GÜNDEM - 09 Ekim 2025 Perşembe 14:45

SGK, kayıt dışı istihdamla mücadeleyi sürdürüyor

A
A
A
SGK, kayıt dışı istihdamla mücadeleyi sürdürüyor

Mersin Sosyal Güvenlik İl Müdürü Ali Koç, kayıt dışı istihdamın hem çalışanlar hem de işverenler için ciddi sonuçlar doğurduğunu belirterek, işverenleri yasal yükümlülüklerini yerine getirme konusunda uyardı.


Koç, yaptığı yazılı açıklamada, Sosyal Güvenlik Kurumunun kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında yürüttüğü rehberlik ve bilgilendirme faaliyetleri çerçevesinde her yıl sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarına ziyaretler gerçekleştirdiğini hatırlattı.


Kayıt dışı istihdamın, çalışanların Sosyal Güvenlik Kurumuna hiç bildirilmemesi ya da çalışma gün veya ücretlerinin eksik bildirilmesi olduğunu belirten Koç, "Sigortasız işçi çalıştırmak ya da çalışma sürelerini eksik bildirmek kayıt dışı istihdam sayılır. Bu durum hem çalışan hem de işveren açısından ciddi yaptırımlara neden olur" dedi.


Koç, sigortalı çalışmanın anayasal bir hak olduğunu vurgulayarak, "İşverenlerin çalışanlarını sigortasız çalıştırma hakkı olmadığı gibi, çalışanların da sigortasız çalışmayı isteme hakkı yoktur. Tespit halinde işverenler mağduriyet yaşayabilir" ifadelerini kullandı.



Kayıt dışılığın sonuçları ağır


Kayıt dışı istihdamın çalışanları sosyal güvenceden yoksun bıraktığını, işverenler arasında haksız rekabet oluşturduğunu ve kamu gelirlerinde kayıplara yol açtığını ifade eden Koç, sigortasız çalışan kişilerin emeklilik, malullük, ölüm aylığı, işsizlik sigortası, sağlık hizmetleri ve tazminat haklarından mahrum kaldığını hatırlattı.


"Denetimlerde kayıt dışı istihdam belirlenmesi halinde işverenlere mevzuatta öngörülen idari para cezaları uygulanır. Fiilin niteliğine göre teşvik iptali gibi ek yaptırımlar da olabilir" diyen Koç, bir işçinin bir yıl boyunca sigortasız çalıştırıldığının tespiti halinde idari cezanın 14 asgari ücrete kadar çıkabileceğini söyledi.


Koç ayrıca, bu işyerlerinin sigorta prim teşviklerinden yararlanamayacağını, haksız yararlanılan teşviklerin gecikme zammıyla geri alındığını, iş kazası durumunda işverenin adli ve idari sorumluluklarının doğduğunu belirtti.



Yabancı işçi çalıştırmada dikkat


Açıklamasında yabancı uyruklu işçi çalıştırma konusuna da değinen Koç, "Çalışma izni olmadan yabancı uyruklu işçi çalıştırılması durumunda her bir kişi için 2025 yılı itibariyle 81 bin 683 TL idari para cezası uygulanır" dedi.


İzinsiz çalıştırılan yabancıların ve ailelerinin dönüş masraflarının da işveren tarafından karşılanmak zorunda olduğunu vurguladı.



Ücretler banka üzerinden ödenmeli


Koç, Türkiye genelinde 3 ve üzeri işçi çalıştıran işverenlerin ücret ödemelerini banka aracılığıyla yapmak zorunda olduklarını hatırlatarak, "Bu yükümlülüğe uymayan işverenlere 2025 yılı için her işçi ve her ay için 2 bin 179 TL idari para cezası uygulanmaktadır" bilgisini paylaştı.



