KÜLTÜR SANAT - 15 Ağustos 2018 Çarşamba 10:01

Fotoğrafı sanatla bütünleştiriyorlar

A
A
A
Fotoğrafı sanatla bütünleştiriyorlar

Mersinli fotoğraf sanatçısı Sevinç Dinçer, yıllarca Mersin Fotoğraf Derneği’nde sürdürdüğü fotoğraf yaşamını, kendisi gibi fotoğraf tutkunu olan Canan Çekiç ile birlikte kurdukları iş yerinde fotoğraf sanatla bütünleştirerek sürdürüyor.

Mersinli fotoğraf sanatçısı Sevinç Dinçer, yıllarca Mersin Fotoğraf Derneği’nde sürdürdüğü fotoğraf yaşamını, kendisi gibi fotoğraf tutkunu olan Canan Çekiç ile birlikte kurdukları iş yerinde fotoğraf sanatla bütünleştirerek sürdürüyor.


Henüz bir yıllık bir kuruluş olmalarına rağmen yaptıkları farklı çalışmalarla Mersinliler tarafından oldukça beğenilen ekip, bunun tamamen yaptıkları işe duydukları saygı ve fotoğraf eğitimi ile ilgili okuma, izleme, üretme süreçlerini beraber yürütmelerinden kaynaklandığını söylüyorlar.


“Çeken ve çekilen arasındaki elektrik önemli”


Fotoğrafı birkaç saniyeliğine verilen poz olmaktan öteye taşıyıp ileride baktıkça anıların tazeleneceği bir konuma getirmeyi amaçladıklarını belirten Canan Çekiç, işlerindeki en önemli ayrıntının fotoğrafı çeken ile çekilen arasındaki elektrik olduğunu belirtti. Çekiç, "Ülkemizde gün geçtikçe özellikle belli kesim tarafından fotoğraf sanatına olan ilginin artışını ve fotoğrafa bakış açısının değişmesini memnuniyetle izliyoruz. Fotoğrafı sadece ‘yapay bir gülümsemeyle 2-3 poz verelim de aradan çıksın’ diye düşünenlerin yanı sıra, bu işin böyle olmamasını isteyenler de var artık. Fotoğraflarına yıllar sonra baktıklarında, yüzlerinde gülümsemeyle anılarını tazelemek isteyen çiftler gittikçe artıyor. Bunun için bütçe, enerji ve zaman harcanıyor ve elbette ki çıkan sonuç tüm bunlara değiyor. Başarılı bir çekim için elbette bir sürü şart var. Deneyimli bir fotoğrafçı, iyi bir ekipman, doğru açı, zaman gibi şeyler önemli. Bu tarz teknik ayrıntılar dışında en önemlisi ise çalışacağımız çift veya aile ile fotoğrafçının arasındaki iletişim ve elektriktir” dedi.


“Çekim öncesinde bir araya geliyoruz”


Kendileri için bir diğer önemli unsurun çekim öncesinde aileler ve çiftler ile bir araya gelerek tanışmak ve ne istediklerini öğrenmek olduğunu belirten Sevinç Dinçer ise, böylelikle çiftlerle bir bağ kurduklarını ve bu bağın kendilerine daha rahat çekim imkanı sunduğunu ifade etti.


Yeni doğan, düğün, nişan ve doğum fotoğrafları üzerine kurulan ’Fineart photography’de konseptli çekimler için özel odalar oluşturduklarını da kaydeden Dinçer, çıkardıkları işlerle insanların fotoğrafa bakış açılarını değiştirdiklerini vurguladı. Dinçer, “Çiftlerimiz ve ailelerimiz ile çekim öncesi ön toplantı yapıyoruz. Bu toplantılar bizim için çok önemli.


Çünkü çiftler çekim günü kendilerine doğrultulan objektiflerin arkasındakileri tanıyınca her şey çok daha rahat ilerliyor. Böylece bizde yabancı bir yüz olmaktan öte bir tanıdığa dönüşüyoruz. Bu toplantılarda ayrıca bizde neler istediğinizi öğreniyor, çekimi onlara göre şekillendiriyoruz. Ayrıca çekimde kullanılacak aksesuarlardan, çekim yerine ve hatta kıyafet kombinasyonlarına kadar tüm detayları belirliyoruz. Çıkan sonuç da elbette her iki taraf için oldukça tatmin edici oluyor" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Akondroplazi hastası gençlerin sevgileri engel tanımadı Zonguldak’ta kemik büyümesi bozukluğu hastası Alimen Gülpınar ile İrem Şükran Gülpınar çifti nikah kıyarak dünyaevine girdi. Trabzon’da müzisyenlik yapan 25 yaşındaki Alimen Gülpınar, şarkı söylediği anların yer aldığı videoyu sosyal medya hesabından paylaştı. El sanatları işiyle ilgilenen İrem Şükran Kılıç videoyu görünce Alimen Gülpınar ile sosyal medyadan görüşmeye başladı. Evlenip yuva kurmaya karar veren Alimen Gülpınar, İrem Kılıç’ın annesinin yaşadığı Çatalağzı beldesine geldi. Müzik aletini satarak Zonguldak’a gelen Gülpınar, İrem Kılıç’ın ailesinin de destekleriyle nikah tarihi alarak hazırlıklara başladı. 1 metre 27 santimetre boyundaki çiftin nikahını Çatalağzı Belediye Başkanı Yavuz Palabaş kıldı. Nikahta gelinin damadın ayağına basmasının ardından evlilik cüzdanı geline takdim edildi. Dans eden çifte mutlu günlerinde yakınları da eşlik etti. Kurban Bayramı’nda düğün yapmayı planladıklarını anlatan Alimen Gülpınar, “Annemi kaybedeli 6 ay oldu. Maddi durumum yok, çalışamıyorum, iş bulamıyorum. Müzisyenim ama müzik aletimi sattığım için durumum yok. Boyumdan dolayı kimse bana iş vermedi. Her şeyi denedim olmadı. Rabbim bir yerden kapı açıyor. Eşimi kırmadım, buraya geldim. Ailesi bana destek çıktı. Ailesini ailem olarak görüyorum. Herkes çok güzel tepkiler verdi. Önemli olan kalp, insanın kalbi sağlam olsun. Sevginin boyla alakası yok. Eşim iyi ki karşıma çıktı. Onu çok seviyorum, iyi ki hayatımdı. Bundan sonra Zonguldak’ta yaşayacağım. Müzik aletim olmadığı için çalışamıyorum, bu konuda yardım istiyorum” diye konuştu. Nikah töreni sonrası eşinin soyadını alan İrem Gülpıar “Başlangıçta aileler nasıl tepki verir diye korktuk. Ailemize hemen söyleyip söylememe konusunda bir aşama yaşadık. Sonra açıklamaya karar verdik. Ailemiz anlayışla karşıladılar” diye ifade etti. Genç çiftin nikahını kıyan Çatalağzı Belediye Başkanı Yavuz Palabaş da, "İnşallah evlerini kurdukları gibi işlerini kurmak da bize nasip olur. Ömür boyu mutluluklar diliyorum. Hayatta her şey gelip geçiyor. Birbirlerine destek olurlarsa her şeyin ne kadar kolay olacağını göreceklerini ümit ediyorum” dedi.