EKONOMİ - 08 Eylül 2024 Pazar 12:24

Mersin’de üreticiler, küçükbaş hayvan desteği ile işletme sahibi oluyor

A
A
A
Mersin’de üreticiler, küçükbaş hayvan desteği ile işletme sahibi oluyor

Mersin Büyükşehir Belediyesinin başlattığı ‘Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim’ projesi sayesinde üreticiler işletme sahibi oluyor.


2020 yılında başlayan projeyle 240 üreticiye 25’er hayvan dağıtan ekipler, hayvansal üretime büyük destek olan projenin yeni doğumlarla büyümesini ve yeni yetiştiricilere üretim kapısı açmasını sağlıyor. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı koordinesinde devam eden ve kent genelinde ilçe ilçe yapılan dağıtımlarla kendi işini kuran küçükbaş hayvan yetiştiricileri, bir taraftan geçimlerini sağlarken diğer taraftan da hayvan popülasyonunu artırıyor.


Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı koordinesinde devam eden proje sayesinde 4 yılda 240 yetiştiriciye 6 bin küçükbaş hayvan desteği verildi. Küçükbaş desteğinin yanı sıra hayvanların 1 yıllık yemleri ve aşılarını da sağlayan ekipler, sürdürülebilir olan bu proje sayesinde yeni üreticilere vermek üzere verdikleri 25 hayvanı üreticilerden geri toplamaya başladı. Bu yılda 60 üreticiyi destekleyecek olan Büyükşehir Belediyesi, yüzlerce üreticiden toplayacağı bin 500 hayvanı yeni üreticilerle buluşturarak Mersin tarımına katkı sağlayacak.



“Topladığımız hayvanlarla yeni üreticilerimize ulaşacağız”


’Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim’ projesinin 5’inci yılında olduğunu söyleyen Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Selçuk Şahutoğlu, “2020 yılında başlatmış olduğumuz proje kapsamında her yıl 60 yetiştiricimize 24 dişi, 1 erkek olmak üzere 25 küçükbaş hayvan dağıtımı yaptık. Aynı zamanda da 4’er ton yem ve 1 yıllık aşı hizmeti verdik” dedi. Vermiş oldukları 25’er hayvanı yeniden toplamaya başladıklarını söyleyen Şahutoğlu, “Üreticilerimizden topladığımız hayvanların karantina sürecini başlattık. Karantina süreci kapsamında hayvanlarımızın tırnak bakımları, kırkımları, aynı zamanda da aşıları ve sağlık kontrolleri yapılarak düzenli bir şekilde beslemeleri yapıldıktan sonra 2024 yılında vereceğimiz yeni yetiştiricilerimize buluşturacağız” diye konuştu.



Üreticinin ihtiyaç duyduğu bütün destekler Büyükşehir Belediyesinden


Proje başladığından itibaren 240 üreticiye ulaştıklarını ve bu yıl yapılacak olan 60 dağıtımla toplam 300 yetiştiriciyi desteklemiş olacaklarını kaydeden Şahutoğlu, “Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim projesi Mersin Büyükşehir Belediyesinin tarımsal anlamda yapmış olduğu projelerin en iyi örneklerinden bir tanesi. Projelerin sürdürülebilirliği, birbirini tamamlayıcılığı, iş akışının tamamen bir proje döngüsü içerisinde yer aldığı, üreticilerin en başta hayvanlarla desteklendiği, yemi, aşı bakımlarını gibi tamamını gerçekleştirdiği bir proje” ifadelerine yer verdi.



“Türkiye’ye örnek olacak bir model”


Girdi maliyetlerinin git gide yükseldiği bir ortamda yetiştiricilerin ayakta durabilmesi için bütün destekleri Büyükşehir Belediyesinin verdiğini vurgulayan Şahutoğlu, “Günün sonuna bakıldığında da aslında Türkiye’deki hayvancılık projeleri arasında en iyi proje denilebilecek seviyede ve proje kendi içinde döngü sağlıyor. Bu yıl içerisinde dağıtılması gereken bin 500 hayvanın tamamı üreticilerden toplanarak aslında 25- 30 milyon lira civarındaki bir bütçe Mersin Büyükşehir Belediyesinin kasasında kalıyor” dedi.


Üreticilerin bu destek sayesinde işletme sahibi olabildiklerini kaydeden Şahutoğlu, “İşletmelerini geliştiriyor, aynı zamanda da yeni yetiştiriciler için kendi elleriyle bir imkan sağlamış oluyor. Bu şekilde kent içerisinde de bir bütünlük sağlanmış oluyor” şeklinde konuştu.