İhbar ve şikayet yolları


Koç, çalışanların sigortalarının yatırılıp yatırılmadığını veya kazanç seviyelerinin doğru bildirilip bildirilmediğini e-Devlet, Alo 170, SGK İl Müdürlükleri veya CİMER üzerinden kolayca sorgulayabileceklerini ifade etti.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan 4 milyarlık yatırım açıklandı, faturaya etkisi tartışmalı Erzincan’da elektrik altyapısına yönelik milyarlarca liralık yatırım ve iyileştirme rakamları açıklanırken, vatandaşların günlük yaşamında hizmet kalitesine ilişkin beklentiler ve şikayetler tartışılmaya devam ediyor. Aras EDAŞ’ın Erzincan’a yaptığı yatırım ve bakım harcamaları kamuoyuyla paylaşılırken, kayıp-kaçak oranı ve arıza sürelerindeki iyileşmeye rağmen hizmetin sahadaki karşılığı sorgulanıyor. Aras Elektrik Dağıtım AŞ (Aras EDAŞ), 2013 yılından bu yana Erzincan’daki elektrik altyapısına yönelik yatırım ve bakım çalışmalarına ilişkin verileri açıkladı. Şirketten yapılan açıklamada, Aras EDAŞ tarafından 2013’ten bu yana Erzincan’a toplam 4 milyar 76 milyon TL yatırım ve 739 milyon TL bakım harcaması yapıldığı bildirildi. Açıklamada, 2013 öncesinde yaklaşık yüzde 9 seviyelerinde olan kayıp-kaçak oranının yapılan çalışmalarla yüzde 5 seviyelerine gerilediği ifade edildi. Elektrik arızalarına müdahale süresinde de iyileşme sağlandığı belirtilerek, ortalama arıza giderme süresinin 3,19 saatten 1,34 saate düştüğü ve bu alanda yüzde 58’lik bir iyileşme elde edildiği kaydedildi. Erzincan genelinde 52 bin 142 sokak lambası, 9 bin 542 kilometre dağıtım ağı, 122 bin 68 elektrik direği, 4 bin 559 dağıtım kutusu ve 3 bin 144 trafo ile hizmet verildiği aktarıldı. Açıklamada ayrıca, aydınlatma arızalarına 24 saat içerisinde müdahale edildiği belirtildi.
Erzincan Erzincan hattında bitmeyen vaatler zinciri Yıllardır gündemde olan Erzincan-Erzurum-Kars demiryolu hattı için bir kez daha "tamamlanmalı" çağrısı yapılırken, projede somut ilerleme olup olmadığı tartışma konusu olmaya devam ediyor. Erzincan-Erzurum-Kars demiryolu hattı yeniden gündeme gelirken, sık sık verilen "hızlandırılmalı" mesajlarına rağmen projenin takvimi netlik kazanmış değil. Bölge için stratejik öneme sahip olduğu vurgulanan demiryolu hattına ilişkin açıklamalar sürerken, kamuoyunda projenin ne zaman tamamlanacağına dair belirsizlik dikkat çekiyor. AK Parti Erzincan Milletvekili ve KİT Alt Komisyonu Başkanı Süleyman Karaman, ulaşım yatırımlarının ele alındığı toplantının ardından Erzincan-Erzurum-Kars demiryolu hattına ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ve bağlı kuruluşların hesaplarının görüşüldüğü toplantı sonrası değerlendirmelerde bulunan Karaman, Türkiye’yi doğudan batıya bağlayacak demiryolu vizyonunda Erzincan’ın önemli bir merkez olduğunu belirtti. Karaman, Edirne’den hareket edecek yüksek hızlı trenin kesintisiz şekilde Kars’a ulaşması gerektiğini vurgulayarak, özellikle Sivas-Erzincan-Erzurum-Kars hattındaki çalışmaların hızlandırılmasının bölge ekonomisi açısından büyük önem taşıdığını ifade etti. Türkiye’nin lojistik kapasitesini artıracak projelere de değinen Karaman, güneyden kuzeye uzanan "Kalkınma Yolu" projesi ile batıdan doğuya Edirne-Kars hattının stratejik öneme sahip olduğunu kaydetti. Demiryolu yatırımlarının sadece bir ulaşım projesi olmadığını dile getiren Karaman, "Bu yatırımlar gelecek nesillere bırakılacak en büyük miraslardan biridir. Siyasi irade, parlamento ve 86 milyon vatandaşımız bu projelerin arkasında. Hedefimiz, Erzincanlı vatandaşlarımız başta olmak üzere tüm halkımızın demiryolu konforundan en üst düzeyde faydalanmasıdır." ifadelerini kullandı.
