YEREL HABERLER - 19 Ocak 2012 Perşembe 11:08

İNŞAAT İŞÇİLERİ SINAVDAN GEÇECEK

A
A
A
İNŞAAT İŞÇİLERİ SINAVDAN GEÇECEK

Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği (MERYAP), inşaat işçilerinin almaları zorunlu olan ve ustalık diploması anlamına gelen ‘ustalık belgesi’ için ilk sınavı hafta sonunda yapacak. MERYAP, inşaat işçilerine, bu belge olmadan çalışamayacakları uyarısı yaparak, sınavlara katılmaları çağrısı yaptı.
MERYAP’tan yapılan açıklamada, derneğin, inşaat işlerinde çalışanlar için 1 Ocak 2012’den itibaren zorunlu hale gelen ustalık belgesi için sınavlara başladığı bildirildi. Ahşap kalıpçı ve betonarme demircisi olan işçilere yönelik ilk sınavın 21 Ocak Cumartesi günü yapılacağı belirtilen açıklamada, sınavın iki aşamada gerçekleştirileceği bilgisi verildi. Sınavın ilk bölümünün sabah 09.30’da Yenişehir İlçesi Batıkent Mahallesi’nde bulunan Necati Bolkan İlköğretim Okulu’nda gerçekleştirileceği, ikinci bölümün ise yine aynı gün öğleden sonra Yenişehir İlçesi’nde kurulan şantiyede uygulamalı olarak yapılacağı kaydedildi.
İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) tarafından yapılacak olan sınav için Ankara’dan uzman bir ekip geleceği ifade edilen açıklamada, sınavı geçen adaylara verilecek olan Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ve Türkiye Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından onaylı olacağının altı çizildi. Sektörde, inşaat ustalarına yönelik verilen diğer belgelerin tümünün "geçici belge" niteliği taşıdığı anımsatılan açıklamada, İNTES tarafından verilen mesleki yeterlilik belgesinin 3194 sayılı İmar Kanunu’nun tanımladığı tek geçerli belge olduğu vurgulandı.
Mesleki Yeterlilik Belgesi herkesin alabileceği bir belge olmadığından, inşaat ustaları için diploma niteliği taşıdığı ve Türkiye’nin yanı sıra yurt dışında da geçerli olduğu dile getirilen açıklamada, “Yazılı ve uygulamalı sınavdan geçen ve bu sınavları geçerek belge almaya hak kazan ustalar işe alımlarda öncelik de kazanmış olacak. Bilindiği gibi, Türkiye’de bir çok müteahhit, İNTES onaylı belgesi olmayan ustaları işe almayacağını açıkladı. MERYAP üyeleri de işe alımlarda İNTES onaylı mesleki yeterlilik belgesi olan ustalara öncelik verecekler. Bu nedenle ustalarımızın sınavlara katılması büyük önem taşıyor" denildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük Karabük’teki şüpheli ölümde 1 kişi tutuklandı Karabük’te kendisinden haber alınamayan Abizer Yanar’ın ölü bulunmasına ilişkin gözaltına alınan bir kişi çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Edinilen bilgiye göre, kentte kaldığı otelden hastaneye gitmek üzere ayrılan Abizer Yanar’dan bir daha haber alınamadı. Beraber yaşadığı S.Y.’nin 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ihbarda bulunması üzerine polis ekiplerince arama çalışması başlatıldı. Yapılan çalışmalar sonucunda Yanar’a ait aracın Cumhuriyet Mahallesi ile Kapullu Mahallesi bağlantı yolunda olduğu tespit edildi. Araç çevresinde yapılan aramalarda Yanar’ın, yakınlardaki ağaçlık alanda hareketsiz halde yattığı belirlendi. Olay yerine sevk edilen sağlık ekiplerinin yaptığı kontrolde Yanar’ın hayatını kaybettiği tespit edildi. İlk incelemelerde Yanar’ın vücudunda darp, kesici ya da delici alet yarasına rastlanmadı. Cenaze, olay yeri incelemesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna kaldırıldı. Başlatılan soruşturma kapsamında Yanar’ın, otelden ayrıldıktan sonra Y.A. ile ormanlık alanda buluştuğu belirlendi. Y.A. gözaltına alınırken, Yanar’ın buluşma sırasında fenalaşarak yaşamını yitirdiği ve şüphelinin olay yerinden kaçtığı öne sürüldü. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Y.A., çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Soruşturma sürüyor.