Mersin’de üreticiler, küçükbaş hayvan desteği ile işletme sahibi oluyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bingöl 12 Bingölspor kupayı evinde kaldırıldı TFF 3. Lig 2. Grup şampiyonu olan 12 Bingölspor, kupasını ligin son maçında kendi sahasında kaldırdı. Sezonu zirvede tamamlayarak şampiyonluğa ulaşan 12 Bingölspor, son hafta maçının öncesinde düzenlenen törenle kupasına kavuştu. Kupa töreninde futbolcular ve taraftarlar şampiyonluğu doyasıya yaşadı. Kutlama programına Bingöl Valisi Cahit Çelik, Belediye Başkanı Erdal Arıkan ve kulüp Başkanı Mehmet Engin Özturan da katıldı. Protokol üyeleri futbolcuları tebrik ederek başarılarının devamını diledi. Öte yandan 12 Bingölspor kulüp yönetimi, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’ta okullarda yaşanan olaylardan dolayı portatif tribünü öğretmenler ve öğrencilere ayırdı. Kulüp Başkanı Mehmet Engin Özturan yaptığı açıklamada, yaşanan acı olaylar nedeniyle şampiyonluk kutlamalarını sınırlı tuttuklarını belirterek, "Ülkemizde yaşananlardan dolayı farkındalık oluşturmak istedik. Anneler ağlarken bizler sevinemedik. Bu nedenle kutlamaları iptal ettik. Bugün öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz için tribün ayırdık, onlara atkı ve bayrak hediye ettik. Bir nebze de olsa onların acısını paylaşmak istedik" dedi. 30 yıl sonra gelen 3. lig şampiyonluğun önemine de değinen Özturan, "Bugünlere gelerek ikinci kupamızı kazandık. Bu başarıyı tüm Bingöl’e armağan ediyorum. Fakat 30 yıl sonra bu kupa gelmişken tribünlerin dolu olması gerekirdi. Buna rağmen herkese teşekkür ediyorum, emeğim herkese helal olsun" diye konuştu.
Bursa İYİ Parti Bursa’da istifa dalgası: İlçelerde peş peşe ayrılıklar Bursa’da İYİ Parti teşkilatında yaşanan istifa ve görevden alma süreci, parti içindeki tartışmaları daha da büyüttü. Osmangazi ve Mudanya ilçe başkanlarının görevden alınmasıyla başlayan süreçte, Nilüfer başta olmak üzere Mustafakemalpaşa, Orhaneli ve Büyükorhan’da da ilçe başkanları ve yönetimler görevlerinden ayrıldıklarını açıkladı. Nilüfer İlçe Başkanı Osman Çalışkan, yaşanan sürecin teşkilat iradesine açık bir müdahale olduğunu savundu. İlçe başkanlarının görevden el çektirilmesine karşı çıktıklarını belirten Çalışkan, parti tabanında uzun süredir rahatsızlık bulunduğunu dile getirdi. Çalışkan, il yönetimi sürecinde yaşanan tartışmalara da değinerek, bazı teşkilatlara yönelik baskı ve mobbing uygulandığını öne sürdü. "Uyumsuzluk denilerek yapılanların aslında biat etmeyenleri tasfiye etme çabası olduğunu düşünüyoruz" diyen Çalışkan, görevden almaların parti içi demokrasiye zarar verdiğini ifade etti. "Seçimle gelen seçimle gider" Görevden alma kararlarının gerekçesiz olduğunu savunan Çalışkan, "Seçimle gelenin seçimle gitmesi gerekir. Bu anlayıştan uzaklaşıldığını görüyoruz" ifadelerini kullandı. Sürecin teşkilatlarda güven kaybına yol açtığını belirten Çalışkan, sağlıklı bir çalışma ortamının kalmadığını söyledi. "Sen kaybedeceğin seçime girme" iddiası İYİ Parti Osmangazi İlçe Başkanı Hüseyin Bozkurt Kaplan da dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Seçim süreci öncesinde vekilinin kendisine "Kaybedeceğin seçime girme" dediğini öne süren Kaplan, bu yaklaşımın parti içi demokrasiyle eşleşmediğini ifade eden Kaplan, "Bir teşkilat başkanına ‘aday olma’ demek, karşısında duracağını ilan etmektir" diyerek yaşanan sürece tepki gösterdi. Kaplan, yaşananların kişisel değil, teşkilat iradesine yönelik olduğunu savundu. "Baskıyla görevden alındık" iddiası İYİ Parti Mudanya İlçe Başkanı Ersin Erdönmez ise görevden alma sürecine ilişkin çarpıcı iddialar ortaya attı. Ankara’da yapılan görüşmelerde kendisine "uyumsuzluk" gerekçesi sunulduğunu belirten Erdönmez, bu kararın siyasi tercihlerine dayandığını öne sürdü. Erdönmez, bazı yöneticilerin kendi adaylarını desteklemeyen ilçe başkanlarına baskı yaptığını iddia ederek, "Bu bir hak arayışıdır. Uyumsuzluk bahanesi gerçeği yansıtmıyor" dedi. Toplu istifa kararı Yaşanan gelişmelerin ardından bir araya gelen ilçe başkanları, ortak karar alarak görevlerinden ayrıldıklarını duyurdu. Nilüfer İlçe Başkanı Osman Çalışkan ile birlikte Mustafakemalpaşa, Orhaneli ve Büyükorhan ilçe başkanlarının da istifa ettiği belirtildi. Teşkilatlarda yaşanan bu gelişmelerin ardından gözler, Bursa’da parti yapılanmasının nasıl şekilleneceğine çevrildi.