ÇEVRE - 02 Ağustos 2025 Cumartesi 14:20

Belediye sözünü tutmadı, çevre etkinliği sönük geçti

A
A
A
Belediye sözünü tutmadı, çevre etkinliği sönük geçti

’Takipçim kadar çöp topluyorum’ başlığıyla sosyal medyada yarım milyon takipçiye ve milyonlarca izlenmeye ulaşan 11 yaşındaki Aras Kayretli’nin çevre temizliği çağrısına, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mezitli Belediyesinin iddia edilen otobüs ve malzeme desteği ulaşmadı. Katılımın düşük olduğu etkinlikte birçok vatandaş, belediyenin sözünü tutmaması nedeniyle mağdur oldu.


Mersin’in Mezitli ilçesinde yaşayan 11 yaşındaki Aras Kayretli, sosyal medyada başlattığı çevre temizliği akımıyla dikkat çekti. ’Takipçim kadar çöp topluyorum’ başlığıyla paylaştığı 3 video, 3 gün içinde milyonlarca izlenmeye ulaştı. Kayretli, 500 bin takipçiye ulaşmasının ardından Mezitli ilçesinde bir çevre temizlik buluşması çağrısında bulundu. Etkinliğin, iddiaya göre Mezitli Belediyesinin desteğiyle yapılacağı ifade edildi. Otobüs, eldiven ve çöp poşeti temini gibi desteklerin sağlanacağı konuşulan buluşma için ‘Eldivenini, çöp poşetini al, hep birlikte temiz bir dünya oluşturularım’ sloganıyla çağrı yapıldı. Temizlik buluşmasının adresi, Mezitli sınırlarında yer alan 100. Yıl Tabiat Parkı olarak duyuruldu.


Kayretli’nin sosyal medya hesabından yaptığı duyuruda, saat 08.00-08.30 arasında Eski Mezitli Belediyesi önü ve Soli Center önü olmak üzere iki farklı noktadan otobüs kaldıracağı bilgisi yer aldı. Ancak iddiaya göre otobüsler belirtilen saatlerde bu noktalara hiç ulaşmadı. Bu nedenle birçok vatandaş etkinlik alanına gidemedi. Kayretli ise 100. Yıl Tabiat Parkı’na geldiğinde çok az sayıda katılımcı ile karşılaştı. Arkadaşlarıyla birlikte çevre temizliği yapan Kayretli, "Bugün arkadaşlarımla birlikte çevremizi temizledik ve ayrıca çevremizin nasıl daha çok temizlenmesini gerektiğini gösterdik" dedi.



"Küçük bir etkinlik yaptık"


Aras’ın annesi Başak Gizdaş, Mezitli ilçesindeki 100. Yıl Tabiat Parkı’na yakın olan vatandaşların katılım sağladığını ifade ederek, "Çok güzel, küçük bir etkinlik yaptık, çocuklarımızla doğa sevgisini aşılamaya çalıştık. Bugün maalesef ölü Caretta Caretta yavruları gördük. Çok üzüldük bu durum karşısında, çocuklar da çok üzüldü. Bununla ilgili çevre temizliği yaptık" diye konuştu.



"Belediye, otobüsü kaldırmadığı için gelemediler"


Etkinliğe katılımın beklenenden az olduğunu belirten Gizdaş, "Belediyemiz bir destek sağlayacaktı ama sanırım bir yanlış anlaşılma oldu. Biraz katılım az oldu. Halkımızdan bu yönde daha da duyarlı olmalarını diliyoruz. Aynı zamanda belediyelerin de bu konuda bizi desteklemesini istiyoruz. Çünkü biz kendi çapımızda küçük vatandaşız. Bize bu konuda yardım etmelerini istiyoruz. Belediye otobüsü kaldırmadığı için gelemediler" şeklinde konuştu.



"Belediye bu konuda ne yazık ki desteğini vermemiş"


Kayretli’nin sosyal medya paylaşımını görerek kendi imkanlarıyla 100. Yıl Tabiat Parkı’na gelen vatandaşlardan Esra Durukan, alanda çok az kişiyle karşılaştığını belirtti. Durukan, "Buradaki bulunan kişilere neden bu kadar az kişinin burada bulunduğunu sorduğumda belediyenin araçlarla birlikte buraya birçok insanı getireceği bilgisi paylaşılmıştı. İki farklı noktadan kişilerin alınacağı hakkında saatler paylaşıldı. Birisi Eski Mezitli Belediyesi, birisi de Soli Center’ın önü olmak üzere iki farklı noktadan kişilerin alınacağı ve bununla ilgili bazı destekler sağlanacağı bilgisi de verilmiş. Çöp poşetleri, eldivenler gibi destekler sağlanacaktı. Fakat belediye bu konuda ne yazık ki desteğini vermemiş. Bu konuda da gerçekten mağdur olduğumuzu düşünüyorum" dedi.



