GENEL - 29 Nisan 2012 Pazar 12:56

BADEM ÖKSÜZ KALDI

A
A
A
BADEM ÖKSÜZ KALDI

Gökova, Datça, Marmaris, Ören ve Bodrum sahillerini mesken tutan ve insanların ilgisini çeken sevimli Akdeniz foku Badem, bakımını üstlenen SAD-AFAG tarafından serbest bırakıldı.
Sualtı Araştırmaları Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SAD-AFAG) Başkanı Cem Orkun Kıraç, Orman ve Su İşleri Bakanlığı`na yazılı olarak Badem`in serbest bırakıldığını, yaz sezonunda hem insanlar, hem de Akdeniz Foku Badem için risk bulunduğunu belirtti.
ASLİ GÖREVİMİZ DEОİLDİ
SAD-AFAG Başkanı Cem Orkun Kıraç, 2006 yılında Aydın`ın Didim ilçesinde yaralı bulunan yavru Akdeniz fokunun İzmir Foça`da uzun süre tedavisinin yapıldığını belirterek şöyle konuştu: "Geçen aylarda Badem`in eğitilmesi amacıyla şiddet uygulandığı şeklinde haberler çıktı. Yaşaması için mücadele verdiğimiz, doğal hayata alışması için çaba sarfettiğimiz bir hayvana neden şiddet uygulansın?"
Bu haberlerin maksatlı ve bilinçli yapılan haberler olduğunu anlatan Kıraç, şunları söyledi: "Bizim asli görevimiz Akdeniz fokunun korunmasına yönelik çalışma yapmaktır. Fok Badem`e bakmak bizim asli görevimiz değildi. Biz dernek olarak bu görevi gönüllü olarak üstlendik. Badem`in izlenmesi ve bakımı için ücret almıyorduk"
Cem Orkun Kıraç, Marmaris Karacasöğüt`te Fok Badem`in yaz aylarında tutulduğu kafesin Marmaris Kaymakamlığı tarafından denizi kirlettiği iddiası ile kaldırılması yönünde sözlü taleplerinin bulunduğu duyumu aldıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu bizi üzdü. İlk etapta hayvanın şiddete maruz kaldığı haberi, ardından köylülerden alındığı ileri sürülen sahte imza kampanyaları ve Marmaris Kaymakamlığının sözlü talebi sonrası bizim artık yapacak bir şeyimiz kalmamıştı. Bizim asli görevimiz dünyada
koruma altında bulunan ve Türkiye`de sadece 100 tane olan Akdeniz fokunu korumak. Bakmak değil. Bu şartlarda da Fok Badem`i serbest bırakma kararı aldık"
Akdeniz foku Badem`in 2006 yılından bu yana bakımını üstlenen ve sponsor olan işadamı Mustafa Koç`a teşekkür eden Kıraç, şöyle konuştu: "Sayın Koç, yıllardır Fok Badem`in bakımı konusunda maddi katkıda bulundu. Yıllarca bu bakımı üstlenmesi mümkün değil. Son günlerde yaşadığımız olaylardan sonra Sayın Mustafa Koç`a yaptığı yardımlar nedeniyle teşekkür ettik ve artık yardım almayacağımızı bildirdik. Bir işadamı ömür boyu bir hayvanın bakımını üstlenemez ki."
BAKANLIОA RESMİ YAZIYLA BİLDİRDİK
SAD-AFAG Başkanı Kıraç, Karacasöğüt`teki kafesin kaldırılması talebinin ardından Orman ve Su İşleri Bakanlığı`na yazı ile Fok Badem`in serbest bırakıldığını bildirdiklerini söyledi. Yazıda hem insanların hem de havyanın risk taşıdığını da belirttiklerini anlatan
Kıraç, şunları söyledi: "Orman ve Su İşleri Bakanlığı taşra teşkilatlarına yazı yazarak, Fok Badem`in bulunduğu ve sürekli dolaştığı alanlara vatandaşların bilgilendirilmesi yönünde levhaların asılması için uyarıda bulunmuş. Orman ve Su İşleri Bakanlığı`nın taşra teşkilatları bu konuda nasıl bir çalışma yapıyor bu konuda bilgimiz yok. Ama bildiğimiz, Akdeniz Foku Badem`in hem insanlar için hem de kendisi için risk taşıdığı"
SAHİLLERDE RİSK VAR
Fok Badem`in yaklaşık 320 kilo ağırlığında dev bir hayvan olduğunu belirten Kıraç, yaz sezonunda Datça, Marmaris, Gökova, Ören ve Bodrum sahillerinde hem hayvan açısından hem de insanlar açısından büyük risk oluştuğunu belirterek, "Badem oyunu seven bir hayvan. İnsanlar, Badem`e dokunmak ve oynamak için mutlaka girişimde bulunacaktır. Fakat sonuç beklendiği gibi olmayabilir. 320 kiloluk bir hayvan ısırabilir, yaralanma olabilir. Bu konuda vatandaşlarımızın hayvana yaklaşmamaları ve hayvana dokunmamaları
gerekiyor" dedi.
DÜNYADA 600 TANE KALDI
Akdeniz fokunun dünya genelinde sayısının 600, Türkiye`de ise 100 olduğunu belirten Kıraç, sözlerine şöyle devam etti: "Tüm dünyada nesli tükenmekte olan ve koruma altında bulunan Akdeniz foku, Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından koruma altına alınan 12 canlı türünden birisidir. Dernek olarak 25 yıldır Akdeniz fokunun korunması için çalışma yapıyoruz. Akdeniz fokunun toplum tarafından tanınması Badem ile birlikte oldu. Bir nevi Badem, insanların tüm dikkatlerinin Akdeniz fokuna çevrilmesine
neden oldu"
AKDENİZ FOKU `BADEM`
Akdeniz foku Badem, Didim açıklarında henüz iki aylık iken 5 Aralık 2006 tarihinde yaralı bulunduktan sonra İzmir Foça`daki Akdeniz Foku Araştırma Merkezinde özel bir havuzda tedavisine başlandı. Sualtı Araştırmaları Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SAD-AFAG) tarafından tedavisi devam ederken, işadamı Mustafa Koç da Badem`in bakımını üstlendi. Hollanda Fok Kurtarma ve Araştırma Merkezi`nden Richard Dykena, Badem`in bakımı için Foça`ya geldi. Foça Akdeniz Foku Araştırma Grubunun o dönem Başkanı
olan Dr. Harun Güçlüsoy, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan hayvana dört ay bakıldıktan ve iyileştikten sonra doğal ortama bırakılacağını açıkladı. Fok Badem`in 4 ay süren tedavi ve rehabilitasyonunun ardından 28 Nisan tarihinde helikopter ile Datça açıklarına getirilerek doğal ortama bırakıldı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Tropikal papaya meyvesinde hasat heyecanı: Kilosu 90 TL’ye kadar çıkıyor Antalya’nın Alanya ilçesinde son yıllarda yaygınlaşan tropikal meyve üretiminde papaya hasadı başladı. İlçeye bağlı Güney Mahallesi’nde 15 dönümlük arazide yetiştirilen papayalar, özenle toplanarak iç ve dış pazara gönderiliyor. Kilogram fiyatı 80 ile 90 TL arasında değişen meyveye talep her geçen gün artıyor. Alanya’nın Güney mahallesinde tropikal meyve papaya hasadına başladı. Seralarda yetiştirilen papayalar, dalında olgunlaştıktan sonra dikkatlice toplanıyor. Hasat sırasında zarar görmemesi için özel meyve kılıflarına yerleştirilen ürünler, ardından kasalara dizilerek hale sevk ediliyor. Üreticiler, özellikle turistik bölgelerde ve büyükşehirlerde papayaya olan ilginin arttığını belirtiyor. Üretici Ümmügülsüm Kayacı (50), yıllar önce yerleştikleri Alanya’da tropikal meyve üretimine yöneldiklerini söyledi. Kayacı, "Evlendikten sonra Alanya’ya yerleştik. Güney Mahallesi’nde tropikal meyve üretimi yapıyoruz. Papaya hasadı başladı. Gördüğünüz gibi meyveleri toplayıp paketleyerek hale gönderiyoruz. Şu anda kilogram fiyatı 80 ila 90 TL arasında değişiyor. Herkesi papaya yemeye davet ediyorum" dedi. Alanya Tropikal Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Ali Hüddoğlu ise papayaya olan talebin hızla arttığını vurguladı. Hüddoğlu, "Papaya hasadımız başladı ve yoğun bir talep var. Bu talep her geçen gün artıyor. Çünkü papaya çok sağlıklı bir meyve. Bölgemizde üretim hızla yayılıyor. Papayanın birçok çeşidi var ancak özellikle ‘Alanya bal papayası’ aroması yüksek ve en tatlı türlerden biri. Tüketicilere bunu tavsiye ediyoruz" diye konuştu. Papayanın sadece taze tüketimde değil, mutfakta da geniş kullanım alanı bulduğunu belirten Hüddoğlu, yeşil papayanın özellikle yemeklerde tercih edildiğini ifade etti. Hüddoğlu, "Yeşil papaya mutfaklarda kızartma, balık yemekleri ve farklı tariflerde kullanılıyor. Son dönemde turşu ve sirke yapımında da ciddi bir artış var. Bu da ürüne olan talebi artırıyor. Ayrıca pastaneler ve dondurmacılar da papayaya yoğun ilgi gösteriyor. Özellikle turistik bölgelerde papayalı dondurma oldukça popüler hale geldi" dedi. Papayanın sağlık açısından da önemli bir meyve olduğuna dikkat çeken Hüddoğlu, "Glikemik indeksi düşük olduğu için şeker hastaları rahatlıkla tüketebilir. Yaz aylarında karpuz ve kavun gibi şeker oranı yüksek meyveler yerine papaya tercih edilebilir. Ayrıca parkinson hastaları ve mide rahatsızlığı olan vatandaşlar da bu ürüne yoğun ilgi gösteriyor. Talep arttıkça üretim de artmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı. Bölgede üreticilerin yüzünü güldüren papaya, hem ekonomik getirisi hem de artan tüketici talebiyle Alanya tarımında önemli bir yer edinmeye devam ediyor.
