EĞİTİM - 13 Ekim 2017 Cuma 11:36

Kamu Gözetimi Kurumundan bilgilendirme toplantısı

A
A
A
Kamu Gözetimi Kurumundan bilgilendirme toplantısı

Büyük ve Orta Boy İşletmeler Finansal Raporlama Standartları (BOBİ) ile uyumlu Finansal Raporlama Standartları (FRS) tanıtım toplantısı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi AKM B salonunda yapıldı.

Büyük ve Orta Boy İşletmeler Finansal Raporlama Standartları (BOBİ) ile uyumlu Finansal Raporlama Standartları (FRS) tanıtım toplantısı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi AKM B salonunda yapıldı. Toplantıya Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mustafa Volkan Coşkun ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş da katıldı.


Tanıtım toplantısına Kamu Gözetimi Kurumu Başkanı Genç Osman Yaraşlı da katılırken, tanıtım toplantısında 2018 yılından itibaren bağımsız denetçiler tarafından yapılacak uygulamalar anlatıldı. Kurum Başkanı Yaraşlı, “Büyük ve orta boy işletmeler için finansal raporlama standardını Temmuz ayı içerisinde yeni çıkardık. Bunu ülke genelinde olduğu gibi Muğla’da da tanıtmak istiyoruz. Türkiye genelinde 24 ilde 25 toplantı yapacağız. Muğla’da 18’inci toplantıyı yapıyoruz. Bütün illerde BOBİ FRS diye kısalttığımız büyük ve orta boy işletmeler için finansal raporlama standardını tanıtıyoruz. Kamu Gözetimi Kurumu temelde işletmelerin mali tablolarını gerçeğe ve ihtiyaca uygun bilgi vermesini amaç edinen bir kurum. Bunun için elinde üç enstrüman var. Birisi muhasebe. Eğer uygulanan muhasebe sistemi doğruyu, gerçeği ve ihtiyaca uygun bilgiyi üretmiyor ise, orada ciddi bir sorun var demektir. Dolayısı ile yeni getirdiğimiz standart BOBİ FRS işletmelerin mali tablolarını gerçeğe ve ihtiyaca uygun bilgi üretmesini sağlayacak bir finansal raporlama çerçevesi. Bu finansal raporlama çerçevesi Türkiye’de bağımsız denetim yaptıran ve en büyük yaklaşık 7 bin işletme tarafından uygulanacak. 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek ve bağımsız denetim yaptıran işletmeler bunlar. Bağımsız denetimde de kıstas teşkil edecek. Yani bağımsız denetçiler işletmelerin muhasebe standardına göre, finansal tablolarını düzenleyip düzenlemediklerini bakacak ve buna göre rapor yazacak. İşletmelerin bunu doğru yapıp yapmadıklarını bağımsız denetmenler ile denetletiyoruz, bağımsız denetçilerin işlerini yapıp yapmadıklarını da biz Kamu Gözetimi Kurumu olarak denetliyoruz. Bütün amacımız işletmelerin finansal tablolarını gerçeğe uygun, ihtiyaca uygun ve karşılaştırılabilir finansal tablo üretmesi. Bu bizim ekonominin sürdürülebilir gelişmesi açısından son derece önemli bir konu. Çünkü piyasaya doğru bilgiler vermezseniz, piyasa etkin çalışmaz. Ülkemizin uluslar arası rekabet gücü azalır. Piyasaya doğru bilgi vermek son derece önemli ve biz bunu ülkemizin bundan sonraki sürdürülebilir gelişmesi açısından son derece önemli görüyoruz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Tarih teknolojiyle buluştu: Binlerce yıllık 2 bin tablet, yapay zekayla okundu Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, binlerce yıllık tarihi vesikalardan oluşan 2 bine yakın Hitit tabletinin yapay zeka yöntemiyle okunduğunu açıkladı. Dünyada bir ilk olarak hayata geçirilen projeyle binlerce yıllık geçmişe sahip olan Hitit tabletleri yapay zeka yöntemiyle okunmaya devam ediyor. Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri ve Çorum Müzesi envanterinde bulunan Hitit çivi yazılı tabletlerin yapay zeka kullanılarak okunması, taranması ve dijital ortama aktarılması amacıyla başlatılan projenin ilk aşaması geçtiğimiz aylarda tamamlanmıştı. Ankara Üniversitesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ile Müzeler Genel Müdürlüğü’nün iş birliğinde yürütülen proje çerçevesinde, Hititlerin başkenti Hattuşa’da bulunan binlerce yıllık tabletler yüksek çözünürlüklü olarak fotoğraflanarak 3 boyutlu taranarak yapay zekaya öğretildi. Hitit tabletleri kurulan dijital kütüphane ile dünyaya açılacak Proje çerçevesinde ilk etapta çivi yazılı 500 Hititçe tabletin yapay zeka ile öğrenme süreci tamamlanmış, yapay zeka çalışmasında yüzde 75,66 başarı sağlanmıştı. Proje çerçevesinde bugüne kadar 2 bin tabet yapay zeka yöntemiyle okundu. Okumalardan elde edilen veriler Hititologlar tarafından yapılacak çalışma ile bilim dünyasıyla paylaşılacak. Tarihi vesikalardan oluşan Hitit tabletleri kurulan dijital kütüphane ile dünyaya açılacak. Çorum’da düzenlenen "Hititlerin İzinde: Yeni Bilgiler ve Perspektifler" konulu sempozyumun ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Hitit uygarlığının daha anlaşılması için teknolojiyi kullanma noktasında büyük bir emek harcadıklarını belirterek, “Tüm tabletlerin 3 boyutlu taramak suretiyle yapay zekayı da bunun içerisine katmayı düşündük. Ankara Üniversitemiz ile birlikte bugüne kadar bulunmuş tabletlerimizi tarama yoluyla eşleştirdik. Yapay zeka ile buradaki parçaların kırılmış olan tabletlerin yapay zeka ile birlikte tamamlanmasını sağladık. Bugüne kadar 2 bine yakın tablet taranarak okumaları yapıldı. Ve Hitit Kültürü ile uygarlığı ile ilgili birçok veriye bu sayede güvenilir bilgiye ulaşılması noktasında büyük bir adım attık. Bundan sonraki hem kazı çalışmalarında hem restorasyon çalışmalarında bu buluntuların değerlendirilmesi, raporlandırılması Hitit uygarlığının dünyaya daha iyi tanıtabilmesi için bakanlık olarak üniversitelerimizle birlikte daha yoğun çalışacağız” dedi. Yazgın, tabletlerden elde edilen veriler bilimsel bir çalışma ile Ankara Üniversitesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü kamuoyuyla paylaşılacağını sözlerine ekledi.
Denizli Başkan Kasapoğlu: “Tek gayemiz Denizli sanayisinin verimliliğinin artırılması” DENİZLİ (İHA) – Denizli Sanayi Odası (DSO) Verimlilik Komisyonu koordinasyonunda meslek komiteleri toplantısı gerçekleştirildi. DSO Müjdat Keçeci Meclis Salonu’nda yapılan toplantıya DSO Meclis Başkanı İ. Okan Konyalıoğlu, DSO Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu ile Verimlilik Komisyonu Başkanı Ayhan Doğrar ve Verimlilik Komisyonu Üyeleri Metin Okan, Enis Emre Boz, Özge Çerezci ve Aslı Öztürk katılım sağladı. 17 Meslek Grubu ve ayrıca Bilişim Komisyonu yetkilileri gerçekleştirilen toplantıda bir araya geldi. Verimlilik Komisyonu Üyesi İbrahim Onur Yıldırım’ın sunumu ile başlayan toplantıda, yapılması planlanan Verimlilik Çalıştayı ile ilgili detaylar ele alındı, çalıştayın amacı ve yol haritası görüşüldü. Toplantının devamında, DSO Meclis Üyesi Mehmet Akgün, verimlilik ve sektörlerdeki verimliliği artırmak adına gerçekleştirilebilecek olan önerileri ile ilgili paylaşımda bulundu. Katılımcılara hitap eden DSO Başkanı Selim Kasapoğlu, “Verimlilik Komisyonumuzun yürüttüğü çalışmaları çok önemsiyoruz. Ancak yapılan işlerin sanayiciye aktarılması oldukça önemli. Bizlerin amacı buradaki çıktıların, yapılan çalışmaların sonuçlarının üyelere aktarılması. Üyelerimizin bu çalışmalardan faydalanmasını sağlamak istiyoruz. Denizli Sanayisini daha verimli hale getirmek için uğraşıyoruz. Tek gayemiz Denizli sanayisinin verimliliğinin artırılması.” dedi. Başkan Kasapoğlu, yürütülen çalışmalar için katılımcılara ve Verimlilik Komisyonu’na teşekkürlerini sundu. “İşi doğru yapmak değil, doğru işi yapmak istiyoruz” Verimlilik Komisyonu Başkanı Ayhan Doğrar ise “Doğru planlamalar, doğru adımlar ve doğru iş birlikleriyle yürütülen çalışmaların sonucunda karlılıklarımızı artıracağımızı düşünüyoruz. Komisyonlara doğru firmayı seçmenizi önemsiyoruz. Gerçekleştirmeyi planladığımız çalıştaydaki soru-cevaplarda çıkarılacak sonuçlarla eylem planının doğru hazırlanması önemli. İşi doğru yapmak değil, doğru işi yapmak istiyoruz” dedi.