"Birçok kişi mağdur edildi"


Durukan, otobüs kaldırılacağı belirtilen noktalarda bekleyen kişilerin de olduğunu, ancak araç gelmediği için etkinliğe katılamadıklarını ifade ederek, "Arkadaşlarımızdan, çevremizden birçok kişi aslında bugün bu etkinlikte bulunacağını ve kendi imkanlarıyla gelemeyecekleri için o noktalarda bekleyeceklerini söylemişlerdi. Birçok kişi mağdur edildi" diye konuştu.



Belediye sözünü tutmadı, çevre etkinliği sönük geçti

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Edirne Keşan’da trafik kazasında hayatını kaybedenler için yapılan anıt açıldı Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Karacaali köyünde 1998 yılında meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybeden 7 öğrenci ve 1 servis şoförü için kazanın meydana geldiği noktada yenilenen anıt törenle açıldı. Törende konuşan Karacaali Köyü Muhtarı Mustafa Kocaalili, "Paşayiğit İlköğretim Okulu’na taşımalı eğitim kapsamında giden öğrencilerimizi taşıyan servis aracının geçirdiği kaza sonucunda, henüz yolun başındaki 7 evladımız ve görevini yapan 1 şoförümüzü kaybettik. Bu acı olay, yalnız aileleri değil tüm Karacaali’yi ve bölgemizi derinden sarmıştır. Bugün açılışını yaptığımız bu anıt, kaybettiğimiz evlatlarımız ve şoförümüzün aziz hatırlarını yaşatmak, benzer acıların bir daha yaşanmaması için toplumsal hafızamızı ve farkındalığı diri tutmak amacıyla inşa edilmiştir" diye konuştu. Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, kazada hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilerken, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan da kazanın meydana geldiği günü anlattı. Keşan Kaymakamı Aziz Mercan ise yaşanan kazanın büyük bir acı olduğunu dile getirerek, "Buradan hepimiz gerekli dersi alıyoruz. Bu olayların yaşanmaması için elimizden ne geliyorsa gerekli gayreti göstereceğiz" dedi. Paşayiğit İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerinin, anıta çiçek bıraktığı tören, dua yapılmasıyla sona erdi. Törene, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin temsilcileri, kazada hayatını kaybedenlerin yakınları ve çok sayıda vatandaşlar katıldı.
Düzce Otobüs şoförlerinin duyarlılığı araç içi kamerasına yansıdı Düzce Belediyesi özel halk otobüsü şoförleri, rahatsızlanan yolcular için güzergahlarından çıkarak yolcuları hastaneye yetiştirdi. O anlar araç içi kamerasına yansıdı. Düzce Belediyesine bağlı Düzce Ulaşım A.Ş.’ye ait iki ayrı hatta görev yapan halk otobüsü şoförleri bir hafta arayla rahatsızlanan iki yolcuyu harekat merkezine haber verip güzergah dışına çıkarak Acil Servis’e ulaştırdı. İlk olay 7 Aralık’ta yaşandı. Düşmeye bağlı olarak yürüme güçlüğü çeken ve hastaneye gitmek isteyen genç kadını fark eden şoför İzzet Aydın, hastaneye yakın durakta indirmek yerine acil servisin kapısına kadar götürdü. "Harekat merkezine bildirip, güzergah değiştirdim" Olay günü yaşananları aktaran araç şoförü İzzet Aydın, "2013 yılından bu yana şoförlük yapıyorum. 7 numaralı hatta çalışıyordum. Krempark’ın oradan 3 kişi araca bindi. Bir tanesi ayağının üzerine basamıyordu. Geçmiş olsun dedim. Hastaneye gideceğiz dedi. Harekat merkezine bildirerek güzergah dışına çıkacağımı söyleyerek, hastayı hastaneye götürdüm. Araçta başka kimse de yoktu. Acilin önüne kadar götürüp, güzergahıma devam ettim" dedi. Bir diğer olay ise 12 Aralık Cuma günü gerçekleşti. Araca bindiğinde fenalaşan yolcuyu fark eden otobüs şoförü Suat Atmaca, Hastane Caddesi’ndeki duraktan "U" dönüşü yaparak güzergah dışına çıktı. Vakit kaybetmeden rotayı Atatürk Devlet Hastanesi Acil Servisine