ÇEVRE - 06 Şubat 2022 Pazar 10:25

Mersin’de bahar havası... Badem ağaçları çiçek açtı

A
A
A
Mersin’de bahar havası... Badem ağaçları çiçek açtı

Mersin’de birkaç gündür bahar havasının etkili olmasıyla birlikte badem ağaçları çiçek açmaya başladı.

Mersin’de birkaç gündür bahar havasının etkili olmasıyla birlikte badem ağaçları çiçek açmaya başladı. Sarı çiçekler de yeşil rengini her mevsim koruyan limon bahçelerine renk kattı.


Ülke genelinde birçok ilde olduğu gibi Mersin’de de yağışlı hava yerini güneşe bıraktı. Hava sıcaklığının da 15 derecelerde seyretmesiyle birlikte Erdemli ilçesinde bulunan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde yer alan 30 yıllık badem ağaçları çiçek açmaya başladı. Çiçeklerini açan badem ağaçlarının Mart ayında ürün vermesinin beklendiği belirtildi. Ayrıca baharın habercisi sarı çiçekler de, Erdemli’nin simgesi olan limon bahçelerinde açarak görsel şölen sunmaya başladı.


Havaların soğuk gitmesiyle birlikte ağaçların yaprağını erken döktüğüne değinen kurumda görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Bircan, "Soğuklamasını erken karşılayan ağaçlarımız, güneşle beraber çiçek açmaya başladı. Ülkemiz de ilk çiçek açan bademlerin Mart’ın yarısında çağla olarak sofrayla buluşması anlamına geliyor. Bu yıl geçmiş yıllara göre çağla bademler yaklaşık 10 gün sofraya erken gelmiş olacak. Zaten bölgemiz ve ilçemiz erkencilik açısından son derece önemli bir bölge. Bunların içerisinde de badem en erken hasat edilen türlerden bir tanesi" dedi.


Bahçede bulunan badem ağaçlarının 1990 yılından itibaren ıslah edilme çalışmasıyla gözlemlerinin yapıldığını aktaran Teknik Koordinatör Dr. Mustafa Ünlü ise içinde bulundukları badem bahçesindeki ağaçların ülke genelinde yılın ilk meyvesini veren tür olduğunu kaydetti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Kardan dolayı mahsur kalanlara kumanya desteği Van genelinde etkili olan yoğun kar yağışı ve olumsuz hava şartları nedeniyle yollarda mahsur kalan vatandaşlara kumanya desteği yapıldı. Van genelinde etkili olan yoğun kar yağışı ve olumsuz hava şartları nedeniyle yollarda mahsur kalan vatandaşlara yönelik yardım çalışmalar, Van Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürlüğü koordinasyonunda aralıksız devam ediyor. Yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşımın aksadığı güzergâhlarda mahsur kalan araçlarda bulunan vatandaşlara, AFAD arama kurtarma ekipleri ile Hayrat Arama Kurtarma ekibi tarafından gıda ve sıcak içecekten oluşan kumanya yardımı ulaştırıldı. Vatandaşların mağduriyet yaşamaması ve temel ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla sahada görev yapan ekipler, ilgili kurumlarla koordineli şekilde çalışmalarını sürdürüyor. AFAD koordinesinde; emniyet, jandarma, karayolları, Kızılay, belediye ekipleri ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği içerisinde yürütülen çalışmalarda, vatandaşların can güvenliği öncelikli tutuldu. Olumsuz hava şartlarının etkisini sürdürmesi nedeniyle ekipler 7-24 görevinin başında. Yetkiler tarafından yapılan açıklamada, "Vatandaşların zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmamaları, yapılan meteorolojik ve resmi uyarıları dikkate almaları ve güncel yol durumunu takip etmeleri konusunda hassasiyet göstermelerini rica ediyoruz. Karla mücadele ve yardım çalışmalarımız hava şartları normale dönene kadar kesintisiz şekilde devam edecektir" denildi.