GENEL - 19 Aralık 2019 Perşembe 17:50

Mersin Barosu, mülteci sorunlarının çözümü için Göç İdaresi ile işbirliği yapacak

A
A
A
Mersin Barosu, mülteci sorunlarının çözümü için Göç İdaresi ile işbirliği yapacak

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Göç İdaresi Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde, Mersin’de mülteci sorunlarını çözüme kavuşturacaklarını söyledi.

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Göç İdaresi Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde, Mersin’de mülteci sorunlarını çözüme kavuşturacaklarını söyledi.


Baro Başkanı Yeşilboğaz, mülteci haklarından sorumlu Av. Serdan Söylemez ile birlikte, Mersin İl Göç İdaresi Müdürlüğü görevine atanan Hüseyin Kemal İlday’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Ziyarette, mülteci sorunlarına, insan hakları çerçevesinde bakılması gerektiğini belirten Yeşilboğaz, “Ülkelerde yaşanan iç savaşlar, ekonomik zorluklar ve siyasi istikrarsızlıklar göç hareketlerini hızlandırmıştır. Mülteciler ve ülkesinde yerinden edilmiş insanların hakları karşısında kalınan kayıtsızlık, mültecilerin yaşadıkları tüm sorunların başlıca nedenidir. Çeşitli nedenlerle ülkelerini terk etmek zorunda kalan, gittikleri yerde insan hakları ihlalleriyle karşılaşan mültecilerin ulusal ve uluslararası hukuk çerçevesinde korunması, hukuki ve vicdani bir zorunluluktur. Ancak devletlerin, mültecileri korumaya yönelik hükümleri ihlal ettiğini görmekteyiz” dedi.


Mersin’de yaşayan 350 bin Suriyelinin bir takım sorunlar yaşadıklarını ve hak ihlalleriyle karşılaştıklarını dile getiren Yeşilboğaz, “Ayrıca, avukatların Göç İdaresinde mültecilerle ilgili sorunların çözümünde işlerini daha kolay yapabilmesi için, avukatları kısıtlayan engellerin kaldırılması gerekmektedir. Mersin’de yaşayan mültecilerin hukuki hak ve hizmetlere erişimi ile sosyal entegrasyonunun, sizlerin ve baromuzun işbirliğinde önemli ölçüde sağlanacağına inanıyorum” dedi.


Mülteci haklarından sorumlu Av. Söylemez de Mersin’deki Suriyelilerin, diğer bölgelerdeki Suriyelilerden farklı olduklarından entegrasyonun daha çabuk sağlanabildiğini ifade ederek, Göç İdaresi ile yapılacak olan ortak çalışmalarda, bu sorunun en aza rahatlıkla indirgenebileceğini söyledi. Söylemez ayrıca, Mersin Barosu olarak mültecilerin entegrasyonunu sağlamak ve hakları konusunda bilinçlenmelerine yönelik etkinlikler ve paneller düzenleyeceklerinin bilgisini verdi.


Suriyelilerin yaşadıkları sorunların çözümüne yönelik Mersin Barosu ile istişare içerisinde olmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden İl Göç İdaresi Müdürü İlday ise Mersin’de mülteci sorunlarının aşılmasında ve hak ihlallerinin önlenmesinde Mersin Barosu ile işbirliği yapılmasının etkin çözümler getireceğine inandığını kaydetti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Geleceğin Doktorlarından "Doğru Duruş" seferberliği Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri, sağlıklı bir yaşamın anahtarı olan "doğru postür (duruş)" konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla bilgilendirme standı açtı. Etkinlikte, yanlış duruş alışkanlıklarının ağrısız ve zinde bir yaşamın önündeki en büyük engel olduğu vurgulandı. Günümüzde masa başı çalışma ve teknoloji kullanımının artmasıyla birlikte yaygınlaşan duruş bozukluklarına dikkat çekmek amacıyla MSKÜ Tıp Fakültesi’nde anlamlı bir etkinlik gerçekleştirildi. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Aydoğmuş koordinatörlüğünde bir araya gelen Tıp Fakültesi 1. sınıf öğrencileri, "Doğru Duruş, Ağrısız ve Zinde Yaşam" temalı farkındalık standı kurdu. Etkinlik kapsamında stant ziyaretçilerine postürün (duruş) tanımı yapılarak, vücut mekaniğinin korunmasının genel sağlık üzerindeki etkileri anlatıldı. Genç hekim adayları; çalışma, uyuma ve oturma gibi günlük aktiviteler sırasında omurga sağlığının nasıl korunması gerektiğine dair pratik bilgiler paylaştı. Sadece duruş düzeltmenin yeterli olmadığını belirten öğrenciler, doğru postür alışkanlığının kalıcı hale gelmesi için destekleyici unsurlara da dikkat çekti. Bilgilendirmelerde; Omurga üzerindeki baskıyı azaltan pozisyonlar, Sırt ve karın kaslarını güçlendirerek duruşu destekleyen hareketler, Kemik ve kas sağlığını koruyan beslenme alışkanlıkları konuları detaylandırıldı. Koordinatör Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Aydoğmuş eşliğinde gerçekleştirilen etkinlikte, teorik bilgilerin yanı sıra uygulamalı duruş teknikleri de gösterildi. Fakülte binasında kurulan stant, hem öğrenciler hem de akademik personel tarafından yoğun ilgiyle karşılandı. Katılımcılar, günlük hayatta farkında olmadan yaptıkları duruş hataları hakkında bilgi sahibi olurken, ağrısız bir yaşam için basit ama etkili değişimlerin önemini kavradı.
Düzce İyimserlik Etrafında Kayıtlar karma sergisi açıldı Düzce Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Heykel Bölümü tarafından düzenlenen "İyimserlik Etrafında Kayıtlar" adlı karma sergi, sanatseverlerle buluştu. Müfide Kadri Sanat Galerisi’nde ki sergi açılışına Rektör Prof. Dr. Nedim Sözbir, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emrah Evren Kara, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kazım Özkan Ertürk, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. Küratörlüğünü Heykel Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhat Kamil Satıcı’nın üstlendiği sergide; Ekrem Yiğit Türüdü, Eylül Kırımtay, Emine Erdağ, Seda Noyan, Yasemin Arslan Dinçer, Barış Kandemir, Muharrem Özdemir, Sıla Burcu Büber, Semih Kamari, Muhammet Enes Yılmaz ve Güler Sürücü’nün eserleri yer aldı. Prof. Dr. Ferhat Kamil Satıcı’nın 2016 yılından bu yana heykel atölyesinde ders verdiği öğrencilerinin süreç içerisinde ürettikleri çalışmalarını bir araya getiren "İyimserlik Etrafında Kayıtlar" sanatçıların sanatsal pratiklerindeki birikimi ve üretim süreçlerini görünür kılmayı amaçlıyor. Sergiye adını veren "iyimserlik" kavramı, sanatsal emeğin pozitif boyutunu ön plana çıkarırken; sanatın araştırma ve bilgiyle kurduğu ilişkiye de güncel kavramlar eşliğinde dikkat çekiyor. Sanatseverlerin yoğun ilgisiyle açılan sergi, 30 Mart 2026 tarihine kadar Müfide Kadri Sanat Galerisi’nde sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.