çeviren Atmaca kısa süre içerisinde Acil Servis önüne ulaştı. Otobüsten indirilip sedyeye alınan kadın yolcu, sağlık ekiplerine ulaştırıldı. "Vatandaşın sağlığı her şeyden önemlidir" diyen şoför Suat Atmaca, "Olay günü 18 nolu hatta çalışıyordum. Durağa yanaştığımda iki genç benden kolanya istedi. Ne olduğunu sorduğumda arkadaşlarının rahatsızlandığını söylediler. Harekat merkezini arayarak rotamdan çıkıp U dönüşü yaptım. Hastanede acil servise geldiğimizde servise bindirdik ve hastamızı sağlık ekiplerine teslim ettik. Bize periyodik eğitimler veriliyor, bu eğitimlerde bu sağlık konusunda da hassas davranmamız konusunda bilgilendirme yapılıyor. Bizimde çocuğumuz var, biz burada insanlık görevimizi yaptık" dedi. Yaşanan bu örnek davranışlar, Düzce Ulaşım A.Ş. bünyesinde görev yapan şoförlerin, yolcuların sağlığı ve güvenliği konusunda da sorumluluk bilinciyle hareket ettiğini gösterdi. Şoförlerin duyarlılığı diğer yolcular tarafından da tebrik edildi.
Ankara Sanatçı Metin Şentürk TBMM’de engelli bireylerin sorunlarını ve hayat hikayesini anlattı AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Kasapoğlu başkanlığında toplanan Engelli Bireylerin Sorunlarını Araştırma Komisyonu’na katılan sanatçı Metin Şentürk, engelli bireylerin sorunlarını ve hayat hikayesini anlattı. Engelli Bireylerin Sorunlarını Araştırma Komisyonu, AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Kasapoğlu başkanlığında toplandı. Komisyona sanatçı ve Dünya Engelliler Birliği Kurucu Başkanı Metin Şentürk katıldı. Komisyonun açılışında konuşan Kasapoğlu, "Tüm Komisyon üyelerimizin ortak inancı, engelli bireylerimizin toplumun tam merkezinde yer alması; sanatta, sporda, siyasette, akademide, medyada, üretimde, istihdamda her bir noktada en merkezde yer alması, onların merkezde yer almasıyla birlikte toplumun bu anlamdaki algısı, bakışı çok güçlü şekilde değişiyor. Kullanılan dilden, ön yargıların kırılmasına kadar pek çok değişimi gözlemliyoruz. İşte, Metin Bey’in bu anlamdaki yolculuğu da hem sanat alanında hem de sivil toplumdaki mücadelesi bu açıdan çok kıymetli ve çok ama çok öğretici" diye konuştu. "9 kişilik ailenin 6 kişisi kör oldu" Konuşmasına kendi hayat hikayesini anlatarak başlayan Metin Şentürk, "7 çocuklu bir ailede doğdum. Yalnız hayatın anneme acımasız şakaları enteresan bir şekilde devam etti. Baba tarafından genetik körlük vardı. 2 kız kardeşim, 2 erkek kardeşim, babam ve ben, hepimiz sağlam doğmamıza rağmen, 9 kişilik bir ailede 6 kişi zaman içinde yaşanan küçük problemlerden körlükle karşıya kaldı. 9 kişilik ailenin 6 kişisi kör oldu. Bugüne kadar hayatımı kolaylaştıran yegâne unsurun bakış açısı olduğuna çok inandım. Bakış açınızı değiştirdiğinizde acınızı değiştirebiliyorsunuz" dedi. "Sahadaki çalışmalarınız içinse ben 7/24 hazırım" Engelliliğin, engelliden ziyade aileleri için daha zor olduğuna inandığını dile getiren Şentürk, "Engelli hayatına bir şekilde alışıyor ama aileler için her uyanılan sabah aynı tabloyla karşılaşmak biraz daha farklı. Evlatlarının önündeki engelleri aileler, sonra yasalar, sonra da vicdanlar kaldırırsa bazı şeylerin çok daha iyi olacağına inanıyorum. Sahadaki çalışmalarınız içinse ben 7/24 hazırım. Emeğimle, bedenimle, ruhumla ve gönlümle yanınızda olmaya hazırım. Şayet bu işe yarayacaksa, dediğim gibi, 7/24 ülkenin her tarafında emek veririm. Çünkü sonuç itibarıyla, benim bu ülkede bu kadar emek verme çabamın tek bir nedeni var. Askerlik yapamadığım bir ülkede askerliğimi bu şekilde tamamlıyorum, bu da benim hayata bakış açımın bir tarafı" ifadelerini kullandı.