Uşak Uşak Valisi Kartal, zincirleme trafik kazasında yaralananları hastanede ziyaret etti Uşak’ta meydana gelen zincirleme trafik kazasında 4 kişi hayatını kaybetti, 34 kişi yaralandı. Uşak Valisi Serdar Kartal, hastaneye giderek yaralıların durumu hakkında yetkililerden bilgi aldı. Uşak’ta akşam saatlerinde 7 aracın karıştığı trafik kazası meydana geldi. Kazada 4 kişi olay yerinde yaşamını yitirdi, 34 kişi de yaralandı. Yaralılardan 20’si Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılırken, diğer 14 kişi kentteki çeşitli özel hastanelerde tedavi altına alındı. Uşak Valisi Serdar Kartal, kazanın ardından Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne giderek İl Sağlık Müdürü Tarık Acar ve Başhekim Mesut Saka’dan yaralıların sağlık durumuna ilişkin bilgi aldı. Hastanede tedavi gören bazı yaralıları da ziyaret eden Kartal, geçmiş olsun dileklerini iletti. Ziyaret sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali Kartal, "Bugün saat 22.20 sıralarında İzmir istikametinde 7 aracın karıştığı bir trafik kazası oldu. 4 vatandaşımızı kaybettik. 34 vatandaşımız yaralı olarak 20’si Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne, 14’ü de ilimizdeki çeşitli özel hastanelere kaldırıldı. Ben vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara da acil şifalar diliyorum. Vefat eden vatandaşlarımız arasında biri 1 yaşında, biri de 6 yaşında evladımız var. Anne ve babasıyla beraber vefat etti. Allah rahmet eylesin" dedi. Vali Kartal’a ziyaretinde İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Özgür Kılıç ile İl Emniyet Müdürü Taner Çiftçi de eşlik etti.
Erzincan Önlem alınmadı, yağmurda çöken yolda araçlar çukura girdi Erzincan’da Ergenekon Mahallesi Adnan Ercan Caddesi üzerinde altyapı çalışması sonrası asfaltlanmayan yol, yağışla birlikte çöktü; oluşan göçüğe düşen 3 araçta maddi hasar meydana gelirken, olayda yaralanan olmadı. Erzincan’da altyapı çalışması yapılan yolda yağışın ardından meydana gelen göçükte 3 araç mahsur kaldı. Ergenekon Mahallesi’nde bulunan Adnan Ercan Caddesi üzerinde, altyapı çalışmasının ardından asfaltlanmadığı belirtilen yol, etkili olan yağış nedeniyle çöktü. Göçüğün oluştuğu sırada caddeden geçen 3 araç çukura girerek mahsur kaldı. İhbar üzerine olay yerine polis ve zabıta ekipleri sevk edildi. Ekipler, bölgede güvenlik önlemi alarak yolu trafiğe kapattı. Göçüğe saplanan araçlar ise ahtapot çekici ve diğer çekicilerin yardımıyla bulundukları yerden çıkarıldı. Olayda yaralanan olmazken, araçlarda maddi hasar meydana geldi. Belediye ekiplerinin çöken yol bölümünde onarım ve güvenlik çalışmalarını başlattığı öğrenildi. Vatandaşlar, Ergenekon Mahallesi Adnan Ercan Caddesi üzerindeki göçüğe tepki gösterdi. Altyapı çalışmasının ardından yolun uzun süre asfaltlanmadan bırakıldığını belirten mahalle sakinleri, yağışla birlikte zeminin çökmesinin "beklenen bir sonuç" olduğunu savundu. Bazı vatandaşlar, bölgede yeterli uyarı levhası ve güvenlik önlemi bulunmadığını ileri sürerek, "Gece karanlığında fark etmek mümkün değildi. Daha büyük bir facia yaşanabilirdi." ifadelerini kullandı. Sürücüler ise araçlarda oluşan hasara dikkat çekerek, sorumluların belirlenmesini ve zararlarının karşılanmasını istedi. Mahalleli, benzer olayların yaşanmaması için çalışmaların ardından yolların hızlı ve güvenli şekilde tamamlanması çağrısında bulundu.