YEREL HABERLER - 17 Ocak 2012 Salı 16:06

SGK İL MÜDÜRÜ SÜRÜCÜ’DEN GELİR TESTİ UYARISI

A
A
A
SGK İL MÜDÜRÜ SÜRÜCÜ’DEN GELİR TESTİ UYARISI

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Mersin İl Müdürü Mükremin Sürücü, Mersin’de yeşil kartı ve hiçbir sosyal güvencesi olmayan 112 bin 65 kişi bulunduğunu belirterek, bu kişilerin GSS kapsamında sağlık hizmetlerinden faydalanabilmeleri için bu ay sonuna kadar gelir testi yaptırmaları gerektiğini söyledi.
SGK İl Müdürü Sürücü, bugün düzenlediği basın toplantısında, Genel Sağlık Sigortası kapsamında ‘gelir testi’ yaptırması gerekenler ve 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren SGK’ya devrolan yeşil kartlılar ile ilgili bilgi verdi. 5510 sayılı Genel Sağlık Sigortası (GSS) yasasının 1 Aralık 2008 tarihinde yürürlüğe girmesinden sonra SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nın tek çatı altında toplandığını anımsatan Sürücü, 30 gün prim ödeyen bir SSK’lı ve Bağ-Kur’lunun sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesine olanak sağlandığını bildirdi. Yasayla GSS’ye tabi olmayanlar ile yeşil kartlılara 3 yıllık erteleme yapıldığını, 1 Ocak 2011’de yürürlüğe girmesi gerekirken, geçici bir maddeyle bir yıl daha ertelendiğini anlatan Sürücü, 1 Ocak 2012’den itibaren de GSS’nin tüm kesimler için yürürlüğe girdiğini ifade etti. Yeşil kartlılar ve herhangi bir sosyal güvencesi olmayan kesimlerin de artık GSS kapsamına alındığına işaret eden Sürücü, “GSS kapsamı dışında olan yani yeşil kartı ve sosyal güvencesi olmayan sigortalıların sayısı Türkiye genelinde 1 milyon 700 bin kişi. Mersin’de ise şu an bu durumda olan 112 bin 65 kişi var. Bu vatandaşlarımızın, sağlık hizmetlerinden faydalanabilmeleri için 31 Ocak 2012 sonuna kadar ikamet ettikleri yerdeki kaymakamlığa bağlı sosyal yardımlaşma vakıflarına başvurarak ‘gelir testi’ yaptırmaları gerekiyor. Bu testi yaptırmazlarsa kendilerine en yüksek rakam üzerinden prim tahakkuk ettirilecektir” dedi.
Son bilgilere göre yeşil kartlıların sayısının Türkiye genelinde 9 milyon 100 bin kişi olduğunu ifade eden Sürücü, Mersin’de ise devraldıkları 1 Ocak 2012 tarihinde 243 bin civarında olan yeşil kartlı sayısının son gelen istatistiki rakamlara göre 235 bin 766 kişiye indiği bilgisini verdi. Yeşil kartlarda daha önceki uygulamayı anlatan Sürücü, “Yeşil kart alan bir kişi, kartı aldığı tarihten itibaren 1 yıl içerisinde her türlü tedavisini yaptırabiliyordu, 1 yıl sonra yeniden vize yapılıyordu. Şimdi yeşil kart almış olan bir vatandaşımız bu 1 yıllık süreyi yine beklemek zorunda. Örneğin, 1 Ekim 2011 tarihinde yeşil kart alan bir kişinin kart süresi 1 Ekim 2012’de bitecek. Bu vatandaşımızın gelir testi için yani aktivasyon yaptırmak için SGK’ya gelmesine gerek yok. Ancak, kartın süresinin dolduğu tarihten itibaren 1 ay içerisinde ikamet ettiği yerdeki kaymakamlığa bağlı sosyal yardımlaşma vakfına başvurarak yeniden gelir testi yaptırması gerekiyor. Bunu yaptırmazsa en yüksek rakam üzerinden prim ödemek zorunda kalacak” diye konuştu.
Gelir testi ve test sonucunda ödenecek primlere ilişkin de bilgi veren Sürücü, Bütünleşik Sosyal Yardım Hizmet Projesi kapsamında, kişinin gelir-gider durumunun belirlenmesi için 13 kamu kurumunda 28 farklı sorgulama yapıldığını aktardı. Gelir testini 5 kişilik aile örneği ile açıklayan Sürücü, şöyle devam etti: “Örneğin SGK, tapu, trafik, kredi kartları gibi sorgulamalar yapılıyor. Proje kapsamında gelirleri ve giderleri kıyaslanarak bir yaşam standardı belirleniyor. Buna göre de bir aile sigortası geliyor. Örneğin 5 kişilik bir aile gelir testine tabi tutuldu. Sorgulama sonucunda bu ailenin aylık gelirinin bin lira olduğunu varsayalım. Bu parayı 5’e böldüğümüzde kişi başına 200 lira düşüyor. Bu ailenin bir ferdinin geliri brüt asgari ücretin üçte birinin yani 886 lira 50 kuruşun üçte biri olan 295 lira 50 kuruşun altında olduğu için bu kişi yeşil kartlıymış gibi GSS’den ücretsiz olarak yararlanacak. Bu kişilerin geliri brüt asgari ücret ile üçte biri arasındaysa 35 lira 46 kuruş pirim ödeyecekler. Geliri brüt asgari ücret ile iki katı arasındaysa 106 lira 38 kuruş ödeyecek. Asgari ücretin iki katından fazla geliri varsa 212 lira 76 kuruş prim ödeyecekler. Ailede bir kişi bu pirimi ödeyecek ve 5 kişilik ailenin tamamı GSS’den faydalanacak. GSS bir ferdi sigorta değil aile sigortası olduğu için 5 kişilik bir ailede sadece bir kişinin tescil edilmiş olması yeterli.”
Öğrencilerin durumuna da değinen Mükremin Sürücü, orta öğrenim gören öğrenciler 20 yaşına kadar, yüksek öğrenim görenlerin ise 25 yaşından sonra anne ve babaları üzerinden hak sahipliklerinin bittiği bilgisini vererek, şunları söyledi: “Bu vatandaşlarımızın öğrencilikleri devam ediyor ve herhangi bir yerde sigortalı olarak çalışmıyorlarsa gelir testi yaptırmaları gerekiyor. Ayrıca, kısmi istihdam edilenler yani part-time çalışan sigortalılar ile ev hizmetlerinde ayda 30 günden az sigortalı olarak çalışanlar da gelir testi yaptıracaklar.”
SGK İl Müdürü Sürücü, 4 A sigortalıları ile ilgili olarak yeni bir uygulama başlatıldığı bilgisini de verdi. Sürücü, artık bu kapsamda olanların borçlanmalarının online yapıldığını belirterek, 1 Ocak 2012’den itibaren başlayan uygulamayla vatandaşların askerlik, doğum, yurt dışı ve benzeri borçlanmalarda banka üzerinden ödeme yapabildiklerini söyledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir