversitesi, Ürgüp Kaymakamlığı, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA), Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA) ve Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (KAPTİD) iş birliği ile düzenlenen festival, Kapadokya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Bölümü ile Kapadokya bölgesinin değerli şeflerinin öncülüğünde hazırlanan ve ’Kapadokya’da Bahar Sofraları’ sloganı ile sunulan öğle yemeği ile başladı. Kapadokya Üniversitesi Gastronomi bölümü mutfağında hazırlanan ve bölgeye özgü birbirinden farlı tatların bir araya getirildiği festivalde, özellikle küllü mısırlı ısırgan çorbası ve tatlı su balığından yapılan fava tabağı dikkat çekti. Kapadokya yöresinde yetişen bitkilerden yapılan yemeklerin ön plana çıktığı etkinlikte katılımcılara, taze otlu, asma yapraklı, bölgeye özgü bulgur pilavı ile sunulan kuzu yahninin yanı sıra, bazlama üzerinde karamelize edilmiş soğan ile sunulan kuzu ciğeri ve bölgede yetişen otlarla yapılan gözlemeler ikram edildi. Tıbbi ve aromatik bitkiler uzmanı Saniye Gezer, bölgede yenilenebilir otlardan bir araya getirdiği su ritüeli hazırladı. Bölge özgü yemeklerin sunumunun yapıldığı festivalde konuşan Anadolu Halk Mutfakları Araştırmacısı ve Program Yapımcısı Adnan Şahin, "Kapadokya’da bu yıl 3.’sü yapılan bu festivalin gecikmiş bir festival olduğunu düşünüyorum. Bölgenin gastronomik zenginliğinin öne çıkması konusunda çok önemli bir çalışma" dedi. Akademisyen şef ve TV yapımcısı Asuman Kerkez de yenilen yemeğin damağa imza atması gerektiğini söyledi. Kerkez, "Bu festival gerçekten çok önemli, belki de yüz yıllar önceki reçeteleri burada tatma ve deneyimleme şansınız oluyor. Kapadokya’yı çok seviyoruz. Her sene buraya keyifle geliyoruz. Eskiyle yeniyi bir araya getirmeyi çok iyi başarıyorlar. İçeride birbirinden güzel nefis şeyler tattık. Özellikle tatlı su balığından yapılan bir fava tabağı var. O tabak benim favorimdi. Bunun üzerine yetiğin hiçbir şey o tadı değiştiremedi. Yemek böyledir, damağınıza imza atar. Yıllar sonra bile hatırlarsınız" ifadelerini kullandı.