Eskişehir Eskişehir’de Türk Dünyası öğrencilerinin hazırladığı ‘Türkçülük Günü’ coşku ile kutlandı Eskişehir’de Türk Dünyası öğrencileri tarafından ‘Türkçülük Günü’ etkinliği düzenlendi. ‘3 Mayıs Türkçüler Günü’, Eskişehir’de Vecihi Hürkuş Havacılık ve Teknoloji Parkı salonunda düzenlendi. ‘Türkçüler Günü’ programında, Eskişehir’de üniversitelerde okuyan Türk Dünyası öğrencileri gösteriler yaptı ve günün anlam ve önemi ile ilgili şiirler okundu. ‘Türkçülük Günü’nün 82. yıl dönümünde, Türk dünyasının birlik ve beraberlik ülküsü meydanlara taşındı, halk oyunları gösterilerini sundu. Sahneye çıkan ozan İsmail Akar ve ekibi programa katılanları türkülerle coşturdu. Program; Eskişehir Kızılelma Turan Derneği tarafından düzenlendi. Programda konuşan Dernek Başkanı Ahmet Hızlan, ‘’Tarihimizin, zengin kültürümüzün ve ortak değerlerimizin güçlü bir ifadesi olan 3 Mayıs Türkçülük Günü’nü idrak etmenin gururunu yaşıyoruz. Türkçülük; dar kalıplara sığdırılamayacak kadar kapsamlı, birleştirici ve derin bir düşünce sistemidir. Bu anlayış; dilimizi, kültürümüzü, tarihimizi ve ortak hafızamızı korumayı esas alırken; adalet, liyakat, bilim, üretkenlik ve çağdaşlaşma gibi evrensel değerlerle de bütünleşir. Diğer yandan, baharın gelişiyle birlikte doğanın yeniden canlandığı, umutların tazelendiği Hıdırellez’i de büyük bir coşku ve heyecanla karşılıyoruz. Bu kadim gelenek; sadece mevsimsel bir dönüşüm değil, aynı zamanda kültürel mirasımızın, dayanışma ruhumuzun ve ortak değerlerimizin güçlü bir ifadesidir’’ dedi.
İstanbul Esenyurt’ta Heimlich manevrası hayat kurtardı İstanbul’un Esenyurt ilçesinde boğazına yabancı bir cisim kaçan vatandaş, işletme sahibinin saniyeler içinde Heimlich manevrası ile müdahalesi sayesinde kurtuldu. O anlar kameraya yansıdı. Olay, 2 Mayıs Cumartesi günü Esenyurt ilçesi Saadetdere Mahallesi Doğan Araslı Bulvarı’nda meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, bir vatandaş restoranda yemek yediği sırada boğazına bir cisim kaçtı. Panikleyen vatandaş restoran çalışanlarından yardım isterken işletme sahibi Ahmet Polat vatandaşa Heimlich manevrası ile müdahale ederek hayatını kurtardı. Yaşanan o anlar işletmenin güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntülerde, boğazına cisim kaçan vatandaşın can havliyle işletmedekilerden yardım istediği ve işletme sahibinin Heimlich manevrası ile vatandaşın hayatını kurtardığı anlar yer aldı. "Daha önce videolardan gördüm, manevrayı yapınca boğazı açıldı" Yaşananlar ile ilgili konuşan işletme sahibi Ahmet Polat, "Akşam üzereydi. Bizim her zaman gelen bir müşterimizdi. Acelesi olduğunu söyledi. Biz de dürümünü hazırladık. İlk başta boğazında kalınca kendisini dışarıya atıyor. Ayran içip gitmesini sağlamaya çalışıyor ama gitmiyor bir türlü. Burada çalışan kızı çağırıyor. Ben de sesi duyunca bir an fırladım, boğazında kaldığını anladım. Daha önce videolardan görmüştüm. Çok şükür bir şey olmadı. Manevrayı yaptıktan sonra boğazı açıldı. O da sağ olsun bize teşekkür etti" dedi.